Απρ. 9, 2016

Εντασεις και επεισοδια στην εκκενωση του Λιμανιου της Χιου απο προσφυγες

Εντάσεις και επεισόδια κατά την εκκένωση του Λιμένα Χίου από πρόσφυγες

Τα πνεύματα και οι εντάσεις οξύνθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κεντρικό λιμάνι της Χίου. Για περισσότερες από έξι ώρες, εξελίχθηκε διαμάχη ανάμεσα σε ομάδα 150 περίπου συγκεντρωμένων-κατοίκων του νησιού, που ζητούσαν επιτακτικά την εκκένωση του λιμένα από τους πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τον χώρο επί μία εβδομάδα.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 19.00΄το απόγευμα της Πέμπτης έξω από τον χώρο του λιμένα, οι συγκεντρωμένοι που ζητούσαν την άμεση εκκένωση του λιμανιού, ενεπλάκησαν σε λογομαχία με τους πρόσφυγες, οι οποίοι αρνούνταν να αποχωρήσουν. 

Παρά τις συστάσεις που έγιναν από τις Αρχές, οι μετανάστες εξέφραζαν τον φόβο ότι εάν αποχωρήσουν από τον χώρο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη σωματική ακεραιότητα των ίδιων και των οικογενειών τους.


Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα όταν η ομάδα των συγκεντρωμένων πλησίασε το στέγαστρο αναμονής επιβατών. Δημιουργήθηκε ένταση με κλιμάκια της αστυνομίας και του Λιμενικού να προσπαθούν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους. Τελικώς, οι πρόσφυγες αποχώρησαν στην ανατολική πλευρά του χώρου.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με το Politischios.gr, ειδοποιήθηκε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος διέταξε τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο νησί να παραταχθούν στο λιμάνι και να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της έντασης, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο μια γυναίκα πρόσφυγας σε υστερικό σοκ, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είχε ήδη ξεκινήσει.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος του νησιού Μ. Βουρνούς, ο Λιμενάρχης Χρ. Φραγκιάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ανδρ. Δαμίρης, ο Γ. Καραμανής και ο Δ.Καράλης ξεκίνησαν τις επαφές με τους πρόσφυγες που ήδη μετά τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει να αποχωρούν από την περιοχή, άλλοι προς την Σούδα και άλλοι στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην οδό Δημοκρατίας.

Το Λιμεναρχείο προέβη σε συλλήψεις μερικών προσφύγων που διαπιστώθηκε ότι παρακινούσαν τους υπόλοιπους μετανάστες να μην αποχωρήσουν από τον λιμένα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από δέκα κρατούνται στο κτήριο του Λιμεναρχείου.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα, στον χώρο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες έπεσε κροτίδα  με αποτέλεσμα να επικρατήσει εκ νέου αναστάτωση. Τότε Δήμαρχος και Λιμενάρχης απαίτησαν την άμεση αποχώρηση όλων των προσφύγων από το λιμάνι. Δεχόμενοι και παραινέσεις από τις Μ.Κ.Ο. και τις ομάδες των χιώτικων εθελοντικών οργανώσεων, οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και υπό συνοδεία της Αστυνομίας, μεταφέρθηκαν στη Σούδα και στα κτήρια της οδού Δημοκρατίας, αδειάζοντας τον χώρο του λιμένα.
πηγη## Ζουγκλα

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας