Μαρ. 26, 2015

Επιστολή στο e-tetRadio των εργαζόμενων του «105.5 Στο Κόκκινο» (update: η απάντηση του συντάκτη μας

Τις απόψεις του Γιάννη (Φλωράκη) μπορείτε να τις διαβάσετε ΕΔΩ ενώ τοχρονικό της κατάληψης (που συνεχίζεται ακόμα!) βρίσκεται ΕΔΩ (κάνουμε διαρκή updates).

«Διαβάσαμε με έκπληξη το άρθρο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα σας με τίτλο "Μια κατάληψη χίλιες λέξεις"» μας γράφουν τα παιδιά του «105.5 Στο Κόκκινο». Και συνεχίζουν: «Το εν λόγω άρθρο, εκτός του ότι χρησιμοποιεί ονοματεπώνυμα, φωτογραφίες και προσωπικές απόψεις (ή αποσπάσματα αυτών) εργαζομένων στο σταθμό που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, γεγονός αντιδεοντολογικό, δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις στους αναγνώστες. Η ομόφωνη στάση των εργαζόμενων εκφράζεται από την απόφαση της γενικής μας συνέλευσης που ακολουθεί:

Εμείς, οι εργαζόμενοι στον «105,5 Στο Κόκκινο» από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού τον Φεβρουάριο του 2006 εργαστήκαμε και υπερασπιστήκαμε με επαγγελματική ακεραιότητα και σθένος την επιλογή μας να δημιουργήσουμε ένα μέσο ενημέρωσης διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ένα μέσο ενημέρωσης με μικρόφωνα ανοικτά σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση, ένα μέσο που θα δίνει «φωνή» σε κάθε κίνημα για τη διεύρυνση των πολιτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ένα μέσο που θα αντιστέκεται στον φασισμό και τους υποστηρικτές του.

Σε καιρούς δυσοίωνους για την ενημέρωση αναδείξαμε σε μείζονα τα κοινωνικά αιτήματα για την βελτίωση των όρων διαβίωσης των κρατουμένων, σταθήκαμε στο πλάι όσων με κίνδυνο της ζωής τους διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, αντιταχθήκαμε στις φυλακές Τύπου Γ', καταγγείλαμε τους νόμους που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον λαό και να ποινικοποιήσουν εν γένει την συμμετοχή σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, περπατήσαμε στους δρόμους τον Δεκέμβριο του 2008, ενώσαμε τις φωνές μας με τα κινήματα για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων κάθε εργασιακού κλάδου και για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος μπροστά στο αδηφάγο κέρδος. Δώσαμε τα μικρόφωνα του σταθμού σε συμβολικές και δυναμικές παρεμβάσεις.

Προειδοποιήσαμε για την επικίνδυνη πολιτική άνοδο των ναζί της Χρυσής Αυγήςκαι των συνοδοιπόρων της, πρωτοστατήσαμε στο να τσακιστεί η δημόσια εικόνα, που άλλα μέσα ήθελαν να καλλιεργήσουν για τους στυγνούς φασίστες δολοφόνους.

Η αταλάντευτη αυτή στάση μας και η καθημερινή μας σύγκρουση με συμφέροντα και καθεστωτικές πρακτικές, όπου και όσο «ψηλά» κι αν βρίσκονταν, καθιέρωσε το ραδιόφωνο «105,5 Στο Κόκκινο» στη συνείδηση του λαού και των αλληλέγγυων αγωνιστών ως ένα μέσο ενημέρωσης ταγμένο στα συμφέροντα του εργαζόμενου, του ανέργου, του κάθε πολίτη που διεκδικεί την αξιοπρέπειά του και τηνελευθερία στην έκφραση.

Με αυτά τα δεδομένα, η συνεχιζόμενη κατάληψη των γραφείων του σταθμού και η εκδίωξη των εργαζομένων του από τον εργασιακό τους χώρο είναι ακατανόητη και προσβλητική καθώς η συνέχιση της κατάληψης θέτει ανυπέρβλητα εμπόδιαστην άσκηση αυτής της εργασίας μας. Άλλωστε, η ύπαρξη αυτής της «φωνής» είναι τώρα εξίσου κρίσιμη και χρήσιμη.

Ως συνέλευση εργαζομένων στον 105,5 στο Κόκκινο καλούμε ομόφωνα σε ομαλή λήξη της κατάληψης.


Απάντηση του Γιάννη Φλωράκη:

Αγαπητοί συνάδελφοι
Με έκπληξη διαβάζω ότι χρησιμοποίησα «ονοματεπώνυμα, φωτογραφίες και προσωπικές απόψεις (ή αποσπάσματα αυτών) εργαζομένων στο σταθμό που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης», καθώς δεν θεωρώ ότι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν προσωπικά δεδομένα.

Άλλωστε, αρκετά συχνά, το Στο Κόκκινο 105.5 έχει χρησιμοποιήσει αναρτήσεις προσώπων του δημόσιου βίου μας (συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων) τόσο σε ρεπορτάζ και δελτία του όσο και σε σχόλια δημοσιογράφων του και παραγωγών του. Ελπίζω, να μην θεωρείτε ότι τα σχόλια κάποιων δημοσιογράφων δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ενώ κάποιων άλλων μπορούν, απλώς και μόνο, επειδή εξυπηρετούν τα ρεπορτάζ.

Επίσης, δεν μπορώ να αντιληφθώ το «αντιδεοντολογικό» της χρήσης τους εκτός αν χρησιμοποιήθηκαν αναρτήσεις συναδέλφων που έχουν κλειδωμένα τα προφίλ τους. Απορρίπτω δε το παρενθετικό «(ή αποσπάσματα αυτών)» ως ψευδές και παραπλανητικό. Οι αναρτήσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πληρέστατες.

Σας ενημερώνω, ότι όλες οι αναρτήσεις που συμπεριλήφθηκαν στο άρθρο μου ήταν δημόσιες μιας και είτε τις έβλεπα ο ίδιος απευθείας είτε ήταν προωθήσεις (share εις την κοινή socialmedia-κή γλώσσα) άλλων χρηστών.

Με καταγγέλλετε, επίσης, ότι χρησιμοποιώ «ονοματεπώνυμα, φωτογραφίες» (;) προσπαθώντας να μου αποδώσετε άραγε και κάποια άλλη σκοτεινή ιδιότητα; Υποθέτω ότι αναφερόμενοι σε φωτογραφίες εννοείτε τα print screens των αναρτήσεων συναδέλφων και συναδέλφων σας τα οποία, ούτως ή άλλως, φέρουν το ονοματεπώνυμό τους και διαβάζονται από χιλιάδες χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωσή σας, πάντως, η οποία ήταν προϊόν Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του σταθμού και προσωπικώς την χαιρετίζω, ήλθε μετά το άρθρο μας. Αν είχε γίνει νωρίτερα, ίσως να μην χρειαζόταν να ανατρέξουμε σε προσωπικές απόψεις εργαζόμενων στο σταθμό.

Χαίρομαι, παρόλα αυτά, που οι εργαζόμενοι του «Στο Κόκκινο 105.5» αντέδρασαν συλλογικά.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Jimmy BloodyRose · Ακολουθήστε ·  Κορυφαίος σχολιαστής

Σίγουρα η δημοσίευση σε social media είναι δημόσια δημοσίευση, εκτός αν οι αναρτήσεις είναι ιδιωτικές και δεν μπορούν να γίνουν δημόσιες ακόμα και με κοινοποίηση. 

Όμως, το λάθος και το αντιδεοντολογικό δεν είναι αυτό. 
Είναι που χρησιμοποίησες συγκεκριμένα αρνητικά σχόλια κάποιων εργαζομένων, τα οποία αναφέρονταν σε συγκεκριμένες πρακτικές ή απόψεις και όχι στο αν πρέπει να εκφραστεί εν γένει η άποψη των αντιεξουσιαστών από τον "αέρα" του "105,5 Στο Κόκκινο".

Προσπάθησες να δείξεις και καλά ότι από τη μία υπάρχει η "καλή" διεύθυνση που είναι ανεκτική στους πάντες και από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι "κακοί" εργαζόμενοι, οι οποίοι φιμώνουν το βήμα έκφρασης όποιου το έχει ανάγκη, προκειμένου να δημιουργήσεις ίντριγκες για να 'χουμε ν' ασχολούμαστε! 
Τέτοια τακτική δεν έχουν ούτε δημοσιογράφοι στο "Hello" κι αλλιώς μάς είχε συν...Δείτε περισσότερα

Η συνέλευση προσπαθεί (και μπράβο της) να μαζέψει το γεγονός ότι εργαζόμενοι του ραδιοσταθμού και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν εκτός εαυτού, αμέσως μετά την κατάληψη. Τα σχόλια για τους καταληψίες ήταν αρκετά περιπαιχτικά, είδα να τους αποκαλούν «χαζούληδες», «λουμπεναριά», «ψευτοαναρχικούς», να χλευάζουν τη μουσική που έπαιζαν επειδή «είναι για 17χρονα» και άλλα τέτοια, παραγνωρίζοντας την ουσία, τα πολιτικά αιτήματα που παραμένουν ανικανοποίητα. Το άρθρο του Φλωράκη (σε αντίθεση με το επίσης περιπαιχτικό άρθρο του Κανελλόπουλου) έκανε πολύ καλά και ανέδειξε αυτή τη διάσταση, όπως και η αρχική ανακοίνωση της συνέλευσης, που τουλάχιστον διατηρεί έναν σοβαρό πολιτικό λόγο.

πηγη## etetradio

ΑΝΑΠΟΔΑ

Αντιδράσεις ξεσήκωσε το άρθρο του συντάκτη του e-tetRadio Γιάννη Φλωράκη, το «Μια κατάληψη χίλιες λέξεις» με αφορμή την κατάληψη των αντιεξουσιαστών στον «105.5 Στο Κόκκινο».

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας