Νοε. 17, 2014

Τι δουλεια εχει το RUGBY UNION στην Ελλαδα ?

Πρόσφατα διαβάσαμε στις εφημερίδες για την άρση από το αρμόδιο Υπουργείο, της αθλητικής αναγνώρισης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ράγκμπυ.

Το σοκ ήταν διπλό: υπήρχε ράγκμπυ γιούνιον στην Ελλάδα; και είχε και αναγνωρισμένη ομοσπονδία;

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο, ανακαλύψαμε και άλλα ενδιαφέροντα που αφορούν την Ε.Ο.Ρ..

Άνοιξε τα “φτερά” της, επί υπουργίας Ορφανού. Στελεχώθηκε με κόσμο από τη ΝΔ ώστε να ελέγχουν μια Ομοσπονδία ακόμα...... Παρά την ασήμαντη παρουσία των συλλόγων και της εθνικής ομάδας, στηρίχθηκαν από την Πολιτεία με επιχορηγήσεις – πρόκληση. Από το 2005 εως και το 2010, πήραν από τη ΓΓΑ, 1.500.000 ευρώ!!!! Ναι, καλά διαβάσατε: ενάμισι εκατομμύριο ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσετε και χρήματα που πήραν από τους φορείς του τουρισμού, αυτά που πήραν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και από χορηγούς, το ποσό μεγαλώνει πολύ.....

Με τόσα λεφτά, με υπάλληλο στη διάθεσή τους, με έδρα στο ΟΑΚΑ και άλλες “βοήθειες” θα περίμενε κανείς, έκρηξη ανόδου του αθλήματος.......

Το αντίθετο όμως. Παρά το ότι τόσα λεφτά περάσανε από τα ταμεία της Ομοσπονδίας του Ράγκμπυ Γιούνιον, τίποτα δεν έμεινε. Η εθνική ομάδα, είναι τελευταία στην παγκόσμια κατάταξη.Για να κάνουν μια προπόνηση παρακαλάνε Δημάρχους και Φορείς για ένα γήπεδο. Πρωτάθλημα 15 παικτών δεν υπάρχει. Στα χαρτιά συμμετείχαν πέρυσι σε “πρωτάθλημα” τέσσερεις ομάδες. Όχι όμως στο “κανονικό” παιχνίδι των 15 παικτών, αλλά στη σύντομη έκδοση των 7 παικτών. Υπήρξε όμως και ένα “αντάρτικο” πρωτάθλημα, όπου κάποιοι σύλλογοι, αυτοί που “μαζί τα τρώγανε” μέχρι χτες, τα “σπάσανε” με την ΕΟΡ και έφτιαξαν δικό τους πρωτάθλημα. Χάος δηλαδή.

Η Πολιτεία ήταν απούσα για πολύ καιρό. Ποτέ δεν έλεγξε τη σκοπιμότητα των εξόδων που γίνονταν. Ποτέ δεν έβαλε ρήτρες ανάπτυξης. Απλά στήριζε τους “ομόσταυλους”.

Ως το 2010 που το χρήμα έρεε, κανείς δεν μιλούσε. Από το 2010 που η κάνουλα στέρεψε, άρχισε η φαγωμάρα.

Έτσι ο Υπουργός, αποκαλύπτοντας πως μόνο τρεις σύλλογοι είχαν αθλητική αναγνώριση,κατάργησε στην ουσία την Ομοσπονδία του Ράγκμπυ γιούνιον.

Το ερώτημα όμως παραμένει: από που κι ως που η Ελλάδα να έχει Ράγκμπυ Γιούνιον;

Αντίθετα με το ράγκμπυ λιγκ που παγκοσμίως είναι συνδεδεμένο με τις τοπικές κοινότητες, με την τάξη των εργαζομένων, το ράγκμπυ γιούνιον είναι κάτι τελείως διαφορετικό (ναι, το γιούνιον και το λιγκ είναι δυο διαφορετικά αθλήματα). Είναι το άθλημα της Βασιλικής οικογένειας, των Λόρδων και των “ευγενών” στη Βρετανία. Είναι το άθλημα που στην Αγγλία έχει επίτιμο Πρόεδροτον πρίγκιπα Χάρρυ !!! Ελιτίστικο για πολλές δεκαετίες. Ανάγκασαν σε φυγή τον εργατόκοσμο που διεκδικούσε μερίδιο από τα κέρδη στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα, οι εργάτες είναι στο league, αλλά οι λεφτάδες είναι στο union. Το union για πολλά χρόνια ήταν το παιχνίδι των κλειστών club των πλουσίων. Ήταν και είναι το παιχνίδι των ακριβών ιδιωτικών κολεγίων στη Βρετανία και σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο.

Στην Ελλάδα όμως τι δουλειά έχει; Στη χώρα μας δεν υπάρχει αριστοκρατία με δομές και δικό της κοινωνικό χώρο. Το union υπάρχει σε μερικά ιδιωτικά σχολεία, αλλά στη γειτονιά, τι δουλειά έχει;

Δεν είναι τυχαίο πως οι Σύλλογοι είναι στη Γλυφάδα, την Κηφισιά και τα ανατολικά προάστια.Όχι ότι “χαρίζουμε” αυτές τις περιοχές στην πλουτοκρατία, αλλά όπως και να το κάνουμε, την Κηφισιά και τη Γλυφάδα, δεν τις λες και εργατογειτονιές. Λαϊκές γειτονιές λες την Κοκκινιά και την Πετρούπολη, αλλά εκεί δεν παίζουν union. Εκεί παίζουν league!!!

Το union, αν και από την εποχή που έγινε επαγγελματικό προσέλκυσε και πολλή εργατιά που έψαχνε για μεροκάματο, ήταν και είναι το άθλημα που παγκοσμίως είναι σύμβολο της κυριαρχίας των πλούσιων στους φτωχούς, των λευκών στους μαύρους, των “τζακιών” στην “πλέμπα”.

Στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του αθλήματος στην Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι ο πρώην υπεύθυνος για τα αθλητικά της ΝΔ, κος Σουφλέρης, ο οποίος διατηρεί τη θέση του στο club της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, παρά την κατάργηση της Ομοσπονδίας τους. Είναι τέτοια η δύναμή τους, που ο περιβόητος κος Καπράλος (άλλο εργατόπαιδο κι αυτός), Πρόεδρος της ΕΟΕ, ζήτησε επίσημα από τον Υφυπουργό κο Αδριανό να ανακαλέσει την απόφαση άρσης της αναγνώρισης της ΕΟΡ. Τέτοιο θράσος έχουν οι λεφτάδες. Δεν πα να μην έχω τις προϋποθέσεις, να μην έχω κάνει ανάπτυξη, να είμαι ο διεθνής “πάτος” στο άθλημά μου, να έχω ξοδέψει κοντά ενάμισι εκατομμύριο χωρίς αποτέλεσμα; εγώ θα έχω Ομοσπονδία με το ζόρι.....

Τέτοια λογική έχουν οι “έχοντες και κατέχοντες”.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά και ο Υφυπουργός, μισή δουλειά έχει κάνει. Ήρε την αναγνώριση μεν, έκανε όμως οικονομικό έλεγχο δε; Όχι μόνο με ορκωτούς λογιστές και ΣΔΟΕ, αλλά και με στελέχη της ΓΓΑ που να ελέγξουν και τη σκοπιμότητα των εξόδων.

Με λίγα λόγια, το ράγκμπυ γιούνιον είναι ξένο σώμα με την ελληνική κοινωνία. Ας παραμείνει σπορ για τον μικρόκοσμο των ιδιωτικών σχολείων και κολεγίων ή για τα κλειστά club των βορείων προαστίων και ας μείνει μακρυά από τις δομές του Ελληνικού Αθλητισμού, του αθλητισμού ως κοινωνικό αγαθό.

Υ.Γ. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω: Τι δουλειά έχει το rugby union στην Ελλάδα;

 Στη φωτογραφία ο πρίγκιπας Χάρρυ

      Kastor

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας