Ιαν. 24, 2021

Η <<γεροντιλα>> ειναι το προβλημα και οχι η ιστιοπλο'ί'α

Πολύ μελάνι (ή έστω χτυπήματα στο πληκτρολόγιο) έχει ξοδευτεί τελευταία για το θέμα που βγήκε στην επιφάνεια μετά τις καταγγελίες της κας Μπεκατώρου. 

Το θέμα είναι όντως σοβαρό. Δεν αφορά όμως μόνο ένα άθλημα ή έναν παράγοντα. Αφορά τη «μονιμότητα» και το ακαταδίωκτο των εχόντων εξουσία.

Ως γνωστόν σε αυτή τη χώρα, την μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους (κατά Βασίλη Τριανταφυλλίδη) οι αιρετοί έχουν το ακαταδίωκτο. Αν κάποτε, σε ελάχιστες περιπτώσεις, αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, αυτή αποφαίνεται ότι δεν είχαν δόλο ή τους τιμωρεί με 3-4 μήνες με αναστολή, δηλαδή καμία ποινή. Γιατί; 

Οι αιτίες είναι πολλές. Μία από αυτές είναι η καταγωγή από την «Κορώνη». Όλοι έχουν πίσω τους κάποιο κόμμα εξουσίας, το οποίο θα φροντίσει για την κάλυψη, τη συγκάλυψη και την απαλλαγή. Μια άλλη, είναι το γεγονός του ότι στα μάτια του δικαστή, ο καταγγέλλων αθλητής ή «μικροπαράγοντας» που αδικήθηκε, δεν είναι ίσος με τον μεγαλοπαράγοντα, τη «φίρμα». Είναι αυτό που λέμε λαϊκά: «πού πας Καραμήτρο; Ξυπόλυτος στ’αγκάθια»; Μια τρίτη, είναι πως ότι και να κάνεις, στον αθλητισμό και δη στον παραγοντικό αθλητισμό, ο πρώτος τα παίρνει όλα, ο δεύτερος δεν είναι τίποτα. 

Οι ομοσπονδίες, διοικούνται από σχεδόν μόνιμους παράγοντες. Μέσα από ένα πολυπλόκαμο σύστημα ελέγχου, δεν μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι διαφωνούντες, μέχρι αυτοί να εξοβελιστούν ή να συμβιβαστούν.

Αυτό γίνεται από την εποχή της επταετίας μέχρι σήμερα. Η ΓΓΑ άλλωστε, δημιουργήθηκε από τον Ασλανίδη, για το σκοπό αυτό. Να ελέγχει και όχι να υποβοηθά τον αθλητισμό.

Το έργο το ξέρουν καλά οι «ισόβιοι». Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η περίπτωση παράγοντα ομοσπονδίας, ο οποίος διορίστηκε στην ομοσπονδία του επί Χούντας, έγινε μέλος της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κυβερνητικό στέλεχος, ενώ έφτασε ως «αντάρτης» στις μέρες μας, να αρθρογραφεί στο «Ριζοσπάστη».

Το «o tempora o mores» δεν ισχύει στην περίπτωσή μας, καθώς δεν είναι φαινόμενο της εποχής. Είναι φαινόμενο της ράτσας μας.

Για να επανέλθουμε λοιπόν στη «γεροντίλα», να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αφορά την ηλικία. Αφορά τη μπόχα της καρέκλας. Αφορά όσους με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, γαντζώνονται στην εξουσία και οικοδομούν ένα σύστημα που δεν θα αφήσει κανέναν να τους ανατρέψει. Ποτέ.

Η περίπτωση αφορά και την περιβόητη «Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος και Ηθικής» (ΕΦΙΠΗΔ) της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Όταν ξέσπασε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο που αφορά βιασμούς, παρενοχλήσεις κλπ, η ΕΦΙΠΗΔ είχε υποχρέωση να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να εξετάσει και πιθανά να καταδικάσει.

Όχι όμως.

Η νιρβάνα της μονιμότητας, χτύπησε ξανά.

Η γεροντίλα που λέγαμε. 

Ο πρόεδρος της ΕΦΙΠΗΔ κος Γιώργος Λενός (άνω των 80 ετών, δικηγόρος των Ωνάσηδων, Ιππότης της Μάλτας, βαθύπλουτος οδηγός Ferrari και Jaguar, κλπ κλπ) δεν ασχολήθηκε αυτεπάγγελτα για τα σοβαρά αυτά ζητήματα.

Χρειάστηκε να το ζητήσει ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ. Δεν μας παραξενεύει όμως.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΦΙΠΗΔ ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με υποθέσεις που στην ουσία καθορίζουν το δικαίωμα ψήφου στις αθλητικές ομοσπονδίες. Αλληλοκατηγορίες δηλαδή μεταξύ παραγόντων, ώστε να εξοντώσουν ο ένας τον άλλο. 

Στην πραγματικότητα, η αποστολή της ΕΦΙΠΗΔ να προστατεύει το κύρος και την αξιοπρέπεια του αθλητισμού καταδικάζοντας ανήθικες και αντιαθλητικές  συμπεριφορές, μετατράπηκε σε εργαλείο χειραγώγησης των διοικήσεων των Ομοσπονδιών από μια κυρίαρχη ομάδα, με το μανδύα μιας «ανεξάρτητης» Επιτροπής.

Η ΕΦΙΠΗΔ ασχολήθηκε όταν πριν αρκετά χρόνια παράγοντας αθηναϊκής ποδοσφαιρικής εταιρείας κυκλοφορούσε με όπλο στα γήπεδα και απειλούσε παράγοντες;

Ασχολήθηκε όταν παράγοντες του ποδοσφαίρου πλακώνονταν στο ξύλο, μαζί με «μπράβους» ακόμα και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες;

Ασχολήθηκε όταν παράγοντες του αθλητισμού καταδικάζονταν για υποθέσεις όπως το «Αθήνα ‘97» ή εμπλέκονταν στο «Αθήνα 2004»;

Ασχολήθηκε όταν παράγοντας του μπάσκετ άφηνε γυναικεία εσώρουχα στον πάγκο των αντιπάλων;

Ασχολήθηκε όταν διευθύντρια μεγάλου σωματείου αποκαλούσε τους φιλάθλους αντίπαλου σωματείου «ζώα»;

Ασχολήθηκε όταν παράγοντας της Θεσσαλονίκης, έμπαινε στο γήπεδο με το πιστόλι στο πλευρό του;

Ασχολήθηκε ποτέ με τις εμπρηστικές δηλώσεις και δημοσιεύματα που οδηγούν τους φιλάθλους σε αιματηρές συγκρούσεις; 

Μην κουράζετε τη μνήμη σας.

Δεν ασχολήθηκε.

Γιατί;

Γιατί αυτά είναι «ψιλά γράμματα».

Δεν επηρεάζουν τις εκλογές σε Ομοσπονδίες και Ολυμπιακή Επιτροπή. Γιατί οι ίδιοι αποτελούν ισόβια εξουσία.

Κανείς δεν τους κουνάει από τη θέση τους. Ακόμα και ο Υφυπουργός Αυγενάκης που έβαλε όριο ηλικίας στους Ομοσπονδιάρχες, δεν τόλμησε να βάλει όμοιο όριο στην Ολυμπιακή Επιτροπή (η ΔΟΕ όμως έχει βάλει όριο στα μέλη της). 

Με λίγα λόγια, με σεβασμό στους λιγοστούς παράγοντες που αντί να συνταξιοδοτηθούν, συνεχίζουν ανιδιοτελώς να προσφέρουν, η «γεροντίλα» φταίει για την κατάντια.

Όχι η μία – δύο Ομοσπονδίες, όχι οι πεντέξι παράγοντες.

Η ΓΕΡΟΝΤΙΛΑ.

 

Καστορ

Σχόλια

12.06.2022 18:08

Παναγιώτης

Ξετσίπωτοι

25.01.2021 07:41

Αγανακτηση

Ντροπή και αηδία. Η απόλυτη διαφθορά. Διαλύστε τώρα τη ΓΓΑ

25.01.2021 07:43

Σαπίλα

Σάπιο ΠΑΣΟΚ, σάπια ΝΔ, σάπιος ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι μιλάνε για κάθαρση και όλοι βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διαφθορά.

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας