Δεκ. 5, 2017

Η επισκεψη του Σουλτανου στην Ελλαδα και οι επιθυμιες των Αμερικανων

Ουάσιγκτων και Μόσχα τις μέρες που ακολουθούν και συγκεκριμένα το διήμερο της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan στην Αθήνα την Πέμπτη και Παρασκευή 7 και 8 Δεκεμβρίου 2017 έχουν στραμένα τα βλέματα στις συζητήσεις που θα ακλουθήσουν μεταξύ των δύο ηγετών .

Αν και λίγο ώς πολύ τα θέματα είναι γνωστά με κυρίως θέμα το μεταναστευτικό αλλά και τα ενεργειακά και τις σχέσεις των δύο χωρών με τις συνεχείς παραβιάσεις από την Τουρκία του εθνικού εναερίου χώρου εντούτοις οι δύο υπερδυνάμεις παρακολουθούν για λογαριασμό της η κάθε μια τα όσα θα συζητηθούν .

Και αυτό όσον αφορά τις ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί σε σχέση με την Τουρκία ο Τράμπ διακαής πόθος των Αμερικανών είναι να υλοποιηθεί η δέσμευση του έλληνα υποπυργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τόσο πρός τον Αμερικανό ομόλογό του Ρέξ Τήλερσον όσο και πρός τον εκπρόσωπο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μακ Μάστερ ώστε να πιεσθεί ο Ερντογάν να επανακάμψει στην αγκαλιά των ΗΠΑ .

Αντίθετα για τη Μόσχα η επίσκεψη του τούρκου Σουλτάνου στην Αθήνα θεωρείται μέχρι στιγμής σαν μια ακόμα ακροβασία από τις πολλές που κάνει ο Ερντογάν χωρίς αποτελέσματα ουσίας στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας .

Οι γνωστές ερωτικές περιπτύξεις του Σουλτάνου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και ο χορός που σέρνει η Τουρκία με το Ιράν το τελευταίο διάστημα στην ουσία προκαλούν τους Αμερικανούς .

Οι τελευταίοι μπορεί να αηδιάζουν μπρός στη θέα του Ερντογάν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για την Τουρκία και κυρίως για τη γεωγραφική της θέση .

Ενα άλλο στοιχείο που υπάρχει πλέον στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μετά την ουσιαστική αποπομπή της - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - από την Ευρωπαική Ενωση είναι οι διμερείς πλέον σχέσεις της γείτονος με άλλες ευρωπαικές χώρες ξεχωριστά με την κάθε μια .

Οι σχέσεις αυτές ανάγονται σε φιλικές σχέσεις, σε εταιρικές σχέσεις και σε εχθρικές σχέσεις . Σαν παράδειγμα μπορούν να ανφερθούν οι εταιρικές σχέσεις που ξεκίνησε η Τουρκία και κατέληξε σε συμφωνία με την Airbus, συμφωνία με Γαλλία και Ιταλία για την κατασκευή αντιαεροπορικού συστήματος , συμφωνία με την Boeing στην ουσία με τις ΗΠΑ για την κατασκευή 40 πολιτικών αεροσκαφών τελευταίου τύπου .

Και βέβαια μπορεί τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο έλληνας Υπέξ Νίκος Κοτζιάς να απευθύνονται στους Αμερικανούς και τον Τράμπ υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας - λες και βρισκόμαστε σε εξαιρετικά ανωδική πορεία για την οικονομια - προκειμένου να μας βοηθήσουν ή και να μας ενισχύσουν , όμως η Τουρκία είναι αυτή που κλείνει συμφωνίες με άλλες ευρωπαικές χώρες αναβαθμίζει τα οπλικά της συστήματα και επιπλέον παίζει τρελλά παιγνίδια στη διεθνή σκακιέρα .

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ιστότοπο Liberal ένας από τους πλέον καταξιωμένους - αλλά δυστυχώς εντελλώς ανεκμετάλευτος - γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας πρώην ανώτατος αξιωματικός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων - αναφέρεται στο νέο δόγμα που επικρατεί στην Τουρκία τον ερντογανισμό .

Πρόκειται για τον Ταξίαρχο σε αποστρατεία και συγγραφέα τριών μέχρι στιγμής βιβλίων που αναφέρονται στο Βαθύ Κράτος της Τουρκίας κ. Χρήστο Μηνάγια άνθρωπο που υπηρέτησε στα ελληνικά προξενεία και την ελληνική πρεσβεία στην Τουρκία .

Στην συνέντευξή του στο Liberal ο κ. Μηνάγιας τονίζει ότι μετά το αποτυχημένοπ πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου του 2016 η Τουρκία βιώνει μια πολύ σοβαρή θεσμική κατάρρευση η οποία εστιάζεται σε δύο θεωρίες που η μια επικαλύπτει την άλλη . Τη θεωρία της Μεγάλης Αθλιότητας και τη θεωρία της Πολιορκίας του Κράτους .

Σύμφωνα με την θεωρία της Μεγάλης Αθλιότητας η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε κατά των γκιουλενιστών μετά τις 15 Ιουλίου του 2016 και η οποία παρατείνεται κάθε τρίμηνο επεκ΄ταθηκε ενσυνείδητα και σε άλλους αντιπάλους του Ερντογάν .

Η δεύτερη θεωρία της Πολιορκίας του Κράτους αναφέρει ότι μετά την αποπομπή των Γκιουλεντιστών από θέσεις του κρατικού μηχανισμού οι θέσεις αυτές ανακαταλήφθηκαν από ευρασιατιστές, ακραίους εθνικιστές, και ομάδες του παλαιού βαθέως κράτους και πρωτίστως μέλη του κυβερνώντος κόμματος του ΑΚP .

Συνέπεια των παραπάνω είναι το κλίμα σήμερα στην Τουρκία να διαμορφώνεται ώς εξής :

----- Ο νέος κρατικός μηχανισμός να θεωρφεί ότι η Τουρκία τελεί υπό πολιορκία και οτι συνεχώς αυτός καλείται να αντιμετωπίσει τα σχέδια για τον διαμελισμό της χώρας και

------- Στην κατάσταση πολέμου χωρίς τέλος που έχει περιέλθει η Τουρκία γίνεται ευρεία χρησιμοποίηση του όρου < εσωτερικός εχθρός > στοχοποιώντας με τον τρόπο αυτό τις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες δημοσιογράφους ακαδημαικούς, την κοινωνία των πολιτών και κάθε έναν που δεν συμπαθεί το καθεστώς .

Δύο ακόμα σημεία που έχουν άμεση σχέση με την επίσκεψη του Σουλτάνου στην Ελλάδα αξίζει να αναφερθούν . Για πρώτη φορά τούρκος πρόεδρος θα επίσκευθεί την Κομοτηνή πόλη με μεγάλο αριθμό ελλήνων πολιτών αλλά μουσουλ΄μανων το θρήσκευμα όπου το εκεί τουρκικό προξενείο εργάζεται νυχθημερόν σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας μια που μπόλικοι πράκτορες της ΜΙΤ δουλέυουν για αυτό .\

Αντίθετα οι ελληνικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται στην αγκαλιά του Μορφέα . Και βέβαι κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και να μην αναφέρει το <Μεγάλο> κατόρθωμα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ελληνικής αστυνομίας που συνέλαβε τους 9 Κουρδικής καταγωγής Τούρκους και αφού οι μπάτσοι της Αντιτρομοκρατικής τους κακοποίησαν στον 12 όροφο της λ. Αλεξάνδρας τους έστειλαν στον εισαγγελά και ανακριτή για να προφυλακισθούν . Αυτό το τελευταίο είναι το δώρο του Τσίπρα στον Ερντογάν για να του πεί ότι στη χώρα μας δεν κινδυνεύει .

Πιρανχας

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας