Μαρ. 14, 2020

ΚΟΥΒΑ: Συστηματικη προετοιμασια για τον Covid-19

Συστηματική προετοιμασία της Κούβας για τον Covid-19

Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας της χώρας για τη θεραπεία περιπτώσεων Covid-19, στα πλαίσια της προληπτικής εκστρατείας σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση της απειλής του νέου κορωνα-ιού, πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου, από ομάδα ειδικών στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Pedro Kourí (IPK), που είναι το κέντρο που ηγείται της εθνικής προσπάθειας.

Ο Δρ José Luis Aparicio Suárez, επικεφαλής του τμήματος Ερευνών του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας, παρουσίασε λεπτομέρειες επικαιροποιημένης πληροφόρησης για την πρόληψη και τον έλεγχο του Covid-19, η αντιμετώπιση του οποίου διδάσκεται στο Ινστιτούτο. Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν η εκπαίδευση και η γενίκευση των διαδικασιών και η επιδημιολογική επιτήρηση σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Κούβας και σε διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς.

“Η κατάρτιση είναι μια συνεχής διαδικασία βήμα προς βήμα, προετοιμασμένη για συγκεκριμένες ομάδες, με βάση το επάγγελμα ή την καταστασή τους. Η κατεύθυνση που δίνουμε σήμερα είναι για εκείνους που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση, και περιλαμβάνει διευθυντές των κύριων ιατρικών ιδρυμάτων της χώρας, επιδημιολόγους, ειδικούς εντατικής θεραπείας παιδιών και ενηλίκων, καθώς και άλλους ειδικούς συνολικά περίπου 150 Κουβανούς ειδικούς επιστήμονες γιατρούς» τόνισε ο επικεφαλής.

Ο Δρ Manuel Romero Placeres, διευθυντής του Ινστιτούτου (IPK), ανέφερε ότι στο μόνο Ίδρυμα 160 κρεβάτια είναι διαθέσιμα, 20 από τα οποία είναι ειδικά για τις έγκυες γυναίκες και παιδιά. Πρόσθεσε ότι ένα δίκτυο νοσοκομείων και κέντρων καραντίνας έχει ήδη εντοπιστεί και προετοιμαστεί σε κάθε επαρχία, για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στο νησί, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο διευθυντής τόνισε ότι η Κούβα έχει τα μέσα να συλλέξει και να επεξεργαστεί δείγματα του ιού για διάγνωση, πιστοποιημένα από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και την Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας.

Ο Δρ Jorge Hidalgo Bustillo, διευθυντής της Κεντρικής Μονάδας Ιατρικής Συνεργασίας ανέφερε επίσης ότι κανένα μέλος των 61 κουβανικών αποστολών που παρέχουν υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο δεν έχει δείξει κανένα σημάδι μετάδοσης ή συμπτώματα που σχετίζονται με το Covid-19.

Βλέποντας την συστηματική προετοιμασία των αρχών της Κούβας διαπιστώνουμε το τεράστιο χάος μεταξύ σοσιαλισμού και καπιταλισμού. Οι αρχές της Κούβας συστηματικά και με πρόγραμμα προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν της συνέπειες της επιδημίας σε σύγκριση με το χάος και τις σπασμωδικές κινήσεις των αρχών στις χώρες του καπιταλισμού και τις τεράστιες ελλήψεις στις υποδομές Υγείας.

Πηγή Granma 9-3-2020

ANΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας