Οκτ. 31, 2017

Ανοιγμα λογαργιασμων στο << Ερρικος Ντυναν >> ζητησε η Εξεταστικη Επιτροπη

 Μηπως θα επρεπε να ζητησουμε και εμεις ελεγχο για τη σχεση με τον ΕΔΟΕΑΠ ?

Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, πλην των τεσσάρων βουλευτών της ΝΔ, αποφάσισαν την Τρίτη να ανοίξουν οι λογαριασμοί προσώπων που σχετίζονται με το «Ερρίκος Ντυνάν».Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, αφορά στο άνοιγμα των λογαριασμών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που υπέγραψαν το μνημόνιο για την παραχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν», των προέδρων της επίμαχης περιόδου, εκπροσώπων της κυβέρνησης στο ΔΣ, υπουργών, πολιτικών προσώπων και όποιων άλλων προκύψουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Στην εισήγησή του ο κ. Λάππας υποστήριξε ότι «οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των εισαγγελικών αρχών», υπογραμμίζοντας πως «η εξεταστική επιτροπή έχει τη δικαιοδοσία να ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών φυσικών και πολιτικών προσώπων και όποιων άλλων εμπλέκονται».

Η θέση της ΝΔ


Στην εισήγηση της πλειοψηφίας αντιτάχθηκε η ΝΔ, διά του εισηγητής της Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί η εξεταστική επιτροπή να ζητήσει το άνοιγμα λογαριασμών καθώς «στο κράτος δικαίου υπάρχουν κανόνες συγκεκριμένοι που όλοι οφείλουμε να τηρούμε με βάση τα καθήκοντά μας».

Ο κ. Γεωργαντάς πρότεινε να ζητηθεί η γνώμη του επιστημονικού συμβούλιου της Βουλής με το ερώτημα «εάν μπορεί ή όχι η εξεταστική επιτροπή να ζητήσει το άνοιγμα λογαριασμών προσώπων».

Συνεχίζοντας την εισήγηση του, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι «η ΝΔ για το "Ερρίκος Ντυνάν" υποστηρίζει πως το άνοιγμα των λογαριασμών πρέπει να συνδέεται με αξιόποινη πράξη. Ο κ. Γεωργαντάς και οι τρεις άλλοι εκπρόσωποι της ΝΔ υπεραμύνθηκαν της άποψης ότι «δεν μπορεί να ζητήσει η εξεταστική επιτροπή το άνοιγμα λογαριασμών» και ζήτησαν την «τήρηση των νόμων» ενώ κατηγόρησαν τα μέλη της πλειοψηφίας ότι κάνουν την παραπάνω πρόταση για επικοινωνιακούς λόγους.

Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου τοποθετήθηκε, λέγοντας: «Δεν πρέπει για το φαίνεσθαι να εμφανιστούμε ότι θέλουμε να κουκουλώσουμε τίποτα. Είμαστε υπέρ μιας ουσιαστικής διαδικασίας ανοίγματος λογαριασμών». Ωστόσο, σημείωσε ότι «η διερεύνηση των λογαριασμών είναι εργαλείο και όχι επικοινωνιακό τέχνασμα και για αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο σωστό και ουσιαστικό. Ναι στο άνοιγμα αλλά με νόμιμες διαδικασίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης: ο οποίος ανέφερε: «Μπορούμε να ζητήσουμε άνοιγμα λογαριασμών και φυσικών και πολιτικών προσώπων».

Η θέση των ΑΝΕΛ

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος τοποθετήθηκε, λέγοντας: «Άκουσα την πρόταση του κ. Λάππα και συμφωνώ να γίνει δεκτή με την υποσημείωσε να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών με ιδιότητα» ενώ πρόσθεσε πως όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα «πρέπει να είμαστε προσεχτικοί να μην τους κάνουμε ήρωες».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με τη σειρά του, υποστήριξε πως «τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την απόφαση. Προτείνω και πολιτικά πρόσωπα».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς τοποθετήθηκε λέγοντας: «Η επιτροπή μας μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών».

«Το άνοιγμα των λογαριασμών και πολιτικών προσώπων» ζήτησε επίσης ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας, αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή.

Δεν εμφανίστηκε ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου

Επίσης, την εξεταστική επιτροπή απασχόλησε και η «άρνηση» να παρευρεθεί και να καταθέσει ως μάρτυρας ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου, επί σειρά ετών επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ ο οποίος επέλεξε να απαντήσει στην επιτροπή διά υπομνήματος. Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής θεώρησε μη σύννομη τη συμπεριφορά αυτή και αποφάσισε να ζητήσει εκ νέου από τον κ. Παπαδημητρίου να προσέλθει, τονίζοντάς του τις συνέπειες τυχόν αρνήσεώς του.

πηγη## ΕΠΙΟΣΥ ΙΝFΟ

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας