Απρ. 3, 2016

Ο Συμβουλος (μερος 4ον)

Μερος 4ον

Ο... σύμβουλος

Γενικά, στην ΕΥΠ έχει καλλιεργηθεί, μάλλον πολύ γρήγορα, η εντύπωση ότι ο νέος διοικητής επηρεάζεται από το «επί πάσης καταστάσεως» διευθυντικό στέλεχος, που αποτελεί τον ουσιαστικό του σύμβουλο, ενώ οι μέχρι τώρα αλλαγές και επιλογές θεωρούνται ότι είναι προσαρμοσμένες γύρω από πρόσωπα που βρίσκονταν υπό την ευνοϊκή μεταχείριση της διοίκησης Μπίκα και ύστερα του πρώην α' υποδιοικητή Φώτη Παπαγεωργίου, το βιβλίο του οποίου έχει προλογίσει ο ίδιος, ο Γιάννης Ρουμπάτης, πριν από δύο περίπου χρόνια.

Συγχρόνως, μεγάλη εντύπωση δημιουργείται από την παραμονή διευθυντού συγκεκριμένης διεύθυνσης στη θέση του λόγω της σε βάθος χρόνου εμπλοκής του σε σοβαρά θέματα και προβλήματα της υπηρεσίας, για τα οποία η διοίκηση Δραβίλλα φέρεται να έδωσε εντολή διεξαγωγής ΕΔΕ, η οποία όμως ουδέποτε περατώθηκε, όπως και τόσες άλλες επί εποχής - διοίκησης του τελευταίου (προφανώς αναφέρεται στον προϊστάμενο πληροφορικής Α. Λάδη).

Εντελώς ξαφνικά (όπως αναφέρουν κύκλοι της ΕΥΠ) και προφανώς για να ικανοποιηθούν άμεσα κάποιοι άλλοι, ο σημερινός διοικητής της υπηρεσίας ανακάλεσε όλα τα στελέχη που υπηρετούσαν σε θέσεις εξωτερικού, απόφαση που επέφερε αναστάτωση στους ανακαλούμενους, οι οποίοι είχαν δρομολογήσει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, ενώ υπήρχαν και μερικοί που υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν μετά από μόνο λίγους μήνες υπηρεσίας στο εξωτερικό. 
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΠ, ενώ δημιουργεί άσχημη εντύπωση και προκαλεί προβληματισμό και στις συνεργαζόμενες ομόλογες ξένες υπηρεσίες, που δυσανασχετούν και ενοχλούνται από τέτοιου είδους ενέργειες, αφού οι αιφνίδιες αλλαγές διαταράσσουν την όλη συνεργασία.

Πέρα από τις ανωτέρω άστοχες, σκόπιμες ή λόγω άγνοιας ενέργειες ή απραξίες της διοίκησης Ρουμπάτη, πραγματοποιήθηκαν κάποιες εντελώς άστοχες παρεμβάσεις σε καίριες μονάδες της υπηρεσίας και σε εξαιρετικά ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές και νήσους του ανατολικού Αιγαίου.
Ως πλέον άστοχες και κραυγαλέα απογοητευτικές περιπτώσεις μπορούν να θεωρηθούν εκείνες σε μονάδα νήσου του ανατολικού Αιγαίου, που έχει κατακλυστεί τον τελευταίο καιρό από πρόσφυγες και μετανάστες, και στις γνωστής σημαντικότητας και ευαισθησίας μονάδες της ΕΥΠ, σε Φλώρινα και Κομοτηνή. Οι δύο τελευταίες αναφέρονται ευθέως, γιατί τα όσα συνέβησαν εκεί, όχι μόνο δημοσιοποιήθηκαν μετά από δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αλλά πολλά από αυτά φαίνεται να μεταφέρονται και στις αίθουσες των δικαστηρίων, φαινόμενο που, ιστορικά και από την ίδρυση της υπηρεσίας, παρατηρείται μόνο στις μετά του 2009 διοικήσεις της.
Ειδικότερα, στην Κομοτηνή η προσωπική επιλογή του Ρουμπάτη να τοποθετήσει στη θέση του διοικητή της μονάδας νεαρή υπάλληλο με θητεία μόνο έξι ετών στην υπηρεσία, καρατομώντας συγχρόνως τον έμπειρο, δραστήριο και αποτελεσματικό προκάτοχό της μεταθέτοντάς τον άμεσα σε άλλη πόλη, θεωρείται πράξη ακραίως άδικης, μικρόψυχης και ανεπίτρεπτης ρουσφετολογικής συμπεριφοράς προς έναν υποδειγματικό υπάλληλο και εξαιρετικό οικογενειάρχη, ενώ απαξιώνεται, ισοπεδώνεται και μάλλον καταργείται τελείως η έννοια του δικαίου και της αξιοκρατίας.
Η γένους θηλυκού επιλογή του σημερινού διοικητή της ΕΥΠ ανακλήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα από γειτονική χώρα, όπου υπηρετούσε με καλυπτική ιδιότητα και κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, από την καινούργια της θέση να προκαλέσει σωρεία προβλημάτων και επεισοδίων στη λειτουργία της μονάδας και προβάλλοντας την προσωπική της σχέση με τον διοικητή της, συμπεριφέρεται με υπεροπτικό ύφος στις συνεργασίες της με τις άλλες αρχές και υπηρεσίες της περιοχής δημιουργώντας όλες τις αρνητικές προϋποθέσεις και προοπτικές για την αναγκαία μεταξύ τους συνεργασία, ενώ με τα όλα «καμώματα» της γίνεται αντικείμενο χλευασμού και γέλωτος σε υπηρεσιακούς και κοινωνικούς χώρους. Συγχρόνως, διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε λογαριασμό στο Facebook, προβάλλοντας και αποκαλύπτοντας προσωπικά και υπηρεσιακά στοιχεία, κατά παρέκκλιση βασικών κανόνων και αρχών κάθε υπηρεσίας πληροφοριών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί η εντελώς απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης της ΕΥΠ να τοποθετήσει στέλεχος της, που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, σε θέση που έκ της φύσεώς της αποκαλύπτει τα πραγματικά στοιχεία και την ακριβή ιδιότητα του υπηρετούντος σε αυτή, ενέργεια στην οποία δεν θα προέβαινε ακόμα και μια υποτυπώδης οργανωμένη υπηρεσία πληροφοριών, αλλά βεβαίως και αποτελεί χαρακτηριστικό και ενδεικτικό στοιχείο της επικίνδυνης άγνοιας των σημερινών διοικούντων την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Στον τομέα, πάντως των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων η διοίκηση του Γιάννη Ρουμπάτη εμφανίζεται τελείως δραστήρια και φαίνεται να εκμεταλλεύεται το σύνολο των σχετικών τεχνικών δυνατοτήτων της υπηρεσίας (σταθερό σύστημα υποκλοπών και «βαλιτσάκια»), παρακάμπτοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. 
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες - διαρροές, οι κύριοι στόχοι αυτών των παρακολουθήσεων συνεχίζουν και μετά τις εκλογές να είναι, όχι κάποια άτομα που απειλούν ή που μπορούν να απειλήσουν την ασφάλεια της χώρας, αλλά πολιτικοί αντίπαλοι του μεγαλύτερου κόμματος της συγκυβέρνησης, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υπηρεσιών και ακόμα επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες και γενικά πρόσωπα, που απειλούν ή μπορούν να αποτελούν εμπόδια σε σχεδιασμούς και επιδιώξεις, ενώ συγχρόνως θεωρούνται ικανοί να αποκαλύψουν και να εκθέσουν δρομολογούμενες καταστάσεις και γεγονότα, άκρως επικίνδυνα και καταστροφικά για τη χώρα.
Οι συγκεκριμένες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αποβλέπουν στη συγκέντρωση κάποιων προσωπικών και ευαίσθητων στοιχείων για τα πρόσωπα αυτά που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως ώστε να αποτραπεί η διάθεσή τους για όποιες αποκαλύψεις και εκθέσεις.

Για τις ειδικές αυτές ανάγκες, εντοπίστηκαν και επιστρατεύθηκαν να ασχολούνται με το υλικό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων άτομα προσκείμενα ή ελεγχόμενα από τους μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ή από πρόσωπα που συνεργάζονται ή στεγάζονται περιστασιακά στον συγκεκριμένο κομματικό χώρο, τα οποία παραδίδουν το υλικό και αναφέρουν σχετικά στον ίδιο τον Ρουμπάτη, ο οποίος για αυτόν ακριβώς τον λόγο κατήργησε τη θέση του προϊσταμένου του τμήματος ακροάσεων, γεγονός που και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της υπηρεσίας.

Ακόμα η διοίκηση του Γιάννη Ρουμπάτη. αποδεικνύοντας ότι έχει ταυτιστεί απόλυτα με το γράμμα και τις επιδιώξεις της ανεκδιήγητης και αποδεδειγμένα εθνικά επικίνδυνης διοίκησης του Κώστα Μπίκα, για άγνωστους και άκρως αινιγματικούς και διερευνήσιμους λόγους, προσπαθεί να εξοντώσει τα ίδια στελέχη της υπηρεσίας, που στοχοποιήθηκαν τελείως άδικα και παράλογα, «στήνοντας» υπηρεσιακά συμβούλια - στρατοδικεία, που επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές, αγνοώντας με προκλητικό τρόπο απαλλακτικά πορίσματα από ΕΔΕ και αθωωτικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, υποβάλλοντας συγχρόνως αιτήματα αναίρεσης αθωωτικών αποφάσεων του Εφετείου, οι οποίες προφανώς και αποτελούν εμπόδια σε συγκεκριμένα σχέδια (προφανώς αναφέρεται στις γνωστές υποθέσεις του πρώην προϊσταμένου στην κατασκοπεία Κ. Αγγελάκη, ο οποίος, αξίζει να αναφερθεί με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, ότι είναι και από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στην περιβόητη υπόθεση «Πυθία» και του πρώην προϊσταμένου στην Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της αντικατασκοπείας – αντιτρομοκρατίας Αθ. Χαϊκάλη).

Ως προς τους δύο υποδιοικητές της ΕΥΠ, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τη γραμμή Ρουμπάτη και υλοποιούν στο ακέραιο τις εντολές του. 
Πολλοί όμως είναι εκείνοι από το προσωπικό της υπηρεσίας που επισημαίνουν και υπενθυμίζουν με νόημα ότι μεταπολιτευτικά οι πλέον αποτυχημένες και εκτεθείσες διοικήσεις της ΚΥΠ - ΕΥΠ ήταν εκείνες των περιόδων 1990 - 1993 και 2009 - 2015, όταν, συμπτωματικά ίσως, στις θέσεις των υποδιοικητών βρέθηκαν συνταξιοδοτηθέντες αστυνομικοί.

Συμπερασματικά, η συνολικώς διαμορφωθείσα κατάσταση συνθλίβει και το τελευταίο ίχνος σοβαρότητας της σημερινής διοίκησης της ΕΥΠ, απογοητεύοντας το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, που διαθέτει τις ικανότητες να παραμένει σε αδράνεια, απραξία και απαξίωση, τη στιγμή που έμπειρα και ικανότατα στελέχη υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους από την υπηρεσία, αισθανόμενα προσβλητικά περιθωριοποιημένα και αδρανή, κατά τα τελευταία χρόνια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, η όλη παραπάνω περιγραφόμενη εικόνα και κατάσταση στην ΕΥΠ μεταφέρθηκε από υπαλλήλους της με ακρίβεια στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Κομμένο, ο οποίος επισκέφθηκε προεκλογικά τα γραφεία της υπηρεσίας και φέρεται να συμφώνησε με τα καταγγελλόμενα και να ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ερωτηθεί ούτε συμφώνησε ποτέ με τον διορισμό του Γιάννη Ρουμπάτη στο τιμόνι της ΕΥΠ.

Θα ενδιαφερθεί κάποιος και θα ασχοληθεί πραγματικά και σοβαρά με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών;

Πηγή περιοδικό Crash, Δεκέμβριος 2015

 

Συμπληρώνοντας το πολύ καλό ρεπορτάζ του περιοδικού πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Γ. Ρουμπάτης προχωρά ακόμα και μέχρι σήμερα σε αλλαγές προϊσταμένων κλιμακίων της παραμεθορίου επανατοποθετώντας σε ακριτικά κλιμάκια άτομα όπως τον περιβόητο «κυνηγό» σε κλιμάκιο της Θράκης ή τοποθετώντας άτομα που όπως βγαίνει από το ρεπορτάζ μας είναι τελείως άπειρα και αμφιβόλου κύρους και προσωπικότητας όπως έκανε σε κλιμάκιο των Επτανήσων, σε κλιμάκιο της Κρήτης και σε άλλο κλιμάκιο της Θράκης που τοποθέτησε υποδιοικητή κλιμακίου την κόρη πρώην δημάρχου του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Και όλα αυτά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα κάνει τώρα για να βοηθήσει τους προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστές ώστε να κερδίσουν τις εκλογές στα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία. Τα ίδια ακριβώς είχε κάνει και ο Μπίκας τον Απρίλη του 2010 για να κερδίσουν τις ίδιες εκλογές οι ίδιοι συνδικαλιστές που τότε πρόσκεινταν στο βαθύ ΠΑΣΟΚ… Πάντως για τα …μάτια του κόσμου ο διευθυντής της Ε΄ διεύθυνσης μετακίνησε τον Θ. Σπατιώτη αναθέτοντάς του κάποια καθήκοντα επειδή από τότε που διορίστηκε στην υπηρεσία το 1989, μέχρι σήμερα δεν είχε καμία αρμοδιότητα καθόσον το καθήκον του ήταν να αναλύει τις στρατιωτικές αεροπορικές επικοινωνίες ομόρου χώρας στο Βορρά που μετά την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν είχε πλέον αεροπορία! Τον πήγαν λοιπόν σε άλλη όμορη χώρα αλλά κι εκεί τα πράγματα όπως λένε κάποιοι που γνωρίζουν καλά θα είναι και πάλι λούφα και παραλλαγή για αυτόν. Όλοι λένε βέβαια ότι αυτή η μετακίνηση αποκλείεται να έγινε εν αγνοία του Ρουμπάτη καθότι ο διευθυντής αυτός δεν φημίζεται για την τόλμη του και αποκλείουν να έλαβε τέτοια απόφαση μόνος του να πάρει την πρωτοβουλία να μετακινήσει τον Σπατιώτη σε άλλο γραφείο.  Πάντως οι σχέσεις του Ρουμπάτη με τους συριζαίους συνδικαλιστές δεν πρέπει να είναι και οι καλύτερες ή τουλάχιστον αυτό αφήνουν να φανεί προς τα έξω εν όψει και των εκλογών γιατί και προσφάτως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο υπηρεσιακό συμβούλιο της υπηρεσίας μαζί με τον Α. Λάδη που είναι κολλητός των συριζαίων συνδικαλιστών δεν του έκαναν το χατίρι να μετατάξει την πρώην προϊσταμένη σημαντικού νησιωτικού κλιμακίου. Λένε ότι ο Ρουμπάτης τα πήρε πολύ άγρια με αυτό το θέμα και γι αυτό έδωσε εντολή μετακίνησης του Σπατιώτη σε άλλο γραφείο.        

Εντύπωση πάντως προκάλεσε στους συμμετέχοντες στο έκτακτο συνέδριο της ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΕΥΠ η αναφορά της προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλίστριας Στ. Αθανασοπούλου ότι επίκεινται και άλλες διώξεις κατά του Κ. Αγγελάκη από τη σημερινή διοίκηση. Βλέπετε κάτι πρέπει να βρουν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα! Πάντως κάποιοι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη συντηρητική παράταξη θυμούνται ότι στο ιδρυτικό συνέδριο της ΟΜΕ-Ε.Υ.Π. ο τότε διοικητής της υπηρεσίας απευθυνόμενος στους συνέδρους τους είχε πει το αμίμητο, «εδώ που βρίσκεστε σήμερα ως συνδικαλιστές το οφείλετε σε μένα που έφαγα τον Αγγελάκη». Επίσης εντύπωση προξένησε στο έκτακτο συνέδριο ότι ακόμη και οι προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστές καταδίκασαν τις μεταθέσεις που έκανε μέσα στο καταχείμωνο η διοίκηση Ρουμπάτη. Μάλιστα η πρόεδρος του ΣΥΚΕΥΠ Στ. Αθανασοπούλου ενίσχυσε οικονομικά όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά της απόφασης Ρουμπάτη αναγνωρίζοντας έτσι το παράνομο και καταχρηστικό αυτών των μεταθέσεων. Όσο δε για το Σπατιώτη αυτός γυρίζει στην περιφέρεια και υπόσχεται στους μετατιθέμενους ότι θα τους φέρει πίσω εάν εκλεγεί ενώ σε κλιμάκιο της Κεντρικής Ελλάδας που επισκέφθηκε πρόσφατα είπε ότι αυτός μιλάει απ΄ ευθείας με τον υπουργό τον Τόσκα στον ενικό γιατί είναι φιλαράκια από παλιά από τότε που ήταν μαζί στο ΠΑΣΟΚ. Τόσο καλά! Αλλά για τα συνδικαλιστικά και για τα έργα και τις ημέρες των συριζαίων συνδικαλιστών θα αναφερθούμε με ντοκουμέντα σε άλλη μας ανάρτηση…

Κλείνοντας το σημερινό μας ρεπορτάζ θα θέλαμε να σας πούμε ότι ψάχνουμε στοιχεία για ένα θέμα που μας είπαν κάποιοι, εκτός ΕΥΠ, από Άμυνας μεριά, αλλά που έχει άμεση σχέση και με την ΕΥΠ, για κάποια «ιπτάμενα» αντικείμενα, στοιχεία τα οποία προσπαθούμε να διασταυρώσουμε και τα οποία είναι πολύ σοβαρά και άπτονται θεμάτων υψίστης εθνικής ασφάλειας που εάν επαληθευτούν τότε κάποιοι καλά θα κάνουν να εξαφανιστούν δια παντός από την Ελλάδα!

Ο Αρουραίος της… Εκάλης

Σχόλια

09.04.2016 00:05

Ειρηνη

Eπιτελους!!!

04.04.2016 22:40

CHE CUBA

Βρε "Αρουραίε της Εκάλης", εσύ δεν είσαι αρουραίος... ΓΑΤΟΣ βαρβάτος είσαι... Ή μάλλον ΓΑΤΟΣ ΤΡΩΚΤΙΚΟ... ΧΑΧΑΧΑ!

04.04.2016 22:36

ΜΑΓΔΑ

ΜΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ;;;

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας