Η αθεατη πλευρα
Απρ. 2, 2016
Εξηγήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση μετά από τους διαλόγους-φωτιά για τις διαπραγματεύσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει και σε σειρά επαφών με ξένους Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα.
Ερώτημα βεβαίως, κατόπιν όλων αυτών, παραμένει αν το ΔΝΤ θα μετέχει τελικά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή αυτή θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του και θα επιστρέψει σε μια δεύτερη φάση, όταν τα τεθεί το θέμα του χρέους, με δεδομένο ότι οι διαφορές στο δημοσιονομικό ύψος που θα πρέπει να καλυφθεί δεν περιορίζονται μόνον μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας, αλλά κυρίως μεταξύ του Ταμείου και της Ευρώπης.
Η αποκάλυψη των διαλόγων-φωτιά από τον ιστότοπο WikiLeaks οδήγησε στην σύγκληση σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές δήλωναν νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει «παιχνίδια εις βάρος της χώρας».
Παυλόπουλος: Ο ESM, θα έπρεπε να έχει αναλάβει την απστολή του ΔΝΤ.
Μετά την έκτακτη συνάντηση στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο.
«Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα, για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Παυλόπουλο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου, όπως και ότι θα ενημερώσει ξένους ηγέτες και επικεφαλής θεσμών για τη θέση της Αθήνας. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη», φέρεται να είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του ότι από τη στιγμή που υπάρχει ο ESM, θα έπρεπε να έχει αναλάβει εδώ και καιρό τη σημερινή αποστολή του ΔΝΤ. «Πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Εκτός τούτου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον κ. Ρομπέρτο Γκαλτιέρη, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να αποστείλει άμεσα, για το συγκεκριμένο θέμα, επίσημη επιστολή στη επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλαδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου» δήλωσε το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από την κ. Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.
Τι αποκαλύπτουν οι διάλογοι
Η διαρροή αφορά διαλόγους που διεμείφθησαν στις 19 Μαρτίου μεταξύ του κ. Πολ Τόμσεν, της κυρίας Ντέλια Βελκουλέσκου και της κυρίας Ιβα Πέτροβα, στελέχους του ΔΝΤ επί των δημοσιονομικών.
(Διαβάστε αναλυτικά τους διαλόγους εδώ)
Οι διάλογοι πυροδοτούν ήδη σπιράλ εκρηκτικών αντιδράσεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο αποκαλύπτουν τα εξής:
Πρώτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται αποφασισμένο να εξαναγκάσει τη γερμανική ηγεσία να προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα ή να αποχωρήσει το ίδιο από το πρόγραμμα διάσωσης. Συνιστούν δε την μέχρι στιγμής την πιο κραυγαλέα παραδοχή ότι το Ταμείο θέλει να αποχωρήσει από την Ελλάδα «νίπτοντας τας χείρας του», όπως σχολιάζουν οι Fianancial Times, για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Κατά τη διάρκεια της υποκλαπείσας τηλεδιάσκεψης, ο κ. Πoλ Τόμσεν διαπιστώνει ότι το Βερολίνο βρίσκεται κάτω από αφόρητη πίεση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης και εισηγείται εμμέσως τον εκβιασμό της κυρίας Αγκελα Μέρκελ, η οποία καλείται είτε να δεχθεί την ελάφρυνση του χρέους είτε να αφήσει το ΔΝΤ να εγκαταλείψει το πρόγραμμα.
«Λοιπόν, κοιτάξτε κυρία Μέρκελ, βρίσκεστε αντιμέτωπη με ένα ερώτημα και πρέπει να σκεφτείτε τι είναι πιο δαπανηρό: να προχωρήσετε χωρίς το ΔΝΤ, οπότε η Bundestag θα έλεγε «Δεν συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα;» ή θα επιλέξετε την ελάφρυνση του χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσετε στο πρόγραμμα» Σωστά; Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα»,αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δεύτερον, από το κείμενο των διαρροών προκύπτει επίσης ότι το ΔΝΤ είναι ανένδοτο και δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε καμία συμφωνία εάν δεν ληφθούν μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ.
Δεν διστάζουν μάλιστα να μιλήσουν ακόμη και για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος ώστε η Ελλάδα να συρθεί σε συμφωνία:
Τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι… ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!
TΟΜΣΕΝ: Και πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit (23 Ιουνίου) και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.
Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται:
ΤΟΜΣΕΝ: Όμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να… Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο… γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε (πιστωτικό) γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.
ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.
πηγη##Hit&run
ΑΝΑΠΟΔΑ
Τελευταία σχόλια
17.08 | 07:05
Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;
17.08 | 07:03
Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;
08.08 | 07:53
Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο
12.06 | 18:10
Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες
Κοινοποίηση σελίδας