Σεπ. 5, 2015

ΣΟΚ στη Δ. Θεσσαλονικη.. Το " Περιβαλλοντικο " παρκο Δερβενιου.

ΣOK στην Ευκαρπία, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Παύλου Μελά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ενα τεράστιο θέμα, που ελπίζουμε να ταρακουνήσει, για να συμμορφωθούν οι υπεύθυνοι, αλλά και να ευαισθητοποιούν οι πολίτες.
Στο τέλος του ρεπορτάζ υπάρχουν χάρτες για να καταλάβετε σε πιο σημείο συνέβη το γεγονός που θα περιγράψουμε, αλλά και πολλές φώτο από την περιοχή του  ¨πάρκου¨.

Την εγκληματική ανευθυνότητα και αδιαφορία των υπευθύνων της νυν διοίκησης του ΦΟΣΔΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Θεσσαλονίκης καταγγέλουν για άλλη μία φορά ο δήμος Παύλου Μελά, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής.

Αιτία αυτή τη φορά, (καθώς υπάρχει και η μεγάλη αντιπαράθεση για το ΣΜΑ Ευκαρπίας), ένα τραγικό συμβάν δηλητηρίασης και θανάτου αρκετών αιγοπροβάτων, στο χώρο του ¨περιβαλλοντικού¨ πάρκου Δερβενίου, που προέκυψε από την προ δεκαετίας δήθεν ανάπλαση της πρώην χωματερής Δερβενίου.

Η προχειρότητα με την οποία έγινε η ανάπλαση της πρώην χωματερής, έχει μετατρέψει την περιοχή σε μία τοξική βόμβα,  που δυστυχώς ¨ανατινάχτηκε¨ μέσα στον Αύγουστο. Από τη μία ο ΦΟΔΣΑ και η διοίκησή του καλεί τους κατοίκους, μαθητές και γονείς να επισκεφτούν το πάρκο και από την άλλη το πάρκο από τα σπλάχνα του σκορπάει το θάνατο! (έξω κούκλα... μέσα πανούκλα)

Το avatonpress.gr , έχοντας στα χέρια του πληροφορίες από το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Δημήτρη Μιλτιάδη από τα κυνηγετικά νέα (ΚΝ), από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ευκαρπίας, από την αντιδημαρχία Πρασίνου του δήμου  Παύλου Μελά, αλλά και από το ρεπορτάζ που έκανε, σας παρουσιάζει το τραγικό συμβάν.. Στο χώρο του συμβάντος βρέθηκαν εκπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας και του Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου.

Το χρονικό σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο βοσκός κ. Νίκο Παπαδόπουλο :

 Ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, βοσκούσε αμέριμνος το κοπάδι του. 11 κατσίκες του άρχισαν να παραπατούν, να πέφτουν κάτω σφαδάζοντας και βγάζοντας από το στόμα τους αφρούς και αίματα,  λίγη ώρα μετά, αφού πήγαν να ξεδιψάσουν σε πηγή που ανάβλυζε στη βάση της παλιάς χωματερής Δερβενίου.

 Ήταν δυόμιση η ώρα, όταν τα γίδια του έφτασαν στον παλιό λόφο της χωματερής, κινούμενα κατά μήκος της τσιμεντένιας τάφρου που συγκεντρώνει τα νερά ενός φυσικού χειμάρρου, ο οποίος ξεκινάει από το Φίλυρο, έρχεται μέσα από το περίφημο ρέμα του Μύλου και τις βάθρες στη Νέα Ευκαρπία (Δείτε εδώ)  και το Αγίασμα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, τη γέφυρα Λαγκαδά για να χυθεί στο Θερμαϊκό κόλπο.


Το περιστατικό καταγράφηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Αυγούστου, σε βοσκότοπο ανάμεσα στα όρια Ευκαρπίας, Λητής και Φιλύρου, στον τεχνητό λόφο που κατασκευάστηκε από το πρώην σύνδεσμο ΟΤΑ, νυν ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) για να καλύψει τα απόβλητα της παλιάς χωματερής του νομού Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο λόφο και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων είναι το περιβαλλοντικό πάρκο, με παιδικές χαρές, που βρίσκεται στην κορυφή της χωματερής που αναπλάστηκε.

¨Έτρεξα πανικόβλητος! Ήταν μια γούρνα που ανάβλυζε μαύρο νερό που άφριζε. Τα κατσίκια μόλις είχαν πιει νερό. Δεν πήγαν ούτε 20 μέτρα κι έπεσαν ένα εδώ - ένα εκεί.  Μέσα σε λίγα λεπτά είχαν ξεψυχήσει και τουμπανιαστεί! Μου ήρθε να κλαίω. Κυνήγησα το κοπάδι μακριά, προς τη στάνη μου. Ούτε κατάλαβα πόσα ζώα έχασα. ¨, αναφέρει ο βοσκός.

Τι δήλωσε  o βοσκός κ. Νίκος Παπαδόπουλος καθώς και ο γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας κ. Μιχάλης Σπάσος :

Σε ποιες κινήσεις προέβη ο βοσκός και ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις:

Αμέσως ο κτηνοτρόφος επικοινώνησε με την άμεση δράση. Η πρώτη κλήση έγινε στις 2.40’. Ακολούθησαν άλλες τρεις, ανά μισή ώρα, για να εμφανιστεί τελικά ένα τζιπάκι της Αστυνομίας στις 4.45΄.

Στο μεταξύ, άρχισε ένα μαραθώνιο τηλεφωνημάτων και προς τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τόσο του δημοσίου, όσο και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων, αλλά μάταια. Δεν απαντούσε κανείς!


Νωρίτερα, ο γιος του κτηνοτρόφου, Δημήτρης, πήγε μέσα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο. Εκεί, όπως είπε υπήρχε μόνο ένας συμβασιούχος υπάλληλος.

¨Ο υπάλληλος, πανικόβλητος,  μου είπε ότι θα ενημέρωνε τα μέλη της διοίκησης κι ότι θα ερχόντουσαν να δουν τι συνέβη. Αλλά, οι ώρες πέρασαν και ούτε φωνή ούτε ακρόαση από κανέναν τους¨, τόνισε ο Δημήτρης.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, αστυνόμος Σοφία Κουσίδου, με καίρια παρέμβασή της, συνέστησε στον κ. Παπαδόπουλο να βρει πάση θυσία κτηνίατρο για να πάρει δείγματα από τα νεκρά ζώα.

Έτσι, πατέρας και γιος μαζί με έναν φίλο τους που κατέφθασε φόρτωσαν στο αγροτικό τους δύο από τις νεκρές κατσίκες, ενώ την άλλη την άφησαν εκεί, για το ενδεχόμενο να δεήσουν οι αρμόδιοι του Περιβαλλοντικού Πάρκου να δουν τι συνέβη.

Το πρωί της επομένης, η προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας μαζί με συνάδελφό της, έκαναν επιτόπια έρευνα στο σημείο όπου έγινε το τραγικό περιστατικό, φωτογραφίζοντας τα σημεία όπου ανάβλυζε ακόμη το νερό, όπου είχαν πιει τα γίδια, προκειμένου να συντάξουν τη δική τους έκθεση.

Παράλληλα, η προϊσταμένη του Τμήματος, είχε επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας από ειδικούς επιστήμονες να επισκεφτούν την περιοχή και να πάρουν δείγματα τόσο από την «πηγή», όσο κι από έναν αγωγό που διοχετεύει νερό στη τάφρο που συγκεντρώνει τα όμβρια ύδατα του χειμάρρου.

«Είναι τρελό!», διαμαρτύρεται ο κτηνοτρόφος. «Είχα πάει πριν δυο χρόνια και είχα πει στους υπευθύνους του πάρκου, ότι αναβλύζουν λύματα και τρέχουν στο έδαφος, καταλήγοντας στην τσιμεντένια τάφρο. Το ίδιο έκανα και πριν λίγο καιρό. Μου έλεγαν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τελευταία ήρθαν έκαναν κάποιες ψιλοδουλειές. Έκαναν μια φυσική γούρνα, τοποθέτησαν ένα λάστιχο ποτίσματος στην άκρη της και από κει διοχέτευσαν το κατάμαυρο ζουμί στο κοντινό φρεάτιο. Αυτό ήταν όλο! Έκαναν μια πηγή-δηλητήριο! Έριξαν και κάποια κλαδιά δένδρου από πάνω και ησύχασαν. Μην ανησυχείς έλεγαν συνέχεια, αλλά όλο αυτό το τεχνητό βουνό είναι μια τοξική βόμβα! Έχουν βάλει μεγάλους σωλήνες για να ξεθυμαίνουν τα απόβλητα που σαπίζουν και να μην γίνουν εκρήξεις. Όμως, τα ζουμιά βγαίνουν στην επιφάνεια σαν από πηγή και όπως αποδείχτηκε από τα κατσίκια μου, σκοτώνουν σε λίγα λεπτά. Είναι κίνδυνος-θάνατος!», καταλήγει ο κτηνοτρόφος, που  αναρωτιέται αν θα βρει το δίκιο του, παρόλο που θα κινηθεί και δικαστικά εναντίον των υπευθύνων του Περιβαλλοντικό πάρκου.

Οι τελευταίες εξελίξεις: 
Το τμήμα περιβαλλοντικής προστασίας  της Ασφάλειας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει συλλέξει δείγματα, και θα συντάξει σχετικό υπόμνημα το οποίο και πρέπει να δημοσιεύσει.
Επίσης περιμένουμε τα αποτελέσματα της νεκροψίας από τα αιγοπρόβατα.
Ο βοσκός έχει καταθέσει ήδη μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Οι σύλλογοι της περιοχής, μπορεί και ο Δήμος θα κινηθούν νομικά κατά του ΦΟΔΣΑ και της διοίκησής του για την αδιαφορία της μη ανάπλασης της χωματερής ενώ είχε γνώση του προβλήματος.Τι δήλωσε  o γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας, κ. Μιχάλης Σπάσος:

¨ Βιώνουμε για ακόμη φορά την παντελή και προκλητική ανευθυνότητα της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, αλλά και των δημάρχων της πόλης που τη στηρίζουν. Όταν αναφερθήκαμε για τη μη σωστή ανάπλαση και τη φοβερή ρύπανση, μας γύρισαν την πλάτη. Δεν το έκαναν όμως αντίστοιχα στο φράγμα της Θέρμης - πρώην χωματερή Ταγαράδων. Η λογική ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι καλά κρατεί. Καλώ το δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δεμουρτζίδη, που εχει κάνει όπως γνωρίζουμε επαννειλημένα υποδείξεις και προτάσεις για την ανάπλαση της περιοχής από το ΦΟΔΣΑ αλλά από ότι φαίνεται αγνοήθηκαν παντελώς, καθώς και τα μέλη του ΦΟΔΣΑ της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που έχουν πλέον γνώση για αυτό το θλιβερό γεγονός, να ζητήσουν την άμεση συμμόρφωση, ίσως και την παραίτηση του κ. Γεράνη, προέδρου του ΦΟΔΣΑ και των μελών της διοίκησής του, αφού επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία και προχειρότητες, για ένα μείζον περιβαλλοντικό θέμα.

Ας προβληματιστούν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι κυρίως της Δυτικής Θεσσαλονίκης που επιλέξανε με εκλογή αυτή τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.

Τις προάλλες είχε εκδηλώσεις στο Αγίασμα του Ιωάννη Προδρόμου στην Ευκαρπία. Αυτά τα ζουμιά που δηλητηρίασαν τα γίδια, περνούσαν από κει! Τώρα έχουμε θύματα ζώα. Ας ελπίσουμε να μην θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές. Η περιοχή είναι ημιαστική, με πολλούς κατοίκους να έχουν λαχανόκηπους, πουλερικά, και πρόβατα - κατσίκια στην γύρω περιοχή με ότι συνεπάγεται αυτό.

Είναι ιδιαίτερα προκλητικό το ότι καλούν σχολεία και μαθητές για να έρθουν να παίξουν στο πάρκο όταν από την πίσω μεριά, την αθέατη στο κόσμο, υπάρχει η πλήρης αντίθεση, μία τοξική βόμβα.

Οι ίδιοι ανεύθυνοι - υπεύθυνοι, θέλουν με το ζόρι να κατασκευάσουν το ΣΜΑ Ευκαρπίας. Πως να τους εμπιστευτείς μετά να ξανακάνουν τέτοια ¨ Περιβαλλοντικά έργα ¨ στην περιοχή σου;  Με το έτσι θέλω εγκρίνουν κονδύλια για να σπάσουν τον τεράστιο βράχο που βρέθηκε ξαφνικά στο ΣΜΑ, συνέπεια της λανθασμένης γεωλογικής μελέτης. Για να αναπλάσουν όμως, όπως πρέπει την πρώην χωματερή,  καμία κίνηση, κανένα κονδύλιο.

Και κάτι τελευταίο. Η πλήρη αντίθεση είναι ότι εδώ και 3 χρόνια τρέχουμε στα δικαστήρια, οι κάτοικοι της Ευκαρπίας, παρότι αθωωθήκαμε επανειλημμένα,  γιατί υπερασπιστήκαμε το περιβάλλον της περιοχής μας για τη μη κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας. 100 περίπου άτομα έχουν δικαστήρια από το Νοέμβριο του 2015 μέχρι το Φεβρουάριο του 2016. Για μας έχει δικαστήρια. Για κάποιους άλλους δεν έχει; Ποιος θα τιμωρηθεί και για αυτή τη ζημιά; Ο αρμόδιος εισαγγελέας έβαλε στον πάγο τον πλήρη φάκελο που καταθέσαμε πριν 2 χρόνια για τη ρύπανση που προκαλεί η πρώην χωματερή Δερβενίου. Γιατί;

Ας ελπίσουμε να κάνουν σωστά οι υπηρεσίες τη δουλειά τους και όταν έρθει η ώρα να τιμωρηθούν  υποδειγματικά οι υπεύθυνοι και όχι απλά με πρόστιμο. ¨

Τι δήλωσε  o πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας  Ευκαρπίας, κ. Γιώργος Ασλανίδης:

¨Εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι της Ευκαρπίας, ήταν αντίθετοι με τον τρόπο με τον οποίο αποκαταστάθηκε η πρώην του Δερβενίου. Δυστυχώς ποτέ δεν εισακούστηκαν από τους φορείς και το πρόσφατο γεγονός των θανάτων των ζώων, επαλήθευσε τους φόβους μας με το πιο σκληρό αποτέλεσμα. Οι πηγές οι οποίες αναβλύζανε και μέσω του ρέματος του Μύλου καταλήγανε στο Θερμαϊκό κόλπο, καταπλακώθηκαν από τους τόνους σκουπιδιών και στη συνέχεια η μόνη ανάπλαση ήταν απλά ένα βουνό από χώμα που στην κορυφή του είχε ένα πάρκο.

Με αυτόν τον τρόπο ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον έχει καταστραφεί. Χρειάζεται άμεση και σοβαρή αποκατάσταση ως οφείλει η πολιτεία, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό, μιας και η κατάληξη του ρέματος είναι ο Θερμαϊκός, άρα είναι πρόβλημα όλης της πόλης.

Το τεχνικό πρόγραμμα που έχει προταθεί από το Δήμο μας θα πρέπει να υιοθετηθεί και να υλοποιηθεί άμεσα από τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και όχι να αδιαφορεί εις βάρος των κατοίκων και του Περιβάλλοντος.¨Τι δήλωσε ο  αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά κ. Σάκης Λαζαρίδης:
¨Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν.Τα διασταλάζοντα υγρά της παλιάς χωματερής του Δερβενίου από ότι φαίνεται μόνο καθαρά δεν είναι και συνεχίζουν να τρέχουν μολυσμένα μέσα από την Ευκαρπία και χύνονται στο Θερμαϊκό.Οι υποσχέσεις και δεσμεύσεις του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κ.Μ. κ. Γεράνη Μιχάλη δεν μας αρκούν.Περιμένουμε να δούμε άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις από το ΦΟΔΣΑ,όπως προβλέπεται από το τεχνικό πρόγραμμα και παρακολουθούμε σοβαρά την υπόθεση που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Το ρέμα του Μύλου είναι ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς και πρέπει να το δούμε με την ανάλογη σοβαρότητα

Σχόλια και 3 σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του περιβαλλοντικού συλλόγου:

Ενώ δήμος και σύλλογοι της περιοχής έχουν κάνει δεκάδες διαβήματα διαμαρτυρίας, αλλά και μηνύσεις και παραστάσεις σε εισαγγελέα για τη ρύπανση που εξακολουθεί να υπάρχει από τα διασταλλάζοντα ύδατα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, η κατάσταση έχει πραγματικά ξεφύγει, πλέον με δολοφονικά αποτελέσματα.
Μάλιστα έχουν γίνει πολλές μετρήσεις και από το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, δείχνοντας τα όρια σε βαρέα μέταλλα και βακτηρίδια πολλαπλάσιες φορές πάνω από τα κανονικά. Μέχρι και πρόστιμο επιβλήθηκε αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.
Το δικαστήριο που έγινε πριν από ένα έτος αθώωσε τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, κ. Γαλαμάτη, γιατί όπως ισχυρίστηκε η δικαστής ¨όντως ρυπαίνεται η περιοχή, αλλά δεν βαραίνει αποκλειστικά τον πρώην πρόεδρο, είναι συνολική η ευθύνη!¨ . Ο δε εισαγγελέας έβαλε το φάκελο της υπόθεσης με τα στοιχεία που κατέθεσαν κάτοικοι και φορείς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των κατοίκων γιατί τον χώρο επισκέπτονται κατά την διάρκεια του σχολικού έτους πολλά σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης και οχι μόνο του Δήμου Παύλου Μελά. αναρωτιούνται λοιπόν οι κάτοικοι:

1. Πως καλεί η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να επισκέφτονται σχολεία και μαθητές το πάρκο, όταν η ίδια αδιαφορεί προκλητικά για την τοξική βόμβα που υπάρχει κάτω από το πάρκο εδώ και δεκάδες χρόνια;
2. Γιατί προκαλεί η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, τρέχοντας στα δικαστήρια εδώ και χρόνια εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής για την υπόθεση του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ενώ η ίδια την ¨αποφεύγει¨ να δώσει λύση για την τοξική βόμβα της πρώην χωματερής και νυν ¨περιβαλλοντικού¨ πάρκου Δερβενίου;
Γιατί δεν επεμβαίνει ο Εισαγγελέας;
3. Οι σύλλογοι της περιοχής και κυρίως η Εκκλησία (βλέπε αγίασμα Ιωάννη του Προδρόμου), θα πρέπει μαζικά να αντιδράσουν και να κινηθούν νομικά εναντίον των υπευθύνων.

Να σας θυμίσουμε ότι το avatonpress.gr έχει καλύψει με δύο πολύ πετυχημένα ρεπορτάζ, ένα για  το περίφημο ρέμα του Μύλου και τις βάθρες στη Νέα Ευκαρπία (Δείτε εδώ)  στο οποίο πέφτει ο σκουπιδόζουμος από το ¨περιβαλλοντικό¨ πάρκο Δερβενίου και το άλλο για τη δράση που έγινε εκεί στα πλαίσια του Lets do it 2014 (δείτε εδώ)  για μια περιοχή ύψιστης ομορφιάς και το πρόβλημα που την ταλανίζει με την πρώην χωματερή Δερβενίου. Επίσης και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο σύνδεσμο ΟΤΑ πρόσφατα για τον ίδιο λόγο (δείτε εδώ)

Δείτε φωτορεπορτάζ από το σημείο:

 πηγη##Avatonpress.gr

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας