Αυγ. 24, 2017

Δηλωση Γιωργου Μυλωνα * για το μισθολογικο καθεστως των εργαζομενων

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας για το μισθολογικό επίπεδο των εργαζομένων αφού σχεδόν το 50% εξ αυτών φαίνεται να αμείβεται κάτω από 700 € μηνιαίως. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και την εκτεταμένη απλήρωτη εργασία, τότε προκύπτει μια εφιαλτική εικόνα για τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πρόσφατα η UNICEF ανακοίνωσε πως τα παιδιά στην Ελλάδα που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο. Ούτε φυσικά το γεγονός ότι η υπογεννητικότητα στη χώρα μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα.
Συνεπώς, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως ο δρόμος που ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια είναι αδιέξοδος. Καμία «ανάπτυξη», ειδικά των οικονομικών δεικτών, δε μπορεί να υπάρξει χωρίς τους εργαζόμενους. Είναι προφανές ότι δε μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη αν οι νέοι μας αδυνατούν να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα με σταθερές εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικές παροχές. Αν δε μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια, να έχουν ωράρια και να μην εργάζονται ακόμη και τις Κυριακές. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αναπτύσσεται και δεν προχωρά μπροστά μόνο με την «ευημερία» των αριθμών.
Επομένως, η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, η καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας, η δημιουργία νέων θέσεων σταθερής εργασίας και η απαγόρευση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν είναι συνδικαλιστικό φετίχ, είναι αναγκαιότητα για την υγιή ανάπτυξη της ίδιας της κοινωνίας.

* Ο Γιώργος Μυλωνάς είναι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ)

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας