Ιαν. 20, 2015

Συμπληρωματα διατροφης - Μυθοι και Πραγματικοτητα

Aγαπητοί  αναγνώστες,  χαίρετε εν Κυρίω.

Θα ήθελα σήμερα να σας εισαγάγω στον υπέροχο κόσμο των  συμπληρωμάτων διατροφής. Ας σας ενημερώσω πρώτα τι είναι οι σημάνσεις που διαβάζει κανείς πάνω στις συσκευασίες. Τις πιο πολλές φορές διαβάζει κανείς στον πάτο του κουτιού το εξής κατατοπιστικό { Αρ.γ. ΕΟΦ } που εννοεί αυτό που ασφαλώς αμέσως καταλάβατε, δηλαδή τίποτα. Τις πιο πολλές φορές αυτό το ξερό Αρ.γ. λέει σ΄ έναν που γνωρίζει, ότι δεν είναι απαραίτητη η άδεια από τον ΕΟΦ αλλά απλώς η γνωστοποίηση  στην συγκεκριμένη υπηρεσία εκ μέρους μιας εταιρίας για την διακίνηση ενός προιόντος. Βεβαίως, από εσάς θέλει να πιστέψετε ότι το συγκεκριμένο προιόν έχει λάβει άδεια κυκλόφορίας από τον ΕΟΦ όμως αυτό δεν συμβαίνει. Και δεν χρειάζεται. 

Το πρώτο – και μοναδικό - ίσως, πράγμα που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια ενός συμπληρώματος. Εκεί όμως τα πράγματα είναι θολά. Πόσοι δεν έχουμε πάρει διάφορα  φυτικά αθώα σκευάσματα παραγνωρίζοντας ότι ένα βοτάνι δεν είναι υποχρεωτικά ακίνδυνο. Ένα βοτάνι είναι και η στρυχνίνη και η ντατούρα και το πεγιότλ και η παπαρούνα και το χασίσι και άλλα όμορφα , πολύχρωμα, χαριτωμένα, παραισθησιογόνα, τοξικά και θανατηφόρα. 

Υπάρχει βότανο που κυκλοφορεί ελεύθερα ως φυσικό ηρεμηστικό με σοβαρές παρενέργειες αν απλώς ο λήπτης εκτεθεί λίγο παραπάνω στον ήλιο. Υπάρχει κάποιο άλλο – το οποίο και εγώ χρησιμοποιώ – για την τόνωση  του ανοσοποιητικού και υπάρχει και σε συσκευασίες για παιδιά. Πολύ καλά. Αν όμως ανοίξει κανείς την σχετική επιστημονική μονογραφία για το βότανο από τις εκδόσεις wissen schaftliche verlags gesellschaft  των Η. Wagner & R. Bauer  θα διαβάσει ότι απαγορεύεται να δίνεται σε παιδιά, για τον μικρό αλλά και μη προβλέψιμο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου σε αυτά.

Εδώ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ακόμα και το τσάι του βουνού μπορεί να οδηγήσει σε υπερτασική κρίση.

Έτσι, το δεύτερο που πρέπει να ξέρουμε είναι από τι ακριβώς πάσχουμε. Οι πιθανότητες να ευεργετηθούμε- και είναι πολλές- είναι μεγαλύτερες όταν ξέρουμε τι θέλουμε, από τι πάσχουμε και όταν έχουμε έναν καλό σύμβουλο. Εμπιστευθείτε εδώ, τον επαγγελματία που θα σας αρνηθεί τουλάχιστον μια φορά την προμήθεια ενός σκευάσματος –συμπληρώματος ή θα σας αποτρέψει από την χρήση του. Αλλιώς, μπορεί να απολαύσετε και εσείς μια θεραπεία του τύπου τσουκνίδα – μολόχα.

Την δεκαετία του 60 και του 70, μεσουράνησε στην Αθήνα ένας θεραπευτής με έδρα την Καλλιθέα που μαστίγωνε γυμνές,  τις κυρίες που τον εμπιστεύονταν, με χλωρά ματσάκια από τσουκνίδες για να τις ανακουφίσει  μετά με το φυσικό αντίδοτο της τσουκνίδας, την μολόχα.  

Βιταμινολόγοι, ρεφλεξολόγοι, βοτανολόγοι, αγίες Αθανασίες, ολιστικοί, λουλουδοπνίχτες, χιλιαστές, ο Αρμαγεδών  καταφτάνει, σκόνες από κομήτες, νερό από τους παγετώνες, κοπριά από τις Άλπεις, άμμος από την τάδε περιοχή της Σαχάρας, αλάτια από τα Ιμαλάια αλλά και πραγματικά συμπληρώματα χωρίς παρενέργειες, είναι ένας ατελείωτος αχταρμάς που δεν βγάζει πουθενά. 

Είναι στο κάτω – κάτω γνωστό ότι οι περισσότερες διαταραχές, που θα μας οδηγήσουν σε τέτοιες αναζητήσεις,  είναι ή ακίνδυνες - κι εμείς target group - ή αυτοιώνται. Κάπως έτσι τελειώνει το παραμύθι μας και την άλλη φορά θα μιλήσουμε για βιταμίνες.

                                                                                                 Η φίλη σας, DNA – κυνική μαγείρισσα

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας