Μαρ. 13, 2016

Εξαρχεια : ελευθερος κοινωνικος χωρος NOSTROS

ΑΘΗΝΑ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ Ο Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Nosotros (NosotrosSocialCentre) απευθύνει κάλεσμα για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων ή για σπίτια στην Αθήνα όπου μπορούν να κάνουν μπάνιο οι πρόσφυγες (περίπου 20 άτομα απόψε) που φιλοξενούνται στο Nosotros.
"Άμεση ανάγκη να βρεθούν σπίτια
1) για να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο οικογένειες προσφύγων
2) για προσωρινή φιλοξενία από λίγες μόνο μέρες έως μερικές εβδομάδες για τους ανθρώπους που θα υποβάλλουν για άσυλο ή πρόγραμμα μετεγκατάστασης. 
Επικοινωνήστε και δηλώστε διαθεσιμότητα στο 698 7882433 (Κάστρο)

 

                                     ---------------------------------------------

Απο το προφιλ ##Paris papa

Λίγα λόγια για την ενημέρωση που λάβαμε για το Προγραμμα Προσωρινής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων που υλοποιείται απο τη ΜΕΤΑδραση:

"Υπολογίζεται ότι χιλιάδες παιδιά έρχονται μόνα τους στην Ελλάδα, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί απ’ αυτούς. Τα παιδιά αυτά έρχονται από χώρες όπου επικρατούν βία και συγκρούσεις, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν και κατά συνέπεια αποτελούν μια από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες".
Ασυνόδευτοι ανήλικες ειναι συνήθως παιδια συνήθως ηλικιών 9-15. Παιδια που ξεκίνησαν μόνα τους,παιδια που έμειναν στην πορεία μόνα τους (είτε η υπόλοιπη οικογένεια "κόλλησε" σε έναν προορισμό / είτε το παιδι "κόλλησε" στην Ελλάδα και η οικογένεια το περιμένει σε καποια Ευρωπαϊκή πολη / είτε οι γονείς πέθαναν και το παιδι το περιμένουν αλλα μέλη της οικογένειας συνήθως σε καποια πολη της Ευρώπης και παλι). Την ιστορία του καθε παιδιου την γνωρίζει πολυ καλα ενας ορισμένος υπεύθυνος γι'αυτο το παιδι και λέγεται Επίτροπος. Ο Επίτροπος στη γλώσσα του παιδιου ειναι ο Ανθρωπος του.Ο απόλυτος ανθρωπος εμπιστοσύνης του(ειναι Κοινωνικός επιστήμονας). "Τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας στάθηκαν δίπλα στα παιδιά σε κάθε τους ανάγκη και ανέπτυξαν μαζί τους δυνατές σχέσεις που τους γέμισαν με δύναμη για να συνεχίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια ημερίδας για το “Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων’’ ακούστηκαν ηχητικά μηνύματα από παιδιά που βρίσκονται πλέον σε άλλες χώρες της Ευρώπης προς «τους ανθρώπους τους», τα μέλη, δηλαδή, του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων που τα υποστήριξαν, στα οποία εκφράζουν την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους.
Η ισοτρια παει καπως ετσι λοιπον: oταν εντοπιστεί ενας ασυνόδευτος ενήλικας μεταφέρεται σε αντίστοιχη δομή φιλοξενίας και ορίζεται ενας υπεύθυνος Επίτροπος γι'αυτον.Ξεκιναει η διαδικασία δημιουργίας προσωπικών του εγγράφων και παράλληλα η διαδικασία εύρεσης της οικογένειας του.Σε δεύτερο χρονο η διαδικασία επανασύνδεσης που μπορει να πάρει 7,8,12(+) μήνες.Παραλληλα το παιδι ζει μια ζωή εδω. Που αλλες φορες ειναι εύκολη γιατι στις δομές φιλοξενίας ο χρόνος περναει δημιούργικα ή το παιδι εχει κανει φίλους,σε αλλες περιπτώσεις δύσκολη γιατι οι δομές ειναι απλα τυπικές ή γιατι το παιδι εχει αλλες ανάγκες και αλλα πολλα αναλόγως των περιπτώσεων.Μεχρι και πρότινος η φιλοξενία τέτοιων παιδιων προβλεπόταν να γινεται απο οικογένειες με κοινή γλώσσα.Στο εξωτερικό αυτο εχει αλλάξει και πλέον ξεκινάει τώρα και στην Ελλάδα με την εποπτεία της Εισαγγελέως ανηλίκων της Αθήνας. Εχει ηδη γινει "ανάθεση" δυο παιδιων σε οικογένειες και τα αποτελέσματα τους έπεισαν για το θετικό του εγχειρήματος!τα παιδια χρειάζονται αγαπη φροντίδα και χρονο!και ανθίζουν!!η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο!
Δεν αποκλείεται κανενός είδους φιλοξενία: απλές οικογένειες,ετερόφυλα ή ομοφυλα ζευγάρια, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, όλοι μπορούν να κάνουν αίτηση.
Η διαδικασία ειναι σχετικά απλή... Έγγραφα τύπου ποινικό μητρώο, φορολογική δήλωση, χαρτί γιατρού για ασθένειες κτλ. Επισκέψεις σπίτι σου απο εισαγγελείς και κοινωνικούς λειτουργούς. Δεν ειναι χρονοβόρο απ´οτι λενε. Απο την στιγμή που μπεις στο μητρώο γίνονται ολα γρήγορα. 
Τα παιδια εχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περιθαλψη και ενδείκνυται προτεραιότητα σε δια/πολυπολιτισμικα σχολεία της Αττικης.Εχουν επισης το δικαίωμα να γραφτούν στο απλό σχολείο της γειτονιάς μας.Υπαρχει και χρηματικό βοήθημα 250 ευρώ και μαζεύεις αποδείξεις. Πχ για δάσκαλο γλώσσας,για δραστηριότητες του παιδιου,για ρούχα διατροφή κτλ.
Δεν οδηγεί σε καμία περιπτωση σε υιοθεσία. Το είπαν ξεκάθαρα "Όσοι νιώθουν ολο αυτο το εγχείρημα οτι τους δίνει τη δυνατότητα να -αποκτήσουν- το παιδι που δεν μπόρεσαν ΑΥΤΟ το προγραμμα δεν ειναι γιαυτους" Ζητανε προσωρινή φιλοξενία αλλα με την ανάληψη ευθύνης που εχει ενας συνειδητός γονέας-συμπεριφερόμαστε στο παιδι αυτο σαν να ειναι το παιδι μας.Γιαυτο και έδωσαν πολυ μεγάλη έμφαση στο να συμφωνούν με αυτη την κινηση ολα τα άμεσα εμπλεκόμενα μέλη του σπιτιου (πχ τα παιδια της οικογένειας μας ή η γιαγιά που μένει στο ίδιο σπίτι με εμάς κτλ κτλ).
Αν αποφασίσουν οτι πληρεις προδιαγραφές θα κοιτάξουν ποιο παιδί ταιριάζει. Πρώτα θα το ρωτήσουν αν το επιθυμεί και μετα θα σε πάρουν. Οποτε αν σε πάρουν να ξέρεις οτι το παιδί εχει πει ναι. Σε ρωτάνε αν συμφωνείς οποτε θα συναντηθείτε με το παιδί σε κάποιο ουδέτερο χώρο. Και κάπως ετσι προχωράνε τα πράγματα. Η "συγκατοίκηση" λήγει αν το παιδι δεν θέλει να συνεχίσει Εμεις ως ενήλικες δεν πίσωγυρναμε (α ειναι πιο δύσκολο αποσο το περίμενα / α πρεπει να πάω ταξίδι ενα μήνα με τη δουλεια μου) Αυτα τα παιδια εχουν τραυματικά βιώματα Δεν χρειαζεται τωρα εδω περισσότερη λεπτομέρεια....
Στα παιδια πρεπει να τους δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνούν με τους δικούς τους. Skype τηλέφωνο 
Δεν έχεις ποινική ευθύνη αν το σκάσουν για να συνεχίσουν. Παντως δεν πιστεύουν οτι μπορει να συμβεί γιατι η οικογένεια τους που τους περιμένει ειναι ενήμερη για την δράση και συμφωνεί.
Σε επισκέπτονται συχνά κοινωνικοί λειτουργοί αλλα όχι για λόγους ελέγχου αλλα για να στηρίζουν.Με τον Επίτροπο βρίσκεσαι σε παρα πολυ συχνή επαφή.Και εσυ αλλα και το παιδι.Αν επίκεινται αλλαγές στη ζωή σου (μετακόμιση / αλλαγή δουλειάς/ νέο πρόσωπο στο σπιτι) οφείλεις να ενημερώσεις τα πρόσωπα επικοινωνίας.
Αυτη τη στιγμή 28 παιδια περιμένουν αυτο το εγχείρημα να πάρει μπρος!Εγιναν δυο συναντήσεις και θα γίνουν κι αλλες το ίδιο ομαδικές αλλα και προσωπικές αν κάποιος ειναι πιο έτοιμος να το προχωρήσει.
Οσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την κυρία Κουρτίδη Κική, στο τηλέφωνο 2105201792.

http://www.metadrasi.org/

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας