Νοε. 2, 2016

Ελληνες προσφυγες πολεμου μιλουν στο , ντοκιμαντερ της ΕΡΤ

Έλληνες πρόσφυγες πολέμου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – η περίπτωση των Ικαριωτών

Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 8μ.μ.

•Συζήτηση, παρουσίαση στοιχείων και προβολή δειγματοληπτικού υλικού με αφορμή το γύρισμα σχετικού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ στην Ικαρία.

•Ο ίδιος προσφυγικός δρόμος που σήμερα ακολουθούν χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας, τότε έγινε ακριβώς ο ίδιος αλλά με την ανάποδη διαδρομή.

•Επιζώντες πρόσφυγες μιλούν για το ταξίδι, για το πώς τους αντιμετώπισαν στις χώρες που πήγαν, τις συνθήκες διαβίωσης, κλπ.

•Μία ιστορική απάντηση σε όσους επιχειρούν να χτίσουν ξενόφοβες πρακτικές στο σήμερα.

Ομιλητής: Νάσος Μπράτσος 

δημοσιογράφος – παραγωγός του ντοκιμαντέρ 

και απόγονος οικογένειας προσφύγων 

του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου

Συνεταιριστικό Πολιτιστικό Καφενείο 7 Στροφές,

Νικομηδείας 27-29,  Πλατεία Ευγένειας, Κερατσίνι 

Στην έρευνά μας μιλούν:

Η Κούλα Καβουριάρη και η Πολυξένη Τριπόδη - Φράγγου, που δεν έφυγαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και αναφέρονται στην πείνα και το πώς οδήγησε πάνω από 3.000 Ικαριώτες να γίνουν πρόσφυγες.

Η Μαρία Τσαντέ μιλάει για τον περιπετειώδη τρόπο διαφυγής του παππού της.

Οι πρόσφυγες πολέμου Μάκης Καβουριάρης, Σπύρος Πλακίδας, Χρήστος Σταυρινάδης, Νίκος Καρίμαλης, Αντιγόνη Ρωμυλίου, Πάτρα Σιμάκη – Σπέη, Ευαγγελία Καρούτσου – Τσαντίρη, Μαρία Πατεράκη, θυμούνται την προσφυγική τους διαδρομή.

Την ιστορία του Ικαριώτη ήρωα διοικητή στολίσκου κομάντο των αγγλικών δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο, Φώτη Σπανού, που εκτός των στρατιωτικών κατορθωμάτων έσωσε και πολύ κόσμο από την πείνα, θυμίζουν η Σμαράγδα – Μάγια Πατεράκη και ο μικρός στα χρόνια της κατοχής Κώστας Βαλσαμής. Ο Φ. Σπανός παρασημοφορήθηκε από τους Εγγλέζους και αγνοήθηκε από το επίσημο ελληνικό κράτος. Ίσως το ντοκιμαντέρ να αποτελέσει ευκαιρία για την μετά θάνατον απόδοση τιμών.

Αναφέρεται η προσφυγική διαδρομή των οικογενειών Kώστα Πετράκη και Γιώργου Μάζαρη.

Παρουσιάζονται οι τεχνικές απόκρυψης λέμβων, σε στεριά και θάλασσα, ώστε να μην γίνονται αντιληπτές από τις κατοχικές δυνάμεις.

Έγιναν γυρίσματα στα δυσπρόσιτα σημεία διαφυγής.

Για το πώς αντιλαμβάνεται η σύγχρονη Ικαρία το προσφυγικό, υπό το βάρος της ιστορικής εμπειρίας που κουβαλάει στην πλάτη της, μιλούν οι: Στέλιος Σταμούλος (Δήμαρχος), Νίκος Λαρδάς (αντιπρόεδρος εργατικού κέντρου νομού Σάμου και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ικαρίας), Ηλίας Γαγλίας (δημοτικός σύμβουλος), Χαρούλα Κοτσάνη (εκπρόσωπος Κύκλου Πολιτισμού και Τέχνης) και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ικαρία Γιώργος Βιτσαράς.

 πηγη## Νασος Μπρατσος

ΑΜΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας