Οκτ. 11, 2017

Η εισηγηση για τις νεες ταυτοτητες της ΕΣΗΕΑ

Αυτο το Προεδρειο εχει "μυαλο" και μην ξεχνατε .... δικο σας δημιουργημα ειναι.

Εισηγηση της κυριας Α. Γυπακη (Δημοσιου υπαλληλου ) και μελος του προεδρειου της ΕΣΗΕΑ.

Εκρινε οτι  "λιγα πακετα τσιγαρα" ( 50 ευρω )? δεν ειναι προβλημα για τους " τοσο καλα" αμοιβομενους συναδελφους και αποφασισε να ενισχυσει το ... ταμειο ??  

ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΩΝ ΕΣΗΕΑ

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα με τις ταυτότητες των μελών της Ένωσης έχει ανακύψει από την εφαρμογή του Ν. 4441/2016 (άρθρο 32) που καταργεί την υποχρέωση να υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης τις δημοσιογραφικές ταυτότητες.

Το ζήτημα που τίθεται είναι:

α) Εάν οι ταυτότητες θα παραμείνουν ως έχουν, χωρίς την υπογραφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Tύπου και θα εξακολουθούν να φέρουν μόνον την υπογραφή του αρχηγού της Αστυνομίας και το αυτοκόλλητο σήμα που κολλάμε εμείς και το οποίο αναφέρει ότι «οι ταυτότητες είναι σε ισχύ για το τρέχον έτος και δεν απαιτείται θεώρηση από το Υπουργείο Οικονομικών για την ελεύθερη είσοδο στα δημόσια θεάματα»

ή

β) Εάν οι ταυτότητες θα αλλάξουν μορφή.

Η πρόταση

Η πρόταση μας είναι οι ταυτότητες να αλλάξουν μορφή για τους εξής λόγους:

Εκδημοκρατισμός και αυτοτέλεια.

Το Καταστατικό της Ενώσεως αναφέρει ότι το σωματείο διαθέτει ειδικές ταυτότητες στα μέλη του, χωρίς, όμως, να προσδιορίζει ότι πρέπει να φέρει υπογραφές άλλες, πλην αυτών των νομίμων εκπροσώπων του.  

Η μόνη περίοδος, κατά την οποία εγγράφονταν σε ειδικό Μητρώο Τύπου του νεοϊδρυθέντος τότε «Υπουργείου Τύπου και Τουρισμού» όλοι όσοι ασκούσαν ως κύριο επάγγελμα τη δημοσιογραφία (ιδιοκτήτες, συντάκτες, μεταφραστές, σκιτσογράφοι κ.ά.) και το υπαλληλικό προσωπικό Τύπου, ήταν επί κυβερνήσεως του Ι. Μεταξά, κατ’ εφαρμογή του Α.Ν. 1093/1938 «Περί δημοσιογραφικών οργανώσεων».  Σύμφωνα επίσης με αυτόν τον νόμο, όλες οι ενώσεις ιδιοκτητών, συντακτών και προσωπικού συνενώνονταν σε συνδέσμους. Οι σύνδεσμοι αντιπροσώπευαν τις ενώσεις στη Γενική Ένωση Ελληνικού Τύπου (ΓΕΕΤ), η οποία σκοπό είχε να «χαράσσει τας κατευθυντηρίους γραμμάς». Επίτιμος πρόεδρος της ΓΕΕΤ ήταν ο υφυπουργός Τύπου και Τουρισμού.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέκοψε την εφαρμογή της ελεγχόμενης και συγκεντρωτικής δομής που ο μεταξικός νόμος του 1938 επιδίωκε να επιβάλει στον Τύπο, ωστόσο, ίσχυσε με τις κατά καιρούς τροποποιήσεις και συμπληρώσεις του μέχρι την κατάργησή του με το Ν. 346/1969 περί Τύπου, της απριλιανής επταετίας, με τον οποίο καταργήθηκε όλη η υφιστάμενη, από το 1931 και εξής, νομοθεσία περί Τύπου.

Επίσης, ο νόμος Ν. 4441/2016 (άρθρο 32), που καταργεί την υποχρέωση του Γεν. Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης να υπογράφει τις δημοσιογραφικές ταυτότητες, κινήθηκε προς την ορθή κατεύθυνση καθώς ουσιαστικά κατάργησε έναν προπολεμικό νόμο ο οποίος θεσπίστηκε, για την εξυπηρέτηση άγνωστων αναγκών.

Συνεπώς, η απεξάρτηση των ταυτοτήτων των μελών της ΕΣΗΕΑ από τα Υπουργεία, δεν μειώνει το κύρος τους αλλά συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό και ενισχύει την αυτοτέλεια του σωματείου.

Αυτορύθμιση - εκκαθάριση μητρώου

Τις νέες ταυτότητες θα παραλάβουν μόνον όσοι δηλώσουν τη φυσική τους παρουσία, πιστοποιήσουν την επαγγελματική τους υπόσταση ή την ανεργία και έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους εκκρεμότητες (για τα άνεργα μέλη είναι προφανές ότι θα ληφθεί ιδιαίτερη πρόνοια).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα παραλάβουν τις ταυτότητές τους:  

α) Μέλη που ενδεχομένως δεν βρίσκονται εν ζωή, μέλη που  ζουν στο εξωτερικό πολλά χρόνια έχοντας αλλάξει επάγγελμα, ή ζουν στην Αθήνα ή στην επαρχία επίσης έχοντας αλλάξει επάγγελμα και δεν επιθυμούν πλέον να είναι μέλη(σ.σ. αρκετοί το δηλώνουν τηλεφωνικά αλλά στην προτροπή συναδέλφων της Γραμματείας να αποστείλουν σχετική γραπτή ειδοποίηση δεν ανταποκρίνονται).

β) Μέλη που έχουν γίνει εκδότες

γ) Μέλη που δεν αναγνωρίζουν την ελάχιστη υποχρέωση που τους συνδέει με το σωματείο τους, μέσω της ανταποδοτικής σχέσης όπως αυτή  εκφράζεται με τη συνδρομή. Η μηνιαία συνδρομή μελών είναι σύμφωνα με το Καταστατικό ανάλογη με το ύψος τους εισοδήματός τους από δημοσιογραφική δουλειά ή από τη σύνταξη.

Η νέα μορφή

Οι νέες ταυτότητες προτείνουμε να είναι πλαστικές και τυπωμένες ψηφιακά (κατά το πρότυπο των ταυτοτήτων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων).

Θα σχεδιαστούν ειδικώς για την ΕΣΗΕΑ, θα φέρουν τα παραδοσιακά χρώματά της (μπλέ – χρυσό), το λογότυπο της Ένωσης, τα στοιχεία του μέλους με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, τη φωτογραφία του, καθώς και την ημερομηνία λήξης της ταυτότητας (δύο χρόνια μετά την έκδοσή της).

Θα συνοδεύεται από ειδική θήκη, δερμάτινη ματ ή σουέτ, που θα κλείνει σαν πορτοφολάκι.

Η εκτύπωση θα γίνεται στα γραφεία της Ενώσεως από τους υπαλλήλους της Γραμματείας, σε ειδικό μηχάνημα το οποίο θα προμηθευτούμε από την αγορά (ανάλογη εμπειρία έχει ο ΠΣΑΤ). Το κόστος για την προμήθεια ενός τέτοιου εκτυπωτικού μηχανήματος ανέρχεται σε περίπου  1000€ κατόπιν μιας πρώτης  έρευνας αγοράς που όμως θα συνεχιστεί από την υπηρεσία  με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και την δέουσα νόμιμη  διαδικασία.

Η ημερομηνία λήξης που θα αναγράφεται επάνω στην ταυτότητα, θα μας απαλλάξει από την ετήσια υποχρέωση της σφράγισής  με το αυτοκόλλητο ετικετάκι, που πιστοποιεί την ισχύ της.

Μεθοδολογία για την αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με τις νέες.

Τα πρώτα βήματα

Εισήγηση και λήψη αποφάσεων τον Οκτώβριο 2017.

Μετά τη λήψη των αποφάσεων θα εκδοθεί ανακοίνωση, που θα ενημερώνει για το πρόβλημα και το σκεπτικό της απόφασης για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων, η οποία θα αποσταλεί σε όλα τα μέλη και θα τους ειδοποιεί ότι οι ταυτότητες που διαθέτουν θα ισχύουν μέχρι 31/12/2017.

ΥΓ. Τα λογια ειναι περιττα  .... ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ  ....ΑΡΗ. 

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας