Μαϊ. 28, 2015

Βιολογικα προιοντα , Τροφιμα και Καλλυντικα

Αγαπητοί αναγνώστες ,γειά σας.

Σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω για τα βιολογικά προιόντα. Με τον όρο αυτό προσπαθούμε να προσδιορίσουμε  τα προιόντα εκείνα που προορίζονται για κατανάλωση  και δεν έχουνε παραχθεί με την βοήθεια της συνθετικής χημείας. Θα ασχοληθώ σήμερα μόνο με τα τρόφιμα και τα καλλυντικά. Ας αρχίσουμε με τα καλλυντικά. Εδώ, μιλάμε συνήθως για φυσικά καλλυντικά. Που σημαίνει ότι παράγονται από ξυλαράκια, λουλουδάκια και φύλλα που έχουνε πνιγεί στο οινόπνευμα, σε κάποιες άλλες αλκοόλες, ή στο νερό της  Εvian.  Βέβαια, δεν ξέρω γιατί όταν βράσουμε τα φυλλαράκια, ή τα κάψουμε στο μπρίκι, ή δεν ξέρω τι άλλο, έχουμε ένα υγειινό  παρασκεύασμα και όταν τα βάλουμε να κολυμπήσουνε στο ζωικό λίπος, ή στο παραφινέλαιο  είναι κακό.

 Όχι, ούτε τα parabens είναι  κατ΄ ανάγκην κακά, ούτε τα συντηρητικά, ούτε όλα τα περίφημα ΄΄Ε΄΄ που αναγράφονται καμιά φορά στις συσκευασίες.  Καλό είναι ένα καλλυντικό όταν δεν περιέχει υψηλό δείκτη μικροβίων, όταν δεν έχει βλαβερές ουσίες που ούτως ή άλλως έχουνε απαγορευτεί (όπως ο υδράργυρος) και όταν έχει αποθηκευτεί σωστά. 

Τι σημαίνει δηλαδή αν η λεβάντα έχει ραντιστεί με κάποιο φάρμακο για να μην την ξεπατώσουν τα σαλιγκάρια, ή τα πεύκα έχουν ψεκαστεί για να μην ξεραθούν από την Marcellina . Σημαίνει ότι το αιθέριο έλαιο που θα μπει στην βάση της κρεμούλας σας, θα είναι ασφαλές, αν έχει περάσει ο σωστός χρόνος από τον ψεκασμό ως την συγκομιδή.

Τι σημαίνει αν υπάρχει λίγη ευσερίνη στην βάση της κρέμας και γιατί το παράγωγο ενός ορυκτού είναι εξ΄ορισμού βλαβερό. Σκεφτείτε ότι και το βαρύ παραφινέλαιο για την δυσκοιλιότητα , είναι ένα επεξεργασμένο κλάσμα που παράγεται από το πετρέλαιο και από όπου έχουν αφαιρεθεί οι καρκινογόνες ουσίες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα τρόφιμα. Τα μήλα που παράγονται από καλομαθημένες μηλιές , που έχουνε ραντιστεί σωστά, που έχουν ωραία κόκκινα μήλα, είναι συνήθως πιο νόστιμα από τα κακομούτσουνα μήλα μιας σκουληκοφαγωμένης μηλιάς, που ίδρωσε για να δέσει πέντε γερά φρούτα. Γιατί δηλαδή  θα πρέπει να πληρώσω  τρεις φορές  πάνω μια επιστημονική εμμονή, που θα μου δώσει ένα άοσμο βερύκκοκο, ή ένα ψωραλέο καρπούζι.

Ασφαλώς και έχουν τα τρόφιμα που παράγονται βιολογικά, μια υπεραξία στην αγορά αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει να την πληρώσουμε εμείς. Εμπιστευθείτε  τα ωραία φρουτάκια από το μανάβικο της γειτονιάς σας, φάτε το τυράκι με τα λιπαρά του από την Κρήτη, την Κεφαλλονιά, την Σύρο, ή την Αμφιλοχία, και αφήστε τα Light της Ευρώπης, να τα φάνε εκείνοι. Φάτε λιγότερο, αλλά φάτε  πλήρεις τροφές. Τα βιολογικά τρόφιμα, είναι το ίδιο με τα άλλα. Απλά έχουνε πάρει  το άζωτο με την κοπριά και όχι με τους κόκκους από το εργοστάσιο. Και ποια η διαφορά. Καμία. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας  επικοινωνιακής διαχείρισης, που στόχο δεν έχει το περιβάλλον αλλά την τσέπη σας.

Χρειάζεται λίγη προσοχή στην βιοδυναμική καλλιέργεια. Αυτό είναι κάτι άλλο. Είναι η συγκαλλιέργεια ειδών, σε συμφωνία με τους κύκλους της φύσης, τις φάσεις του ουρανού, την Σελήνη τους αστερισμούς (και τα ταρώ ίσως καμιά φορά), και έχει να κάνει με τις στρεμματικές αποδόσεις.

Γυρνώντας λοιπόν στα βιολογικά, θα σας πω ότι δεν πιστεύω τίποτα. Τα βιολογικά κάνουνε καλό στις εταιρίες πιστοποίησης, στους παραγωγούς (ίσως), στους αντίστοιχους μπακαλομανάβηδες (σίγουρα , δεν εχω τιποτα με αυτους) και καλά κάνουνε, αλλά εγώ προσωπικά θα προτιμούσα ένα προιόν ΠΟΠ που ξέρω ότι εδώ και αιώνες έχει έναν απαράβατο τρόπο παρασκευής.

 

Η φίλη σας, DNA- κυνική μαγείρισσα.

 

Υ.Γ. Φυσικά δεν μιλάμε για τα μεταλλαγμένα . Αυτά είναι  ένα έγκλημα και είναι εκτός πάσης συζητήσεως. Ρωτήστε μια πρώην κυρία Επίτροπο, κάτι ξέρει εκείνη . Αλλά αυτά είναι για την επόμενη φορά.

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας