Αυγ. 2, 2020

Το " κολπο " με τα αναδρομικα

ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΟΒΟΥΝ ΔΩΡΑ ΕΟΡΤΩΝ – ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ
Νέες περικοπές στις συντάξεις
φέρνει το κόλπο με τα αναδρομικά!..
Του Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη
Μέλους ΔΣ της ΕΣΗΕΑ π. Προέδρου ΠΟΕΣΥ

Τρεις υπουργοί προκαλούν, αν δεν διαπράττουν, δήμευση ή συνεργούν με τον ΕΦΚΑ σε υπεξαίρεση για τα δώρα και τους τόκους των αναδρομικών από τις μη νόμιμες περικοπές των συντάξεων.
Ταυτόχρονα όμως αλλοιώνουν ακόμη και την αμφιλεγόμενη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που με την πιλοτική δίκη θέλησε να περιορίσει μόνο σε 11 μήνες ( 2015-2016) τις υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ παρόλο ότι έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων για ΟΛΗ την περίοδο 2013-2018.
Βέβαια οι διεκδικήσεις του κόσμου της τρίτης ηλικίας σε αρκετές περιπτώσεις συνεχίζονται και θα απασχολήσουν και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια . Με την τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι κ. Χ.Σταϊκούρας και Ν. Βρούτσης μετά από την επεξεργασία της από τον καθηγητή-υπουργό Επικρατείας και η οποία υπερψηφίσθηκε ΜΟΝΟ από την πλειοψηφία που πλαισιώνει την κυβέρνηση πλήττεται βάναυσα ακόμη και η ελάχιστη προσδοκία της περιουσίας ( 2ο πρωτόκολλο ΕΣΔΑ). Καταργούνται εκ νέου τα στοιχειώδη δώρα εορτών και η άδεια αναψυχής που οφείλονται να καταβληθούν αναδρομικά αλλά ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ και στο διηνεκές σε όλους τους συνταξιούχους (ΣτΕ 2287/2015). Επιδιώκεται επίσης να διαγραφούν οι τόκοι όσων έχουν προσφύγει αλλά ευτυχώς υπάρχουν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.
Ιδιαίτερη όμως είναι η αίσθηση από την εκκωφαντική σιωπή της Προεδρίας της Δημοκρατίας για ένα τόσο σοβαρό πολιτειακό και κοινωνικό ζήτημα.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση δικηγορικών συλλόγων της χώρας, του ΤΕΕ, Επιστημονικών Συλλόγων όπως και της πολιτικής σύμπραξης ( Σύριζα-ΝΔ) που διοικεί τα τελευταία χρόνια την ΕΣΗΕΑ.


Η νομοθετική ρύθμιση που προήλθε από την τροπολογία της κυβέρνησης παρέχει εξουσιοδότηση για την έκδοση υπουργικής απόφασης προκειμένου:
1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης,
(ν4051/12 αρ.6 παρ 1 ΚΑΙ ν. 4093.2012 ΙΑ περ.1 ) Δεν γίνεται όμως ουδεμία αναφορά στα δώρα εορτών και επίδομα άδειας ( ν 4093/12 ΙΑ 6 περ.3).

2. Το μεγάλο κόλπο λοιπόν με το οποίο επιδιώκεται να ΜΗΝ πληρωθούν τα δώρα αλλά και στο εξής να καταργηθούν γίνεται με την παράγραφο 3 της διάταξης.
Δηλαδή χωρίς να προβλέπεται από την τροπολογία η καταβολή των δώρων αποσβέννυνται οι αξιώσεις ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ για την καταβολή των δώρων τους !
Κατά το άρθρο όμως 416 του Αστικού Κώδικα απόσβεση ενοχής ( οφειλής) επέρχεται με την καταβολή της οφειλής.
Προφανώς η μηχανή που έχει στηθεί με την τροπολογία αποσκοπεί σε άφεση χρέους ( 454 ΑΚ) , ώστε αφού αναλογούν κάποια αναδρομικά στο συνταξιούχο αυτός θα τα δικαιούται, εφόσον αποδεχτεί ότι εξοφλείται και για όσα δεν θα εισπράξει ( δώρα, τόκοι, μεγαλύτερες διαφορές κλπ).
Εκτός όμως από το κούρεμα με την ψιλή στα αναδρομικά και τα δώρα που περικόπτονται με αυτή τη….. δημοκρατική διαδικασία τα υπόλοιπα χρήματα που θέλει να επιστρέψει η κυβέρνηση δεν είναι ακατάσχετα συνεπώς συμψηφίζονται ή παρακρατούνται με οφειλόμενα.
Από τον Βρούτση στον Κατρούγκαλο λοιπόν και πάλι μία από τα ίδια…

πηγη## ked pres

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας