Νοε. 21, 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Το τελικο ονομα της "FYROM" και τα γεωπολιτικα παιχνιδια

Πάμε για λύση του  Σκοπιανού !
Το πρόσφατο σχετικά ταξείδι του  Ελληνα υπουργού  Εξωτερικών Νίκου  Κοτζιά στις ΗΠΑ μάλλον μπορεί να θεωρηθεί σαν σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας .
Και τούτο γιατί  παρά τα όσα υποστήριζαν οι μόνιμοι γραφειοκράτες του  Στέιτ  Ντιπάρτμεντ  και ανέφεραν στις εκθέσεις τους στον Αμερικανό  ομόλογο  του έλληνα υπουργού Εξωτερικών τον Ρέξ Τήλερσον  ο  έλληνας υπουργός Εξωτερικών πέτυχε το ακατόρθωτο .
Πολύ απλά εμφανίστηκε με συγκεκριμένες θέσεις προς τον Ρέξ Τήλερσον  του μίλησε ωμά και καθαρά για τη σημερινή θέση της Ελλάδας  στη Μεσόγειο  και τα Βαλκάνια  αλλά  του έκανε - και άφησε  έκπληκτους  τους Αμερικάνους -  σαφείς προτάσεις  κυρίως για τη λύση του Σκοπιανού .
Αυτός  όμως που  συμπάθησε  περισσότερο απ όλους τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών  ήταν ο πανίσχυρος  Σύμβουλος  Εθνικής  Ασφάλειας των ΗΠΑ  ο  Μακ  Μάστερ .
Επιπλέον ο Νίκος  Κοτζιάς  για πρώτη φορά  - όπως υποστήριζαν  κύκλοι του  ελληνικού υπουργείου εξωτερικών -  έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό των  Αμερικανών λέγοντάς τους ξεκάθαρα  ότι ή βοηθάτε την Ελλάδα  σε  αυτή τη δύσκολη πραγματικά  συγκυρία  τόσο οικονομικά αλλά κυρίως  σε  θέματα εξοπλισμών  αλλά  προτίστως στα  θέματα Αμυνας με την Τουρκία και τις προκλήσεις του Ερντογάν  στη χώρα μας .
Την κατάλληλη στιγμή  μάλιστα  - όπως αναφέρουν κύκλοι του Αμερικανικού  υπουργείου Εξωτερικών πέταξε και το βασικό  χαρτί που είχε στο μανίκι του .
Ποιό  ήταν αυτό ?  Μα πολύ  απλά η νέα ονομασία των Σκοπίων που φυσικά δεν περιέχει πλέον την λέξη Μακεδονία . Ο έλληνας  υπουργός Εξωτερικών ξεδίπλωσε τα χαρτιά του  λέγοντας στους  στους δύο Αμερικανούς πολιτικούς  μια ονομασία που την αποδέχτηκαν αμέσως . Η πρόταση της Ελλάδας για την ονομασία  της μικρής γειτονικής μας χώρας είναι να  ονομασθεί  < Κεντροβαλκανική  Δημοκρατία >.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι  οι διμερείς συνομιλίες του Νίκου Κοτζιά με τη σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων  έχουν σημειώσει  σημαντικές  προόδους  στο θέμα  αυτό  δεδομένου ότι και η πλευρά  των Σκοπίων φέρεται να έχει αποδεχθεί  την Ελληνική πρόταση για την αλλαγή του ονόματος .
Επιπλέον  σύμφωνα με άλλες πληροφορίες  γίνονται ήδη  αρκετές διεργασίες στη μικρή γειτονική μας χώρα σε επίπεδο  τεχνικών  συμβούλων των δύο υπουργείων  εξωτερικών για τις επικείμενες αλλαγές  στην ονομασία .
Τόσο ο αμερικανός Υπέξ  Ρέξ Τήλερσον όσο  και ο  Σύμβουλος σε θέματα  Εθνικής Ασφάλειας  Μακ Μάστερ  δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία  αυτή . Συμφώνησαν αμέσως μια  που για τους Αμερικανούς λύνεται  ένα τεράστιο πρόβλημα με τα συνεχή βέτο της Ελλάδας  για τα Σκόπια  και μάλιστα στην επικείμενη  Σύνοδο του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι το θέμα θα είναι λυμένο .
Βέβαια  η Αμερικανική διπλωματία όπως  πλέον την έχει διαμορφώσει  η λογική του Τράμπ  δεν ήταν δυνατόν να  αφήσει τον Νίκο Κοτζιά  χωρίς να του ζητηθεί κάτι ιδιαίοτερα σημαντικό .
Οι δύο Αμερικανοί  ζήτησαν  με  έντονο τρόπο από τον έλληνα  υπουργό  ένα ακόμα  σημαντικό πράγμα  που άν η ελληνική διπλωματία  το πετύχει του υποσχέθηκαν  σημαντική βοήθεια  σε πολλά επίπεδα για τη χώρα μας .
Ούτε λίγο ούτε πολύ  η Αμερικανική διπλωματία  ζήτησε από τον έλληνα υπουργό  να πιεσθεί  ο Τούρκος  Πρόεδρος Ταγίπ  Ερντογάν κατά την επικείμενη άφιξή του στη χώρα μας - αν τελικά γίνειο στις αρχές του επόμενου μήνα  και δεν ματαιωθεί  ξαφνικά  - ώστε  η Τουρκία  να επανέλθει   κατά κάποιο τρόπο   στη λογική της Αμερικανικής εξωτερικής  πολιτικής  όπως αυτή πλέον  εκφράζεται από τον Ντόναλντ Τράμπ.
Τα δύο αυτά  στοιχεία δηλαδή  η αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων  σε  < Κεντροβαλκανική Δημοκρατία >και  οι πιέσεις πρός τον Ερντογάν  στην ουσία  είναι  οι εξετάσεις που πρέπει να δώσει η Ελλάδα πρός τις ΗΠΑ  ώστε  οι υπερατλαντικοί μας σύμμαχοι  να μας αποδεχτούν σαν  καλούς παίχτες  στη σκακιέρα της Μεσογείου .
Και βέβαια  για να βάλουμε τα πράγματα σε μια λογική σειρά  η αλλαγή του ονόματος  στη γειτονική μας χώρα ξεκίνησε από μια  σημαντική επιστολή  που έστειλε  τον Μάρτιο  του 2015  η Παμακεδονική Ομοσπονδία των ΗΠΑ  προς τον έλληνα Πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα   στο Μαξίμου .  Με άλλα λόγια  οι έλληνες  από τη Μακεδονία που ζούν στις Ηνωμένες Πολιτείες  της Αμερικής  διέβλεπαν  αλλά και περίμεναν  από την νέα τότε ελληνική κυβέρνηση  να κάνει κάτι το ουσιώδες για  την αλλαγή του ονόματος  προκειμένου να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία στο μικρό αυτό κρατίδιο .
Ταυτόχρονα  ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου  της Αθήνας  σε θέματα γεωπολιτικής  στρατηγικής  Γιάννης Μάζης  και προσωπικός φίλος και συνεργάτης  του Νίκου  Κοτζιά  μπήκε και αυτός στο χωρό και  οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  έκανε και εκείνος την ίδια πρόταση προς τον έλληνα  ΥΠΕΞ  με θετικά αποπτελέσματα .
Και η μέν  αλλαγή της ονομασίας  της μέχρι τώρα FYROM   σε  Κεντροβαλκανική Δημοκρατία φαίνεται να  περπατά θετικά για την Ελλάδα  μια που έφυγε και ο ακραίως  Γκρούεφσκι από την ηγεσία των  Σκοπίων  που δεν ήθελε κάτι τέτοιο  όμως παραμένει  άγνωστο αν η ελληνική διπλωματία θα μπορέσει να πετύχει  στις σχετικές πιέσεις πρός τον Τούρκο  Σουλτάνο όταν με το καλό καταφθάσει στη χώρα μας .
Για όσους  παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική μας Τουρκία  θα διαπιστώσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο  Ερντογάν είναι οι επικείμενες  προεδρικές  εκλογές  του 2019 . Και αυτό γιατί  μια γυναίκα  απειλεί  τον Ταγίπ Ερντογάν  στην εκλογική μάχη .
Ποιά είναι αυτή ?
Μα  η  πασίγωστη  στην Ελληνική  Διπλωματία  Μεράλ  Αξενέρ  που στηρίζεται  και προωθείται με μανία από τους  ακραίους  και ιδιαίτερα επικίνδυνους  Γκρίζους Λύκους .
Η Μεράλ  Αξενέρ  στο παρελθόν  ήταν στενή συνεργάτης της πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού  Τσιλέρ. Μετά την αποκαθήλωση  της Τσιλέρ  η Μεράλ  Αξενέρ  προσπάθησε να και πέτυχε μέχρις ενός σημείου να μπεί  στο κόμμα του Ερντογάν  το  ΑΚP  αλλά  ο Σουλτανος την πέταξε έξω από το κόμμα του .
Η  Αξενέρ  θεωρείται περισσότερο ακραία  από τον Ερντογάν  ενώ με διάφορα τεχνάσματα  οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία την εμφανίζουν να  παίρνει   ένα 20%  σήμερα .


Με λίγα λόγια  η Ελλάδα αυτή τη στιγμή φαίνεται  να παίζει  στο γεωπολιτικό  παιγνίδι  τόσο με το νέο όνομα των Σκοπίων  όσο και  με τις  συζητήσεις  με τον Ερντογάν  .

Φυσικά  οι Αμερικάνοι από τη δική τους πλευρά  παρακολουθούν τα τεκτενόμενα  και βέβαια  περιμένουν  

Πιρανχας

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας