Σεπ. 21, 2016

Η εισαγγελικη παρεμβαση !!!!!!!!

Αλιευσαμε απο το προφιλ του συναδελφου 

Γιαννη Αποστολοπουλου

μια απολυτα τεκμηριωμενη αναλυση για την εισαγγελικη παρεμβαση σχετικα με το θανατο του Αλεξανδρου Βελιου.

Ακούσαμε επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Βέλιο να διατυπώνει απόλυτα την πρόθεσή του να φύγει από τη ζωή, για να αποφύγει την ταλαιπωρία και τον βασανισμό εφόσον η ανίατη ασθένειά του έφτανε πλέον στο τελευταίο στάδιο. Να φύγει όρθιος και αξιοπρεπής. Και αντί της αρχικής του απόφασης για μετάβαση στην Ελβετία, όπου επιτρέπεται -και ορθά- η ευθανασία, τελικά προχώρησε ο ίδιος στην Ελλάδα στην αποκληθείσα "μη υποβοηθούμενη ευθανασία".
Και έρχεται η εισαγγελική παρέμβαση να διερευνήσει- ακόμη και με ενδεχόμενη εκταφή- μήπως στην πραγματικότητα ο δημοσιογράφος βοηθήθηκε από κάποιον -πιθανώς γιατρό- στην τελευταία αυτή εξέλιξη.
Το δίκαιο και οι κανόνες του προφανώς τίθενται για να προστατεύουν "εννομα αγαθά" . Και υπάρχουν πράγματι δύσκολες καταστάσεις στις οποίες ορισμένα άτομα κάτω από αψυχολόγητες συνθήκες επιχειρούν το"απονενοημένο".Οπότε καθήκον της κοινωνίας είναι να προστατεύει με κάθε παρέμβαση το αγαθό της ζωής, για όσους σε καταστάσεις ψυχραιμίας και λογικής δεν θα έκαναν τέτοια επιλογή.
Είναι όμως εντελώς διαφορετικό το θέμα της ευθανασίας
στις περιπτώσεις ανίατης ασθένειας, όπου δεν προστατεύεται πιά το αγαθό της ζωής αλλά διασφαλίζετα το ανώδυνο του επικείμενου θανάτου. Και στην περίπτωση του Αλέξανδρου Βέλιου, ακόμα και αν υπήρξε ιατρική βοήθεια, είναι το ίδιο αποτέλεσμα που θα συνέβαινε και στην Ελβετία. Το πρόβλημά του ήταν -δυστυχώς- ανυπέρβλητο και επέλεξε ελεύθερα, ψύχραιμα και συνειδητά να αποφύγει την προθανάτια δοκιμασία.
Η εισαγγελική λοιπόν ευαισθησία, που δεν αποκλείει και την εκταφή, στην συγκεκριμένη περίπτωση με όσα τόσο ξεκάθαρα προηγήθηκαν, εξαντλείται στο γράμμα του Νόμου και δεν προσεγγίζει την ουσία του. Όχι μόνο δεν υπηρετεί την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά ίσως προσκρούει και στις διατάξεις περί προστασίας της μνήμης νεκρού, κάτι που αποτελεί και κοινωνική αξίωση...
Για τούτο είναι και εύλογες οι γενικευμένες αντιδράσεις...

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας