Απρ. 2, 2016

Στο τελικο σταδιο οι προετοιμασιες για την εφαρμογη της συμφωνιας ΕΕ -Τουρκιας

Την εφαρμογή της συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία από την ερχόμενη Δευτέρα επιδιώκουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Την ίδια ώρα, άμεσο στόχο αποτελεί η αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά εντός του επόμενου δεκαημέρου, καθώς και της Ειδομένης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πριν από τις 12 Απριλίου θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς και ίσως λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για την Ειδομένη, εκτίμησε την Παρασκευή ο συντονιστής για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν 4.500 κενές θέσεις σε καινούργια κέντρα φιλοξενίας.

Στη Χίουπό κατάληψη τελεί το λιμάνι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες, και οι αρχές μετέφεραν την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στο λιμάνι των Μεστών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή 750 μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας, από την ερχόμενη Δευτέρα και για τρεις ημέρες. Ήδη η Frontex, μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, έχει ναυλώσει δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων που θα μεταφέρουν σε κάθε δρομολόγιο συνολικά 150 μετανάστες, οι οποίοι θα συνοδεύονται από ισάριθμους αστυνομικούς της Frontex.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει ότι τη Δευτέρα αναμένονται στη Γερμανία οι πρώτοι Σύροι πρόσφυγες από τηνΤουρκία, ενώ η Κομισιόν τονίζει πως είναι σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας. Ακόμη επισημαίνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που εντοπίζει Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τις συνθήκες των προσφύγων στην Ελλάδα και τις καταγγελίες για αναγκαστικές επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Τουρκία στη Συρία.

Περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα ζήτησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισημαίνοντας πως αναμένει να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας