Μαρ. 31, 2020

ΜΜΕ : Ραγδαιες εξελιξεις

Κυριακάτικες εφημερίδες τέλος
συντάκτες υπό αναστολή

Από αυτή την εβδομάδα καταργούνται κυριακάτικες εφημερίδες.

Θα κυκλοφορούν πλέον το Σάββατο, ώστε να μπορούν να διακινούνται από Σούπερ Μάρκετ, τα οποία πλέον είναι κλειστά την Κυριακή, παρ’ όλο ότι αρχικά είχαν ανοίξει για αυτό το λόγο!.. Παράλληλα οι δημοσιογράφοι υπό αναστολή θα δουλεύουν με μεροκάματο χαμηλότερο από αυτό του ανειδίκευτού και ουδείς γνωρίζει τι διαγράφεται στον ορίζονται μετά από μερικές εβδομάδες.
Αυτό αποκαλύπτει το μέλος του ΔΣ π. Α’ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Τσαλαπάτης σε επιστολή του προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ , η οποία παραμένει εκτός λειτουργίας με ευθύνη της πλειοψηφίας. Επισημαίνει την ανάγκη σχεδίου εκτάκτου ανάγκης.
Στην επιστολή τονίζεται:
«…Η ΕΣΗΕΑ παραμένει εκτός λειτουργίας, με προβλήματα που διατηρούνται από χρόνια και αξιοποιούνται τώρα ως άλλοθι.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες αλλά η πλειοψηφία των έξη στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, έχει καταδικάσει την ένωση να λειτουργεί πλέον ως «ρεσεψιόν» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Από αυτή την εβδομάδα καταργούνται, χωρίς προειδοποίηση και ερήμην των εργαζομένων κυριακάτικες εφημερίδες. Θα κυκλοφορούν πλέον το Σάββατο, ώστε να μπορούν να διακινούνται από Σούπερ Μάρκετ, τα οποία πλέον είναι κλειστά την Κυριακή, παρ’ όλο ότι αρχικά είχαν ανοίξει για αυτό το λόγο!..
Είναι μια εξέλιξη που βεβαίως γνωρίζουν η πρόεδρος και ο ΓΓ αλλά αφήνουν, ως συνήθως να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

’Ηδη η εφημερίδα που διευθύνει ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, κυκλοφόρησε με ημερομηνία του περασμένου Σαββάτου, κάνοντας πρόβα με τον τρόπο αυτό.
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις θα προκαλέσουν ντόμινο, και η ανακατανομή μεριδίων στις κυκλοφορίες και στη διαφήμιση σε σχέση με άλλες εφημερίδες που κυκλοφορούν Σάββατο ή Σαββατοκύριακο θα οδηγήσουν σε πρόσθετους κλυδωνισμούς .
Δημιουργείται , με τη συνενοχή της πλειοψηφίας των έξη του ΔΣ, μοντέλο για Εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ χωρίς δημοσιογράφους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ενημέρωση και τις εργασιακές σχέσεις.
Οι συνάδελφοι μένουν σπίτι για να πάρουν, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ για 45 μέρες 800 ευρώ, δηλαδή 17,77 ευρώ ημερησίως κατ ευθείαν από το Δημόσιο και εκεί κλείνει ο ορίζοντας. Ακούγεται όμως ότι το επόμενο στάδιο μπορεί να είναι VOUCHER
Οι επιπτώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ, που «ζορίζεται» είναι η αμέσως επόμενη εξέλιξη, ,η στάση πληρωμών για τα οφειλόμενα δεν είναι καλός οιωνός.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και με την κοινωνία έγκλειστη μια καταιγίδα επικοινωνίας σαρώνει την ενημέρωση από τα ηλεκτρονικά Μέσα και αρκετά πρωτοσέλιδα.
Επιτρέπονται μόνο ΜΟΝΟ πέντε ερωτήσεις που υποβάλλονται εγγράφως εκ των προτέρων για να απαντησουν στις  6 το απόγευμα οι αρμόδιοι!.. Και όχι κάθε μέρα. Οι συνάδελφοι υποχρεώνονται να μπαίνουν στην ουρά και όταν έρθει η σειρά τους . Κάθε μέρα έχει οπωσδήποτε από μία ερώτηση ΜΟΝΟ η ΕΡΤ μια το ΑΠΕ, μία ένα site , μία δίνεται σε καθημερινή εφημερίδα και μία σε μία κυριακάτικη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για τα θέματα της οικονομίας και της αγοράς.
Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα και να λειτουργήσουν οι εγγυήσεις που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και στα ΜΜΕ:
Η πρόταση μας είναι ότι:
-Κυβέρνηση και εργοδότες πρέπει να καταβάλουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το δώρο του Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
-Οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν με τους συναδέλφους στις θέσεις τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
-ΝΑ υπάρξει ανάλογη μέριμνα για τους συνταξιούχους και τους ανέργους ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ και όχι «φιλανθρωπία» με δελτία και κουπόνια. Θυμίζουν κατοχή. Υπάρχει ο δρόμος της αλληλεγγύης.
Η επιδίωξη που υπηρετεί η πλειοψηφία του ΔΣ είναι η κυβερνητική-εργοδοτική κατεύθυνση, θέλει την Ενημέρωση –καραντίνα και τη διαφωνία μαζί με το συνδικαλιστικό δικαίωμα στο γύψο. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί.

30/03/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

πηγη# Ked Press

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας