Φεβ. 13, 2019

Σταση εργασιας στον τομεα του Φυσικου Αεριου , Πεμπτη 14/2/2019

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ)

Μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (Π.Ο.Ε.) | Μέλος Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Ε.Κ.Α.)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 14.02.2019

Α.Π. ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ: Εξ.217/13.02.2019 Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Tο Δ.Σ. του ΣΕΦΑ – ΔΕΠΑ, σε συνέχεια απόφασης της Γενικής Συνέλευσης Μελών του στις 08.02.2019 ενόψει κατάθεσης νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ και ειδικότερα συγχώνευσης θυγατρικών, διαχωρισμό σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών και πώληση τμημάτων αυτών, προκηρύσσει προειδοποιητική στάση εργασίας για την Πέμπτη 14/02/2019, ως εξής:

• Κεντρικά ΔΕΠΑ και ΔΕΔΑ: από 12:00μ.μ. έως 16:00μ.μ.

• Σ.Α.Λ.Φ.Α.: από 11:00π.μ. έως 15:00μ.μ. (συγκέντρωση στα κεντρικά της ΔΕΠΑ στις 11:30).

Θα ακολουθήσει συγκέντρωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Τα αιτήματα αφορούν:

• Να μην προχωρήσει ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ και τα σχέδια πώλησης της.

• Απευθείας εργασιακές σχέσεις στον όμιλο της ΔΕΠΑ (στις υφιστάμενες εταιρείες του ομίλου), χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αναγνώριση προϋπηρεσίας, πλήρη και ισότιμα δικαιώματα – ένταξη στην Επιχειρησιακή ΣΣΕ, ΠΡΙΝ την κατάθεση του νομοσχεδίου ΥΠΕΝ για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ Α.Ε..

• Ανανέωση των υφιστάμενων Επιχειρησιακών ΣΣΕ και Κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις στο ύψος των σύγχρονων παραγωγικών δυνατοτήτων και αναγκών των εργαζομένων του κλάδου, που θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για τις Επιχειρησιακές ΣΣΕ και για όλους τους εργαζόμενους στα έργα (εμπορία και υποδομές) φυσικού αερίου.

• Ευρεία εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου στην οικιακή και εμπορική κατανάλωση και φτηνή ενέργεια για το λαϊκό νοικοκυριό. Δημόσιος φορέας ενέργειας και λειτουργία με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία. Αναβάθμιση των διαδικασιών που αφορούν στην Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία. Αναβάθμιση των διαδικασιών εκτίμησης κινδύνου σε όλη την περιοχή διανομής φυσικού αερίου, σε όλα τα στάδια.

• Προσλήψεις εργαζομένων στους Σταθμούς Ανεφοδιασμού Απορριμματοφόρων και Λεωφορείων με Φυσικό Αέριο (ΣΑΛΦΑ).

Απαιτούμε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο με τις Διοικήσεις των εταιρειών/θυγατρικών και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την ΑΜΕΣΗ, χωρίς άλλες προφάσεις, ικανοποίησή τους (π.χ. νομικά κωλύματα, που δεν υφίστανται ή οικονομικά, π.χ. στο όνομα της ανταποδοτικότητας). Έχουμε καταθέσει στον Υπουργό ΥΠΕΝ από τις αρχές του 2018 περισσότερες από 100 ενδεικτικές υπογραφές «εργολαβικών» εργαζομένων για την άμεση απορρόφηση τους στη ΔΕΠΑ και ΔΕΔΑ και για το ίδιο θέμα δεκάδες υπογραφές στις διοικήσεις των ΔΕΠΑ και ΔΕΔΑ.

Επιμένουμε συστηματικά και επίμονα από το 2014, οπότε το ΥΠΕΝ εξέδωσε το «roadmap for the reform of the Greek gas market», το 2015 οπότε πέρασε από την κυβέρνηση στο 3ο μνημόνιο η αναμόρφωση της ενεργειακής αγοράς (το τελικό στάδιο του διαχωρισμού Εμπορίας και Δικτύων διανομής), το 2017 οπότε διαχωρίστηκαν η ΕΠΑ σε ΕΠΑ Εμπορικές και ΕΔΑ για τα δίκτυα και έγινε η σύσταση της ΔΕΔΑ με απόσχιση από τη ΔΕΠΑ, το 2018 οπότε μπήκε για πώληση ο ΔΕΣΦΑ και μια σειρά άλλες ημερομηνίες ορόσημο, πως αυτή η πολιτική, με απαρχή την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, μας βρίσκει απέναντι. Η «εργολαβοποίηση» αποτελεί μέθοδο υλικής χειραγώγησης για την πειθάρχηση και την υποταγή των εργαζομένων υπό την πρόσθετη απειλή μη ανανέωσης της σύμβασης εργασίας αν χρειαστούν απολύσεις σε κάποιους τομείς, για να εκβιάζονται οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στις Επιχειρησιακές ΣΣΕ (αφού η δουλειά εκεί όπου τα ποσοστά «εργολαβοποίησης» είναι μεγάλα βγαίνει από τους «εργολαβικούς»), για να συμπιέζονται συνολικά οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα, για να ρυθμίζονται οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας