Μαϊ. 4, 2016

Η ΟλΛανδια δεν μπορει πλεον να καλυψει την ζητηση ιατρικης κανναβης στην Ε.Ε.

Στην Ολλανδία, ακολουθώντας την αυξανόμενη ζήτηση, η Bedrocan, ο μοναδικός παραγωγός φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, τριπλασίασε την παραγωγή της με το άνοιγμα μιας νέας μονάδας παραγωγής το 2015. Παρ “όλα αυτά, η εταιρεία δεν μπορεί να προμηθεύσει τους ασθενείς κάνναβης σε όλη την Ευρώπη μόνη της.

Η διστακτικότητα εκ μέρους των άλλων κρατών της ΕΕ αποβαίνει εις βάρος των ασθενών κάνναβης.

Το 1993, η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που εισήγαγε ένα πρόγραμμα ιατρικής κάνναβης. Στα πρώτα χρόνια, το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να προμηθεύσουν τους Ολλανδούς ασθενείς με κάνναβη και αυτό δεν ήταν  πρόβλημα με δεδομένες τις δυνατότητες του κράτους που έτρεχε το πρόγραμμα. Δύο επιχειρήσεις ήταν κάτοχοι άδειας για την καλλιέργεια κάνναβης. Στη συνέχεια, το 2001 και με την εισαγωγή των νέων κανόνων, η ολλανδική «Bureau voor Medicinale Cannabis» (Γραφείο Φαρμακευτικής Κάνναβης) ανέλαβε την ευθύνη για τη διανομή. Τα ολλανδικά φαρμακεία παρείχαν κάνναβη με ιατρική συνταγή από το 2003, και μέχρι το 2013 στο Groningen υπήρχε ακόμη ένα είδος ειδικού φαρμακείου για την κάνναβη όπου οι ασθενείς ελάμβαναν τα φάρμακά τους είναι λίγο φθηνότερα από ό, τι σε άλλα φαρμακεία της χώρας.

Μετά από αυτό, η Γερμανία και η Τσεχία ήταν οι πρώτες χώρες που ακολούθησαν. Οι χώρες αυτές είχαν επίσης την ανάγκη για άνθη κάνναβης, αλλά ήταν ανίκανοι ή απρόθυμοι να τα καλλιεργούν οι ίδιοι. Από τότε, η Ιταλία και η Φινλανδία έχουν επίσης προστεθεί στη λίστα. Οι χώρες αυτές εντάχθηκαν είτε επειδή οι ασθενείς παραπονέθηκαν, ή, όπως συνέβη στην Ιταλία, επειδή η κυβέρνηση ενέκρινε ένα φαρμακευτικό πρόγραμμα κάνναβης εθελοντικά, χωρίς να διασφαλιστεί ωστόσο ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται με εγχωρίως παραγόμενη κάνναβης.

Η αύξηση της ζήτησης στην ΕΕ οδηγεί σε συμφόρηση

Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, η Bedrocan, ο μοναδικός εναπομένων παραγωγός της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, τριπλασίασε την παραγωγή της με το άνοιγμα μιας νέας μονάδας παραγωγής το 2015. Ο άλλος παραγωγός με άδεια, James Burton, έχει χάσει την άδειά του, διότι η εταιρεία του και το Ολλανδικό Γραφείο Φαρμακευτικής Κάνναβης είχαν διαφορετικές ιδέες για το πώς να παράγουν φαρμακευτική κάνναβη.

Στη Γερμανία, οι δυσχέρειες εφοδιασμού είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ακόμα και στην Ιταλία, η κατάσταση του εφοδιασμού απέχει πολύ από το ιδανικό καθώς τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά με τη φαρμακευτική κάνναβη να καλλιεργείται από το στρατό. Ίσως η γνώση μερικών έμπειρων καλλιεργητών και όχι άπειρων με χακί θα μπορούσε να έχει βοηθήσει. Στην Τσεχία, ο παραγωγός Elkoplast κατάφερε να διανείμει την πρώτη συγκομιδή το Φεβρουάριο μετά από δύο χρόνια, χάρη στην τεχνογνωσία και τη γενετική που παρέχονται από την Bedrocan. Από το 1993, η Ολλανδία προχώρησε σε χορήγηση αδειών σε άτομα που στο παρελθόν είχαν εμπλακεί στην παράνομη καλλιέργεια της κάνναβης, να καλλιεργήσουν φαρμακευτική κάνναβη. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προηγούμενη γνώση και η Bedrocan έχει εργαστεί σκληρά για να αναπτύξει συνολικά πέντε ποικιλίες για διαφορετικές ανάγκες.  Η ανάπτυξη μιας ποικιλίας ιατρικής κάνναβης παίρνει χρόνια. Ωστόσο, μόνο στον Καναδά, 26 επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή εργάζονται για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών. Στις ΗΠΑ υπάρχουν ακόμη περισσότερες συλλογικότητες ή φαρμακεία κάνναβης με έμφαση στην ανάπτυξη ειδικών ποικιλιών. Το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι το»Web Charlotte», μια ποικιλία κάνναβης που αναπτύχθηκε στο Κολοράντο για τη θεραπεία συγκεκριμένης μορφής επιληψίας.

Στο Κολοράντο, στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και άλλες πολιτείες όπου η καλλιέργεια είναι μια νόμιμη επιλογή, πολλοί άνθρωποι που είχαν εμπλακεί με την παράνομη καλλιέργεια κάνναβης, δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως εγκληματίες,αλλά τους επιτρέπεται να βοηθήσουν τους ασθενείς. Ακόμα και το Sativex δύσκολα θα ήταν δυνατό χωρίς τη γνώση και τη βοήθεια των θρύλων της κάνναβης όπως ο David Paul Watson και Robert C. Clarke, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει με τη γνώση τους στην καλλιέργεια κάνναβης στη θεωρία και την πρακτική για λογαριασμό της εταιρείας GW Pharmaceuticals.

Στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Ολλανδία, υπάρχει μια πραγματική απροθυμία να χρησιμοποιήσουν τη γνώση των πρώην παράνομων καλλιεργητών κάνναβης. Στην Τσεχία, μια εταιρεία logistics, η οποία προηγουμένως κατασκεύαζε μόνο πλαστικά κουτιά και παρόμοια είδη, έχει αναλάβει την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης από την κυβέρνηση. Στην Ιταλία, είναι ο στρατός που είναι υπεύθυνος και στη Γερμανία, οι άδειες πρέπει να τίθεται σε δημοπρασία από έναν οργανισμό κάνναβης, ο οποίος ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο, ακόμη και εδώ φαίνεται μάλλον απίθανο ότι οι χώρες αυτές θα εξετάσουν ακόμη και τους δικούς τους πόρους για την ανάπτυξη και την επιλογή των ποικιλιών.

Φυσικά, δεν γίνεται κάθε καλλιεργητής χρησιμοποιώντας τρεις λάμπες στο υπόγειο να μπορεί να δώσει κάνναβη με την σφραγίδα της έγκρισης ως φάρμακο του κράτους. Με σκοπό την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, ελάχιστες απαιτήσεις πρέπει να πληρούνται, όπως: απόκτηση ενός μεγάλου κεφαλαίου εκκίνησης, ή συνεργασία με φαρμακοποιούς , γιατρούς και κυβερνητικά εργαστήρια. Ωστόσο, αντί να πάρουν βοήθεια από το εξωτερικό, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να βρουν το δικό τους τρόπο για να παράγουν κάνναβη με φαρμακευτικά προγράμματα κάνναβης τους και να ακολουθήσουν τα βήματα της Ολλανδίας. Και αυτή η διαδικασία δεν ξεκινά με την ανθοφορία, αλλά πιο πριν με την ανάπτυξη των ποικιλιών. Επειδή μια τέτοια διαδικασία διαρκεί χρόνια, είναι καιρός οι άλλες χώρες σταματήσουν την Bedrocan και την Ολλανδία να κάνει όλη τη δουλειά για την επόμενη δεκαετία, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επενδύοντας στην ανάπτυξη ποικιλιών.

Η Bedrocan έχει αναμφισβήτητα την πρωτοπορία για όλους τους ασθενείς κάνναβης και συνεχίζει να το κάνει.

Με την πάροδο των ετών, ο αριθμός των ολλανδικών και ξένων ασθενών αυξάνεται αργά. Από το 2013 μια ισχυρή αύξηση οδήγησε την  Bedrocan να ανοίξει μια δεύτερη εγκατάσταση. Η δεύτερη μονάδα παραγωγής άνοιξε πριν από περίπου ένα χρόνο καθιστώντας δυνατό τον τριπλασιασμό της παραγωγής. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να καλύψει πλήρως τις αυξημένες απαιτήσεις άμεσα. Η καλλιεργητική περίοδος διαρκεί περίπου 4 μήνες μετά την οποία η συσκευασία και η ανάλυση πρέπει να λάβει χώρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή φαρμακευτική κάνναβη σε απόθεμα από όλες τις ποικιλίες να καλύψει τη ζήτηση στην Ολλανδία και το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης σε άλλες χώρες. Ήδη εξάγουν πολύ περισσότερο στη Γερμανία από ό, τι πέρυσι, αλλά όπως γνωρίζετε, η κατάσταση στη Γερμανία άλλαξε επίσης και ο αριθμός των Γερμανών ασθενών αυξάνεται γρήγορα και έτσι είναι η ζήτηση.

Ο ανταγωνισμός είναι καλό για την ποικιλία και εγγυάται δίκαιες τιμές

Ο ανταγωνισμός τονώνει την αγορά και μειώνει το κόστος. Τα μονοπώλια ωφελούν μόνο τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό ισχύει και για τη φαρμακευτική κάνναβης, όπως ακριβώς είναι για τα παραδοσιακά φάρμακα. Στον Καναδά, αντίθετα, οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν την ποικιλία που τους ανακουφίζει καλύτερα τα συμπτώματα τους από σχεδόν 200 ποικιλίες, σύμφωνα με το προφίλ των κανναβινοειδών του. Στην Ολλανδία, καθώς επίσης και στις πολιτείες όπου η κάνναβη είναι νόμιμη ως φάρμακο, είναι προφανές ότι η εισαγωγή ενός κρατικού προγράμματος δίνει επίσης αφορμή για μια ελεύθερη αγορά, φυσικά με τους απαραίτητους περιορισμούς όσον αφορά την προστασία της υγείας και της νεολαίας. Στη Γερμανία, οι ασθενείς κάνναβης πρέπει σήμερα να πληρώσουν € 15,45 ανά γραμμάριο, κατά μέσο όρο, ενώ το Sativex κοστίζει οκτώ φορές περισσότερο. Οι Καναδοί ασθενείς πληρώνουν μεταξύ € 4,00 και € 10.00 για ένα γραμμάριο πιστοποιημένης ιατρικής κάνναβης. Με την εξαίρεση των Ολλανδών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να είναι συγκλονισμένοι όταν πρόκειται για την εισαγωγή ενός συστήματος παρόμοιου με εκείνο στον Καναδά, ένα που είναι ασφαλές, προσφέρει ελευθερία επιλογής για τους ασθενείς και διατηρεί χαμηλές τις τιμές. Ο Καναδάς βρίσκεται σε μια σχεδόν ιδανική κατάσταση και σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Καναδά, στο μέλλον η κυβέρνηση  θα επιτρέπει στους ασθενείς να αποφασίσουν και αν θα καλλιεργούν τη δική τους ιατρική κάνναβη, ή αν θέλουν να την προμηθευτούν από έναν από τους πολλούς παραγωγούς.

Ως εκ τούτου, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ιταλία, την Τσεχία και όλα τα κράτη που στο μέλλον θα έχουν ένα πρόγραμμα ιατρικής κάνναβης, θα πρέπει να αρχίσουν να επικεντρώνονται αμέσως στις λεπτομέρειες που θα υποβοηθήσουν την έρευνα και ανάπτυξη νέων ποικιλιών και τεχνικών.

πηγη##LEGALIT- beta

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας