Αυγ. 6, 2014

Νομοσχεδιο Τσεκουρι

... Δ. Τσαλαπάτης ξεφωνίζων ...

*

Κίνηση
Επαγγελματιών
Δημοσιογράφων

***
*

Με νομοσχέδιο

(του Βορίδη)

τσεκούρι στην ενημέρωση

Η διάλυση του δημοσιογραφικού κλάδου,

η πλήρης χειραγώγηση της ενημέρωσης,

η νέα σφαγή μισθών και συντάξεων που έρχεται,

η νέα ληστεία στα δημοσιογραφικά Ταμεία,

η οριστική ταφόπλακα σε δικαιώματα και ελευθερίες

(και) των εργαζομένων στα ΜΜΕ,

συμπίπτει δυστυχώς με την επέτειο 100 ετών

από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ

Η τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή και νομιμοποιεί καρτέλ στην ενημέρωση (από ομίλους η πρόσωπα, με παράλληλα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα) νέα τηλεοπτικά σχήματα και εξυπηρετεί τους εργοδότες για ομαδικές απολύσεις καθ’ υπέρβαση της κοινοτικής οδηγίας, και δημιουργεί συνθήκες κάτεργου, όπου υπάρχει ακόμη δυνατότητα εργασίας για την επόμενη ημέρα.

Φαίνεται όμως ότι η διάταξη ήταν γνωστή σε κάποια προεδρεία συνδικαλιστικών ενώσεων που, ή δεν το πίστευαν ότι θα συμβεί, ή βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι.

Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων έχει επισημάνει εγκαίρως τον κίνδυνο, χωρίς δυστυχώς να ακούγεται από την πλειοψηφία των προθύμωνστο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και στον ΕΔΟΕΑΠ .

Η θέση μας, όπως προκύπτει και από την εισήγηση μας στη τελευταία γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, ήταν και παραμένει: «ούτε ρούπι πίσω από την μισθωτή εργασία, το αγγελιόσημο και τις ΣΣΕ». Μόνο που όλα αυτά οφείλουν να τα υπερασπίζονται ικανά πρόσωπα στις ηγεσίες του κλάδου και με καθαρές θέσεις. Και βέβαια πρόσωπα που να θέλουν αλλά και να μπορούν.

Όπως αποκάλυψαν τα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ:

«..Σφοδρή πολιτική σύγκρουση σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όταν η πρόεδρος της Ένωσης Μ. Αντωνιάδου πρότεινε, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ να απονεμηθεί το ανώτατο παράσημο «Χρυσός Ξενοφών» στον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Β. Μουλόπουλο, «επειδή είχε διατελέσει για ένα διάστημα πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. (ΣΣ. Πρόεδρος της Ένωσης είναι ο Σ. Ψυχάρης, ταμίας ο Φ. Μπόμπολας και ο Β. Μουλόπουλος άλλοτε διευθυντικό στέλεχος στο Βήμα, που μοιράζει τώρα τις ώρες του ανάμεσα στο γραφείο της Ένωσης Ιδιοκτητών και στην Κουμουνδούρου).

Την ώρα που επιχειρούνται εκατοντάδες απολύσεις μέσω συγχωνεύσεων εκδοτικών ομίλων και τηλεοπτικών σταθμών, δημιουργούνται καρτέλ στην ενημέρωση με στόχο την πλήρη και χωρίς προσχήματα χειραγώγηση της κοινής γνώμης οι υποδυόμενοι τους εκπροσώπους των εργαζομένων, απονέμουν εύσημα στους πρωτομάστορες και τους κηπουρούς των βαρόνων…» (*).


Ουδείς μπορεί να φαντασθεί ότι αυτά ήταν τυχαία, όπως και οι 1500 απολύσεις σε ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟ που τις κατάπιαν χωρίς δεύτερη συζήτηση

οι πρόθυμες πλειοψηφίες σε κάποιες δημοσιογραφικές ενώσεις.

Με την τροπολογία στo νομοσχέδιο Βορίδη (της κοινοβουλευτικής ομάδας τουMEGA) που συνυπογράφει ο καινούργιος καθηγητής για τα οικονομικά μαςΓκίκας Χαρδούβελης (με προϋπηρεσία σε Τράπεζες και σε πρωθυπουργικά γραφεία εκσυγχρονισμού και όχι μόνο) και ο μόνιμος πολέμιος των ΣΣΕΒρούτσης
Μediashops μεγάλων εκδοτών και άλλων.

Ούτε η τρόικα δεν φανταζόταν ένα τέτοιο καρτέλ με μια συγκέντρωση μαμούθ και για αυτό η «δημιουργική δεξιά» Βορίδη το έχωσε σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να κοστολογήσει τις επιπτώσεις, επειδή δεν μπορεί να τις προβλέψει.

Η θέση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων είναι:

# Αμέση ενημέρωση του κλάδου και της κοινής γνώμης για το σκάνδαλο

# H κυβέρνηση να ανακαλέσει την τροπολογία

# Σε περίπτωση άρνησης απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ

Απεργία όμως όχι για ξεκάρφωμα αλλά με τηλεοράσεις που δεν θα παίζουν και ραδιόφωνα που δεν θα ακούγονται.

Και στις εφημερίδες το ίδιο όπως επίσης στις εκδόσεις της Κυριακής και τα φασόν (διαφημιστικά έντυπα που τυπώνουν τα τυπογραφεία )

Ή τώρα ή ποτέ !

Είναι ζήτημα Δημοκρατίας !!

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας