Μαϊ. 24, 2016

Πρωτη μερα εκκενωσης στην Ειδομενη , μετακινηθηκαν 2024 προσφυγες.

Σταυρούλα Πουλημένη -

Σε λεωφορεία επιβιβάστηκαν σταδιακά οι 2.024 πρόσφυγες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, για να μεταφερθούν σε οργανωμένες υποδομές, με συνολικά 42 λεωφορεία. Η δεύτερη φάση της επιχείρησης της ΕΛΑΣ θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης με τους ίδιους όρους.

 Ειδικότερα από το πρωί της Τρίτης σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, 2.031 άτομα και συγκεκριμένα 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι μετακινήθηκαν με 42 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας (Aποθήκη Φέσσα στο Ωραιόκαστρο, πρώην δημοτικό σχολείο Βαγιοχωρίου, αγρόκτημα Αλεξιάδη -Δερβένι, πρώην βυρσοδεψίο στην Σίνδο, πρώην εταιρεία logistics στη Σίνδο απέναντι από τον βιολογικό καθαρισμό, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Πέτρα Ολύμπου και Νέα Καβάλα)


Από τις έξι το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων που παρέμεναν εγκλωβισμένοι  επί μήνες στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, δίπλα στη συνοριακή διάβαση προς την ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με είκοσι διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της ΟΠΚΕ κατεύθασαν στην περιοχή. Από το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία απομάκρυνε τους αλληλέγγυους και τους δημοσιογράφους που παραμένουν αποκλεισμένοι από τον καταυλισμό σε απόσταση 5 χλμ. Στον χώρο επετράπη η είσοδος στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ.

Η εκκένωση ξεκίνησε από το Καμπ C, από τις ελληνικές αρχές στην Ειδομένης, και στη συνέχεια θα εκκενωθούν οι σιδηροδρομικες γραμμές και να γίνει η μεταφορά των προσφύγων στα στρατόπεδα στην θεσσαλονίκη.
 

Η πρόσβαση  επιτρεπεται στις ΜΚΟ MSF, MDM, PRAXIS, ARSIS, INTERVOLVE, SAMARITANS PURSE, UNHCR, OIKOPOLIS, RED CROSS and HOT FOOD EIDOMENI, ενώ φορτηγά καθαριότητας βρέθηκαν στο camp για να καθαρίσουν τον χώρο.

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στην Ειδομένη του Κιλκίς, ενάντια στην εκκένωση του καταυλισμού από την αστυνομία, αλλά και στην απαγόρευση να προσεγγίσουν οι ίδιοι το σημείο. Σημειώνεται ότι άνδρες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει τους διαμαρτυρόμενους (δείτε περισσότερα εδώ).

Φωτογραφία απλο interVolve-international

Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με περίπου 20 διμοιρίες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ.

Βίντεο της επιχείρησης από την ΕΛ.ΑΣ.

Τα λεωφορεία κατευθύνθηκαν σε δομές φιλοξενίας σε στεγασμένα κτίρια στη Σίνδο, το Καλοχώρι,  το Δερβένι, και το Ωραικόκαστρο ενώ κάποια από αυτά και στην Πέτρα  Ολύμπου.

Το πλήθος των προσφύγων και η ανάγκη για ομαλή μεταφορά τους σε έτοιμες υποδομές προσωρινής φιλοξενίας επιβάλλουν η επιχείρηση να είναι πολυήμερη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα σημερινά επίσημα στοιχεία στην Ειδομένη παρέμεναν περίπου 8.200 πρόσφυγες.

Στη Βόρεια Ελλάδα σημαντικός αριθμός διαθέσιμων θέσεων φαίνεται να υπάρχει ακόμη, κατά τα ίδια στοιχεία, σε Διαβατά (περίπου 700), Κάτσικα Ιωαννίνων (500), Αλεξάνδρεια Ημαθίας (400), Ωραιόκαστρο (400), Καλοχώρι (400), Πιερία (Πέτρα Ολύμπου 400, ξενοδοχείο Ορφέας 300), Πρέβεζα-Φιλιππιάδα (200), Δολιανά Ιωαννίνων (200).

Για την επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων από την Ειδομένη σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού  Γιώργος Κυρίτσης λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης και όπως διαπιστώνει όλα εξελίσσονται ομαλά καθώς «και η προπαγάνδιση της αποχώρησης έχει λειτουργήσει και υπάρχουν χώροι φιλοξενίας που είναι ασυγκρίτως καλύτεροι από την Ειδομένη, σε υπερθετικό βαθμό καλύτεροι από την Ειδομένη» (περισσότερα εδώ).

πηγη##Stokokkino.gr

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας