Μαϊ. 31, 2019

Γυμνος ο ΕΔΟΕΑΠ στη δικη στο ΣΤΕ για το 2%.

Καπάκος-Αντωνιάδου και Σια αφήνουν γυμνό τον ΕΔΟΕΑΠ στη δίκη στο ΣΤΕ για το 2%

Επικίνδυνες αλχημείες

Έκθετο απέναντι στους εργοδότες και το Νόμο αφήνει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ τον Οργανισμό. Τα όσα διαδραματίζονται στο πολύπαθο Ταμείο μας από την ανάληψη της διοίκησης του «νέου ήθους» ίσως να μπορούν να συγκριθούν με τα «εγκλήματα» της διοίκησης Σπανοπούλου κατά την περίοδο του PSI, ενώ οι παραλήψεις και οι «αλχημείες» τους φαίνεται ότι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.

Ο «πέτσινος» ισολογισμός

Καπάκος Αντωνιάδου και Σία μεταφέροντας την τεχνογνωσία από τη θητεία τους στην ΕΣΗΕΑ πέτυχαν το ακατόρθωτο: Να εισάγουν στο ΔΣ και να ψηφίσουν παράνομο ισολογισμό -αγνοώντας τις συνεχείς επισημάνσεις μας- με αποτέλεσμα να βρεθούμε όλοι εκτεθειμένοι έναντι των εργοδοτών. Δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί από τους εργαζόμενους για να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους προέβησαν σε μια ενέργεια που έδωσε το δικαίωμα στον εκπρόσωπο των εργοδοτών να αποκτήσει επιχειρήματα εν όψει της δίκης -μητέρας των μαχών- στο ΣτΕ εναντίον της εισφοράς του 2%.

Αφού λοιπόν έφεραν και υπερψήφισαν κατά πλειοψηφία τον παράνομο ισολογισμό, τώρα ετοιμάζουν νέο, δεύτερο ισολογισμό που θα φέρουν να ξαναψηφίσουν προκειμένου να προχωρήσει η αναλογιστική μελέτη. Μόνο που δεν αντιλαμβάνονται ότι με τις αλχημείες τους πέραν του ότι γίνονται ο περίγελος των εργοδοτών έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τον ΕΔΟΕΑΠ και υπονομεύουν την ίδια την ύπαρξή του.

Έτσι, κινδυνεύομε να πάμε στη μάχη του ΣτΕ χωρίς αναλογιστική μελέτη ή με μελέτη που στηρίζεται σε παράνομες παραδοχές την οποία θα χτυπήσουν στα δικαστήρια οι εργοδότες. Υπενθυμίζουμε πως όπως είχε επισημάνει ο ίδιος ο κ. Καπάκος η μελέτη ήταν εξαρχής αναγκαία προϋπόθεση και σημαντικό οπλοστάσιο για να κερδίσουμε.

Σε κίνδυνο ο ΕΔΟΕΑΠ για …τα μάτια του Πετρόπουλου

Ας δούμε όμως ποιες κουτοπόνηρες σκέψεις οδήγησαν το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ στο «μαγείρεμα» του ισολογισμού. Οι σκέψεις αυτές δεν είναι άλλες από την εξαπάτηση συνταξιούχων κι εργαζομένων και την στήριξη του φίλου τους Πετρόπουλου που με το Νόμο-έκτρωμα του Ιουνίου του 2018 δημιουργεί ελλείμματα στους κλάδους επικούρησης κι εφάπαξ καθώς απαγορεύει τη χρήση του της εργοδοτικής εισφοράς 2% σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο πλην αυτού της Υγείας. Αντί λοιπόν να στραφούν κατά του Νόμου, ως όφειλαν για να προστατεύσουν εφάπαξ κι επικουρικές συντάξεις, σκέφτηκαν να χαλκεύσουν τα οικονομικά στοιχεία παρασύροντας και  την εταιρία ορκωτών (η οποία προβλέπουμε ότι θα παραιτηθεί από τον έλεγχο) μετά την αποκάλυψη των παρανομιών. Ζήτησαν μάλιστα από την εταιρία που εκπονεί την αναλογιστική μελέτη Prudential, να διαλύσει ουσιαστικά τον κλάδο εφάπαξ προς όφελος της επικούρησης, πλην όμως και με αυτό τον τρόπο το έλλειμμα που παρουσίασε ο κύριος Μαριός για τον κλάδο επικούρησης είναι 70% και η μέση επικούρηση μετά βίας αγγίζει τα 240 ευρώ ενώ σήμερα είναι 400.

Κλοπή εισφορών και διάλυση του εφάπαξ

Όσο για το εφάπαξ; Ενδεικτικό της αθλιότητας που επιχείρησαν και πιθανόν να επιχειρήσουν πάλι να διαπράξουν είναι ότι στον κλάδο εφάπαξ ένας νέος σήμερα ασφαλισμένος με 11.000 ευρώ εισφορές έφτανε να παίρνει στη συνταξιοδότησή του 1.500. Μέχρι και ο αναλογιστής ψέλλισε πως καλύτερα θα ήταν να βάλει ο άνθρωπος τα χρήματά του στην τράπεζα.

Πρόκειται δηλαδή για καθαρή κλοπή εισφορών και των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και στη λογική να φάμε τώρα που υπάρχουν η οποία τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε τον ΕΔΟΕΑΠ στο γκρεμό. Το ότι φτάσαμε στο σημείο οι εργοδότες να καταγγέλλουν εργαζομένους (τα μέλη του προεδρείου) για προσπάθεια ληστείας σε βάρος των υπόλοιπων εργαζόμενων-ασφαλισμένων ειλικρινά μας ξεπερνά. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε άμεση αντίδραση διότι η παρέα του «νέου ήθου»ς είναι ικανή να αφήσει ερείπια αρκεί να κρατήσει τις καρέκλες έως το τέλος.

Νίκος Καρούζος

Μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ και πρώην Πρόεδρος

Αντζυ Σταθάτου

Μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ και πρώην Γενικός Γραμματέας

                                          ---.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.---

ΥΓ. Οταν εμεις γραφαμε τι συμβαινει , ελεγαν οτι κανουμε λαθος 

Μας ελεγαν να κρυβουμε την αληθεια για να << σωθει >> ο ΕΔΟΕΑΠ ........

Αναποδος

Αυτα σας κρύβει η διοίκηση Καπάκου Αντωνιάδου Γκανά στον ΕΔΟΕΑΠ

ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Ο ΕΔΟΕΑΠ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ 2% ΚΡΟΥΕΙ Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ιΔΟΥ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ κ. ΚΑΠΑΚΟ

Κύριε Πρόεδρε 

Ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Μετά από ενδελεχή μελέτη των πέντε αιτήσεων ακύρωσης των αντίδικων εταιρειών ΜΜΕ κατά του Κανονισμού Είσπραξης Εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ (απόφαση Φ.20155/25187/Δ16.624/2.5.2018/ΦΕΚ Β΄ 1582/8.05.2018) του Υφυπουργού Εργασίας, και προς ουσιαστική υποβοήθηση των θέσεων του ΕΔΟΕΑΠ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης ορισμένων διατάξεων του ν. 4498/2017 και ιδίως της εξουσιοδοτικής διάταξης του νόμου αυτού (άρθρο 24 παρ. 3 ν. 4498/2017), που αποτελεί το νόμιμο έρεισμα έκδοσης του Κανονισμού Είσπραξης Εσόδων.

1. Η τροποποίηση αυτή προτείνεται ως προς τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4498/2017, η οποία θα πρέπει να αποσαφηνίσει, σε σχέση με την εργοδοτική εισφορά ύψους 2%, την έννοια της αμιγούς δραστηριότητας επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ΜΜΕ και Ψυχαγωγίας, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού/διαχωρισμού αυτής από τη λοιπή δραστηριότητα της επιχείρησης. Ο νόμος σε αυτό το σημείο έχει πρόβλημα ερμηνείας ως προς αυτό το καίριας σημασίας ζήτημα. Αφού γίνει αυτό, ο Κανονισμός θα πρέπει αντιστοίχως να τροποποιηθεί ως προς το άρθρο 2(β), γιατί το άρθρο αυτό, ως έχει, είναι αντιφατικό. Ορίζει ότι «η εισφορά επιβάλλεται στον ετήσιο κύκλο εργασιών από αμιγή δραστηριότητα, δηλαδή επί του συνόλου του κύκλου εργασιών, καθώς επίσης επί του κύκλου εργασιών κάθε παρόμοιας δραστηριότητας». Κάτι τέτοιο όμως δεν ορίζεται στο νόμο, ο Κανονισμός προβαίνει σε επιπλέον προσθήκη σε σχέση με τα οριζόμενα στο νόμο και επομένως, αυτή η διατύπωση του Κανονισμού είναι ασαφής και αυθαίρετη. Με τη διατύπωση ως έχει μέχρι σήμερα, δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός από τον υπόχρεο και ο έλεγχος από τον ΕΔΟΕΑΠ του κύκλου εργασιών που προέρχεται από αμιγή δραστηριότητα επιχείρησης ΜΜΕ και Ψυχαγωγίας, διότι στην περίπτωση πολλαπλών ενεργών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) τα εκδιδόμενα παραστατικά δεν συνδέονται με τον αντίστοιχο ΚΑΔ, ώστε να προκύπτει ποια αντιστοιχούν σε ποια δραστηριότητα.

2. Η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4498/2017 θα πρέπει, επιπλέον, να προβλέπει ότι η εργοδοτική εισφορά ύψους 2% επιβάλλεται επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος κάθε επιχείρησης ΜΜΕ και όχι επί του ακαθάριστου εισοδήματος (κύκλου εργασιών) της, διότι κατά πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι αντισυνταγματική και υπέρμετρη η επιβολή οποιουδήποτε βάρους επί πλασματικού εισοδήματος (δηλ. και επί των ζημιών και δαπανών μιας επιχείρησης). Πολλώ δε μάλλον, πρέπει η εν λόγω εισφορά να επιβληθεί επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος κάθε επιχείρησης ΜΜΕ, διότι ειδικά για την ΕΡΤ ΑΕ προβλέπεται ακριβώς αυτό από την ίδια διάταξη, κατά πρόδηλη παράβαση της

3. Πέραν της τροποποίησης του νόμου και της εξουσιοδοτικής διάταξής του, που αποτελεί το νόμιμο έρεισμα για την έκδοση του Κανονισμού, παραμένουν τα εξής ζητήματα - στρεβλώσεις, που είναι κρίσιμης σημασίας για την έκβαση της δίκης:

Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει προς το Δικαστήριο, στο έγγραφο των απόψεων της Διοίκησης, ότι ουδέποτε συντάχθηκε αναλογιστική μελέτη για το νόμο αυτό, ο οποίος επιφέρει μεταβολές στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργοδοτών ΜΜΕ και Ψυχαγωγίας. Ως εκ τούτου, με βάση ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των επιχειρήσεων που υποβάλλονται στην εισφορά, με βάση ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο συντελεστής ύψους 2%, με βάση ποιο κριτήριο επιβλήθηκε επί των ακαθάριστων εσόδων μιας επιχείρησης;

4. Η εισφορά επιβάλλεται με σχετικά χαμηλό μεν συντελεστή ύψους 2%, σε ακαθάριστα όμως έσοδα, δηλαδή σε πλασματικό ποσό από το οποίο δεν έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες (βλ. ανωτέρω σημείωση 2).  Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η χώρα μας το 2013 προβλέπεται η υποχρέωση της χώρας να προβεί σε βαθμιαίο εξορθολογισμό, και εν τέλει κατάργηση, των ανταποδοτικών χρεώσεων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Οπότε, οι κοινωνικοί πόροι υπερ τρίτων (φορέων κοινωνικής ασφάλισης) πρέπει να καταργηθούν. Ιδίως στην προκειμένη περίπτωση, κατά την οποία η εν λόγω εργοδοτική εισφορά επιβάλλεται επιπλέον της κλασικής ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλει ο εργοδότης με βάση το άρθρο 21 του ν. 4498/2017, γιατί αντικαθιστά κατ’ ουσία το αγγελιόσημο. Ωστόσο, το αγγελιόσημο έπρεπε να καταργηθείσύμφωνα με την ως άνω μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αμφίβολο αν θα αντιταχθεί στην υποχρέωση αυτή και στον οικονομικό εξορθολογισμό της χώρας, ώστε να σώσει το αγγελιόσημο για δεύτερη φορά.

5. Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές, τόσο σε εμάς όσο και στο Δικαστήριο, ότι για τις διατάξεις του νόμου 4498/2017 που αφορούν τον ΕΔΟΕΑΠ, και ιδίως την εργοδοτική εισφορά ύψους 2% και την εξουσιοδοτική διάταξη του κανονισμού του ΕΔΟΕΑΠ, κατά πάσα πιθανότητα θα ανακύψουν πολύ σοβαρά προβλήματα κατά την εκδίκαση της υπόθεσης και  ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταπέσει στο Δικαστήριο το οικοδόμημα διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, μέσω της θέσπισης της εισφοράς 2% στη θέση του αγγελιόσημου. Στην παρούσα φάση και σε χρονικό σημείο τουλάχιστον μέχρι τη δικάσιμο το αργότερο, συνιστάται η υποβολή πρότασης από τον ΕΔΟΕΑΠ προς το Υπουργείο Εργασίας για την τροποποίηση του υπό κρίση νόμου, και εν συνεχεία του Κανονισμού, στο πλαίσιο των προαναφερόμενων (υπό Ι) παρατηρήσεων. Στη συνέχεια, με επικαιροποιημένα πλέον στοιχεία και με καλύτερες πιθανότητες για την έκβαση της συγκεκριμένης δίκης, θα συνταχθούν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις προς αντίκρουση των πέντε αιτήσεων ακύρωσης των αντιδίκων. Ενόψει διεργασιών μεταξύ του ΕΔΟΕΑΠ και του Υπουργείου Εργασίας, για την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων που θέτουν μείζονα ζητήματα νομιμότητας, θα ζητήσουμε από το Δικαστήριο αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, κερδίζοντας χρόνο.

Tέλος, την Πέμπτη περιμένω τηλέφωνο σας για να συναντηθούμε.

Στη διάθεσή σας,

Δημήτρης  Μέλισσας

ΑΝΑΠΟΔΑ

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας