Μαρ. 27, 2016

Εμποδισε ( παρανομα) υπαρχει νομοθεσια , σκυλο- συνοδο τυφλου να μπει στο ΜΕΤΡΟ

Την παράνομη παρεμπόδιση εισόδου σε συρμό του ΜΕΤΡΟ ενός εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου σκύλου – οδηγού τυφλών από υπάλληλο της Αττικό Μετρό Α.Ε. καταγγέλλει η Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα». Το περιστατικό συνέβη στις 22 Μαρτίου στον σταθμό «Πανόρμου» και ο υπάλληλος του ΜΕΤΡΟ όχι μόνο εμπόδιζε την πρόσβαση του ζώου και του εκπαιδευτή στον συρμό αλλά αν και αγνοούσε τη νομοθεσία και παρά το γεγονός ότι τον ενημέρωσαν και του απέδειξαν ότι παρανομεί υπέδειξε ειρωνική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε προς τον Γιάννη Μυλόπουλο, πρόεδρο του Δ.Σ. της Αττικό Μετρό Α.Ε. «ο σταθμάρχης του σταθμού - ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία του -  απαγόρευσε για αρκετή ώρα την είσοδο σε συρμό στον εκπαιδευτή κινητικότητας με σκύλο - οδηγό της Ελληνικής Σχολής Σκύλων - Οδηγών Τυφλών “Λάρα”, ο οποίος εκείνη την ώρα εκπαίδευε έναν σκύλο - οδηγό τυφλών.

Ο εκπαιδευτής έφερε κι επέδειξε όλα τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα, πλην όμως ο υπάλληλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. δεν άλλαζε στάση κατά παράβαση της ισχύουσας Νομοθεσίας. Επιπλέον της απαγόρευσης εισόδου, ο συγκεκριμένος υπάλληλος επέδειξε και ειρωνική συμπεριφορά, φτάνοντας στο σημείο να επιτρέψει, όπως ανέφερε “χαριστικά”, την επιβίβαση της ομάδας εκπαιδευτή και σκύλου - οδηγού μετά την παρέλευση αρκετής ώρας (έπειτα από τη διέλευση τριών συρμών) και την παρέμβαση τρίτων. Μάλιστα, επέτρεψε την επιβίβαση τους στο τελευταίο βαγόνι, ίσως διότι στην αντίληψή του ο σκύλος – οδηγός τυφλών μοιάζει με ποδήλατο!».

 Η υπεράσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης των εκπαιδευμένων κι εκπαιδευόμενων σκύλων - οδηγών

Αναφορικά και με αυτό το συμβάν η Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα» τονίζει: «Παρά την συνεχή ενημέρωση για την προσφορά των σκύλων - οδηγών προς συνανθρώπους μας που πραγματοποιείται εδώ και μία ολόκληρη δεκαετία από τη Σχολή ‘Λάρα’, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που για διάφορους λόγους αγνοούν, τόσο την σημαντικότητα των σκύλων-οδηγών, όσο και την νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, η άγνοια της νομοθεσίας και η παρεμπόδιση της πρόσβασης των σκύλων-οδηγών, πέρα από ηθικώς κατακριτέα είναι και παράνομη.

Δυστυχώς σε αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις συμπολιτών μας δεν γίνεται κατανοητό ότι οι σκύλοι - οδηγοί, καθόλα υγιείς, ήρεμοι και εκπαιδευμένοι βάσει των υψηλότερων προδιαγραφών εκπαίδευσης, είναι εργαζόμενα ζώα που απλοποιούν την καθημερινότητα των τυφλών, παρά την απροσπελασιμότητα των υποδομών και τα επιπρόσθετα εμπόδια (π.χ., κατάληψη πεζοδρομίων, στάθμευση σε διαβάσεις πεζών και σε ράμπες, κ.α.) που βάζουν ορισμένοι στο διάβα τους.

Η Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών ‘Λάρα’, όπως έχουμε επιδείξει σε αρκετές περιπτώσεις φορές στο παρελθόν, δεν επιθυμούμε την διαπόμπευση αυτών των που είτε δεν αγαπούν τα κατοικίδια ζώα, είτε δεν είναι ενημερωμένοι για τις πρόνοιες της ελληνικής νομοθεσίας. Σε κάθε όμως περίπτωση, η αποσιώπηση τέτοιων περιστατικών θα μας καθιστούσε συνυπεύθυνους στη καταστρατήγηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Για το λόγο αυτό το περιστατικό της παράνομης παρεμπόδισης της εισόδου σε συρμό σε εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο σκύλο - οδηγό τυφλών από υπάλληλο της Αττικό Μετρό Α.Ε. οφείλουμε να το καυτηριάσουμε, προβαίνοντας άμεσα σε ενέργειες δημοσιότητάς του και βεβαίως να παρακολουθήσουμε τις διορθωτικές ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν με ευθύνη της Αττικό Μετρό Α.Ε..

Ως άμεση ενέργεια, απεστάλη επιστολή καταγγελίας ώστε να ενημερωθούν για το περιστατικό, οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας.

Η Σχολή αναμένει άμεσα τις διορθωτικές ενέργειες της Αττικό Μετρό Α.Ε. ώστε παρόμοιο περιστατικό να μην επαναληφθεί ουδέποτε στο μέλλον προς τους αυξανόμενους σε πλήθος Έλληνες ή επισκέπτες χειριστές κι εκπαιδευτές σκύλων-οδηγών, που προσπαθούν καθημερινά, σε ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αυτόνομη διαβίωση και την καθολική πρόσβαση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Από τις 3 Αυγούστου του 2010 ισχύει ο νόμος 3668/2010, που στο άρθρο 16, παρ.7 αναφέρει ότι επιτρέπεται σε ΟΛΑ ΤΑ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους η είσοδος σκύλων οδηγών τυφλών ατόμων.

Μάλιστα υπάρχει και σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014 από το Υπουργείο Υγείας στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι «Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας» και «επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας για τυφλά άτομα και άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών».

πηγη##Zoosos.gr

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας