Φεβ. 2, 2020

Αρκετα με την θυματοποιηση των αγωνιστων

Οι αστυνομικές - κρατικές επιχειρήσεις εναντίον του αναρχικού κινήματος έχουν ως επί το πλείστον την ίδια ακριβώς κατάληξη .

Σοβαρά τραυματισμένους - από τη συνήθως αναίτια χρήση βίας - αναρχικούς , οι οποίοι αντί για το νοσοκομείο μεταφέρονται στο κρατητήριο.

Πιο σπάνια οι επιχειρήσεις καταλήγουν με πολιτικούς κρατούμενους και δολοφονημένους από το κράτος αναρχικούς.

Η αντιμετώπιση των αγωνιστών αυτών ως τρομοκρατών από τα συστημικά μέσα είναι, αν μη τι άλλο, αναμενόμενη και προβληματική.

Εξίσου όμως προβληματική είναι και η θυματοποίηση τους από το αριστερό ή και το ίδιο το αναρχικό κίνημα.

Οι πραγματικοί αναρχικοί - αυτοί δηλαδή που όχι μόνο ασπάζονται την ιδεολογία, αλλά προσπαθούν και να την εφαρμόσουν στην πράξη - μπορούν να χαρακτηριστούν κάθε άλλο παρά θύματα.

Έχοντας κερδίσει την προσωπική τους μάχη έναντι της απάθειας, αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, γνωρίζοντας ότι πιθανόν να μην προλάβουν να το ζήσουν οι ίδιοι. Συνεπώς θυσιάζονται με την ελπίδα οι πράξεις τους να επιφέρουν το δίκαιο, σε μια κοινωνία που φημίζεται για την παθητικότητά της μπροστά σε κάθε είδους εκμετάλλευση και κακοποίηση της ανθρώπινης ζωής.

Βεβαίως αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους η θυματοποίηση των αγωνιστών είναι λανθασμένη.

Αναφορά πρέπει να γίνει και στην ηθική.

Η αρετή γενικώς έχει δύο υποκατηγορίες, τη διανοητική και την ηθική αρετή.

Η πρώτη εξαρτάται κατά βάση από τη διδασκαλία, ενώ η δεύτερη αποκτάται με τον εθισμό - πράγμα που γίνεται διακριτό και από την συγγενική σχέση των λέξεων ήθος - έθος - , ηθικός δεν είναι αυτός ο οποίος για παράδειγμα έπραξε μια φορά δίκαια , αλλά εκείνος ο οποίος έχει εθιστεί στο να πράττει συνεχώς δίκαια.

Καμμία από τις δύο αυτές αρετές δεν είναι έμφυτη, όμως η απόκτηση τους δεν έρχεται σε αντιδιαστολή με τη φύση του ανθρώπου.

Για να επανέλθουμε όμως στο βασικό θέμα του κειμένου, τη διανοητική αρετή, πολλοί μπορούν να την αποκτήσουν μέσω της σωστής διαπαιδαγώγησης και της συστηματικής μελέτης.

Την ηθική, όμως, αρετή, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να την προσεγγίσουν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα μπορέσουν να την κατακτήσουν.

Οι αγωνιστές με τον διαρκή αγώνα τους υπέρ του δικαίου και της ελευθερίας έχουν προσεγγίσει την ηθική αρετή και πολλοί εξ αυτών την έχουν κατακτήσει.

Πώς λοιπόν μπορούμε να αποκαλούμε "θύματα" τους ανθρώπους οι οποίοι οδεύουν προς την εκπλήρωση του σκοπού της ύπαρξής τους, στο ξεπέρασμα δηλαδή της βιολογικής φύσης τους και στην κατάκτηση τής -κατ' Αριστοτέλη- "ευδαιμονίας" ;

Πώς μπορούμε να αποκαλούμε θύματα τους ανθρώπους των οποίων ο θάνατος παύει να έχει ισχύ και μετουσιώνεται σε ζωή τωρινή και μελλοντική;

πηγη##Athens.intymedia

ΥΓ. Εκθεση στις Πανελληνιες εξετασεις απο μια 18χρονη !!!! 

Απλα ΥΠΕΡΟΧΗ 

Ας παραδειγματιστουν καποιοι

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας