Αποκλειστικο : Πρακτικα της 24 Ιουλιου 17 "Τεχνικη συναντηση"

Αυγ. 7, 2017

Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Ο

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, η μέρα της αποκατάστασης της δημοκρατίας, ν’ αποκαταστήσουμε και τη λειτουργία την πλήρη του ΕΔΟΕΑΠ και να συμβάλλουμε όλοι σ’ αυτό.

Απ’ την πλευρά των εργαζομένων, θα ήθελα να ενημερωθούμε όλοι σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σχετικά με την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλο αυτό τον καιρό για την επίλυση του θέματος και στη συνέχεια η πλευρά των εργοδοτών. Από σας κα Αντωνιάδου, ποιοι;

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ είναι ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, οι κ.κ. Κουμπιάς και Σαββίδης, εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ είμαι εγώ και ο Σταύρος Καπάκος, Γενικός Γραμματέας. Εκ μέρους της ΕΠΗΕΑ είναι ο κ. Γκανάς στον οποίο θα δώσω το λόγο για να δώσει και τα υπόλοιπα ονόματα.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, ο κ. Μπερεδήμας, της ΕΣΗΕΜΘ ο κ. Καρράς και από τον ΕΔΟΕΑΠ ο Πρόεδρος Νίκος Καρούτζος, η Γραμματέας Άντζυ Σταθάτου και ο πρώην Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, ο Τάτσης Βαγγέλης. Ως παρατηρητές ο κ. Τσαλαπάτης, ο κ. Ντελέζος, η κα Νταουντάκη.

Α.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαδικασία αρχίζει τώρα. απ’ την πλευρά των εργοδοτών να μας πουν επίσης ποιοι εκπροσωπούνται και παρακαλώ πολύ να είμαστε πάνω στα θέματα και μόνο χωρίς άλλες επεκτάσεις για να τελειώσουμε εγκαίρως σ’ ένα καλό σημείο.

Θα πείτε από την πλευρά των εργαζομένων μια ενημέρωση, πού βρισκόμαστε; Την τελευταία φορά είχαμε πει ότι θα συζητούσατε μεταξύ σας τα μέρη για να έχουμε μια πρόοδο στο διάλογο.

Μ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Η διαδικασία με τις συναντήσεις που έχουμε τις τριμερείς, έχουμε συμφωνήσει τα εξής: Συναποφασίσαμε ότι για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ κι από την πλευρά των εργαζομένων και από την πλευρά των εργοδοτών , ο ΕΔΟΕΑΠ όπως είναι σήμερα και ίσως και αν μπορέσουμε να είναι και καλύτερος με τις ίδιες παροχές, είναι οι καλύτερες που έχει σήμερα, έχουμε συναποφασίσει ότι με εισφορές μόνο εργαζομένων και εργοδοτών ο ΕΔΟΕΑΠ δε μπορεί να επιβιώσει.

Γι’ αυτό θα πρέπει να εξευρεθεί κι ένα άλλο έσοδο. Έχουμε κάνει τις αναλογιστικές μελέτες, την αναλογιστική μελέτη της αποτύπωσης και την αναλογιστική μελέτη για τα επόμενα 40 χρόνια. Για εξειδίκευση ορισμένων προτάσεων, ο Σταύρος Καπάκος έχει το λόγο.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε, είναι ότι επειδή βρισκόμαστε σε μια ιστορική μέρα, ας πιάσουμε τη στιγμή και ας προσπαθήσουμε να βάλουμε και τα δικά μας ονόματα σε μια ιστορική συμφωνία που προσωπικά θα έλεγα ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση στον Τύπο, ενέχει πια τη θέση ενός οιονεί νέου κοινωνικού συμβολαίου.

Η κατάσταση που επικρατεί στον Τύπο είναι δραματική, το γνωρίζουμε όλοι, πολύ περισσότερο και στο Ταμείο για το οποίο καλούμαστε να βρούμε λύση. Η πρότασή μας είναι ο ΕΔΟΕΑΠ να είναι ενιαίος, διευρυμένος και βιώσιμος, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να παρέχει όλες τις υπηρεσίες που παρέχει σήμερα για την υγεία, την περίθαλψη, την επικούρηση, το εφάπαξ, την πρόνοια ό,τι σήμερα παρέχει και θα πρέπει να το παρέχει, να συνεχίσει να το παρέχει στο μέλλον.

Επίσης πρέπει να διευρυνθεί με όλους τους εργαζομένους στο χώρο της ενημέρωσης για ν’ αποτελέσει ένα αποκούμπι για όλους μας, στην κατάσταση την οποία βρισκόμαστε. Κοιτώντας την πραγματικότητα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα αυτό που θ’ αποφασίσουμε σήμερα είναι ένα κίνητρο, είναι το πρώτο κομμάτι μιας δέσμης κινήτρων για να μπορέσει να επιβιώσει ο Τύπος.

Θα μπορούσε δηλαδή η συμφωνία μας για τον ΕΔΟΕΑΠ να είναι η έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας. Τί σημαίνει αυτό: Σημαίνει ότι πρέπει να καταλήξουμε σε ασφαλιστικές εισφορές που ν’ αποτελέσουν ένα κίνητρο και όχι ένα πρόβλημα μεγάλο για ορισμένες από τις επιχειρήσεις στον Τύπο.

Η πρότασή μας είναι η εργοδοτική εισφορά να είναι 6% ως 8%, η εισφορά των εργαζομένων 6% και των συνταξιούχων ανάλογη. Από αυτές τις εισφορές και τη διεύρυνση, εκτιμούμε ότι μπορούμε να βγάλουμε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.

Προτείνουμε τη θέσπιση εισφοράς στο τζίρο όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση, της τάξης του 5% και αυτό θα περιλαμβάνει τα κανάλια, ιδιωτικά και την ΕΡΤ, τα συνδρομητικά κανάλια, τις εφημερίδες, το internet, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά.

Ειδικά για το internet, επειδή υπάρχει μια δυσκολία σήμερα, τη γνωρίζουμε, πρέπει να υπάρξει πρόνοια νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά του Υπουργείου έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ.

Το κίνητρο για να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ και να μη μείνουν στους φορολογικούς παραδείσους οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να συμμετέχουν όλοι οι εργοδότες, για να μην υπάρχει ένας εσωτερικός ανταγωνισμός, να βρεθεί νομοθετικός τρόπος έτσι ώστε οι δαπάνες διαφήμισης στις επιχειρήσεις internet, να μην εκπίπτουν από τις δαπάνες των επιχειρήσεων, αν δεν είναι σε αναγνωρισμένα μέσα. Και τ’ αναγνωρισμένα μέσα είναι το ΕΣΡ και το Μητρώο, οι άδειες για τα κανάλια.

Από αυτή την εισφορά, εκτιμούμε ότι μπορεί να εισπραχθούν από τον ΕΔΟΕΑΠ ακόμα και τώρα που η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά το έσοδο αυτό υπερβαίνει το ποσό το οποίο εισέπραττε ο ΕΔΟΕΑΠ από το αγγελιόσημο. Όμως είναι κατανεμημένο σε όλες τις επιχειρήσεις.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε όλες εκείνες τις αλλαγές που χρειάζεται ο ΕΔΟΕΑΠ, έχουμε σκεφτεί μερικές τέτοιες, όπως διατηρώντας την αυτονομία μας να συνδεθούμε με τον ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε να αγοράζουμε υπηρεσίες υγείας σε φθηνότερες τιμές, να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ και ν’ αγοράζουμε υπηρεσίες υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διαγνωστικών κέντρων σε χαμηλότερες τιμές για να εξοικονομήσουμε ένα μεγάλο κονδύλιο από τις υψηλές δαπάνες σε σχέση με αυτές που έχουμε σήμερα.

Άλλωστε περίπου, όπως μπορεί να μας πει και ο Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, περίπου το 50% των δαπανών μας αφορά τέτοιες δαπάνες. Επίσης, θα ζητούσαμε από την κυβέρνηση ένα είδος χρηματοδότησης όπως πηγαίνει για τον ΕΟΠΥΥ, να δοθεί αναλογικά και στον ΕΔΟΕΑΠ. Η κυβέρνηση, η πολιτεία έχει μια ευθύνη απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων. Νομίζουμε ότι μπορούμε να πάρουμε το ποσό που μας αναλογεί και ελπίζουμε και προτείνουμε να είναι κοντά στα 5 εκατομμύρια.

Ένα άλλο σημείο είναι ότι θα πρέπει να θεσπιστεί, αν δεν έχει θεσπιστεί η ασφαλιστική ενημερότητα απέναντι στον ΕΔΟΕΑΠ, όλων των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να καταβάλλουν όλοι τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ κα υπάρχει η σκέψη και για τον τρόπο είσπραξης της ειδικής εισφοράς όπως λέμε, του 5%. Η σκέψη είναι να εισπράττονται μέσω της ΚΕΔΕ.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις. Δε θέλω να περιαυτολογήσω, θέλω μόνο να μείνω σε κάτι το οποίο προσωπικά το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό: Αυτή τη στιγμή έτσι που είναι ο κλάδος μας, η κατάσταση είναι δραματική, το γνωρίζουμε όλοι. Καλούμαστε σήμερα ν’ αποφασίσουμε μέτρα για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ και του Τύπου.

Η ιστορικότητα της στιγμής και η ιστορικότητα της ημέρας, μας θέτει όλους μπροστά στις ευθύνες μας. Έχουμε λοιπόν ένα δίλημμα: Ή θα ξεπεράσουμε τους μικρούς κινδύνους όπως έλεγε ένας μεγάλος αρχαίος Έλληνας, για ν’ αποφύγουμε τους μεγάλους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας και να καταφέρουμε να βάλουμε τα ονόματά μας σε μια νέα συμφωνία πολύ σημαντική για τον κλάδο μας που χειμάζεται, ή θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τις οποίες κανένας δεν πρέπει να θέλει.

Γνωρίζετε τις αποφάσεις που έχει λάβει ο κλάδος μας για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες διαρκείας, δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί αλλά είμαστε υποχρεωμένοι ν’ ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο αν δε μπορεί να βρεθεί λύση. Ας μην ξεκινάμε όμως αρνητικά, ας ξεκινήσουμε θετικά και ας βάλουμε όπως επιμένω, τα ονόματά μας σε μια καινούργια συμφωνία που στην πραγματικότητα, επιμένω πάρα πολύ σ’ αυτό για το χώρο μας, σημαίνει ένα οιονεί νέο κοινωνικό συμβόλαιο έστω κι αν είναι λίγο μεγαλεπήβολη αυτή η έκφραση. Σας ευχαριστώ.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πλευρά των εργαζομένων άλλος θέλει το λόγο; Κανείς. Από την πλευρά των εργοδοτών, ο κ. Κυριακόπουλος.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Απλώς ήθελα να ενημερώσω τα άτομα που συμμετέχουν σ’ αυτή τη συνάντηση ότι την Παρασκευή το βράδυ κατέθεσε ο κ. Παππάς ένα νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνει τους φόρους στην τηλεόραση κατά 4%.

Άρα ουσιαστικά αυτή την ιστορική ημέρα όπως εσείς αναφέρετε, τινάζει στον αέρα τη συζήτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αυξάνει ο φόρος, τινάζεται το θέμα τον αέρα. Το έχουμε γράψει και στο παρελθόν ότι εμείς δε μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση, δηλαδή προϋπόθεση με τη συζήτηση είναι ότι ο φόρος μειώνεται ή μένει σταθερός, όχι αυξάνεται.

Από τη στιγμή που αυξάνεται κατά 4% εμείς σταματάμε τη συζήτηση. Αυτό το οποιοδήποτε ποσό ήμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε για την ενίσχυση του ΕΔΟΕΑΠ το παίρνει το κράτος. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε κ. Υπουργέ αυτό, αν συζητάτε μεταξύ σας στην κυβέρνηση και θα μου κάνει εντύπωση πώς είναι δυνατό να έρχεστε σήμερα το πρωί να συμμετέχετε σ’ αυτή τη συνάντηση όταν δυο μέρες πριν έχετε επιβάλλει φόρο 4%.

Το ξέρει ο κ. Καρούτζος, να σας το εξηγήσει, του έχω στείλει και το κείμενου του νόμου, μπορεί να μου το επιβεβαιώσει δηλαδή. Το επιβεβαιώνετε δηλαδή, 4% αυξάνει το φόρο με απλά λόγια. Εγώ διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο του κ. Καπάτου.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σκοπός μου δεν είναι να πω κάτι κακό για το άρθρο σας, το οποίο είχε μια ανάλυση για όλη αυτή την ιστορία και μέσα εκεί είχε και μια πρόταση, όπου για να μπορέσει να πιάσει το ποσοστό που χρειάζεται ως ειδικό πόρο ο ΕΔΟΕΑΠ έλεγε ότι θα πρέπει να συμμετέχει και το κράτος μειώνοντας το φόρο, τον ειδικό φόρο τηλεόρασης, το οποίο το κομμάτι αυτό που θα μείωνε, θα πήγαινε προς τον ΕΔΟΕΑΠ. Είναι κάτι το οποίο εμείς το συζητάμε και το στηρίζουμε βεβαίως αυτό.

Αλλά αυτή τη στιγμή έχετε τινάξει στον αέρα κ. Υπουργέ όλη αυτή τη συζήτηση εδώ. Πέραν αυτού, έστω ότι αυτό επιλύεται, το οποίο θα δούμε αν επιλυθεί γιατί αυτό ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα, γιατί αν ψηφιστεί εμείς δε σταματάμε από τη συζήτηση απ’ ό,τι καταλαβαίνετε και αναμένω να δούμε και οι εργαζόμενοι πώς θ’ αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα, δηλαδή τη στιγμή που συζητάμε τη διάθεση του ΕΔΟΕΑΠ να επιβάλλεται επιπλέον φόρος, να δω ποιες είναι οι απόψεις σας επ' αυτού, γιατί αυτό γίνεται επίτηδες απ’ ό,τι καταλαβαίνετε, για να μη γίνει συμφωνία.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Δεν είναι έτσι.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν είναι έτσι;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, μη γίνονται διακοπές παρακαλώ. Κύριε Γκανά, κ. Πρόεδρε του ΕΔΟΕΑΠ…

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυξάνει ο φόρος, αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κυριακόπουλε, για να βοηθήσουμε τη συζήτηση, υπάρχει μια πρόταση από την πλευρά των εργοδοτών. Το τί θα κάνει η κυβέρνηση, θ’ ακολουθήσει, να δούμε τί θα κάνει.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κυριακόπουλε πάμε στην πρόταση των εργαζομένων. Δηλώστε εσείς τη δική σας θέση.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, η θέση μας είναι η εξής:

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αν συμφωνήσετε εσείς τότε έχει το λόγο η κυβέρνηση να λέει τα δικά της.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν είναι έτσι; Άμα συμφωνήσετε εσείς, μετά θα έρθει η κυβέρνηση.. Βάλτε τους όρους σας. Πείτε υπό ποιες προϋποθέσεις. Αλλά αυτό είναι το πεδίο, μην αφήνουμε τη συζήτηση επικαλούμενοι κάτι που υπάρχει σε κάποιο άρθρο και αν θα ψηφιστεί και πώς θα το διαχειριστεί η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα μιλήσει κι αυτή.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προϋποθέσεις που έχουμε βάλει εμείς είναι γραπτώς και είναι γνωστές στους πάντες.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, τώρα έχουμε μια εξέλιξη. Υπάρχει μια πρόταση ολοκληρωμένη. Πείτε εσείς αν συμφωνείτε σ’ αυτή τη θέση, αν συμφωνείτε εκεί έχει ένα θέμα η κυβέρνηση τί θα κάνει μετά.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πετρόπουλε δεν είναι έτσι τα πράγματα, δεν είναι ότι κάνουμε μια συμφωνία, η συμφωνία γίνεται βάσει πραγματικών γεγονότων. Το πρώτο γεγονός είναι ότι εμείς μπορούμε να συζητήσουμε οποιαδήποτε συμμετοχή μας υπό την προϋπόθεση ότι πρώτον, δε θ’ αυξηθεί ο φόρος και δεύτερον θα υπάρχει συμμετοχή και του Δημοσίου υπό τη έννοια ότι θα μειωθεί ο φόρος και αυτό το κομμάτι θα πάει προς τον ΕΔΟΕΑΠ. Και θα βάλουμε κι εμείς βέβαια χρήματα. Ειδάλλως το 5% δεν πιάνεται.

Εμείς από δικά μας χρήματα 5% σας έχουμε πει εξαρχής ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε. Δεν είναι μόνο οι τηλεοράσεις, ν’ ακούσουμε και τους άλλους εργοδότες αν είναι διατεθειμένοι να δώσουν 5% επί του τζίρου τους. Το δεύτερο όμως κομμάτι είναι το εξής: Εγώ έχω στείλει ένα email με το οποίο ζητάω ποιο είναι οι συμβαλλόμενοι. Θα παρακαλούσα πολύ να έχω μια κατάσταση με τους συμβαλλομένους.

Και έχω δώσει κάποια ειδικά ερωτήματα: Πρώτον: Εάν συμβληθεί ο εργοδοτικός φορέας σήμερα με την ΕΣΗΕΑ, αυτό δεσμεύει τα μη μέλη; Γιατί στην τηλεόραση το 50% είναι μη μέλη, δηλαδή όλες οι περιφερειακές τηλεοράσεις δε συμμετέχουν όλοι. Δεν είναι όλοι οι πανελλήνιας εμβέλειας σταθμοί να συμμετέχουν στην ΕΙΤΗΣΕΕ.

Δεύτερον: Εάν μέλος της ΕΙΤΗΣΕΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία, γιατί μιλάμε για 40 χρόνια, σταματήσει να εκπέμπει όπως εκπέμπει σήμερα, γιατί αυτό θα γίνει, γιατί όπως ξέρετε ή αν δεν ξέρετε σας το λέω, το 2030 θα υπάρξει το τρίτο μέρισμα. Δηλαδή θα καταργηθεί ένα μεγάλο κομμάτι της εκπομπής και θα πηγαίνουν όλα μέσω internet. Άρα όλες οι τηλεοράσεις θα είναι ιντερνετικές. Δεσμεύει αυτό όταν γίνει μια άλλη εταιρεία; Και πώς  το δεσμεύετε αυτό;

Τρίτο: Μπορεί το κράτος να νομοθετήσει και να υποχρεώσει εταιρείες να συμμετέχουν υποχρεωτικά και να δίνουν υποχρεωτικό μέρος του τζίρου τους στον ΕΔΟΕΑΠ; Δηλαδή στο internet μπορείτε να το νομοθετήσετε; Αυτές οι προτάσεις που έγιναν είναι εφικτές ή όχι; Γιατί εγώ απ’ ό,τι γνωρίζω, το πλαίσιο που μας είχατε πει την άλλη φορά είναι απαγορευτικό σ’ αυτή την κατάσταση. Αυτό θέλω να το ξέρω εγώ, ποιοι συμμετέχουν σε αυτή τη συμφωνία. Α δε ξέρω ποιοι συμμετέχουμε δε μπορούμε να συζητήσουμε.

Άρα για να μπορέσει να τοποθετηθεί η ΕΙΤΗΣΕΕ θέλει να ξέρει κάποιες απαντήσεις. Πρώτον, ποιο είναι το φορολογικό πλαίσιο, δεύτερον ποιοι είναι οι συμβαλλόμενοι. Τρίτον, δεσμεύουν οι σημερινοί συμβαλλόμενοι όλο τον κλάδο σε βάθος 40 ετών; Ειδικά δε, στο κομμάτι της μετάβασης από την παραδοσιακή τηλεόραση ή τα παραδοσιακά μέσα, εφημερίδες, στα ηλεκτρονικά, το internet. Αν δεν έχουμε αυτές τις συγκεκριμένες απαντήσεις εγώ δε μπορώ να τοποθετηθώ, δε μπορεί να τοποθετηθεί η ΕΙΤΗΣΕΕ σ’ αυτό το κομμάτι. Θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από πλευράς του Υπουργείου επ' αυτών.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Λέτε ότι δε μπορείτε να συμμετέχετε με 5% αν δε δοθούν φορολογικά κίνητρα. Εμείς το συζητάμε και να το συζητήσουμε αναλυτικά.

Όμως κ. Κυριακόπουλε βλέπω εδώ την επιστολή σας από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, πριν από λίγους μήνες, πολύ λίγους, που ζητάτε να μπουν εργοδοτικές εισφορές ανάλογα με τα κρατικά Ταμεία, δηλαδή 25% περίπου και επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς ενός ποσοστού επί του τζίρου 5%.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Είναι στα non paper έγγραφά σας κ. Κυριακόπουλε.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Στις επιστολές σας προς την ΠΟΕΣΥ. Και έχω και δεύτερο.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Και όχι μόνο.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει υπογραφή μου 5%; Κάνετε λάθος, δεν υπάρχει αυτό. Δικό μου email με 5%;

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Ναι, βεβαίως, μπορείτε να το δείτε. Κι έχω και δεύτερη επιστολή σας που δέχεστε, χωρίς να βάζετε αυτές τις προϋποθέσεις. Γιατί λοιπόν δεν ξεκινάμε με καλή θέληση και να βρούμε επιπλέον κίνητρα και ξεκινάμε αρνητικά από την αρχή;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να διευκρινίσω κάτι πριν πάρει το λόγο άλλος από την εργοδοτική πλευρά: Αν θέτουμε προϋποθέσεις με ορίζοντα τα 40 χρόνια δε μπορεί να υπάρξει συμφωνία και όποιος τις θέτει τις βάζει για να μην υπάρξει συμφωνία και δε νομίζω ότι το κάντε γι’ αυτό κ. Κυριακόπουλε, αλλά αυτό θα γίνει άμα επιμένετε σε αυτό.

Τί θα γίνεται μετά από 10 και 20 και 30 χρόνια και να σας το εγγυηθώ εγώ αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι θέμα… Το σήμερα είναι αυτό που θέτει η πλευρά των εργαζομένων. συζητήστε πάνω σε αυτό ή πείτε κάτι διαφορετικό εσείς αλλά χωρίς προϋποθέσεις τί θα κάνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να μπορέσει, να μη μπορέσει να κάνει. Θα το δούμε. Αλλά μη θέλετε γνωμοδοτήσεις νομικές εκ των προτέρων.

Εσείς πείτε τη δική σας θέση και αν δεν εφαρμόσιμη νομικά, υπάρχει το Κοινοβούλιο που θα ψηφίσει, υπάρχουν Νομικές Υπηρεσίες, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υπάρχουν μια σειρά παράγοντες. Πάρτε εσείς τη δική σας θέση και οι υπόλοιποι θα κληθούμε  μετά.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα μη ρίχνουμε τη μπάλα στην εξέδρα..

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, μα υπάρχει μια νέα πρόταση.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ίδια πρόταση είναι από πριν, δεν υπάρχει καμία διαφορά.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ίδια, υπάρχει μια μείωση του κόστους απ’ ό,τι προτείνεται κι αν το εννοούν όλοι μαζί από τη μείωση του κόστους για τις φαρμακευτικές και ιατρικές υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ διασυνδεδεμένες... Είναι μια εξοικονόμηση σοβαρή, μπορεί να προκύψει μια εξοικονόμηση..

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνουν καλύτερο management; Σοβαρά, λέτε ότι αυτό είναι νέα πρόταση, ότι θα κάνουν καλύτερο management; Αυτό εννοείται ότι θα κάνουν καλύτερο management στον ΕΔΟΕΑΠ γιατί αν συνεχίσουν με το παλιό management στον ΕΔΟΕΑΠ δε θα βγει ο ΕΔΟΕΑΠ ούτε μ’ αυτή την πρόταση που λέτε.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η διασύνδεση με τον ΕΟΠΥΥ είναι πολιτική ευθύνη.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταπληκτική, μεγάλη υπόθεση, θα κερδίσουμε 2 εκατομμύρια, όταν υπάρχει έλλειμμα 40 εκατομμύρια το χρόνο.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι 2 εκατομμύρια από εκεί…

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα είναι το εξής και μην αποφεύγετε την απάντηση, ερώτημα συγκεκριμένο:

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, μισό λεπτό: Εδώ δεν ήρθαμε για ν’ απαντήσω εγώ, ήρθαμε για να συζητήσετε τα μέρη υπό τη δική μου…

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τέθηκε μια πρόταση και πείτε τί λέτε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι κ. Πετρόπουλε.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε τί θα πω εγώ, το εγώ θα το πω μετά, αφού εσείς συζητήσετε. Στο τέλος θα πω εγώ τί είναι αυτό που θα κάνω.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Εγώ δεν πρόκειται να συζητήσω.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εγώ δεν πρόκειται να συζητήσω. Δε συμμετέχω σε τέτοια συζήτηση.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τόσον καιρό τί κάναμε;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνουμε τίποτα γιατί εσείς δεν απαντάτε ποτέ σε συγκεκριμένα ερωτήματα που σας θέτουν και οι δυο πλευρές. Αν δεν τοποθετηθεί η κυβέρνηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα…

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, οι θέσεις των εργαζομένων όπως εδώ διατυπώθηκαν, είναι θέσεις που η κυβέρνηση πραγματικά θα εξετάσει για να τις στηρίξει.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν εξετάζει.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα τις εξετάζει

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σας ρωτάνε, σας ρωτώ κι εγώ..

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε κ. Κυριακόπουλε, εγώ δεν είμαι η Βουλή.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι κ. Πετρόπουλε, δεν είναι έτσι όπως τα λέτε.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υποστηρίξουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση που τέθηκαν τα θέματα αυτά.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχεστε εδώ πριν ένα χρόνο και λέτε ότι «εμείς διαγράψαμε, αφαιρέσαμε τη δυνατότητα είσπραξης στον ΕΔΟΕΑΠ του αγγελιοσήμου γιατί δε μας το επιτρέπει η τρόικα». Και νομοθετήσατε. Οι προτάσεις των εργαζομένων όταν λένε ότι υποχρεωτικά διάφορες εταιρείες και εταιρείες του internet θα πρέπει να καταβάλλουν κτλ., σε κάποιον πόρο, είναι αντίστοιχο με το αγγελιόσημο.

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δηλαδή θα πρέπει η κυβέρνηση εμμέσως να νομοθετήσει την ύπαρξη ενός πόρου και να δώσει και κίνητρα για να υπάρχει αυτός ο πόρος. Άρα όταν λέτε στους εργαζομένους ότι εσείς είστε εδώ πέρα να το συζητήσετε σημαίνει ότι μπορείτε να νομοθετήσετε. Αφού μπορείτε να νομοθετήσετε γιατί δεν ξαναβάζετε το αγγελιόσημο πίσω όπως ήταν πριν, για να τελειώσει αυτή η συζήτηση; Δεν το καταλαβαίνω. Αυτά είναι ισοδύναμα που σας είπαν.

Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση στην οποία κοροϊδεύει ο ένας τον άλλο. Είμαστε εδώ διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την επίλυση του προβλήματος του ΕΔΟΕΑΠ και να πληρώσουμε και την ίδια στιγμή εσείς μας λέτε να συζητήσουμε κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό. Πέστε μας ότι είναι δυνατό να προχωρήσουμε να το συζητήσουμε. γιατί αλλιώς θα δώσω της εξής απάντηση: Ότι αν μπορεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει και να δεσμεύσει όλους τους εργοδότες να πληρώνουν αυτό τον πόρο τνο θα καθορίσουμε οι δυο πλευρές, δεύτερον ότι δε θα μπορεί εργοδότης να λειτουργεί μέσα στην Ελλάδα, είτε να έχει θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο για να μπορεί να διοχετεύει τα έσοδά του από εκεί.

Τρίτον: Όταν υπάρξει μετακίνηση των εταιρειών, οι οποίες θα γίνουν όχι μετά από 40 χρόνια, μετά από 5 χρόνια από την τηλεόραση στο internet και ούτω καθ' εξής, εσείς μπορείτε να δεσμεύεστε τις νέες εταιρείες να πληρώνουν αυτό τον πόρο.

Τέταρτο: Μπορεί να νομοθετήσετε ότι δεν θα υπάρξει φορολογική αναγνώριση των εξόδων εταιρειών όταν βάζουν σε διαφήμιση, σε εταιρείες οι οποίες δεν είναι στο μητρώο και ούτω καθ' εξής. Αν τα κάνετε όλα αυτά, εγώ συμφωνώ με την πρόταση των εργαζομένων, με την προϋπόθεση ότι δε θ’ αυξηθεί ο φόρος μέσα στην τηλεόραση βέβαια. Αν μου πείτε ότι σ’ αυτά συμφωνείτε, εγώ συμφωνώ. Για κάντε τα. Πέστε την αλήθεια στους εργαζομένους σας παρακαλώ πάρα πολύ. Πέστε τα αυτά, πέστε ναι ή όχι;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Πρώτα απ’ όλα επειδή γνωρίζετε το σύστημα της λειτουργίας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβάνετε προϋποθέσεις που δε μπορούν να συμβούν.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ κ. Κυριακόπουλε, εδώ δεν ήρθαμε για ν’ αντιδικούμε, ήρθαμε για να συζητήσουμε και να συζητήσουμε καλόπιστα.

Να μου λέτε τώρα ότι κάποιος, που ξέρετε ότι είναι κάτι το οποίο δε μπορούμε ν’ αποτρέψουμε ως κυβέρνηση, θα λειτουργεί με μια εταιρεία στο Λονδίνο ή στη Γλασκώβη ή στη Λευκωσία, βάζετε έναν όρο..

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το λέτε. Άμα σας εγγυηθώ λέτε ότι δε θα γίνετε μια εταιρεία κτλ.. Τί μου λέτε να εγγυηθώ; Άμα είναι να συμφωνείτε κι εσείς να μπούμε μέσα σε μια κατάργηση γενικά του διεθνούς καπιταλισμού, ελάτε μπείτε εσείς μπροστά με τη σημαία σας να έρθω κι εγώ πίσω από σας. Τί μου λέτε δηλαδή, δεν κατάλαβα, τί μου βάζετε τώρα ακριβώς;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ να είμαστε καλόπιστοι. Ξέρουμε τους όρους της αγοράς, μη μου λέτε τέτοια πράγματα, άμα δεν κάνει εταιρεία ο άλλος κάπου. Πού να το φυλάξω εγώ;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα που ετέθη είναι το εξής: Έχετε τη δυνατότητα ν’ απαγορεύσετε ή να μην αναγνωρίζετε φορολογικά τα έξοδα μιας εταιρείας η οποία διαφημίζεται στο διαδίκτυο και διαφημίζεται σε εταιρεία, πληρώνει εταιρεία, τιμολογείται από εταιρεία εκτός Ελλάδος; Αυτό είναι το ερώτημα. Αφήστε τα όλα τ’ άλλα, μπορεί να πάει στην Κύπρο.

Εάν εγώ είμαι εταιρεία η οποία θέλω να διαφημιστώ στo διαδίκτυο, στη Google π.χ., η οποία Google είναι στην Ιρλανδία και παραλάβω ένα τιμολόγιο από την Ιρλανδία, εσείς μου το αναγνωρίζετε φορολογικά ή όχι; Αυτή είναι η ερώτηση που σας έθεσαν οι εργαζόμενοι αν δεν κάνω λάθος και την ίδια ερώτηση κάνω εγώ.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θέματα τα φορολογικά δε μπορούμε να τα επιλύσουμε σε μια τέτοια συζήτηση. εσείς βάλτε τους δικούς σας προβληματισμούς στη βάση μιας πρότασης που υπάρχει εκτός αν κάνετε εσείς μια άλλη πρόταση. Επί προτάσεων συζητάμε εδώ. Αν είναι εύστοχη ή άστοχη η κάθε πρόταση θα κριθεί στη συνέχεια. Υπάρχει μια πρόταση, πείτε εσείς τη δική σας.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ αν μου επιτρέπετε να διευκρινίσουμε κάτι: Είναι προφανές ότι έχουμε ένα πρόβλημα με τη Google. Δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα όμως με ελληνικές επιχειρήσεις του διαδικτύου που έχουν έδρα τους την Κύπρο. Σ’ αυτές μπορούμε να κάνουμε μέτρα για όσες εταιρείες ελληνικές διαφημίζονται σε αυτά τα sites, σ’ αυτές τις εταιρείες.

Καταλαβαίνουμε τη Google, καταλαβαίνουμε τις διεργασίες που γίνονται στην Ευρώπη, ξέρουμε και τις διεργασίας που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτό το μεγάλο θέμα, υπάρχει όμως κι ένα ειδικό θέμα. αυτοί που θα συμμετέχουν. Αν οι επιχειρήσεις internet συμμετέχουν στη συμφωνία μας. Αυτοί δε μπορούν να συμμετέχουν στη συμφωνία μας και να μην έχουν προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις θα είναι ότι θα πρέπει να δίνουν τον πόρο και για να δίνουν τον πόρο, την εισφορά αυτή εν πάση περιπτώσει για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα με την τρόικα και για να δίνουν την εισφορά αυτή, θα πρέπει οι εταιρείες που διαφημίζονται, οι ελληνικές εταιρείες που διαφημίζονται σ’ αυτές τις επιχειρήσεις, αν δε δίνουν τον πόρο, να μην εκπίπτει η δαπάνη τους από τη συνολική δαπάνη των ελληνικών επιχειρήσεων, των διαφημιζομένων.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είναι άλλη η εταιρεία που βρίσκεται στην Ελλάδα, άλλη εταιρεία που βρίσκεται στην Κύπρο. Θα συμμετέχει στη συμφωνία η εταιρεία που είναι στην Ελλάδα, στην Κύπρο δε θα συμμετέχει η συμφωνία. Άρα τελείωσε η ιστορία, τί συζητάτε τώρα; Έτσι λειτουργεί σήμερα το σύστημα.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Άρα η διαφημιστική δαπάνη της α’ εταιρείας που πηγαίνεις την Κύπρο, δε θα εκπίπτει.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Και το ερώτημά μου είναι το εξής: Έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να μην αναγνωρίζει φορολογικές δαπάνες οι οποίες τιμολογούνται από την Κύπρο ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αυτό είναι το ερώτημα. Αυτό είναι πάρα πολύ απλό. Γιατί αν αυτό δεν ισχύει, απ’ ό,τι αντιλαμβάνεστε η βιωσιμότητα του Ταμείου βρίσκεται στον αέρα. Αυτό το καταλαβαίνετε υποθέτω, δε χρειάζεται να το συζητήσουμε. Πέστε μου πώς θα γίνει αυτό.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Δε βρίσκεται στον αέρα, γιατί είναι ένα κομμάτι ο internet το οποίο κι εμείς θέλουμε όπως και όλοι υποθέτω να ρυθμιστεί. Υπάρχουν κι άλλα κίνητρα που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση. Εγώ λέω ας πούμε η κρατική διαφήμιση.

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Πάντως φορολογικά υπάρχει ειδική αντιμετώπιση στις εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Άρα υπάρχει περιθώριο να κάνεις κάτι σ’ αυτό το επίπεδο. Δηλαδή αυτή τη στιγμή αν πας στη Βουλγαρία ή στην Κύπρο δεν είναι εύκολο να περάσεις δαπάνες. Δηλαδή οι συναλλαγές που κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ελέγχονται με άλλο καθεστώς απ’ ό,τι άμα είμαι εγκατεστημένος στη Μεγάλη Βρετανία, δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Φορολογικά λέω υπάρχει ειδική αντιμετώπιση από το νομοθέτη γι’ αυτούς που έχουν έδρα χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Υπάρχει αυτό. Και δεν είναι αντιευρωπαϊκό, μπορεί κι εφαρμόζεται. Δε μας το έχει κόψει κανένας. Ισχύει 3-4 χρόνια αν δεν κάνω λάθος.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αφορά άλλο πράγμα κ. Καρούτζο. Αυτό που λέει είναι το εξής: Αν η τιμή χρέωσης είναι διαφορετική από την τιμή χρέωσης της αγοράς τότε υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση. Η τιμή χρέωσης είναι της αγοράς που σου κάνει η οποιαδήποτε εταιρεία η οποία είναι εγκατεστημένη σε χαμηλό συντελεστή. Αλλά τώρα μπαίνουμε σε φορολογικά θέματα.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Εσείς τα θέσατε κ. Κυριακόπουλε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ τα έθεσα γιατί το σχέδιό σας δεν είναι εφαρμόσιμο εάν η κυβέρνηση δε νομοθετήσει.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Μα θυμηθήκατε το αγγελιόσημο κ. Κυριακόπουλε, το οποίο αγγελιόσημο κι εσείς προσπαθήσατε να καταργηθεί. Κι όχι μόνο εσείς, και άλλοι ιδιοκτήτες καναλιών.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι σαφής, ποτέ δεν ασχολήθηκε με το να καταργήσει το αγγελιόσημο. Απ’ ό,τι γνωρίζετε, αυτοί που έχουν προσφύγει για την κατάργηση του αγγελιοσήμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι. Ποτέ η ΕΙΤΗΣΕΕ ή κάποιος εργοδότης δεν έχει πάει κι έχει ζητήσει την κατάργηση του αγγελιοσήμου. Αυτό το ξέρετε πάρα πολύ καλά και μην κάνουμε τώρα συζητήσεις. Αυτό που σας λέω είναι.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Αυτό για την ιστορία είναι, αφήστε το. Όλοι το ξέρουμε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένας δεν το ξέρει. Εσείς το λέτε. Δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Είναι μείς έχουμε πει το εξής: Ότι για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση, πρέπει το Ταμείο να είναι βιώσιμο. Και δε θα μεταφέρουμε χρέη της γενιάς που είναι σήμερα συνταξιούχοι, στους επόμενους. Γιατί αυτό είναι αυτό που ζητάτε, μετά από 5 χρόνια οι εργαζόμενοι στις εταιρείες να μην έχουν να πάρουν σύνταξη.

Αυτό εμείς δε θέλουμε να γίνει γιατί είναι εργαζόμενοί μας. Εμείς καλούμεθα να καλύψουμε έλλειμμα του ΕΔΟΕΑΠ το οποίο προέρχεται από το παρελθόν. Στο παρελθόν δεν υπήρχε κανένα άτομο από τις τηλεοράσεις το οποίο έπαιρνε σύνταξη. Και έρχεστε και μας ζητάτε να το κάνουμε αυτό. και σας λέμε ναι, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοί μας θα πάρουν σύνταξη όταν έρθει η ώρα τους.

Εμείς θέλουμε αυτό να το διασφαλίσουμε. Είναι ένα βασικό κεντρικό θέμα από τις προϋποθέσεις που έχουμε πει για να βάλουμε τον πόρο. Επίσης να ξέρετε το εξής: Ότι αν βάλουμε εμείς πόρο, θα μπουν με προϋποθέσεις. Δηλαδή θα πάει να διασφαλιστεί η επόμενη γενιά, όχι οι σημερινοί συνταξιούχοι. Δηλαδή δε μπορούμε να μπούμε σ’ ένα μοντέλο για να λυθεί το πρόβλημα για δυο χρόνια, να μπουν τα χρήματα μέσα να φύγουν από το Ταμείο και μετά να μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς περίθαλψη και χωρίς σύνταξη.

Άρα μη βασίζεστε σε θεωρητικές προσεγγίσεις. Θα πάμε σε πραγματικές προσεγγίσεις. Αυτό είναι το συμφέρον των εργαζομένων. Δεν είναι το συμφέρον των εργαζομένων να λύσουμε σήμερα το πρόβλημα και σε δυο χρόνια να είμαστε πτωχευμένο Ταμείο. Γιατί αυτοί που έχουν βάλει τα λεφτά, οι εργαζόμενοι θα τα χάσουν.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κυριακόπουλε θέτετε ζήτημα δηλαδή κι άλλο, ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε από τώρα το αναλογιστικό ισοζύγιο; Αυτό λέτε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ποιο είναι το κόστος; Έγινε η αναλογιστική μελέτη, αυτή η αναλογιστική μελέτη έγινε για να συμφωνήσουμε σ’ ένα πλαίσιο. Έγινε μια αναλογιστική μελέτη γενική και μια ειδικότερη.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τις έχετε διαβάσει;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εσείς αν τις διαβάσατε για να συμφωνήσετε. Τί να διαβάσω εγώ; Κι εγώ να τη διαβάσω και να πω ότι συμφωνώ σ’ ένα πλαίσιο, εγώ συμφωνώ με το πλαίσιο που βάζουν οι εργαζόμενοι.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, υλοποιήστε το.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είπαμε να είμαστε καλόπιστοι. Τί πάει να πει «υλοποιήστε το»; Ξέρετε από την αρχή ότι συζητάμε στη λογική μιας προσπάθειας να βρεθεί μια συμφωνία και γι’ αυτό μην επαναλαμβάνετε αυτά που λέτε περί πόρου. Είναι μια εισφορά εργοδοτική την οποία εσείς ο ίδιος από την πρώτη στιγμή θέσατε ως κάτι το οποίο οι επιχειρήσεις θα επωμισθούν, μια δαπάνη εργοδοτικής εισφοράς αυξημένη για να καλύψουμε τις ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ ενόψει της ωφέλειας που υπήρχε στο κόστος της διαφήμισης από τη μείωση του αγγελιοσήμου.

Μια ωφέλει η οποία υπάρχει πραγματικά και αντικειμενικά αν η αγορά δουλεύει σωστά ωφελεί τις επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες διαφήμισης.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, δείτε εσείς τα άλλα και όσον αφορά τη φορολογία από την κυβέρνηση, είναι ζήτημα που η κυβέρνηση πια θα έχει την ευθύνη να σταθεί απέναντι σ’ αυτή τη συμφωνία σας η οποία θα είναι απροϋπόθετη μέσα στο πλαίσιο που έθεσαν και οι εργαζόμενοι μετά από τόσους μήνες διαλόγου.

Συμφωνήστε σε αυτό και μετά πραγματικά το ανάθεμα στην κυβέρνηση. Έτσι γίνονται αυτά τα πράγματα με τη σειρά. Επομένως εσείς συμφωνείτε εδώ σε μια εργοδοτική εισφορά που έχει αυτές τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε και ο κ. Καπάκος και τούτη τη στιγμή η συμφωνία σας δημιουργεί σ’ εμένα την ευθύνη να προχωρήσουμε παραπέρα ως κυβέρνηση στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Κάντε αυτή τη συμφωνία και μετά η ευθύνη από δω.

Γι’ αυτό ήρθαμε σήμερα ξέρετε, δεν ήρθαμε για να κουβεντιάσουμε ξανά άλλα πράγματα. Και είπαμε να τελειώσουμε σήμερα, αυτό είναι το θέμα, δεν υπάρχει άλλο. συμφωνήστε σ’ αυτό να το γράψουμε και κάτω, βάλτε και τις υπογραφές σας και προχωράμε.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Εγώ αντιλαμβάνομαι το εξής και από αυτά που είπε ο κ. Κυριακόπουλος και από αυτά που είπαμε και οι εργαζόμενοι. Συμφωνούμε να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ και προκύπτουν δυο θέματα.

Το ένα θέμα, που σωστά το βάζει ο κ. Κυριακόπουλος κι εγώ συμφωνώ, είναι πώς διασφαλίζουμε την κρισιμότητα αυτής της συμφωνίας η οποία θα ισχύει μόνο για τους συμβαλλόμενους. Εκεί πρέπει η κυβέρνηση να μας πει πώς θα το περιφρουρήσουμε αυτό. Και το δεύτερο είναι το θέμα αυτό της εισφοράς, πώς θα το εισπράττουμε και πώς θα το ελέγχουμε.

Εμείς είπαμε μια σκέψη, να γίνει μια τέτοια νομοθέτηση, δηλαδή να μην εκπίπτουν δαπάνες. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε. Αν η κυβέρνηση μπορεί να το διασφαλίσει κι αυτό, νομίζω ότι έχουμε συμφωνήσει. Τώρα το ποσοστό, το πόσο θα είναι, θα το εξειδικεύσουμε πάνω στην αναλογιστική μελέτη η οποία προβλέφθηκε κι έχει βάθος 40 χρόνια. Την αναλογιστική δαπάνη θα πάρουμε.

Αν λύσουμε αυτά τα δυο θεματάκια, νομίζω ότι όπως και ο κ. Κυριακόπουλος το είπε, ότι έχουμε συμφωνήσει και μένει να κάνουμε κάποια διαδικαστικά πράγματα.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Θα το βρούμε με βάση την αναλογιστική μελέτη.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Κύριε Κυριακόπουλε έχετε πει να είναι βιώσιμο όμως. Για να είναι βιώσιμο πρέπει ν’ ακολουθήσουμε το αναλογιστικό κόστος.                                     

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Κι εμείς θα συμβάλλουμε και όλοι θα συμβάλλουν.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Βάσει του ενός εκατομμυρίου ευρώ που ζητήσατε την άλλη φορά, εμείς έχουμε το 22%. Υπάρχει και το άλλο 78% παρακαλώ πολύ. Είμαστε μειοψηφία.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Τοποθετηθείτε εσείς με σαφήνεια σ’ αυτό και μετά συζητάμε. Εμείς θέλουμε όλοι να συμμετέχουν.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η τοποθέτησή μας είναι συγκεκριμένη και έχουμε κάνει ανακοίνωση Τύπου και γραπτή. Εμείς λέμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι να πληρώσουμε, να συμφωνήσουμε στην υποβολή ενός πόρου το οποίο ποσοστό το οποίο θα το συμφωνήσουμε ανάλογα με τις μελέτες, αλλά το οποίο δε μπορεί να υπερβαίνει το 2% έχουμε πει εμείς, υπό τις εξής προϋποθέσεις –αυτά είναι που έχουμε πει μέχρι σήμερα, υπό τις εξής προϋποθέσεις. Πρώτον, δεν επιβληθεί επιπλέον φορολογία στην τηλεόραση (επιβλήθηκε). Δεύτερον, το Ταμείο είναι βιώσιμο. Τρίτον, οι παροχές του Ταμείου είναι καλύτερες από τις παροχές που δίνονται από τον ΕΔΟΕΑΠ. Και βιώσιμο, μιλάμε σε βάθος χρόνου.

Τέταρτον, συμμετέχουν όλοι οι εργοδότες και όχι μόνο η τηλεόραση. Πέμπτον, συμμετέχει το σύνολο του προσωπικού χωρίς καμία εξαίρεση -έχουμε πει ότι κάποιος ο οποίος δεν είναι μέλος σε συνδικαλιστική Οργάνωση μπορεί να συμμετέχει στο Ταμείο. Και έχουμε βάλει και διάφορα άλλα θεματάκια. Αλλά αυτά είναι τα κεντρικά.

Αυτά εμείς εάν υπάρχει η δυνατότητα να είναι βιώσιμο το Ταμείο με αυτά που έχουμε πει συμφωνούμε. Εσείς έχετε βάλει κάποιες προϋποθέσεις, γιατί αλλιώς δε θα είναι βιώσιμο το Ταμείο. Εμείς θα καταγράψουμε τις προϋποθέσεις και θα τις στείλουμε στον κ. Υπουργό όπως τις είπατε εμείς μέχρι εδώ είμαστε. Αυτό όμως το έχουμε πει εμείς, που έχουμε το 22% βάσει του πίνακα που μου δείξατε. Μπορώ ν’ ακούσω το άλλο 78%; Είμαι σαφής.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Όπως καταλαβαίνετε όμως το 2% δεν καταλήγει σε συμφωνία.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ν’ ακούσουμε και τους άλλους; Την άλλη φορά είχαμε πει καθόλου. Θέλω ν’ ακούσω και τους άλλους. εάν συμφωνήσει το άλλο 78% παραπάνω από 2%, και πει 2,5%, 3%, εμείς θα καθίσουμε να το συζητήσουμε. μπορούν να τοποθετηθούν και άλλοι εργοδότες παρακαλώ πολύ;

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Βεβαίως. Αλλά σας έφερα δύο δικές σας επιστολές που συζητάτε να γίνει μελέτη για 5%. Μελέτη με 5% δε γίνεται για να την έχουμε μαζί τον αιώνα τον άπαντα, γίνεται για να υλοποιηθεί.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση μας γραπτώς είναι 2%, δεν έχουμε πει τίποτε, το άλλο είναι μελέτη για να δούμε αν φτάνει το 5%, το οποίο δε φτάνει και το 5%. Άρα μη μπαίνουμε σε άλλα πράγματα. Σήμερα είναι 2%, μπορώ ν’ ακούσω τους άλλους εργοδότες παρακαλώ πολύ; Γιατί εσείς μιλάτε για το 22%. Οι άλλοι εργοδότες συμφωνούν για το 2%;

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Σωστά, κάνετε όμως εσείς την κίνηση που πρέπει για να πάμε..

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα την κάνω μετά, αφού ακούσω τους άλλους εργοδότες.

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Πάντως εσείς το συναρτάτε με το φόρο τηλεόρασης που δεν τον έχουν οι άλλοι εργοδότες.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, γιατί προσαυξάνουμε το φόρο της τηλεόρασης.

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Μα το συναρτάτε με το φόρο τηλεόρασης. Οι εφημερίδες δεν έχουν φόρο τηλεόρασης.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, άρα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν παραπάνω οι εφημερίδες αφού δεν έχουν φόρο.

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Δε μπορούμε να βάλουμε διαφορετικές εισφορές και το ξέρετε, ότι αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, από κει και πέρα όμως όταν συζητάει κάποιος, είπε ο κ. Πετρόπουλος ότι θα συμφωνήσουμε εμείς, θα βάλουμε την προϋπόθεση όχι δεν αυξάνεται ο φόρος, θα το λύσει ο κ. Πετρόπουλος. Ωραία, μια προϋπόθεση θα βάλουμε, συμφωνία μας.

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Να κάνω μια πρόταση: Αν δεν κάνω λάθος το 20% που πληρώνετε φόρο τηλεόρασης δεν εκπίπτει από τις δαπάνες σας, θα μπορούσε η κυβέρνηση να πει ότι εκπίπτει από τις δαπάνες σας…

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο εκπίπτει;

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Το 20% δεν εκπίπτει από τις δαπάνες σας.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα έχει καμία τηλεόραση κέρδη για να έχει σημασία αν εκπίπτει ή όχι από τις δαπάνες;

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Από τις δαπάνες σας είπα.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τί να το κάνω αν εκπίπτει από τις δαπάνες; Ότι εκπίπτει από τις δαπάνες είναι σα να έχουμε κέρδη. Αφού έχουμε ζημιά, τί λέτε τώρα;

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Δηλαδή δε θα κάνετε ποτέ κέρδη; Αυτή την προοπτική έχετε;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τί θα κάνουμε, δεν έχει σημασία. εγώ πάω βάσει της λογικής του κ. Πετρόπουλου και λέμε το εξής: Εμείς βάζουμε τις προϋποθέσεις και λέμε: Μία από τις προϋποθέσεις, είναι να μην αυξηθεί, δεν είπα να μειωθεί, να μην αυξηθεί είπαμε –που αυξάνεται. Εμείς βάλαμε προϋποθέσεις. θα επανέλθουμε όταν ακούσουμε το άλλο 78% των συμμετεχόντων. Εμείς έχουμε 22%. Μπορώ ν’ ακούσω τους άλλους παρακαλώ πολύ; Δε μπορείτε να τα πάρετε όλα με την πρώτη. Μπορώ ν’ ακούσω τους άλλους τί λένε; Παρακαλώ πολύ, θέλω ν’ ακούσω τις εφημερίδες τί λένε, τί λέει το internet, τί λένε τα περιοδικά και τί λέει και το ραδιόφωνο.

Εμείς έχουμε το 22%. Και τί λέει η συνδρομητική τηλεόραση η οποία έχει τα ίδια έσοδα μ’ εμάς; Πού είναι η συνδρομητική τηλεόραση; Είναι κάποιος εκπρόσωπος εδώ; Σας είπα ποιοι είναι συμβαλλόμενοι, παρακαλώ πολύ. εμείς έχουμε τζίρο 220 εκατομμύρια. Ωραία. Η συνδρομητική τηλεόραση έχε πάνω από 220 εκατομμύρια. Γιατί μιλάτε μαζί μου και δε μιλάτε με τη συνδρομητική τηλεόραση; Η ΕΡΤ είναι εδώ; Δέχεται η ΕΡΤ να βάλει πάνω από 2%; 45.46

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Η ΕΡΤ είχε πει ότι ό,τι συμφωνηθεί την προηγούμενη φορά, ήσαστε εδώ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που εκπροσωπήθηκαν και το πρακτορείο…

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επί του συνόλου.

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Επί του συνόλου, μα το είπα την προηγούμενη φορά.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε την ΕΡΤ εκεί. Εμείς είπαμε τί θέλουμε, μπορούμε ν’ ακούσουμε τους άλλους;

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Και η συνδρομητική…

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχε πει η συνδρομητική, ήταν μόνο η NOVA εδώ.. Ωραία, να το δούμε. Μπορώ να έχω γραπτώς αυτά τα θέματα παρακαλώ πολύ; Υπάρχει ένα σύστημα email. Θέλω γραπτώς. Τί λένε οι άλλοι;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή εσείς εξαρτάτε τις συμφωνίες σας από το τί θα πουν οι άλλοι;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, υπάρχει ο όρος.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δε βάζετε ως δική σας συμφωνία;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει συμφωνία μόνο για τις τηλεοράσεις.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί; Εκτιμάτε δηλαδή ότι οι άλλοι δε θα συμφωνούσαν γι’ αυτό το λέτε;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεσμευτείτε εσείς για τον εαυτό σας και να δούμε τί θα πουν κι οι άλλοι μετά.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία είναι σαφής, η οποία λέει αυτά. και λέει πρέπει να συμφωνήσουν και ΄λοιπόν οι άλλοι. Εμείς λέμε αυτά, τα καταγράφουμε, σας τα είπαμε, είναι συγκεκριμένα. Είναι τόσο τοις εκατό, με αυτές τις προϋποθέσεις. Παρακαλώ πολύ οι άλλοι, αυτό το πακέτο το μίνιμουμ κι από εκεί να το χτίσουμε, τη βάση, μπορούν να συμφωνήσουν οι άλλοι;

Συμφωνούν οι άλλοι στη βάση; Δηλαδή συμφωνούν σ’ αυτά που είπα εγώ, που έχουμε πει γραπτώς; Εγώ δεν έχω κάτι γραπτώς από κανέναν αν συμφωνούν ή όχι. συμφωνούν; Εμείς έχουμε το 22%. Η ΕΡΤ λέει συμφωνεί σε ό,τι συμφωνήσουμε. Έχουμε και την ΕΡΤ. Πάμε παρακάτω.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το άλλο 60% συμφωνεί ή όχι;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα για να κάνουμε σωστή αποτύπωση των απόψεων δεν έχετε δηλώσει μια συμφωνία ανεπιφύλαχτη, η συμφωνία σας τελεί υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν οι άλλοι.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, ναι.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα εσείς δεν έχετε συμφωνήσει. Γιατί λέτε «συμφωνούμε εμείς»; Γιατί απαλλάσσετε τον εαυτό σας από την ευθύνη να πάρετε μια θέση εν ονόματι της θέσης των άλλων που δεν εκδηλώθηκε ακόμα. Δε μπορεί αυτές οι συζητήσεις να γίνονται υπό τέτοιους όρους γιατί δεν καταλήγουν ποτέ. Αν ο καθένας λέει «θα συμφωνήσω αν συμφωνήσει ο διπλανός μου» και κανείς δεν εκδηλώνει συμφωνία, δεν προωθείται ο διάλογος.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και πώς θα γίνει η συμφωνία;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν προωθείται ο διάλογος.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα γίνει η συμφωνία;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνήστε εσείς, πάνω σ’ αυτό να χτιστεί η συμφωνία και των άλλων.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν πάει έτσι, με τη μέθοδο του σαλαμιού.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι σαλάμι, έτσι είναι η σειρά της συζήτησης..

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Κύριε Κυριακόπουλε ν’ ακούσουμε και τους άλλους που εκπροσωπούν τις εργοδοτικές Οργανώσεις. Θα ήθελα να σημειώσω στον κ. Κυριακόπουλο που ανησυχεί για τους εργαζομένους και για το αν θα πάρουν σύνταξη, ότι οι εργαζόμενοι που διεκδικούμε συντάξεις, είναι η δική μου γενιά κ. Κυριακόπουλε. Δεν ανησυχείτε περισσότερο εσείς από μένα για το αν θα πάρω σύνταξη.

Μην το κάνετε αυτό. αν θέλετε να σταματήσουμε τη διαπραγμάτευση κ. Κυριακόπουλε, πείτε το ευθέως. Πείτε το ευθέως. Ξέρετε κάτι; Ούτε για σας είναι ευχάριστο ούτε για μας είναι ευχάριστο. Εμείς ήρθαμε εδώ πέρα με όλη τη διάθεση να επιτευχθεί συμφωνία. Και παρά το γεγονός ότι και για μας οι όροι που προτείνουμε, όταν θα βγούμε έξω θα δεχθούμε επικρίσεις γι’ αυτούς τους όρους κ. Κυριακόπουλε.

Καταλαβαίνω ότι θέτετε το θέμα του νομοσχεδίου του κ. Παππά. Εδώ είμαστε για να το επιλύσουμε όλοι μαζί. Όμως το να λέτε ότι «εγώ δε θα δώσω πόρο ή θα δώσω πόρο και περιμένω και τους άλλους, καταλαβαίνετε ότι εσείς εκπροσωπείτε τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς, οι δικοί σας μέτοχοι ή τα μέλη μάλλον της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι και εκδότες δηλαδή έχουν και εφημερίδες..

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν έχω εφημερίδες.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Εσείς δεν έχετε εφημερίδα. Ο κ. Αλαφούζος δεν έχει εφημερίδα; Εγώ χαίρομαι που είπατε ότι είναι αποφάσεις των Διοικητικών σας Συμβουλίων, διότι όταν φύγαμε από τη συνάντηση στην ΕΙΤΗΣΕΕ, όταν φεύγαμε είπατε «και αυτό υπό την αίρεση ότι θα δεχθεί ο κ. Αλαφούζος». Πάντως δέχομαι που οι θέσεις αυτές έστω που εκφράζετε είναι με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου. α ήθελα ν’ ακούσω και τους άλλους εργοδότες κ. Υπουργέ.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Είμαι Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και ο κ. Λάιος είναι ο Διευθυντής. Θα ξεκινήσω εγώ και θα συμπληρώσει ο κ. Λάιος. Να πούμε το εξής: κατ' αρχήν είναι πολύ θετικό ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση, θέλει πολλές διευκρινίσεις αλλά είναι καλό ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση.

Επίσης εμείς, δεν ξέρω για το σύνολο αλλά για τις περισσότερες θέσεις που έχει πάρει η ΕΤΗΣΕ ως προϋποθέσεις βλέπουμε ότι είναι απολύτως εύλογες προϋποθέσεις και πρέπει να επιλυθούν πριν φτάσουμε σε μία συμφωνία, αν υπάρχει τρόπος να γίνουν αυτές.

Όσον αφορά τις διευκρινίσεις θέλουμε λιγάκι μεγαλύτερη διευκρίνιση όσον αφορά τα ποσοστά και τι εννοείτε. Λέτε 6 με 8% από εργοδότες, λέτε 6% από εργαζόμενους και συνταξιούχους και επιπλέον 5% επί του τζίρου. Θέλουμε λιγάκι να μας τα εξηγήσετε αυτά τα πράγματα γιατί εμείς έχουμε πει κάποιες θέσεις, τις είχε πει και ο κ. Σκαναβής την άλλη φορά και θα σας πούμε τι πιστεύουμε.

Το άλλο το οποίο επίσης θέλουμε να πούμε είναι ότι πρέπει να διευκρινίσουμε, έχει διευκρινιστεί και από τον κ. Σκαναβή την προηγούμενη φορά αλλά το γνωρίζετε εσείς πολύ καλύτερα ότι η σύνθεση του τζίρου όταν μιλάμε για τις εφημερίδες είναι εντελώς διαφορετική από τη σύνθεση του τζίρου που μιλάμε για τα κανάλια και για το Internet και το ραδιόφωνο.

Εμάς ίσως και το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου είναι από τις κυκλοφορίες μας. Οι κυκλοφορίες αυτές δεν συμμετείχαν, ή αν συμμετείχαν τέλος πάντων πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Αυτό το πράγμα έχει πει ο κ. Σκαναβής την άλλη φορά ότι δεν συζητάμε για το τζίρο από τις πωλήσεις. Αυτό είναι ως προς τις διευκρινίσεις.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Τι συζητάτε, έχω μπερδευτεί τώρα.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Μισό λεπτό, εγώ ζητάω διευκρινίσεις για να τις μεταφέρουμε στα μέλη μας και στο Διοικητικό μας Συμβούλιο για να συζητήσει επί τόπου. Ένα θέμα το οποίο είναι σαφές και δεδομένο είναι αυτή η καινούργια νομοθετική πρωτοβουλία της Παρασκευής. Πράγματι αυτή δεν μας επιβαρύνει φορολογικά, αλλά θέτει κάποια άλλα νέα δεδομένα στην κυκλοφορία των εφημερίδων και αυτή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, θα πρέπει να τη δούμε ίσως γιατί δεν είχε ληφθεί υπόψη με την αναλογιστική μελέτη, να τα δούμε. Εμείς δεν τα έχουμε εξετάσει καν.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Τι εννοείτε νέα δεδομένα η πρωτοβουλία;

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Αφήστε με να μιλήσω!

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Για το συγκεκριμένο να μιλάμε όμως.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Είπα ξεκάθαρα, μιλάει για θέματα κυκλοφορίας, μιλάει για γραμμικούς κώδικες και τα λοιπά, θέλουμε να δούμε αυτό τι σημαίνει για την λειτουργία και την κυκλοφορία και κυρίως την επιβάρυνση της λειτουργίας των εφημερίδων. Δεν προλάβαμε να το δούμε, να το εξετάσουμε, δεν λέμε κάτι άλλο, απλά το λέω ως θέμα. Δεν το θεωρώ θέμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει απαραίτητα αυτή τη συμφωνία, αλλά εμείς δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτός ο νόμος ακόμη για μας.

Ένα τεράστιο και σημαντικό θέμα και αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε ως πραγματικότητα είναι ποιος θα δεσμεύει μια τέτοια συμφωνία. Εμείς δεν δεσμεύουμε όλη την αγορά των εφημερίδων. Τα μέλη μας είναι πλέον λίγα και όχι μόνο είναι λίγα, αλλά δεν ξέρουμε και πόσο ποσοστό -δεν μπορούμε να σας το πούμε αυτή τη στιγμή- της κυκλοφορίας όλων των εφημερίδων είναι. Και δεν είναι βέβαια κυριακάτικες.

Υπάρχει μια σκέψη και μια προσπάθεια να είναι και μέσα οι κυριακάτικες που έχουν μεγάλες κυκλοφορίες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλη μας. Πως θα δεσμευτούμε όλοι; Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δούμε.

Και το τελευταίο το οποίο είμαι υποχρεωμένος να το πω γιατί είμαι ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης, είναι ότι γνωρίζετε όλοι ότι αυτή τη στιγμή η Ένωση διοικείται με μια προσωρινή Διοίκηση, ένα προσωρινό σχήμα με προσωρινή διαταγή. Αναμένεται η απόφαση των ασφαλιστικών και στη συνέχεια θα πάμε σε Γενική Συνέλευση.

Αυτά όλα τα πράγματα δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι είναι λόγος να μην συζητάμε, απλά σας το λέω ότι νομικά έχουν μια σημασία όσον αφορά την εκπροσώπηση του χώρου και των μελών, που ξαναλέω ότι δεν εκπροσωπούμε πλέον όλα τα μέλη και όλες τις εφημερίδες, όπως στο παρελθόν.

Αυτά ήθελα να θέλω σαν θέλετε. Δεν ξέρω αν θέλει να συμπληρώσει κάτι ο κ. Λάιος.

Ν. ΛΑΪΟΣ: Αν κατάλαβα καλά κ. Υπουργέ η συμφωνία που θα γίνει όταν γίνει είναι για να σας δώσει τη δυνατότητα να νομοθετήσετε. Δεν είναι ότι θα κάνουμε μια συλλογική σύμβαση εδώ η οποία θα εφαρμόζεται στα μέλη και δεν θα ισχύει για τους υπόλοιπους. Εκτός κι είναι αλλιώς.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Θα μας το διευκρινίσει αυτό, είναι πολύ καλή ερώτηση αυτή.

Ν. ΛΑΪΟΣ: Δηλαδή θέλετε εσείς μια συμφωνία όσων είναι εδώ, ώστε να σας δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίσετε την τρόικα, ότι αυτά έχουν συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές και ότι η νομοθεσία που θα κάνετε, θα ισχύει φαντάζομαι για όλους, είτε είναι εδώ είτε δεν είναι.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Δεν έχει μπει αυτό μέχρι στιγμής.

Ν. ΛΑΪΟΣ: Αυτό δεν είναι;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σας απασχολούν οι διαδικαστικές προϋποθέσεις; Συνεχώς βάζετε θέματα …

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Απαντάω μόνος μου στο ερώτημα, ποιον θα δεσμεύει αυτή, δεν θα υπογράψουμε συλλογική σύμβαση.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κυριακόπουλος χαίρεται, νομίζω βρήκε πόντο τώρα.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι μας κοροϊδεύετε πραγματικά και το λέω δημοσίως.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σοβαρολογείτε; Έχετε διαλέξει την ένταση τώρα; Είναι η άλλη φάση;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το λέω …

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να με προσβάλλετε, να με κάνετε να βγω εκτός εαυτού, δημιουργείτε μια ένταση τεχνητή, να διαφύγετε. Δεν θα πετύχει. Ηρεμήστε.

ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Έρχεσαι σε κάθε συνάντηση και ανακαλείς ό,τι δεσμεύτηκες στα προηγούμενα. Ό,τι είχες δεσμευτεί, όλα τα παίρνεις πίσω, είτε γραπτά είτε προφορικά και τώρα λες για γέλια; Γελάει καλύτερα αυτός που γελάει τελευταίος. Πρόσεξε Κυριακόπουλε, πρόσεξε! Κύριε Κυριακόπουλε, αυτός που θα γελάσει τελευταίος, γελάει καλύτερα. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει υπομονή, μην την εξαντλήσετε.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Μου επιτρέπετε για τις εφημερίδες γιατί εκπλήσσομαι με αυτό που ακούω. Αν κάποιος πρέπει να πιαστεί περισσότερο από κάθε άλλο εργοδότη στις προτάσεις που κάνουμε, είναι οι εφημερίδες. Δηλαδή το κίνητρο που δίνουμε για να επιβιώσουν οι εφημερίδες, είναι τεράστιο. Αν δεν συμφωνείτε και εσείς τότε να τα ξανασυζητήσουμε από την αρχή. Είναι τεράστιο το κίνητρο, για σας είναι ουσιαστικά αυτή η πρόταση γιατί θέλουμε ως Ενώσεις να σωθούν οι εφημερίδες περισσότερο από κάθε άλλο και γι' αυτό λέμε ότι είναι ένα κίνητρο κυρίως για τις εφημερίδες και για τις επιχειρήσεις του Internet για να μπουν μέσα. Γιατί αν έχουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν ένα κίνητρο να μπουν μέσα και να μην πάνε στο ΙΚΑ και να πληρώσουν συν 25% από όσο πληρώνουν τώρα.

Αλλά για τις εφημερίδες είναι τεράστια η σημασία της πρότασης που κάνουμε. Εκπλησσόμαστε αν δεν συμφωνείτε και εσείς.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να καταλάβω, θα πληρώνουν άλλες εργοδοτικές εισφορές οι εφημερίδες και άλλες….

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Όχι όλοι ίδιες, αλλά οι εφημερίδες εσείς κ. Κυριακόπουλε μπορείτε να πληρώσετε τις ασφαλιστικές εισφορές που ενδεχομένως είναι 25% αν δεν καταλήξουμε στη συμφωνία. Οι εφημερίδες όμως δεν μπορούν να τις πληρώσουν, το γνωρίζουμε, θα κλείσουν. Και είναι ισχυρό κίνητρο για τις εφημερίδες γι' αυτό λέω εκπλήσσομαι. Θέλουμε πάρα πολύ να σωθούν οι εφημερίδες, για να σωθούν και οι θέσεις εργασίας.

Ν. ΛΑΪΟΣ: Οι εφημερίδες κ. Καπάκο αυτή τη στιγμή αν θεσπιστούν οι εισφορές του ΕΦΚΑ για τον ΕΔΟΕΑΠ δηλαδή 8% αυτό είναι που πληρώνουν για τον κλάδο υγείας που όλες οι επιχειρήσεις πληρώνουν 8% και βάλουμε και για τη σύνταξη που αυτές οι εισφορές δεν υπήρχαν, πλήρωναν επί του τζίρου δηλαδή επί των πωλήσεων φύλλων οι μικρές εφημερίδες πλήρωναν πολύ λίγα, τώρα όλοι αναγκάζονται να πληρώσουν φέτος 1147 σε τρία χρόνια θα πάνε 15 κάτι συν 8, 23 που δεν υπήρχε μέχρι στιγμής στις εφημερίδες, μέχρι 31/12 αυτά δεν υπήρχαν.

Υπάρχει μια επιβάρυνση 23% επί αποδοχών που δεν υπήρχαν και τώρα λέτε ότι είναι ευνοϊκό αυτό για τις εφημερίδες. Από πού προκύπτει;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Μα κ.Λάιο είχαμε το αγγελιόσημο που τώρα δεν το έχουμε, είχαμε τις εισφορές επί των πωλήσεων 5% που τώρα δεν το έχουμε.

Ν. ΛΑΪΟΣ: Δεν ήταν 5% αλλά εν πάση περιπτώσει.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Έχω ανάλυση εδώ.

Ν. ΛΑΪΟΣ: 252 ήταν για το ΤΣΠΕΑΘ για τον ΕΔΟΕΑΠ ήταν αποκλειστικά το αγγελιόσημο.

ΜΕΛΟΣ: Αθήνα – Πειραιά πωλήσεις 5,25 …

Ν. ΛΑΪΟΣ: Για ΕΔΟΕΑΠ μιλάμε.

ΜΕΛΟΣ: Αυτό το πληρώνατε. Τώρα δεν το πληρώνετε. Ε, λοιπόν; Τι λέτε επιβαρύνει;

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Τώρα δεν πληρώνεται τίποτε για τον ΕΔΟΕΑΠ αυτό είναι το θέμα. Επί δέκα μήνες δεν πληρώνεται μία και βλέπω μια διάθεση από την εργοδοτική πλευρά να συνεχίσει να μην πληρώνει και περιμένετε να λειτουργεί ο ΕΔΟΕΑΠ χωρίς να πληρώνει. Βλέπω μια διάθεση είμαστε από τις 15 Σεπτεμβρίου, συγνώμη κ. Λάιο και ισχύει για όλους τους εργοδότες αυτό που λέω από τις 15 Σεπτεμβρίου δεν καταβάλετε τίποτε και κάποια μέλη σας δεν καταβάλλουν ούτε το 3% που εισπράττουν από τους εργαζόμενους που παρακρατείται από τους εργαζόμενους. Πολλά μέλη σας και σχεδόν όλη η Διοίκηση η ΕΥΕΑ. Τώρα μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας! Πείτε λοιπόν ότι «θέλουμε να τρενάρουμε τη διαδικασία και να λειτουργεί ο ΕΔΟΕΑΠ με αέρα». Με αέρα όμως δεν λειτουργούν τα Ταμεία. Τη μια φορά πήραμε τα 7,5 εκατομμύρια, τη δεύτερη φορά πήραμε δάνειο, Τρίτη δεν θα υπάρξει.

Εάν εσείς χωρίς λεφτά μπορείτε να διοικείτε μια επιχείρηση γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ είναι επιχείρηση στην ουσία, έχει έσοδα και έξοδα, τότε να μας πείτε τον τρόπο να τον ανακαλύψουμε και εμείς. Διότι όπως εξελίσσεται το πράγμα στο τέλος θα κλείσετε και θα λέτε «λυπάμαι που έκλεισε», αλλά επί δέκα μήνες δεν έχετε πληρώσει μία, ούτε ένα ευρώ.  Αυτή είναι η πραγματικότητα μην κοροϊδευόμαστε….

Ν. ΛΑΪΟΣ: Ποιος έχει πληρώσει και δεν πληρώσαμε εμείς; Οι εφημερίδες;

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Δεν είπα για τις εφημερίδες. Λέω ότι ο ένας λέει «να το δούμε», ο άλλος «να το συζητήσουμε», την άλλη εβδομάδα να πάμε να παίξουμε μπάλα, τη μεθεπόμενη… οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν έτσι.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη έχουμε προτείνει εδώ να επιβληθούν οι εργοδοτικές και οι εισφορές εργαζομένων από την αρχή, από τον Σεπτέμβριο και είμαστε έτοιμοι και αναδρομικά να επιβληθούν σήμερα. Να πάει ο κ. Υπουργός να νομοθετήσει στη Βουλή όλα αυτά που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος όσον αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ δηλαδή την επικουρική ασφάλιση να το νομοθετήσει σήμερα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά τα πράγματα.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν το κάνει αυτό, θα κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ. Γι' αυτό το λέτε; Για ρωτήστε τον μπορεί να το νομοθετήσει; Ή μπορεί να το νομοθετήσει για τον ΕΟΠΥΥ; Για ρωτήστε τον. Πείτε το «θέλουμε να κλείσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ να νομοθετήσει να κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ».

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, γιατί θα κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ; Δηλαδή αν επιβληθούν εργοδοτικές εισφορές και εισφορές εργαζομένων θα κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ; Γιατί; Μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Όντως ο κ. Κυριακόπουλος το έχει πει από την αρχή αυτό. Εσείς οι εφημερίδες το καταλαβαίνετε ότι το λέει για να σας κλείσει; Να κλείσουν όλα τα μικρά ΜΜΕ;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε πως θα βάλουν αφού τους προτείνετε να τα πληρώσουν αυτά. Θέλετε χαμηλότερες; Να επιβάλλουν τις χαμηλότερες, αυτές που προτείνετε. Δεν καταλαβαίνω. Να πάμε βήμα – βήμα; Πρώτα να επιβληθούν αυτά, αυτά που προτείνετε τα χαμηλότερα. Ωραία, εμείς μπορούμε και τώρα. Κάντε το, αφού το συμφωνούμε σήμερα, τώρα αυτή τη στιγμή.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Ναι αλλά τα χαμηλότερα προϋποθέτουν και συμπλήρωμα μέσο όρο.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι πάρτε αυτά και μετά πάρτε και τα άλλα, αφού ο κ. Καρούζος έχει πρόβλημα και το κατανοώ θέλει ρευστότητα, βάλτε τα αυτά σήμερα. Τώρα, αυτή τη στιγμή να λύσουμε μερικώς το πρόβλημα. Εμείς είμαστε σύμφωνοι και αναδρομικά είμαστε σύμφωνοι. Τα χαμηλότερα, αυτά που προτείνετε, τα οποία αν είναι δυνατό να μας το στείλετε και γραπτώς τι προτείνετε. Τι προτείνετε εργοδοτικές εισφορές και τι προτείνετε εισφορές εργαζομένων. Ωραία βάλτε τα τώρα και μετά συζητάμε τον υπόλοιπο πόρο, πάρτε αυτά που έχει, κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι, πάρτε τα πρώτα. Όλους όμως τους εργοδότες.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν γίνεται να μην είναι πακέτο, γιατί έχουμε καθυστερήσει δέκα μήνες.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αναδρομικά να τα βάλετε σας λέω εγώ.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Θα τα βάλουμε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει σημασία. Κάντε το τώρα και μετά συζητάμε για τα υπόλοιπα. Βάλτε αυτά τώρα και μετά συζητάμε και τα υπόλοιπα.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Δεν διαφωνούμε με εσάς γι' αυτό, οι άλλοι εργοδότες εγώ εκπλήσσομαι αν δεν δέχονται την πρόταση γιατί είναι τόσο ευνοϊκή γι' αυτούς και είναι κίνητρο γι' αυτούς και εμείς είμαστε διατεθειμένοι στη συνέχεια ειδικά για τον Τύπο για τις εφημερίδες να βρούμε και άλλα κίνητρα γιατί πρέπει να επιβιώσουν οι εφημερίδες, το γνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις εφημερίδες πολύ μεγαλύτερο από το πρόβλημα των άλλων.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Από την εργοδοτική πλευρά άλλος;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό δεν τελείωσα κ. Υπουργέ.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν αρχίσατε μάλλον. Δεν αρχίσατε καν, γιατί αυτά που λέτε είναι εκτός θέματος.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι εκτός θέματος;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που λέτε, πείτε πάνω στην πρόταση. Βρεθήκαμε εδώ, μη μου βάζετε κι εσείς άλλα τώρα. Η συζήτηση έτσι γίνεται: Υπάρχει μια πρόταση, πείτε τι λέτε εσείς στην πρόταση και μετά αφήστε τα άλλα αν θέλουμε εμείς να νομοθετήσουμε ή δεν θέλουμε. Θα κριθούμε γι' αυτό στη συνέχεια. Κάντε εσείς τη συμφωνία εδώ που έχετε όλη την άνεση, να συμφωνήσετε σε όλα αυτά, να διαφοροποιηθείτε σε κάτι αυτή είναι η ουσιαστική συζήτηση. Τα άλλα είναι προσχήματα. Μην τα κάνετε. Προχωρήστε πάνω στη συζήτηση μιας πρότασης και προχωράμε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας συμφωνήσουμε εμείς και μετά πάμε με όλη αυτή την πρόταση στην Κυβέρνηση και να πείσουμε από κοινού.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχίστε τώρα να συζητάτε, επειδή δεν συζητήσατε, στην πρόταση.

Ν. ΛΑΪΟΣ: Οι εφημερίδες δέχονται αυτές τις εργοδοτικές επί αποδοχών και βεβαίως τη συμμετοχή του κράτους όπως είπε ο κ. Κυριακόπουλος, όσον αφορά το ποσοστό επί τζίρου ούτε εξουσιοδοτημένοι είμαστε να δεχτούμε κάτι τέτοιο, ούτε όμως και οι εφημερίδες είναι σε θέση να έχουν και αυτή την επιβάρυνση. Αυτή είναι η θέση μας.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Να μην πληρώνετε τίποτε θέλετε; Τι θέλετε να πληρώσετε μπορείτε να μας πείτε; Μηδέν; Να σας πληρώνουμε; Τι θέλετε ακριβώς; Να σας επιδοτεί το δημόσιο; Να γίνετε κρατικοδίαιτοι; Τι θέλετε κ. Λάιο; Τα μέλη σας κ. Λάιο χρωστάνε τον κώλο τους και να γραφτεί έτσι.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ηρεμήστε.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Ο Πρόεδρός σας χρωστάει 3 εκατομμύρια στα Ταμεία και 3 εκατομμύρια στο δημόσιο και έρχεστε εδώ και μας λέτε ιστορίες για αγρίους; Σας παρακαλώ πολύ! Δηλαδή έτσι κάνω κι εγώ τον επιχειρηματία.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ηρεμία σας παρακαλώ.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Τσάμπα μάγκες; Με άλλων λεφτά; Με ποιανού λεφτά δουλεύουν τα Μέσα;

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Συγνώμη, κύριε Υπουργέ νομίζω ότι θα καταλάβετε απολύτως ότι αυτή τη στιγμή ξεφύγαμε εντελώς εκτός των ορίων, εμείς δεν μπορούμε να μιλήσουμε όταν μιλάνε έτσι για το Διοικητικό μας Συμβούλιο για οποιονδήποτε λόγο. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να αποχωρήσουμε.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ μίλησαν για εμένα προσβλητικά και κάθομαι εδώ ο καημένος.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Όχι δεν είπαν τέτοια πράγματα για κανέναν. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε έτσι και ειδικά όταν είναι άνθρωποι που λείπουν αυτή τη στιγμή από αυτό το τραπέζι. Νομίζω ότι μπορείτε να το καταλάβετε …

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα μην βρίσκουμε λόγους για να αποχωρούμε, δεν υπάρχει θέμα.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Εμείς ζητήσαμε κάποιες διευκρινίσεις θα σας τις ζητήσουμε και επισήμως να μας πείτε τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα ποσοστά, αλλά θα μας επιτρέψετε μετά από αυτή τη συζήτηση ….

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Μπορώ να κάνω μια παρέμβαση κ. Υπουργέ; Κύριε Δημαρά μπορείτε να με ακούσετε ένα λεπτό;

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Εγώ δεν μπορώ, δεν θα δεχόταν ο κύριος ….

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Βεβαίως δεν μπορείτε. Να απαντήσετε επί της ουσίας μπορείτε σε αυτά που λέω; Ο κ. Κυριακόπουλος δίπλα σας πληρώνει κανονικά κάθε τέλος του μηνός κ. Δημαρά.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Εγώ λυπάμαι δεν μπορώ να ….

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Ακριβώς κι εσείς λυπάστε, αλλά κι εμείς λυπόμαστε κ. Δημαρά.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Ζητήσαμε κάποιες διευκρινίσεις θα τις ζητήσουμε και από τον κ. Πετρόπουλο …

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Μάλιστα. Ακούστε κ. Δημαρά, εμείς ως ΕΣΗΕΑ και το γνωρίζετε, ζητήσαμε μια συνάντηση για το ασφαλιστικό, την οποία αποφύγατε για το ασφαλιστικό λέγοντας ότι θέλετε να συζητήσουμε όλο το πλαίσιο και τα λοιπά. Δείτε την επιστολή την έχει ο κ. Λάιος, αλλά κάποια στιγμή μετά από ενάμιση χρόνο καταλαβαίνετε και όταν ένας Οργανισμός έχει φτάσει στο κόκκινο ότι οι καταστάσεις έχουν ξεφύγει πλέον.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Δεν δικαιολογείται αυτή η συμπεριφορά, συγνώμη που το λέω…

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Να σας επιδοτεί ο ΕΔΟΕΑΠ; Αυτό κάνουμε. Το έχετε καταλάβει; Έχετε καταλάβει ότι τα μέλη της ΕΥΕΑ τα επιδοτεί ο ΕΔΟΕΑΠ με τη μη πληρωμή των εισφορών σας;

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Εσείς επιλέγετε τα λόγια σας …

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Εγώ τα επιλέγω βεβαίως και έχω την ευθύνη των λόγων μου.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Ακούστε με λίγο πριν φύγετε, εδώ εμείς κάνουμε μια πρόταση που αν κάποιο εξυπηρετεί, πρώτα απ' όλα είναι οι εφημερίδες. Επιμένω σε αυτό.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Και αντί να μείνουμε στην ουσία, κοιτάμε…. Δηλαδή θα μπορούσε ο κ. Κυριακόπουλος να βάλει αντίστοιχη ένσταση. Δεν τη θέτει παρ' ότι εσείς ωφελείστε. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε μια πρόταση που ωφελείστε κυρίως εσείς και να αποχωρείτε εσείς επειδή ακούσατε μια φράση.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Όχι συγνώμη δεν είναι μια φράση, ακούσατε όλοι, ζητήθηκε μάλιστα και μπήκε στα πρακτικά.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Σας παρακαλώ τώρα, καθίστε να βρούμε μια λύση. Σας λέω κάτι: μπορεί η πρότασή μας να μην ισχύει για το μέλλον για σας αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη πλευρά εργοδοτική υπάρχει;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα παρακαλώ πολύ να μας πείτε επ’ ακριβώς ποια είναι η πρόταση εισφορών όσον αφορά την επικουρική, δηλαδή στην ασθένεια, επικουρική και εφ' άπαξ.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Και τα τρία.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να μου πείτε εργοδοτικές και εργαζομένων. Ασθένεια, μπορείτε να μου πείτε πόσο είναι η εργοδοτική, ποια είναι η πρότασή σας;

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Η συνολική κ. Κυριακόπουλε που μπορούμε να τα κατανείμουμε …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι θα πρέπει να μου πείτε πόσο είναι το καθένα.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Άμα συμφωνήσουμε στο πλαίσιο βρίσκουμε λύση, το γνωρίζετε πολύ καλά.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε να μιλήσουμε στο πλαίσιο. Πέστε μου τα ποσοστά.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Είναι 6 έως 8% και 6 στους εργαζόμενοι και 6 στους συνταξιούχους.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το κατάλαβα, ξαναπέστε το.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Ένα λεπτό θα το κατανείμουμε. Το θέμα είναι …

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Ο ΕΦΚΑ προβλέπει …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε τον ΕΦΚΑ δεν με απασχολεί ο ΕΦΚΑ για τον ΕΔΟΕΑΠ μιλάμε τώρα.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Με απασχολεί εμένα. Για επικουρική 7% Για υγεία και πρόνοια 4,55% και 7,1% εφ' άπαξ 4% στους εργαζόμενους.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τώρα τι προτείνετε εδώ;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Μισό λεπτό, με αυτό λέμε εμείς να μειωθούν και να διευκολυνθούν τα Μέσα και να συμπληρωθεί αναλόγως με ένα πόρο.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο τοις εκατό. Πέστε συγκεκριμένα νούμερα μιλάμε.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Μια πρόταση θα μπορούσα να πω εγώ, 6 και 6.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει 6 και 6; Με συγχωρείτε αυτή τη στιγμή το συνολικό ποσοστό είναι ως εξής: πληρώνουν 7,63 οι εργοδότες και 9,65 οι εργαζόμενοι περιλαμβανομένου και του εφ' άπαξ που το πληρώνουν οι εργαζόμενοι 4%. Αυτά λέει ο ΕΦΚΑ. Συνολικά είναι 17,45%

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: 10,5 και 8,5. 18,1 πακέτο.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού τώρα πληρώνουν 17,45, θα πάτε 18,1; Παραπάνω;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Αφού τόσο λέει, εδώ είναι το ΕΦΚΑ.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία 17,45 υπολογίζω εγώ εδώ. Εσείς πόσο τοις εκατό;

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Υπάρχει κι ένα μικρό 0,45 που είναι η εισφορά σε χρήμα.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, να το πω διαφορετικά. Εάν όσο είναι το ποσοστό με τη σημερινή κατανομή (η σημερινή κατανομή είναι συγκεκριμένη) εσείς πόσο τοις εκατό θέλετε να το μειώσετε αυτό; Και αυτό πηγαίνει σε όλα αναλογικά. Στο 80%; Στο 70; Ποιο είναι το ποσοστό που λέτε; Πως θα μειωθούν;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Από το 18 να γίνει γύρω στο 12.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή 33% παρακάτω, λέτε.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Ναι.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα λέτε μείον 30%.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Εάν αυξάνεται ο πόρος, μπορεί να μειωθούν κι άλλο.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Απλώς μια πρόταση είναι.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να καταλάβω την πρότασή σας ποια είναι. Μείον 30% οι εισφορές. Οι εισφορές αναλογικά με ΕΦΚΑ. Σωστά το καταλαβαίνω; Ναι. Για τον ΕΔΟΕΑΠ μιλάμε. Υπάρχει ο ασφαλιστικός νόμος, ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει για την επικούρηση οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν ιατρική περίθαλψη;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Βεβαίως.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε σκεφτεί αν θα τροποποιήσετε τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Αυτό θα το κάνουμε στο τέλος, όχι από την αρχή.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε προετοιμασμένοι;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Τώρα ακολουθούμε την αναλογιστική μελέτη.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ακολουθείτε την αναλογιστική μελέτη, ρωτάω είστε προετοιμασμένοι;

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Κύριε Κυριακόπουλε, πάτε την κουβέντα τώρα από αναβολή σε αναβολή. Μέχρι τώρα λέγατε να συμφωνήσουν οι άλλοι. Δεν μπαίνει έτσι η συζήτηση να συμφωνήσουν οι άλλοι.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κάνω εγώ μια πρόταση αν δεν συμφωνήσουν οι άλλοι, δεν ισχύει η πρόταση.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Μα ισχύει το εξής: εάν δεν συμφωνήσουν και οι άλλοι δεν θα κάνουμε συμφωνία εγώ και εσείς.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπράβο.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Πρόκειται για όλους. Θα βάλετε το θέμα στον κ. Υπουργό, το πήρε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα εγώ θα βάλω εγώ μια δική μου πρόταση, ωραία. Και εγώ ρωτάω. Για να βάλω …Μα δεν γίνεται αν δεν είναι όλοι.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Γιατί το βάζετε ως προϋπόθεση μετά στην κουβέντα; Εννοείται ότι υπάρχει.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Αυτό που λέτε για τις συντάξεις είναι υπολογισμένο στην αναλογιστική.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γκανά, πάνω που θέλει να κάνει πρόταση εσείς τον κόβετε;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ερώτηση: είστε προετοιμασμένοι να προσαρμόσετε τις επικουρικές συντάξεις;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Προς τα πάνω θα τις προσαρμόσουμε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα δεν είστε προετοιμασμένοι, όταν μου λέτε ότι …

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Αν μας δώσετε πόσο περισσότερο, θα τις πάμε προς τα πάνω.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να σας δώσω πόρο περισσότερο.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Τότε εσείς δεν είστε προετοιμασμένος!

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε κάτι γιατί πρέπει να είναι όλα πάνω στο τραπέζι, αν θέλετε να κάνετε ειλικρινή διάλογο να βάλετε ειλικρινή διάλογο πλήρως.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Αφού λέτε ότι θέλετε να έχουμε καλύτερες παροχές …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα «καλύτερες παροχές από τις σημερινές», είπα «καλύτερες παροχές από αυτές που δίνει ο ΕΦΚΑ», είπα. Και βάσει της μελέτης που έχει γίνει ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχετε περίπου 2,5 φορές παραπάνω επικουρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ και έχετε περίπου διπλάσιο επίπεδο υγείας από τον ΕΟΠΥΥ άρα έχετε πολύ καλύτερα. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Εγώ είπα να συγκρίνουμε από κάτω, δεν είπα να συγκρίνουμε από εδώ και πάνω.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Κύριε Κυριακόπουλε, ακριβώς επειδή ανησυχούσατε για την ποιότητα των υπηρεσιών, διότι το θέσατε και στη συνάντηση που είχαμε με την ΕΣΗΕΑ μόνος σας λέτε ότι από τη μελέτη της Prudential την αναλογιστική, έχουμε 2,5 φορές παραπάνω από τις παροχές υπηρεσίας του ΕΦΚΑ. Ένα από τα αιτήματά σας ικανοποιείται. Δεύτερον για τις επικουρικές που θέτετε ο Οργανισμός και σε αυτό τον τομέα εδώ και τρία χρόνια έχει προχωρήσει σε αυτό που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και χρόνια. Και οι επικουρικές εμείς θέλουμε να είναι παραπάνω, μακάρι να μπορούν να είναι παραπάνω.

Από εσάς εξαρτάται, ελάτε να συζητήσουμε, ελάτε αυτή τη στιγμή να μας κάνετε την πρότασή σας θα έχουμε κάποιες ώρες για να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία και που και καλύτερες επικουρικές θα έχουν οι εργαζόμενοι για τους οποίους ανησυχούσατε αν θα μπορούν να πάρουν επικούρηση, δηλαδή όπως είπα εγώ η ίδια μεταξύ αυτών, και για τις υπηρεσίες που θα έχουν. Έχουν υπηρεσίες καλύτερες, χαίρομαι που το αποδέχεστε τώρα …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα που το αποδεχόμουν, δεν είπα ότι δεν το αποδέχομαι.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Όχι, γιατί λέγατε ότι εμείς θέλουμε υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι καλύτερες από τον ΕΦΚΑ.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως προϋπόθεση θα είναι αυτό αλλιώς δεν έχει λογική.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Και με τη βοήθεια που θα προσφέρετε θα μπορέσετε να πάρετε κι εσείς την επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ό,τι μέχρι τώρα όταν θα συνταξιοδοτηθείτε ως μέλος του ΕΔΟΕΑΠ.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρότασή μας είναι η εξής: ισχύουν αυτά που σας έχουμε πει ήδη, δηλαδή ότι μετά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα πρέπει να υπάρξει μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχει βιωσιμότητα του Ταμείου την περίοδο αυτή που έχουμε πει.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Πόσες μελέτες;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όσες χρειάζονται. Η μελέτη για να γίνει είναι θέμα πέντε λεπτών. Άρα κι άλλη μελέτη πέντε λεπτά δεν πειράζει. Αφού προκύψει συμφωνία με όλες τις πλευρές, άρα θέλουμε τη βιωσιμότητα. Δεύτερον αφορά το σύνολο του προσωπικού, όλοι οι εργαζόμενοι όσο με αφορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν υπάρχει περίπτωση να δίνουμε επί του τζίρου και το μισό προσωπικό μας να μην έχει αυτά τα οφέλη.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Εμείς χαιρόμαστε κ. Κυριακόπουλε γιατί την άλλη φορά είχατε πει ότι δεν μπορεί να είναι όλοι.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν έχω πει ποτέ αυτό. Έχω πει ότι αν πάνε όλοι, αυξάνει το αναλογιστικό έλλειμμα, γιατί όσο προσθέτεις άτομα τόσο αυξάνει το αναλογιστικό έλλειμμα λέει η μελέτη. Αυτό λέει εδώ. Αυτό είναι δικό σας θέμα.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Θα μας περιμένει στη γωνία, ραντεβού στα γουναράδικα όπως έλεγαν και …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το σύνολο του προσωπικού. Τρίτον θα υπάρξουν θέματα βέτο εργοδοτών όπως σας καταγράψει.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Βέτο εργοδοτών;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως σε διάφορα θέματα, να σας πω και ποιο είναι το θέμα. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του Ταμείου θα βάλουμε τα χρήματά μας και θέλουμε να μη φαγωθούν την πρώτη μέρα. Θα υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σε βάθος χρόνου. Έχετε αντίρρηση επ’ αυτού; Δεν θέλετε να εξασφαλιστεί σε βάθος χρόνου;

(Διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε παρακάτω, θέλουμε η προϋπόθεση είναι ότι πρώτον δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς και δεύτερον εάν εμείς δώσουμε 2% επί του τζίρου μας θα μειωθεί και ο φόρος άλλο 2% ο ειδικός φόρος τηλεόρασης ο οποίος θα δοθεί στον ΕΔΟΕΑΠ. Η πρότασή σας δηλαδή. Εμείς μέχρι 2% θα βάλουμε και 2% θα μειωθεί ο φόρος, 4%. Δεν θα αυξηθεί πρώτον και δεύτερον θα μειωθεί 2% θα πάει στον ΕΔΟΕΑΠ και θα δώσουμε 2%. Είναι η πρότασή σας αυτή.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Εμάς η πρότασή μας δεν είναι για 2% κ. Κυριακόπουλε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, κάπου θα διαφωνούμε.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Ωραία θα βρεθεί η λύση.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς η πρότασή μας είναι αυτή. Πάμε παρακάτω επίσης θα εξασφαλιστεί από τους αρμόδιους της Κυβέρνησης είναι αυτά που θα πούμε στον κ. Υπουργό ο οποίος θα δει τι θα κάνει, ότι υπάρχει πλήρη επεκτασιμότητα της οποιασδήποτε σύμβασης σε όλους τους φορείς.

Δεύτερον, θα υπάρξει πρόβλεψη για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τη μεταφορά πόρων στο εξωτερικό ότι οποιαδήποτε διαφήμιση γίνεται στην Ελλάδα από ελληνική εταιρεία για να αναγνωρίζεται φορολογικά θα πρέπει η εταιρεία να είναι καταγεγραμμένη στο Μητρώο. Ή, αν είναι στο εξωτερικό η εταιρεία θα πρέπει να κρατείται αυτόματα το ποσοστό αυτό από το τιμολόγιο, όταν πηγαίνει στο εξωτερικό. Προσέξτε, αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο.

Δηλαδή όταν υπάρχει διαφήμιση εξωτερικού, οποιαδήποτε δεν μας ενδιαφέρει ποια χώρα, θα υπάρξει  όπως υπάρχει ειδικός φόρος για πνευματικά δικαιώματα, όταν αγοράσουμε εμείς μια ταινία για να τη δείξουμε, έρχεται το κράτος και παίρνει τον φόρο προκαταβολικά, από το εξωτερικό. Το ίδιο θα γίνει και εδώ, όπως γίνεται στα πνευματικά δικαιώματα με τη διαδικασία αυτή.

Σας τα είπα όλα, αυτό είναι το πλαίσιο. Ό,τι άλλο έχουμε γράψει, δεν το θυμάμαι απ' έξω. Άρα αυτό περιμένω να τοποθετηθούν οι άλλοι …

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Κώστα, το βέτο δεν υπήρχε. Ήταν ότι πρέπει να κάνουμε βιωσιμότητα.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι πάντα υπήρχε ότι θα συμμετέχει εργοδότης.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Όχι με δικαιώματα.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Είναι άλλο το ένα, άλλο το  άλλο κ. Κυριακόπουλε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πει …

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Ότι θα πρέπει να έχουμε μελέτη βιωσιμότητας όχι βέτο.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, έχουμε πει όταν έγινε με τους κυρίους εδώ τους δύο, το ξέρετε, δεν μπορείτε να πείτε ότι είναι καινούργιο, έχω πει το εξής: ότι οι εργοδότες από τη στιγμή που συνεισφέρουν χρήματα, θέλουν να συμμετέχουν στη Διοίκηση και θα έχουν δικαίωμα βέτο σε συγκεκριμένα πράγματα. Όχι σε όλα.

ΜΕΛΟΣ: Και τι σου απάντησε;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε τίποτε.

ΜΕΛΟΣ: Δεν σου είπα ότι «αυτό ξέχασέ το».

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρότασή μου. Όχι ότι είναι πρώτη φορά που το θέτω. Μπορεί να μου είπατε όχι εσείς, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρότασή μου.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Γιατί τσακωνόμαστε;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν φωνάζω εγώ.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Και εγώ έχω δυνατή φωνή!

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω πει. Μη μου λέτε ότι είναι η πρώτη φορά, το έχω πει.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Κύριε Κυριακόπουλε και εμείς ως εργαζόμενοι μπορούμε να έχουμε το δικαίωμα βέτο. Εγώ από τη συζήτηση θα σας καλέσω να βγάλετε το θέμα του βέτο κ. Κυριακόπουλε. Βγάλτε το βέτο.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, εγώ σας είπα την πρόταση. Εσείς δεν έχετε βέτο, έχετε τη Διοίκηση. Τι βέτο έχετε; Εμείς θέλουμε να έχουμε βέτο σε συγκεκριμένα θέματα. Δηλαδή να σας πω και το είδος των θεμάτων: αυτά που αφορούν με το κομμάτι της βιωσιμότητας του Ταμείου. Δηλαδή με την υποχρέωση του Ταμείου να έχει ανά χρονικά διαστήματα να γίνεται μελέτη βιωσιμότητας και να προσαρμόζονται οι παροχές στην εκάστοτε μελέτη βιωσιμότητας. Περί αυτού συζητάμε αυτή τη στιγμή.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Μη βάζετε θέμα βέτο, πείτε ότι πρέπει να έχουμε μελέτη βιωσιμότητας. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε κακό παρελθόν ο ΕΔΟΕΑΠ. Όχι εσείς προσωπικά, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει κακό παρελθόν. Επειδή έχει κακό παρελθόν γιατί αν είχαν γίνει τα πράγματα όπως έπρεπε να γίνουν δεν θα φτάνατε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να διασφαλιστεί αυτό το κομμάτι.

Και επειδή υπάρχει αυτό το προηγούμενο γιατί να σας πω και ποιο είναι το πρόβλημά σας. Το πρόβλημά σας είναι το εξής: οι Διοικήσεις εκλέγονται και από τη στιγμή που εκλέγονται υπάρχει αμέσως σχέση με τους εκλογείς.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Και τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να διορίζονται;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν είπα να διορίζονται, να εκλέγονται. Αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να μπει ο μηχανισμός ο οποίος

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Κύριε Κυριακόπουλε …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε τον πόρο μας, αυτή είναι η προϋπόθεση μας: να μπει ο μηχανισμός προστασίας. Αν θέλετε. Πρόταση είναι αυτή.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Ένας από τους λόγους που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ήταν το PSI μεταξύ άλλων και το θυμάστε πάρα πολύ καλά και θα σας παρακαλέσω αυτά περί εκλογείς …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και PSI να μην υπήρχε, πάλι ήταν πτωχευμένος ο Οργανισμός. Και να μην είχε πέσει το αγγελιόσημο δια δύο, πάλι θα είχε πτωχεύσει ο Οργανισμός με αυτό το αναλογιστικό έλλειμμα που είχε.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Κύριε Κυριακόπουλε …

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΜΕΛΟΣ: Ακόμη και η είσπραξη των πόρων είναι ένα κομμάτι.

(Κλειστά Πρακτικά)

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Θα σας ζητήσω μέρα που είναι σήμερα τα περί εκλογών να τα πάρετε πίσω που δημιουργούν πελατειακές σχέσεις διότι ξεχνάτε ότι ο Οργανισμός η πρόβλεψη για τις εκλογές και την Αυτοδιοίκηση έχει γίνει σε μια περίεργη περίοδο να μην τα λέμε αυτά. Είναι κρίμα να τα λέτε 50 χρόνια μετά.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Κύριε Κυριακόπουλε, είπαμε ότι εμείς προτείνουμε να είναι όλοι. Αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμο το γνωρίζουμε περισσότερο και η πρότασή μας είναι ένα είδος κίνητρο κυρίως για τις εφημερίδες που ελπίζω οι εκπρόσωποι των εφημερίδων να το κατανοήσουν.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έκανα μια ολοκληρωμένη πρόταση την έχετε στο τραπέζι είναι πολύ κοντά στη δική σας και έχει συγκεκριμένα, τώρα μην αρχίσω και μπαίνω μέσα στο παζάρι, έχετε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο αν ήμουν εγώ στη θέση σας θα έκανα το εξής: πρώτον θα έβλεπα το υπόλοιπο 78%...

Σας έδωσα ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο εάν ήμουν στη θέση σας θα κοίταγα πρώτον συμφωνούν οι υπόλοιποι; Είναι το 22% των μελλοντικών σας εσόδων. Συμφωνούν όλοι οι άλλοι σε αυτό το πλαίσιο; Συμφωνεί η Κυβέρνηση σε αυτά που είπαμε, που είπατε κι εσείς, τα ίδια είπα εγώ και μετά αφού τα δείτε αυτά, ελάτε να μου το πείτε. Ελάτε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή συμφωνείτε στο πλαίσιο που έθεσαν οι εργαζόμενοι;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι σας είπα.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Εμείς λέμε 5 ο κ. Κυριακόπουλος λέει 2.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα 2. Είπα 2 συν 2. 2 εμείς, 2 η μείωση ειδικού φόρου που πάει σε εσάς και επίσης όχι αύξηση του ειδικού φόρου. Είμαι σαφής.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Κύριε Κυριακόπουλε και εμείς ζητάμε να μην αυξηθεί ο φόρος, το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Ακριβώς.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Να καταλήξουμε σε συμφωνία εμείς και ….

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα αυτά τα είπαμε, δεν έχω τίποτε άλλο να πω, τελείωσα.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Το 2 δεν είναι επαρκές όμως.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνείστε με όλους εσάς και ελάτε μετά.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Κύριε Κυριακόπουλε, κύριοι των εργαζομένων εκπρόσωποι των εργαζομένων αυτή τη στιγμή υπάρχει από ό,τι φαίνεται μια κατ' αρχήν συμφωνία με την ΕΙΤΗΣΕΕ.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι πάντα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Επειδή κ. Κυριακόπουλε πάντα το λέτε και εμείς χαιρόμαστε γι' αυτό ότι στο θέμα του ασφαλιστικού και του ΕΔΟΕΑΠ είστε  ο άνθρωπος που έχουν εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ προφανώς. Είπατε ότι εγώ εκφράζω την ΕΙΤΗΣΕΕ σε αυτή την ιστορία ελπίζω να το προχωρήσετε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπω στην τσέπη του άλλου;

(Διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρότασή μου είναι πάντα όπως όλες οι προτάσεις υποθέτω και οι δικές σας, υπό την αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Εγώ σας το λέω, για να μη μου πείτε μετά ότι εγώ πρότεινα και …

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πει κανείς τίποτε μετά για θα καθίσετε στη συνέχεια να πάρετε χαρτί και μολύβι να σημειώσετε όλα αυτά τα οποία συμφωνείτε και θα τα υπογράψετε ως μια κατ' αρχήν συμφωνία.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, συμφωνία …

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα κάνουμε; Κάθε τόσο θα ψαχνόμαστε τι είπαμε;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΤΗΣΕΕ με αυτούς δεσμευτική δεν μπορεί να υπάρξει.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Με «αυτούς»;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με οποιονδήποτε.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Με τους εργαζόμενους.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει ζητώ συγνώμη. Με οποιονδήποτε δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρχουν όλοι οι συμβαλλόμενοι. Εμείς μπαίνουμε σε συμφωνία όταν υπάρχουν συμβαλλόμενοι. Μόνο μου; Δηλαδή θα δεσμευτώ εγώ να πληρώνουμε μόνοι μας πόρο χωρίς να υπάρχει κάποιος άλλος;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κυριακόπουλε είμαι πολύ σαφής σε αυτό που είπα δεν υπάρχει πρόβλημα. Είπα να πάρετε χαρτί και μολύβι να σημειώσετε την κατ' αρχήν συμφωνία σας εσείς, η ΕΙΤΗΣΕΕ με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων. Στη συνέχεια αυτή η συμφωνία θα τεθεί υπόψη αυθημερόν και στα άλλα μέρη να συμφωνούν και εκείνοι. Γενικώς να μην υπάρχει τίποτε και να λέμε ποιος συμφωνεί με κάτι αόριστο και απροσδιόριστο, δεν είναι συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει κάπου. Είναι θέμα τεχνικής προσπάθειας.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να γράψω …

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπατε, αυτά που συμφωνείτε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να γράψω την πρότασή μου. Συμφωνία εάν δεν υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΤΗΣΕΕ και σύμφωνη γνώμη των άλλων πλευρών, δεν υπάρχει.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν μίλησα για συμφωνία τελική, είπα κατ' αρχήν συμφωνία που αποτελεί πλαίσιο για να βάλουμε μέσα στη συζήτηση τις επόμενες μέρες να καταλήξουμε. Δεν μπορεί να είναι αλλιώς.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να μπω σε διαπραγματεύσεις, όταν δεν υπάρχουν όλοι οι φορείς εδώ που θα συμμετέχουν μέσα. Εγώ να κάνω τη διαπραγμάτευση που θα είναι δύο ή ενάμιση, ή υπάρχει βέτο ή όλα αυτά τα πράγματα που χρειάζονται, σήμερα δεν πρόκειται να γίνει αυτό το πράγμα από πλευράς μου. Εγώ καταγράφω μια πρόταση, θα την πάρουν οι εργαζόμενοι να τη σκεφτούν, υπάρχουν κι άλλοι εργαζόμενοι οι οποίοι πρέπει να πάρουν απόφαση αν θα συμμετέχουν ή όχι στο Ταμείο.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Εδώ είναι όλοι.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω είναι όλοι; Είναι των περιοδικών όλοι είναι εδώ;

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Βεβαίως. Είναι ο κ. Μπερεδήμας από την ΕΣΠΗΤ, είναι ο κ. Σκεπετζάκης από την ΕΤΙΤΑ, είναι ο κ. Μαυράκης από την ΕΤΕΘ και η ΕΤΗΠΤΑ είναι εδώ.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να πάνε στον ΕΔΟΕΑΠ με αυτούς τους όρους; Όλοι; Έχετε αποφασίσει; Δεν ξέρω.

Γ. ΣΚΕΠΕΤΖΑΚΗΣ: Ακούω πολύ προσεκτικά από το πρωί όλα αυτά που γίνονται εδώ, κατ' αρχήν εμείς δεν έχουμε κληθεί ποτέ, άκουσα την κα Αντωνιάδου πριν που είχε κάνει μια συνάντηση με την ΕΙΤΗΣΕΕ, εμείς δεν έχουμε κληθεί ποτέ σε καμία συνάντηση όπως και συνάδελφοι από την ΕΤΕΘ, έχουμε ζητήσει συνάντηση μαζί σας…

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα να ξεκινήσουμε σήμερα τη συζήτηση;

Γ. ΣΚΕΠΕΤΖΑΚΗΣ: Όχι δεν είπα αυτό.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί το θέτετε;

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Στην ΕΙΤΗΣΕΕ έγινε συνάντηση της ΕΣΗΕΑ μόνο Γιώργο, διευκρινιστικά στο λέω. Στον ενάμιση χρόνο αυτό, θα σου πουν άλλοι συνάδελφοι, εγώ δεν ήμουν.

Γ. ΣΚΕΠΕΤΖΑΚΗΣ: Εγώ θέλω να πω τις σκέψεις τις δικές μας. Εκπροσωπούμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της τηλεόρασης, δεν ξέρω πόσο θα είμαστε ακόμη όμως διότι έχει αρχίσει ένα σχέδιο αποψίλωσης των τεχνικών στον τηλεοπτικό σταθμό STAR αυτή τη στιγμή και ενδεχομένως να γίνει και στους υπόλοιπους με ωμό και εκβιαστικό τρόπο δηλαδή φεύγει κόσμος από τον σταθμό.

Ο κ. Κυριακόπουλος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, μιλάω για τους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα μείνουν γιατί οι τεχνικοί μάλλον δεν θα υπάρχει λόγος να υπάρχουν πια σε αυτό το καινούργιο Ταμείο το οποίο θα δημιουργηθεί. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο αποψίλωσης των σταθμών όλων με προεξέχοντα τον τηλεοπτικό σταθμό STAR …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γίνεται κ. Υπουργέ να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δράττεται της ευκαιρίας να θέσει ένα ζήτημα απλό τι να κάνουμε τώρα; Θα τον μαλώσω;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν συνεχίσει, θα φύγω. Θέλετε να είμαι εδώ ή όχι;

Γ. ΣΚΕΠΕΤΖΑΚΗΣ: Μπορώ να συνεχίσω κ. Πετρόπουλε;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια παρένθεση.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να μπω σε θέματα της εταιρείας.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια παρένθεση.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Κύριε Κυριακόπουλε δεν μπορείτε να ακούσετε ένα λεπτό και να συνεχίσουμε;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κανένα.

Γ. ΣΚΕΠΕΤΖΑΚΗΣ: Κύριε Πετρόπουλε, δεν αφορά μόνο την εταιρεία STAR, αφορά όλη την ΕΙΤΗΣΕΕ και αν δεν κάνω λάθος ο κ. Κυριακόπουλος είναι Πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ είναι η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, μια παρένθεση είναι. Θα πει το θέμα αυτό ο άνθρωπος, είναι εδώ και εκφράζει ένα πρόβλημα από ό,τι φαίνεται πολύ σοβαρό. Τι να του πω; Μη μιλάς;

Γ. ΣΚΕΠΕΤΖΑΚΗΣ: Κύριε Κυριακόπουλε, δεν θέλω να τα ακούσετε εσείς, εσείς γνωρίζετε πολύ καλά το πρόβλημα, μιλάω για να το ακούσει ο κ. Υπουργός ο κ. Πετρόπουλος. Υπάρχει ένα σχέδιο γενικό αποψίλωσης των τεχνικών σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, άρχισε με τον τηλεοπτικό σταθμό STAR θα συνεχίσει με τους υπόλοιπους, δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και υπάρχει ένα σχέδιο να γίνει ένα σούπερ μάρκετ που αυτό δεν ξέρω κατά πόσο είναι σύννομο όσον αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τα ελληνικά δεδομένα.

Μια σύμπραξη σταθμών ΣΚΑΪ -τα διαβάζετε όλοι στο Internet- STAR  και MEGA όταν αυτός ο σταθμός επιζήσει και εύχομαι πραγματικά να γίνει. Έχει αρχίσει ήδη από τους τεχνικούς αυτό το πράγμα και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους διοικητικούς και δημοσιογράφους. Εγώ παραθέτω το πρόβλημα, ήδη είμαστε σε συνεννόηση με τον κ. Νεφελούδη, εκκρεμεί μια συνάντηση τριμερής μέσα στην εβδομάδα και επίσης έχουμε και μια συνάντηση με τον κ. Παππά για να κουβεντιάσουμε το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί, στο οποίο δεν βρίσκεται λύση προς το παρόν.

Σήμερα έχει μια συνάντηση μας έχει καλέσει ο τηλεοπτικός σταθμός για διαβούλευση σε σχέση με ένα μικρό κομμάτι των εξωτερικών συνεργείων για μείωση του λειτουργικού κόστους. Δεν ξέρω τι ακριβώς θα μας πουν σήμερα, αλλά αν είναι δυνατό από τη πλευρά σας να στείλετε έναν άνθρωπο του Υπουργείου να δει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που υφιστάμεθα αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να εγκαταλείψουμε τον σταθμό, για να φύγει ο κόσμος από τον σταθμό μέσω εκβιαστικών προτάσεων από τη Διοίκηση. Και ελπίζω κάποιος να μείνει τελικά τεχνικός στους υπόλοιπους σταθμούς για να μπορέσουμε κι εμείς να μπούμε σε αυτό το Ταμείο. Ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Η διάθεση συμμετοχής στο Ταμείο υπάρχει, είναι ξεκάθαρο.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Όπως και η συμπαράστασή μας γι' αυτά που συμβαίνουν, έχουμε βγάλει και νέες ανακοινώσεις.

Γ. ΣΚΕΠΕΤΖΑΚΗΣ: Αυτό είναι αλήθεια.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Να το λέμε Γιώργο.

Γ. ΣΚΕΠΕΤΖΑΚΗΣ: Εννοείται.

ΜΕΛΟΣ: Όπως και η κινητοποίηση που θα αποφασίσουμε σε λίγο, περιλαμβάνει και εσάς. Όλοι μαζί θα πάμε στην απεργία. Και θα πάμε με μαύρο στα κανάλια! Να το πούμε αυτό.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος της ΕΤΕΡ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ: Συμπαραστεκόμαστε και εμείς στην ΕΤΙΤΑ όπως και όλοι οι άλλοι συνάδελφοι από τα υπόλοιπα Σωματεία, πέρα από αυτό ήθελα να ζητήσω το εξής: το τελικό πλάνο που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στα Σωματεία των εργαζομένων και των εργοδοτών θα το θέλαμε σε κάποιο πρακτικό σε χαρτί, ούτως ώστε να περάσει από το Διοικητικό μας Συμβούλιο και από το νομικό μας σύμβουλο να το εξετάσουμε και να πάρουμε κι εμείς τις αποφάσεις και τις θέσεις μας.  Αυτό ήθελα να πω.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει αυτά τα θέματα είναι τεχνικά θα πρέπει η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ και ο ΕΔΟΕΑΠ και όλοι από κοινού να τα επεξεργαστείτε.

Μ. ΣΑΒΒΑΚΗΣ: Είμαι Πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ αλλά εκπροσωπώ και την Ένωση Ιδιοκτητών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων, εγώ έρχομαι σε όλες τις τελευταίες συναντήσεις που έχετε κάνει. Εμείς δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία του ΕΔΟΕΑΠ εξ αρχής είμαστε του Ταμείου, δεν ήμασταν μέσα. Ακούω προσεκτικά τον κ. Κυριακόπουλο ο οποίος προσπαθεί από το πρωί να πει ότι αυτός είναι το 22%. Εμείς δεν είμαστε στη διαδικασία, δεν συμμετείχαμε στον ΕΔΟΕΑΠ θέλουμε να συμμετέχουμε, εμείς είμαστε ιδιοκτήτες, οι δυο Ενώσεις είναι περίπου 300-350 ιδιοκτήτες εβδομαδιαίοι, περιοδικά, κλαδικά και τα λοιπά και έχουμε και τους εργαζόμενούς μας.

Δεν ξέρω τι να μεταφέρω εγώ στη Ένωσή μου. Δηλαδή πως θα συμμετέχουμε; Θα κάνετε μια νομοθετική ρύθμιση; Τι να πω εγώ στα μέλη μου; Τι να πούμε στους εβδομαδιαίους επαρχιακούς; Ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι είναι το 22%. Το 22% είναι η ΕΡΤ. Οι υπόλοιποι ποιοι είναι ρε παιδιά; Εμείς δεν ήμασταν στον ΕΔΟΕΑΠ ποτέ. Προφανώς δεν εννοεί ο κ. Κυριακόπουλος ποιοι θα είναι στον ΕΔΟΕΑΠ. Από τους υπάρχοντες στον ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό εννοεί ο κ. Κυριακόπουλος; Ποιοι θα είναι; Αυτό εννοούσατε κ. Κυριακόπουλε;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό εννοούσα, γιατί αλλιώς πρέπει να δώσουμε 20% του τζίρου μας για να βγει ο ΕΔΟΕΑΠ.

Μ. ΣΑΒΒΑΚΗΣ: Εμείς δηλαδή τι είμαστε; Το 5%; Το 10%; Το 7%; Που το ξέρουμε; Το ξέρουμε; Να το βρούμε. Άρα εμείς τι λέμε στις Ενώσεις μας;

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Εσείς λέτε στις Ενώσεις σας αυτά που λέμε εδώ πέρα. Εμείς τι λέμε; Να κατέβουν οι εισφορές να μην πάνε 45% και να βάλουμε ένα φόρο από το τζίρο. Αυτό λέμε.

Μ. ΣΑΒΒΑΚΗΣ: Εντάξει.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για να είμαστε πρακτικοί. Ορίστε ο κ. Σαββάκης βάζει ένα θέμα ποιο είναι το πλαίσιο. Επομένως η συμφωνία που έχει επέλθει ήδη μεταξύ της ΕΙΤΗΣΕΕ και των εκπροσώπων των εργαζομένων να πιστοποιηθεί σε ένα πλαίσιο εγγράφως, να κοινοποιηθεί, να προχωρήσει η συζήτηση παρακαλώ μετά από δυο μέρες να επικοινωνήσουμε ξανά να κλείσουμε αυτό το θέμα.

Πρακτικά δεν μπορεί διαφορετικά να το δούμε. Σήμερα να ανταλλάξετε τα μεταξύ σας κείμενα να συμφωνηθούν και να δοθούν στον κ. Σαββάκη αύριο, σε όλους τους ενδιαφερόμενους για να προχωρήσουμε σε μια τελική συμφωνία να κλείσει αυτό το θέμα.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ είχαμε κάποιο εργοδοτικό φορέα από τις επαφές σας που έχει διαφωνήσει;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καμία διαφωνία.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Γιατί αυτό είναι κρίσιμο. Αν υπάρχει εργοδοτικός φορέας που διαφωνεί εκ των προτέρων, πρέπει να το θέσουμε.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει μια δυναμική που οδηγεί σε συμφωνία, η σημερινή συζήτηση στο επίπεδο στο οποίο υπάρχει.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ να ρωτήσω διευκρινιστικά για τον ΟΤΕ …

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μη συνεχίζετε τώρα δεν γίνεται, μη φέρουμε άλλα θέματα. Επειδή λείπατε, είπαμε τεχνικά ανταλλάσσετε τα κείμενα μεταξύ σας ΕΙΤΗΣΕΕ και ΕΣΗΕΑ …

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Μέχρι πότε;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα μπορείτε να το καταλήξετε. Αύριο το πολύ να υπάρχει αυτό το κείμενο. Αύριο το πρωί να υπάρχει, να το στείλουμε σε όλους τους υπόλοιπους εργοδότες, να επικυρώσουν και αυτοί το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας και να βρεθούμε σε μια συνάντηση τελική.

ΜΕΛΟΣ: Εσείς πότε θα μιλήσετε;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση υπογράφει με τις πράξεις και τις αποφάσεις της. Αλλά είναι δημοκρατική Κυβέρνηση και θέλει εσάς.

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Αν ερμηνεύω καλά, από τη στιγμή που δεσμεύτηκε ο Υπουργός ότι συμφωνεί …

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Δεσμευτήκατε κ. Υπουργέ ότι συμφωνείτε; Να καταγράφεται παρακαλώ.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπα.

Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Το είπατε, εντάξει.

(Διαλογικές συζητήσεις - Κλειστά Πρακτικά)

Σ. ΚΑΠΑΚΟΣ: Ο Υπουργός δήλωσε ευθέως ότι συμφωνεί με το σχέδιο που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, έχουμε τη συγκατάθεσή του.

ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 

ΑΝΑΠΟΔΑ

 

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας