Μαρ. 17, 2015

Η χρησιμοτητα των Βιταμινων - λελογισμενη χρηση

Αγαπητοί αναγνώστες χαίρετε,

17 Μαρ. 2015

Την τελευταία φορά σας είχα υποσχεθεί ότι θα λέγαμε για τις βιταμίνες κάπως πιο λεπτομερώς. Ας αρχίσουμε αμέσως με τις πιο γνωστές, την A, την C, την D, την Ε και το φολικό οξύ. Η Α, είναι χρήσιμη στην όραση, έχει όμως κάπως στενό εύρος θεραπευτικής δόσης και γι΄αυτό δεν είναι από τις αγαπημένες του μάρκετινγκ. Εκεί που γίνεται η αληθινή σφαγή μεταξύ των διαφόρων παρασκευαστών, είναι στις βιταμίνες εκείνες που μπορεί κανείς να υπερβεί τις συνιστώμενες δοσολογίες χωρίς πραγματικό κίνδυνο. Σ΄αυτή την μεγάλη κατηγορία χορεύουν τον χορό των επτά πέπλων, η C, η Ε και τα μεταλλικά στοιχεία. Η C είναι καλή για να προλαμβάνει το σκορβούτο και το σύμπλεγμα των βιταμινών Β να ισχυροποιεί τα νεύρα, όμως στα σκευάσματα που κυκλοφορούνε, γίνεται πραγματική σπέκουλα. Και ναι, είναι η Ε ισχυρά αντιοξειδωτική, το συνένζυμο Q10, ένας πολλαπλασιαστής ισχύος, όμως η φρενίτιδα με τις βιταμίνες είναι καθαρή ανοησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί τα σκευάσματα με βιταμίνες, απλώς δεν πρέπει να επενδύει σ΄αυτά.

Εδώ, θα ήθελα με μία ιστορική αναφορά, να αναδείξω την σημασία των βιταμινών μέσω της καλής – και ποσοτικά – διατροφής. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας, ενέσκηψε σιτοδεία, και οι κάτοικοι κυριολεκτικά λιμοκτόνησαν και φυσικά, οποιοδήποτε προιόν του σίτου έλειψε απολύτως από την ούτως ή άλλως πάμφτωχη διατροφή. Στο φύτρο του σιταριού όμως, βρίσκεται το φολικό οξύ. Και αυτό πρέπει να βρίσκεται σε ικανές ποσότητες στην διατροφή των γυναικών πριν από την ενδεχόμενη εγκυμοσύνη τους  γιατί προστατεύει το νέο DNA.  Όμως στην Ολλανδία τότε, καμία έγκυος και μέχρι το 1945 δεν είχε πρόσβαση στο αλεύρι. Έτσι δημιουργήθηκε μια ολόκληρη γενιά σχιζοφρενών, ένας κατακλυσμός ανθρώπινης δυστυχίας, που έμεινε στην ιστορία της ιατρικής. Ας προσεχθεί, ότι το φολικό είναι χρήσιμο πριν από την σύλληψη για να αποφευχθεί η δημιουργία ελαττωματικού νέου γενετικού υλικού.

Με αυτό το παράδειγμα θέλω να δείξω αγαπητοί αναγνώστες, ότι η ισορροπημένη διατροφή, ακυρώνει τον μύθο των βιταμινών. Αν είναι κανείς άρρωστος, δεν θα σωθεί από τις βιταμίνες. Θα έχουν αυτές υποστηρικτικό ρόλο στην θεραπεία, αλλά την δουλειά θα την κάνουνε τα φάρμακα.

Αγοράστε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, μπορεί πράγματι να νιώσετε καλύτερα, αλλά προπαντώς, φάτε σωστά και αρκετά. Μην περιφρονείτε τα όσπρια και το ψωμί, και οι βιταμίνες που περιέχονται εκεί, θα κάνουν την δουλειά τους με φιλότιμο για σας. 

                                         Η φίλη σας, DNA-κυνική μαγείρισσα.

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας