Δεκ. 12, 2014

Συνεχιζουν την καταληψη

Ανακοίνωση της Κατάληψης Πολυτεχνείου 11/12/14
Η Κατάληψη του Πολυτεχνείου συνεχίζεται.
Κείμενο της Κατάληψης Πολυτεχνείου
Πέρα από τη νίκη και την ήττα
Ο αιχμάλωτος αναρχικός Νίκος Ρωμανός βάζοντας μπροστά το μόνο μέσο που διέθετε στη συνθήκη του εγκλεισμού, το σώμα του, διεξήγαγε έναν σκληρό και αποφασιστικό αγώνα από τις 10/11/2014, απαιτώντας μια ανάσα ελευθερίας. Εκμεταλλευόμενος τις αντιφάσεις του νομικού συστήματος, συγκρούστηκε μαζί του και τις ανέδειξε. Το κράτος τηρώντας απόλυτη στάση απέναντι στην απεργία πείνας μέχρι και την 6ηΔεκέμβρη όπου και κορυφώθηκε η πολεμική εναντίον του, οπισθοχωρώντας οδηγήθηκε σε αλλαγή του νομικού πλαισίουγιατιςεκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων.
Η αναπροσαρμογή του νομοθετικού οπλοστασίουείναι διφορούμενη. Αφενός, οι πολιτικοί κρατούμενοι θα μπορούν να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες με βραχιολάκι. Το κράτος υπαναχώρησε σε σχέση με τημάχη τουΝίκουκαιτωναλληλέγγυων, κάτιπουαποτελείνίκητου κινήματος απέναντιστηνκυβερνητικήπυγμή. Αφετέρου,στο πρόσφατα θεσπισμένο καθεστώς ψηφιακής ομηρίας, στο λεγόμενο βραχιολάκι, εντάσονται και οι εκπαιδευτικές άδειες των υποδίκων. Το σωφρονιστικό τοπίο της ευκολότερης απόδοσης ποινών σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού διευρύνεται και αποενοχοποιείται. Ωστόσο, δεν πρόκειται για έναν καθαρά επιθετικό σχεδιασμό, αλλά για μια προϋπόθεση του συμβιβασμού στον οποίο προχώρησε το κράτος.
Η καθεστωτική αριστερά, που έτσι κιαλλιώς είναι μια συστημική δικλείδα ασφαλείας, στη συγκεκριμένη περίπτωση έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου έτσι ώστε να ισχυροποιήσει τον έλεγχο καιτηνκαταστολή, αφοπλίζοντας τουςαντιστεκόμενους. Οι ρεφορμιστές καπηλευόμενοι την απεργία πείνας του Νίκου επιχείρησαν να υποβιβάσουν έναν καθαρά πολιτικό αγώνα σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα.Το πρόταγμα της εκπαίδευσης ως υπέρτατη κοινωνική αξία δεν αποτελεί παρά μια προσπάθεια αποπολιτικοποίησης του αγώνα για ελευθερία.
Η απεργία πείνας του Νίκου αποτέλεσε αιχμιακό σημείο ανάδυσης και σύγκλισης πολύμορφων κινητοποιήσεων, διότι ο σύντροφος υπερασπίστηκε με σθένος τα συνολικά ανατρεπτικά προτάγματα που συνεγείρουν τους καταπιεσμένους εμπνέοντας προοπτικές νίκης. Ένας αιχμάλωτος αναρχικός αντάρτης που συνδέεται ενεργητικά με το νήμα της εξέγερσης κα ιαντιστέκεται μέχρι τέλους, ξυπνάει το αχαλίνωτο. Το κίνημα αλληλεγγύης που ξεσηκώθηκε είχε μαζικά χαρακτηριστικά, γιατί ο αγώνας του Νίκου άγγιξε κομμάτια των καταπιεσμένων που αναγνώρισαν σ'αυτόν και τον δικό τους αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Ο αλληλέγγυος αγώνας πήρε έδαφος απελευθερώνοντας δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα τα οποία λειτούργησαν ως εστίες συσπείρωσης και διάχυσης της δράσης. Έτσι κατάφερε να ανατρέψει σε ελάχιστο χρόνο το καθεστώς ολοκληρωτικού κρατικού ελέγχου πάνω στο δημόσιο χώρο που εντείνεται μετά την εξέγερση του '08. Οι συλλογικές καταλήψεις αντίστασης αφήνουν παρακαταθήκες για έναν κόσμο ελευθερίας και αυτοοργάνωσης. Οι συνεχείς επιθετικές πρωτοβουλίες, παρότι ακολούθησαν καθυστερημένα και με υποδεέστερη ένταση την πυγμή που προέταξε ο απεργός πείνας, θυμίσαν πως οι καταπιεσμένοι μπορούν να σπάσουν τη κρατική τρομοκρατία.
Το διογκούμενο κίνημα αλληλεγγύης λειτούργησε απειλητικά εξαναγκάζοντας τους “αντιπροσώπους του λαού ”να χρησιμοποιήσουν πρακτικές αποσυμπίεσης, επισπεύδοντας και την διεξαγωγή εκλογών. Πρόκειται για μια μέθοδο διαφυγής του κράτους από την επερχόμενη σύγκρουση με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Πρέπει να τονίσουμε ότι η επανάκαμψη της εξέγερσης που πυροδότησε ο Νίκος αποτέλεσε τον κρίσιμο παράγοντα στην παρούσα καθεστωτική αναδιάταξη, υποχρεώνοντάς το κράτος να εγκαταλείψει την επίπλαστη κοινοβουλευτική πολεμική του και να αντιτάξει ένα ενιαίο μέτωπο.
Το κράτος διανύοντας μια βαθιά πολιτική κρίση προσαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση και γι'αυτό όλες αυτές τις μέρες κρατούσε αμυντική στάση. Όμως, ηεπιχειρούμενηαποκατάστασητουτρωμένουδημοκρατικούπροσωπείουτηςκυριαρχίαςπρομηνύει την όξυνση της επίθεσης κράτους και κεφάλαιου, απόόλεςτιςδυνάμειςτουκαθεστωτικούφάσματος. Ειδικότερα η καθεστωτική αριστερά, επιχειρώντας την ενσωμάτωση των αντιστάσεων στο θεσμικό παιχνίδι, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποδυνάμωση του αγώνα. Γι'αυτούς τους λόγους αναγνωρίζουμε ότι όχι μόνο τίποτα δεν τελείωσε, πως όχι μόνο όλα συνεχίζονται, αλλά ότι πρέπει και να οξύνουμε την αντεπίθεση στον πολιτισμό της φυλακής και της εκμετάλλευσης. Να μην αφήσουμε ούτε στο ελάχιστο να εγκατασταθεί η νεκρική σιγή της πλασματικής συναίνεσης.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΑΙ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΠΑΥΛΑ-ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΥΠΟΥ Γ'
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ - 11/12/2014

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας