Ιαν. 18, 2016

Η δημιουργια της ΠΟΔΝ και η ενταξη της ΕΠΟΝ σ" αυτην

Ο διεθνισμός η διεθνιστική αλληλεγγύη, ήταν (και είναι) εγγεγραμμένη στο ιδεολογικό DNA των κομμουνιστικών νεολαιών όλου του κόσμου από την ίδρυση τους. Κατά την περίοδο του μεσοπολέμου που σημαδεύτηκε από την άνοδο του φασισμού-με βάση και τις τότε κατευθύνσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς- έγιναν πολλές προσπάθειες μέσω πραγματοποίησης συνεδρίων νέων, να δημιουργηθούν πλατειές οργανώσεις με αντιφασιστικό-δημοκρατικό περιεχόμενο, στις οποίες «ψυχή» ήταν οι κομμουνιστές. Έτσι, πριν το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στην πρωτοβουλία των κομμουνιστών, οργανώθηκαν δύο μεγάλα συνέδρια νεολαίας. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας τον Αύγουστο του 1936, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 32 χώρες. Το δεύτερο έγινε κοντά στη Νέα Υόρκη, τον Αύγουστο του 1938 και πήραν μέρος οργανώσεις νεολαίας από 54 χώρες.

Ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος-με βάση και την αντιχιτλερική συμμαχία που αναπτύχθηκε- έδωσε ώθηση σε παρόμοιες αναζητήσεις-δράσεις. Ετσι το Νοέμβρη του 1942 να ιδρυθεί στο Λονδίνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νεολαίας, που στόχο είχε την κοινή δράση των νέων κατά του φασισμού σε μη ειρηνικές – πολεμικές συνθήκες. Γι’ αυτό και κεντρικό σύνθημα του Συμβουλίου ήταν η φράση: «ΕΝΩΘΕΙΤΕ, ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ, ΕΠΙΤΕΘΕΙΤΕ, ΝΙΚΗΣΤΕ». Αργότερα και όταν η πλάστιγγα του πολέμου είχε γύρει υπέρ του αντιχιτλερικού συνασπισμού, στις αρχές του 1945 η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου τόνιζε σε ανακοίνωση της : «Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νέων που ιδρύθηκε σαν έκφραση της θέλησης των νέων, αγοριών και κοριτσιών, όλου του κόσμου, να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας, κατά της τυραννίας, πιστεύει ότι φτάνει πια ο καιρός που αυτοί οι νέοι, όλοι μαζί, μπορούν να βάλουν τα θεμέλια ενός ειρηνικού κόσμου. Γι’ αυτό απευθύνει αυτήν την πρόσκληση στους νέους των Ενωμένων Εθνών και τους υποστηριχτές τους για την προπαρασκευή μιας Συνδιάσκεψης της Παγκόσμιας Νεολαίας στο Λονδίνο τον Αύγουστο του 1945».( Περιοδικό της ΕΠΟΝ «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ», αριθμός φύλλου 48/20-4-1945). Τελικά η συνδιάσκεψη αυτή-λόγω και των εξελίξεων της πορείας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε μία μικρή αναβολή και πραγματοποιήθηκε  στις 31/10/1945.

Οι εργασίες της και η δημιουργία της ΠΟΔΝ

Γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ για την έναρξη της: «ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΗ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΟ ΝΕΩΝ» Λονδίνο 30. 600 αντιπρόσωποι νεολαίας 64 εθνών ορκίστηκαν χθες στον Αλμπερτ Χωλ να εξαφανίσουν κάθε ίχνος φασισμού. Όλα τα έθνη αντιπροσωπεύονται εκτός από την Ελλάδα. Ευτυχώς παρουσιάστηκαν Έλληνες από τη Κύπρο που έγιναν δεκτοί με αφάνταστο ενθουσιασμό . Σήμερα αρχίζουν οι εργασίες του Συνεδρίου».

«Η πιο συγκινητική σκηνή της έναρξης – γράφει το περιοδικό της ΕΠΟΝ “ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ”( 59/28-10-1945) – ήταν όταν οι αντιπρόσωποι της Νεολαίας, που οι περισσότεροι απ’ αυτούς είχαν πάρει μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, απ’ όλες τις φυλές, τα χρώματα και τις θρησκείες, σηκώθηκαν όρθιοι κι ενώνοντας καρδιές και φωνές, μέσα σε μια ιερή συγκίνηση, ορκίστηκαν». Ο όρκος αυτός ανέφερε: «Ορκιζόμαστε να δημιουργήσουμε την παγκόσμια φιλία ανάμεσα στους λαούς όλου του κόσμου και να διατηρήσουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Ορκιζόμαστε στο όνομα των νεκρών συντρόφων μας ότι τα χέρια μας, το μυαλό μας και ο νεανικός μας ενθουσιασμός δε θα διατεθούν ποτέ πια για πολέμους. Είμαστε έτοιμοι να τραβήξουμε ενωμένοι το δρόμο μας».

Ο Ουίλιαμ Φόστερ αναφέρει ότι στο Συνέδριο πήραν μέρος 437 αντιπρόσωποι και 148 παρατηρητές από 63 χώρες (Ουίλ. Φόστερ: «Η ιστορία των τριών Διεθνών)

Η απόφαση για την ίδρυση της ΠΟΔΝ λήφθηκε ομόφωνα από τη Συνδιάσκεψη στη συνεδρίαση της 7/11/1945. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και το Καταστατικό της Οργάνωσης, στην εισαγωγή του οποίου αναφέρεται: «Η Παγκόσμια Ομοσπονδία υπόσχεται να εφαρμόσει αποτελεσματικά την πολιτική που καθορίστηκε σ’ αυτήν και τις προηγούμενες Συνδιασκέψεις και είναι οργάνωση της Νεολαίας, ενωμένης στην απόφασή της να δουλέψει για την Ειρήνη, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία και την Ισότητα σ’ όλο τον κόσμο». Η Συνδιάσκεψη ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 10 Νοεμβρίου του 1945, αφού ενέκρινε Διακήρυξη «Προς τους νέους όλης της Γης» και όρισε ως έδρα της ΠΟΔΝ το Παρίσι. Στη διακήρυξη τονίζονταν τα εξής: «Υψώνουμε τη φωνή μας σε όλο τον κόσμο, καλώντας τους νέους να ενωθούν. Η νέα μας Ομοσπονδία είνε ένα σύμβολο της θέλησής μας να κερδίσουμε την ειρήνη. Στις αποφάσεις μας έχουμε προσπαθήσει να εκφράσουμε τις πιο μεγάλες μας ελπίδες και όνειρα – σας προσφέρουμε το πρόγραμμά μας – το πρόγραμμα των αναγκών σας – σας αναθέτουμε να το υποστηρίξετε.Οι πόρτες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είνε ορθάνοιχτες για τους φιλελευθέρους νέους, που υποστηρίζουν τα Ενωμένα Εθνη, που δίνουν ειλικρινή και ανυστερόβουλη υπόσχεση να παλέψουν για μια διαρκή ειρήνη.Το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας – ο κόσμος πρέπει να ξαναχτιστεί. Υποσχόμεθα να συνεχίσουμε τον αγώνα για να ελευθερώσουμε εκείνους τους νέους που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την ελευθερία, για την οποία εμείς πολεμήσαμε.Στον πόλεμο ήμαστε ενωμένοι – στην ειρήνη πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Θέλουμε, όπως κι εσείς, έναν κόσμο ελεύθερο από τους πολέμους και τις στερήσεις. Και θα τον έχουμε! Μελετήστε τις αποφάσεις μας, εμπάτε στην Ομοσπονδία μας, βοηθήστε μας να πραγματοποιήσουμε τους σκοπούς. ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ».

Η συμμετοχή της ΕΠΟΝ στη Συνδιάσκεψη

Διαβάζοντας κανείς τα τεύχη του περιοδικού της ΕΠΟΝ διαπιστώνει ότι τα θέματα της διεθνούς κατάστασης της νεολαίας, των εξελίξεων στη διεθνή σκηνή, των εμπειριών που υπήρχαν, της διεθνιστικής αλληλεγγύης απασχολούσαν σταθερά της οργάνωση. Μάλιστα είχε καθιερωθεί και εδική σελίδα στο περιοδικό με τίτλο «Η νεολαία σ’ όλο τον κόσμο». Οι αναφορές στο εν λόγω συνέδριο πριν την πραγματοποίηση του πολλές.

Παρόλα αυτά και εξαιτίας του καθεστώς της τρομοκρατίας που είχε επιβληθεί μετά τη Βάρκιζα, οι αντιπρόσωποι της σ’ αυτό δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στις εργασίες από την πρώτη μέρα, αφού η κυβέρνηση φρόντισε να βάλει πλήθος δυσκολίες στη μετακίνηση τους. Τελικά όμως η αντιπροσωπεία της ΕΠΟΝ αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Οργάνωσης, καθηγητή και ακαδημαϊκό Γ. Γεωργαλά και τα ηγετικά της στελέχη Στ. Γιαννακόπουλο και Π. Κυριαζή, κατάφερε τελικά ν’ αναχωρήσει από την Αθήνα πρωί της Παρασκευής 2/11/1945 και να φτάσει στο Λονδίνο την επομένη, για να ενταχθεί από εκεί και ύστερα στο μεγάλο εκείνο αντιπροσωπευτικό σώμα της παγκόσμιας νεολαίας.

-Σε ανταπόκριση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (11/11/45) για την παρουσία της ΕΠΟΝ στη διαδικασία της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης (χωρίς αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες το πώς κατόρθωσαν οι αντιπρόσωποι τα να φτάσουν τελικά εκεί) σημειώνει: «10. Λονδίνο (του ανταποκριτή μας Θ. Δογάνη). Σήμερα το μεσημέρι τέλειωσε με απόλυτη επιτυχία τις εργασίες της η Παγκόσμια Διάσκεψη των Νέων αφού πρώτα ενέκρινε τη οργάνωση της «Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νέων» με μόνιμη έδρα το Παρίσι. Στη χθεσινή συνεδρίαση ύστερα από πρόταση του Αμερικανού αντιπροσώπου ο Γιαννακόπουλος προήδρευσε στη σύσκεψη του Προεδρείου που καθόρισε την αντιπροσώπευση των χωρών στην εκτελεστική της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Νέων. Την Ελλάδα ορίστηκε να αντιπροσωπεύουν οι συναγωνιστές Γεωργαλάς και Γιαννακόπουλος. Μετά τα μεσάνυχτα έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Νέων. Ο Γάλλος αντιπρόσωπος Γκυ ντε Μπουασσόν εκλέχτηκε πρόεδρος της οργάνωσης και 4 αντιπρόεδροι. Στην έκθεση της ΕΠΟΝ παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τον αγώνα της ελληνικής νεότητας και μυστικός τύπος της ΕΠΟΝ μαζί με την εφημερίδα των Επονιτών γραμμένες με το χέρι στις φυλακές Χατζηκώστα που προξένησε μεγάλη εντύπωση στους ξένους. Η εδώ ελληνική πρεσβεία αρνείται να θεωρήσει τα διαβατήρια των αντιπροσώπων της ΕΠΟΝ για να παρακολουθήσουν τη Διάσκεψη των Σπουδαστών στη Πράγα».

-Χαιρετισμός αντιπροσώπου της ΕΠΟΝ

Σε ανταπόκριση της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ (60, 1-15 Νοέμβρη) γράφονται τα εξής: Η ΕΠΟΝ ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ. Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΣ συν. ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Στη συνεδρίαση της Τρίτης (6/11/45) το Παγκόσμιο Συνέδριο συζήτηση τη πρόταση για τον σχηματισμό μιας Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Νέων. Ο αντιπρόσωπος της ΕΠΟΝ συνα. Σταύρος Γιαννακόπουλος μιλώντας πάνω στην πρόταση αυτή είπε τα εξής: Η αντιπροσωπεία της ΕΠΟΝ θεωρεί ότι η δημιουργία μιας Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Νέων και το σχέδιο καταστατικού της έχουν κι’ όλας προετοιμαστεί και είναι το αποτέλεσμα σοβαρής εργασίας του συνεδρίου αυτού. Πιστεύουμε ότι μια παγκόσμια οργάνωση νέων μπορεί και πρέπει να γίνει ένας μεγάλος παράγοντας για τη παγκόσμια ειρήνη, όπου η καινούργια αυτή οργάνωση πρέπει να έχει αντιφασιστικό προσανατολισμό προς τα ιδεώδη και τις αρχές της συμμαχικής νίκης. Πρέπει να περιλαμβάνει νέο τύπο οργανώσεων νέων σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και να καταπιαστεί απ’ την αρχή και να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα των. Η καινούργια οργάνωση πρέπει να συνεργαστεί στενά με κάθε τύπο διεθνούς οργανώσεως και ιδιαίτερα με την οργάνωση των Ενωμένων Εθνών. Προτείνουμε στο Συνέδριο να εξετάσει τη δυνατότητα ιδρύσεως Τομέα Νεολαίας στην Οργάνωση Ενωμένων Εθνών που θα συνεργάζεται στενά με την Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Νέων. Τέλος νομίζουμε ότι η καινούργια Οργάνωση πρέπει να βοηθήσει στην ενοποίηση των δημοκρατικών σωματείων νέων κάθε χώρας και να κερδίσει το σεβασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης και των νέων όλου του κόσμου. Ταυτόχρονα όμως πρέπει η διοικητική της μηχανή να αφήνει ανεξαρτησία στις εθνικές οργανώσεις μέσα στο πλαίσιο της. Η ΕΠΟΝ που έχει κάνει τρομαχτικές θυσίες για τη αντιφασιστική νίκη και που ακόμη και σήμερα πρέπει να αγωνιστεί για τη νίκη των δημοκρατικών ιδανικών αισθάνεται ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη μιας Παγκόσμιας Οργανώσεως Νέων. Πιστεύουμε ότι η Οργάνωση αυτή θα είναι αλληλέγγυος προς τα κινήματα νέων που βρίσκονται ακόμα σε διωγμό και θα τους δώσει κάθε υλική και ηθική υποστήριξη στην υπόθεση τους. Με την πεποίθηση αυτή η αντιπροσωπεία της ΕΠΟΝ χαιρετά με ενθουσιασμό αυτή τη καινούργια δύναμη για τη ειρήνη, τη δημοκρατία και την πρόοδο, που δημιουργείται από το Συνέδριο αυτό»

-Ακόμη στάλθηκαν και χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα προς το συνέδριο:

«Με χαράν χαιρετίζουμε απόφαση Συνδιασκέψεως δι’ ίδρυσιν Παγκοσμίου Ομοσπονδίας των Οργανώσεωνν Νεολαίας. Με θερμούς χαιρετισμούς ΦΩΚΟΣ ΒΕΤΤΑΣ, γραμματέας της ΕΠΟΝ»

«Αθηναϊκή Νεολαία απευθύνει θερμό χαιρετισμό Παγκόσμιο Συμβούλιο Νέων. Διαμαρτυρόμεθα Παγκόσμια Νεολαία δια συνεχιζόμενην εις βάρος μας τρομοκρατία. Διευθυντής Αστυνομίας Εβερτ εδήλωσεν ότι εισηγήθηκε δι΄λαυση οργανώσεως μας. Διαδηλώνουμε απόφασή μας συνεχίσουμε αγώνα δι’ εξάλειψη φασισμού και επικράτηση συμμαχικών αρχών της ελευθερίας και Δημοκρατίας. ΘΟΔΩΡΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. Γραμματέας ΕΠΟΝ Αθήνας»

-Η παρουσία της ΕΠΟΝ στη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Νέων στο Λονδίνο συνδυάστηκε με σχετική έκθεση ντοκουμέντων. Η σχετική ανταπόκριση ανέφερε: «Η αντιπροσωπεία μας οργάνωσε μια έκθεση στο Λονδίνο. Στη έκθεση αυτή της ΕΠΟΝ παρουσιάστηκαν φωτογραφίες απ’ τον αγώνα τη Ελληνικής νεότητας και μυστικός τύπος της ΕΠ)Ν μαζί με εφημερίδα των Επονιτών γραμμένες με το χέρι στη φυλακή Χατζηκώστα που προξένησε μεγάλη εντύπωση στους ξένους.»

-Επίσης το συνέδριο εξέδωσε και ανακοίνωση διαμαρτυρίας σχετικά με τις διώξεις της ΕΠΟΝ στη Ελλάδα. Γράφει η σχετική ανταπόκριση: «Η συνδιάσκεψη στη συνεδρίαση της 31/10/45 εξέφρασε την ανεπιφύλακτη ενότητα της με την ΕΠΟΝ και κατεδίκασε επίσημα το καθεστώς που κωλυσιεργεί για την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της ΕΠΟΝ. Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το προεδρείο της συνδιάσκεψης πρότεινε και η συνδιάσκεψη δέχτηκε ομόφωνα να εκλεγεί παρά τη απουσία του ο αντιπρόσωπος της ΕΠΟΝ πρόεδρος της Επιτροπής που θα εξετάσει τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Νεολαίας στην ανοικοδόμηση των χωρών που καταστράφηκαν από τον πόλεμο. Προσωρινά και μέχρι την άφιξη του Έλληνα αντιπροσώπου τη προεδρεία της Επιτροπής ανέλαβε ο Αλβανός. Με πρόταση του Ινδού αντιπροσώπου Βίντια Κανούγκα γίνηκε δεκτό ψήφισμα διαμαρτυρίας για την ελληνική κυβέρνηση» (ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ- 60 1-15/11/45)

Το 1ο συνέδριο της ΕΠΟΝ και η ένταξη της στην ΠΟΔΝ

Το 1ο συνέδριο της ΕΠΟΝ πραγματοποιήθηκε στις 13-19 Γενάρη του 1946 στο θέατρο «Απόλλων» της Αθήνας. Να σημειώσουμε όμως μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, δείγμα και της σημασίας που έδινε στα ζητήματα του διεθνισμού. Αρχικά το συνέδριο ορίστηκε να γίνει προς τα τέλη του 1945, αλλά στη συνέχεια, με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής (Νοέμβρης 1945), μετατέθηκε για το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου του 1946. Η αναβολή εκείνη κρίθηκε αναγκαία κυρίως για να μπορέσουν αντιπροσωπείες της ΕΠΟΝ να πάρουν μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της ΠΟΔΝ στο Λονδίνο και στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο που γινόταν τότε στην Πράγα, αλλά και για να γίνει δυνατή η συζήτηση των πορισμάτων αυτών των συνεδρίων στο συνέδριο της ΕΠΟΝ. (ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ-59, 28/10/45)

Το πρώτο θέμα του 1ου συνεδρίου της ΕΠΟΝ ήταν (με εισηγητή τον Σταύρο Γιαννακόπουλο) ήταν: « Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Νέων και η προσχώρηση της ΕΠΟΝ στην Παγκόσμια Ομοσπονδία». Όπως γράφει η σχετική ανταπόκριση (Ν.Γ 65) «Ενώ τελειώνει ο συν. Γιαννακόπουλος διαβάζεται μέσα σε θύελλα από χειροκροτήματα και ζητωκραυγές χαιρετιστήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της ΕΠΟΝ καθηγητή συν. Γεωργαλά και τηλεγράφημα του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας Γκυ ντε Μπουασσόν ότι φθάνει στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου».

Το Συνέδριο-τη δεύτερη μέρα των εργασιών του κάνει ομόφωνα δεκτή την πρόταση για ένταξη στην ΠΟΔΝ και ταυτόχρονα εξέδωσε το σχετικό ψήφισμα: «Το Α’ Αντιφασιστικό-Δημοκρατικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ αφού άκουσε έκθεση της αντιπροσωπεία της Οργάνωσης μας στην Παγκόσμια Σ/ψη των νέων αποδέχεται μ’ ενθουσιασμό τη προσχώρηση της ΕΠΟΝ στην Παγκόσμια Ο.Δ.Ν. Πιστεύουμε πως τα ιδανικά και το πρόγραμμα της ΠΟΔΝ εκφράζοντας το παγκόσμιο αίτημα της Νεολαίας ν’ αγωνιστεί για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την Ισότητα, εκφράζουν ταυτόχρονα τα ιδανικά του συνόλου της ελληνικής νεολαίας. Πιστεύουμε πως η ΠΟΔΝ ανοίγει το δρόμο της ενότητας , της φιλίας, της συνεργασίας και της συναδέλφωσης ανάμεσα στη δημοκρατική Νεολαία όλων των χωρών, πράγμα που θα βοηθήσει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων ζωής και ανάπτυξης της νέας γενιάς και στη δημιουργία ενός πιο φωτεινού μέλλοντος.  Χαιρετούμε μ’ εμπιστοσύνη τη  Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΔΝ που οδηγεί τον αγώνα της φιλελεύθερης καινούργιας γενιάς του πλανήτη μας και παρακαλούμε να διαβιβάσει φλογερό χαιρετισμό της αδούλωτης δημοκρατικής Νεολαίας της Ελλάδας στα νιάτα όλου του κόσμου. Δηλώνουμε προς την ΠΟΔΝ πως οι νέοι Έλληνες, παιδιά της αθάνατης Ελλάδας, γενέτειρας της Λευτεριάς και της Δημοκρατίας, θα σταθούν οι πιο πιστοί κι’ αφοσιωμένοι στρατιώτες της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας των ιδανικών της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Νεολαίας. Και σαν ελεύθεροι πολίτες της ανθρωπότητας θα δώσουν όλη τη φλόγα της ελληνικής τους ψυχής για τη νίκη των ιδανικών αυτών σ’ όλη τη γη. Υποσχόμενοι προς την ΠΟΔΝ πως θα κάνουμε το παν για να προσχωρήσουν στην Ομοσπονδία όλες οι οργανώσεις των νέων της Ελλάδας. Με οδηγό μας τα συνθήματα της ΠΟΔΝ θα δουλέψουμε ακούραστα για να πετύχουμε την πλήρη δημοκρατική ενότητα της Ελληνικής Νεολαίας και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη δημοκρατική Αναγέννηση της πατρίδας μας και το στέργιωμα των αδελφικών δεσμών με την Παγκόσμια Δημοκρατική Νεολαία».

-Η «επίσημη» ένταξη της ΕΠΟΝ στην ΠΟΔΝ επισφραγίστηκε και με την παρουσία του νεοεκλεγέντα προέδρου της στις εργασίες του 1ου της συνεδρίου. Αναφέρει χαρακτηριστικά η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ (τεύχος 64): « Την 6η ημέρα των εργασιών του συνεδρίου μέσα σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού μίλησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Νεολαίας συναγ. Γκυ ντε Μπουασσόν. Πριν μιλήσει ο συν. Ακριτίδης πρόσφερε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μικρό ανάγλυφο με τη μορφή της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ομοσπονδία ένα νόμισμα της εποχής του Περικλή κι ‘ένα βιβλίο σπάνιο της επανάστασης του 1812».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ τονίζει: «…Δεν θα ξεχάσουμε ότι όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα για τους Μεγάλους Συμμάχους η Ελλάδα ύψωσε και κράτησε κεφάλι ενάντια στο εχθρό, ότι οι πρώτες νίκες που γράφτηκαν στο λογαριασμό των συμμάχων ήταν ελληνικές και ότι η Ελλάδα έδωσε 500.000 θύματα σε πληθυσμό 7 εκατομμύρια, δηλ. η μεγαλύτερη αναλογία σ’ όλον το κόσμο. Γι’αυτό χαιρετίζουμε μ’ ευγνωμοσύνη την Ελληνική νεολαία που προτίμησε να πεθάνει όρια παρά να ζήσει υποταγμένη…»

πηγη##Ατεχνως

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας