Απρ. 22, 2019

ΑΥΤΗ την ΕΣΗΕΑ ΘΕΛΟΥΜΕ - Ανοικτη επιστολη προς τα μελη της ΕΣΗΕΑ

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

Αυτή την ΕΣΗΕΑ θέλουμε

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Συνάδελφοι,

Πριν από λίγο καιρό μαζί με μια ομάδα συναδέλφωνδημιουργήσαμε μια νέα παράταξη τη ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ.Πολλοί διερωτήθηκαν για τους λόγους ύπαρξης μιας νέας παράταξης στην ΕΣΗΕΑ ενώ άλλοι έσπευσαν ως συνήθως να διαλαλήσουν ότι ετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε μια καινούργια Ένωση.

Η αλήθεια είναι πως ο στόχος μας είναι να γίνει ΝΕΑ και πάλι η ΕΣΗΕΑ. Να φύγει από τη μιζέρια, την αναξιοπιστία και την ανυποληψία και να επιτελέσει το ρόλο της , που είναι ένας και μοναδικός , η προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.

Ρόλος της ΕΣΗΕΑ δεν είναι ούτε να κάνει εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων για να καλύπτει τα προσωπικά απωθημένα του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου, ούτε να λειτουργεί ως φιλανθρωπικός οργανισμός θεωρώντας ότι κάνει το κάνει το καθήκον της. Γιατί το καθήκον της είναι να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε οι δημοσιογράφοι να έχουν δουλειά και να είναι ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους.

Ρόλος της ΕΣΗΕΑ δεν είναι να κάνει το χωροφύλακα των πολιτικών απόψεων του κάθε δημοσιογράφου. Ο δημοσιογράφος επιβάλλεται και να έχει άποψη και πολιτική θέση και να μην επιτρέπεται σε κανέναν να την στοχοποιεί. Μπορούμε να διαφωνούμε ελεύθερα μεταξύ μας αλλά δεν έχει κανένας θέση σε μια Ένωση που ποινικοποιείται η διαφορετική άποψη.

Οι δημοσιογράφοι είμαστε άνθρωποι με ελαττώματα και προτερήματα και οφείλουμε να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλο και να βρούμε αυτά που μας ενώνουν διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Η ΕΣΗΕΑ οφείλει να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα ώστε οι συνάδελφοι να νιώσουν ξανά ότι είναι το σπίτι τους. Οφείλει:

1.       Να μην επιτρέπει οι δημοσιογράφοι να γίνονται όμηροι των επιχειρηματιών της ενημέρωσης που καρπούνται τη δύναμη του μέσου αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Είδαμε άλλωστε που οδήγησε η λογική της δήθεν διάσωσης θέσεων εργασίας με τους συναδέλφους μας και να χάνουν τα δεδουλευμένα τους και στο τέλος να μένουν άνεργοι.

2.       Να σταματήσει την κατρακύλα της υποβάθμισης των ειδήσεων στο βωμό του εμπορίου όπου οι απαιτήσεις των διαφημιστών έχουν φτάσει να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της είδησης. Οι ειδήσεις δεν είναι  reality show.

3.       Να παρέμβει ώστε οι αμοιβές των δημοσιογράφων να τους εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους από κάθε είδους επιρροές.

4.       Να συζητά με τους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και να παρεμβαίνει δημόσια όταν αυτοί λειτουργούν καταχρηστικά όχι μόνο στο σκέλος των εργασιακών συνθηκών αλλά και στο πλαίσιο άσκησης της δημοσιογραφίας

5.       Να απαιτεί να μην υπάρχει καμία επαφή των εμπορικών τμημάτων  των ΜΜΕ με τους δημοσιογράφους.

6.       Να σέβεται τα χρήματα που καταβάλλουν τα μέλη της και να τους παρέχει ανταποδοτικές υπηρεσίες αναζητώντας ταυτόχρονα σύγχρονους τρόπους χρηματοδότησης.

7.       Να σέβεται τη θεσμική λειτουργία των οργάνων του κλάδου και να επιδεικνύει αλληλεγγύη και σεβασμό  σε όλους τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους  των Μέσων ενημέρωσης της χώρας.

8.       Να απαγκιστρωθεί από λογικές ποδηγέτησης της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ σεβόμενη την ανεξαρτησία και την αυτονομία του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Κάποιοι θα σπεύσουν ότι πολλά από αυτά είναι ουτοπικά.  Τίποτα όμως δεν είναι ουτοπία όταν το πιστεύεις και έχεις σχέδιο. Άλλωστε πολλοί έλεγαν ότι είναι ουτοπία η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

.

Με συναδελφική  αλληλεγγύη

Νίκος Καρούτζος

Υποψήφιος με τη ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και πρώην Πρόεδρος 

 ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας