ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Τα πρακτικα της συναντησης Εργατικων και Εργοδοτικων Ενωσεων στον τυπο

Αυγ. 6, 2017

Διαβαστε με προσοχη πως προεκυψε το σχεδιο Καπακου.

                               -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

 ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

 ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 

 

ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνάδελφοι ν’ αρχίσουμε. Σε όσους γιόρταζαν χρόνια πολλά. Είδα αισιόδοξα χαμόγελα μπαίνοντας. 

Πληροφορήθηκα ότι είναι παρόντες όλοι εκτός από την Ένωση Περιφερειακών Εφημερίδων που ειδοποίησε ότι για λόγους που αφορούσαν προσωπικές δυσκολίες δε μπόρεσε να παρευρεθεί ο Πρόεδρος, η Ένωση Επαρχιακού Τύπου και η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δεν παρίσταται και η ΣΥΠΕ, Περιφερειακού Τύπου. 

Κάλεσα να παρευρίσκονται σήμερα και από την ΕΡΤ. Είναι κανείς; Είναι η κα Σουλτανιά. Από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων; Ο κ. Δημητρόπουλος. Από ΟΤΕ TV και από τη FORTHNET; 

Γ. ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ: Από τη FORTHNET είμαι εγώ. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πλέον έχουμε και τη μελέτη στην πληρότητά της, δεν είναι προμελέτη πια, υποθέτω ότι όλοι την έχετε δει. Εκείνοι που τουλάχιστον πρωταγωνιστούν στη συζήτηση και στην εξεύρεση της λύσης.

Θ’ αρχίσουμε με τη γνωστή σειρά. Ο κ. Κυριακόπουλος έχει το λόγο. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω εκφραστεί γραπτώς και συγκεκριμένως και έχουν πάρει όλοι τα κείμενά μου. Το πρώτο κείμενό μου αφορούσε ποια είναι με σαφήνεια κι επανέλαβα για πολλοστή φορά, η θέση της Ένωσης Τηλεοπτικών Σταθμών που είναι συγκεκριμένα κριτήρια και ποια είναι η συγκεκριμένη πρόταση που έχουμε βάλει για να μην υπάρχει κάποια παρανόηση, το δεύτερο θέμα αφορούσε το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει θέση από τους άλλους φορείς, η μόνη θέση η οποία είναι συγκεκριμένη είναι η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ και περιμένουμε ν’ ακούσουμε τις θέσεις των άλλων φορέων και του Υπουργείου επ' αυτού. 

Και το τρίτο κομμάτι έχει να κάνει με τη μελέτη βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ η οποία κατά την άποψή μου δεν αποτελεί μελέτη βιωσιμότητας, αποτελεί υπολογισμό του αναλογιστικού ελλείμματος σε βάθος 40 ετών, δε θυμάμαι πόσο είναι αυτό, το οποίο ανέρχεται από 60 έως 70 και κάτι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και υπολογίζεται μόνο το 3% το οποίο βάζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΕΔΟΕΑΠ και λέει πάρα πολύ ωραία, «βρείτε τον πόρο, τα 70 εκατομμύρια».

Εμείς είχαμε ζητήσει κάποια συγκεκριμένα πράγματα τα οποία τα είχαμε πει και προφορικά εδώ και γραπτώς, τα οποία δεν τα έχουμε λάβει. Άρα όσο μας αφορά δεν είναι πλήρης η μελέτη και δε μπορούμε να εκφράσουμε καμία άποψη επί της βιωσιμότητας ή όχι του Ταμείου. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, όταν πάρουμε τα στοιχεία και πάρουμε και τις θέσεις θα τοποθετηθούμε. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχατε πει κ. Κυριακόπουλε ότι η πλευρά η δική σας είναι διαθέσιμη να καταβάλλει κι ένα μέρος για την αναγκαία συμπλήρωση στο ποσόν.. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπό προϋποθέσεις, τις οποίες έχω καταγράψει. Μην πιάνουμε μόνο το ένα, υπάρχει και το δεύτερο. Οι προϋποθέσεις λένε ότι είναι βιώσιμο το Ταμείο, το οποίο σημαίνει ότι δε θα έχουν ρίσκο οι εργαζόμενοί μας να πάρουν σύνταξη μετά από ορισμένα χρόνια, λέει αυτό, λέει ότι θα συμμετέχουν όλοι οι οποίοι απασχολούν εργαζομένους με τον ακριβώς ίδιο τρόπο που θα συμμετέχουν τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ και ούτω καθ' εξής. 

Σας τα έχω πει, σας τα έχω ξαναγράψει, με μεγάλη σαφήνεια είναι αυτά, δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να διαφωνεί, να συμφωνεί μ’ αυτά που λέω εγώ, αλλά αυτό που δε μπορεί να πει είναι ότι δεν είμαι σαφής και δεν είναι γραμμένες λεπτομερώς όλες οι θέσεις μας. Αυτό δε μπορεί να το πει κανένας νομίζω. Από κει και πέρα, πέραν των δικών μας θέσεων που είναι γραμμένες και συγκεκριμένες, δεν έχω δει καμία άλλη θέση. Δε θα έπρεπε να υπάρχει κάποια θέση από κάποιον άλλον σε όλο αυτό το τραπέζι με 40 άτομα; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην τελευταία συνάντηση είχα παρακαλέσει, είχα παροτρύνει όλες τις πλευρές να συνεχίσετε τις συναντήσεις. Δεν έγινε καμία επικοινωνία μεταξύ σας; 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία δεν έχει γίνει. Εγώ έχω πει, έχω γραπτώς ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε τα στοιχεία δεν έχω πάρει, τί μου λέτε τώρα; Καμία συνάντηση δεν έγινε κι εγώ τί χρειάζομαι – δεν είναι τί χρειάζομαι εγώ, οποιοσδήποτε ασχολείτο με το Ταμείο θα έπρεπε να ξέρει ποιο είναι το έλλειμμα του Ταμείου αν εφαρμοστούν κάποια σενάρια. 

Εκτός αν μου πείτε εσείς πού θα βρούμε τα 70 εκατομμύρια. Υπάρχει κάποια πρόταση με 70 εκατομμύρια; Επίσης η πρότασή μου εδώ να ας θυμίσω, που έχουμε κάνει είναι η εξής: 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θυμάμαι ότι υπολογίζονταν εγκαίρως το 30.. .

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς λέμε ότι όσο ήταν το αγγελιόσημο –προσέξτε κάτι, υπάρχει ένα βασικό θέμα, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ούτε μην ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει. Το Ταμείο όταν υπήρχε το αγγελιόσημο, είχε συνολικά έσοδα 20 εκατομμύρια. Η πρόταση της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι ότι τα χρήματα που έβγαλε από το αγγελιόσημο τα υποκαθιστά, λέει «σας τα δίνουμε με τη μέθοδο που έχουμε πει. 

Το Ταμείο πάλι είχε πρόβλημα γιατί τα έξοδά του είναι πάνω από 20 εκατομμύρια. Άρα το πρόβλημα υπήρχε και όταν υπήρχε το αγγελιόσημο. Δεν έχω ακούσει κάποια λύση επ' αυτού, συγνώμη. Εκτός αν βρείτε κάποιον πόρο, υπάρχει μια λύση που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι κι έχουν πει ότι το Υπουργείο πρέπει να βρει έναν πόρο, ο οποίος αυτός ο πόρος αντιλαμβάνομαι ότι αφού αφαιρεθούν τα χρήματα που βάζουν οι εργοδότες, οι εργοδοτικές εισφορές, θ’ ανέλθει, έτσι με το μάτι, γύρω στα 560 εκατομμύρια ευρώ. 

Άρα το ερώτημα που θέτω εγώ είναι προς τον κ. Πετρόπουλο: Έχετε πόρο, μπορείτε να εντοπίσετε κάποιον πόρο 50 εκατομμυρίων ευρώ; Αυτό ήταν το ερώτημα που θυμάμαι ο κ. Τσαλαπάτης το είχε αναπτύξει την προηγούμενη φορά. Άρα οι εργοδότες τα πλήρωσαν, ό,τι έδιναν μέσω εισφορών ή μέσω αγγελιοσήμου, τα δίνουν. Έχετε τ’ άλλα 50; Πού είναι; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχατε πει στην προηγούμενη… 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, με το 2% είναι αυτά που σας λέω, με αυτά που σας έχω πει, έως τάδε. Και σας τα έχω γράψει κιόλας, έχω κάνει κι υπολογισμούς. Ωραία, αφαιρέστε τα, τα δώσαμε εμείς αυτά. Τα υπόλοιπα πού είναι; Με αυτά είναι αυτά που σας λέω. Πες ότι εισπράττει το Ταμείο αυτά που εισέπραττε επί αγγελιοσήμου. Αυτά που εισέπραττε επί αγγελιοσήμου ήταν γύρω στα 18, 20, 22, ανάλογα με το χρόνο. 

Μπορεί να πάρει τη μελέτη της Ένωσης και τα γράφει ωραία αυτά. Ωραία, εδώ λένε 70. Τα 50 πού είναι; Ποιος θα τα πληρώσει τα 70; Εμείς πληρώνουμε ό,τι πληρώναμε και μαζί με το αγγελιόσημο, έστω. Τα 50 πού είναι; Αυτό είναι το ερώτημα που ψάχνω εγώ να καταλάβω. Δε μου έχει απαντήσει κανένας. Ο μόνος που μου έχει απαντήσει είναι ο κ. Τσαλαπάτης την άλλη φορά, είπε ότι αυτά πρέπει να τα βρει το κράτος, να βρει έναν πόρο. 

Ωραία, να μιλήσουμε για τον πόρο αυτών των 70 εκατομμυρίων, των 50 εκατομμυρίων, αφού πληρώσουμε εμείς όλα αυτά που πρέπει να πληρώσουμε; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 3 εκατομμύρια περίπου το μήνα είναι με την υπάρχουσα ευρύτητα. 3 εκατομμύρια το μήνα είναι το κόστος σήμερα, οι δαπάνες.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έσοδα 20. 

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Παραπάνω

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά μέσο όρο 18 το ’14, 19, 20, 21, 22, 25. Μέχρι τα 35; 

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Παραπάνω. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχετε παραπάνω έσοδα φέτος;

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Εισπράξαμε απαιτήσεις. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι one-off, αυτά που σας χρωστούσαν. Μην τα μετράτε έτσι. Θα έχετε για πάντα one-off; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή πρέπει η Ιστορία κάποτε ν’ αποτυπώσει τη σημερινή συζήτηση, να μιλάτε στο μικρόφωνο. 

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Θέλω να επισημάνω το εξής: Πολύ ωραία τα 20 εκατομμύρια που μας λένε εδώ οι εργοδότες, αλλά τα 20 εκατομμύρια αφορούσαν ένα περιορισμένο εύρος Μέσων Ενημέρωσης. Τώρα μας λένε ότι δίνουν 20 εκατομμύρια. Επί ποίου μεγέθους μας δίνουν 20 εκατομμύρια; Επί ποίου μεγέθους προκύπτουν τα 20 εκατομμύρια; Εγώ διάβασα, λέω επί ποίου; Δεν το έχω καταλάβει εγώ το μέγεθος.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα 35 εκατομμύρια που έχετε έξοδα είναι επί του σημερινού μεγέθους και τα 20 εκατομμύρια, αυτά που καταγράφουμε εμείς, επί του σημερινού μεγέθους. Και ζητήσαμε από τους αναλογιστές να κάνουν την προβολή επί του νέου μεγέθους. Δηλαδή αν εν συν 2, 3, 4 χιλιάδες. Κι αυτή η προβολή δεν έχει γίνει. Στο τζίρο των 400 εκατομμυρίων που είναι τα κανάλια, τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες, που είναι σήμερα. Επί του συνόλου, εγώ μόνο επί του συνόλου μιλάω. 

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Από πού προκύπτουν τα 20 εκατομμύρια που λέτε εσείς; 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν διαβάσετε το email μου τα γράφει αναλυτικά.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, 200 και 200 κάνουν 400. 

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε 100 εμείς τζίρο; 

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2017 όμως έχουμε 40. Γιατί ξέρετε κάτι; Υπήρξε και μία πτώχευση της Ελλάδος, ένα μνημόνιο κτλ. κι έχουν μειωθεί τα έσοδα όλων εδώ πέρα των εργοδοτών κατά 5%, πιστεύω να το ξέρετε. Μπορείτε να ρωτήσετε κι άλλους εδώ πέρα συναδέλφους πόσο έχει μειωθεί ο τζίρος τους αυτή την περίοδο. Εκτός αν νομίζετε ότι έχουν αυξηθεί οι τζίροι τα τελευταία 10 χρόνια. Μακάρι δηλαδή. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Είμαι ο Γραμματέας της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθηνών. Να σας πω ότι κάναμε μια προσπάθεια να επαναλειτουργήσουμε την Ένωση η οποία τους τελευταίους μήνες ήταν σε κάποια κατάσταση εν πάση περιπτώσει μη λειτουργίας και καλούμαστε τώρα να συμμετάσχουμε και σε μερικές συζητήσεις που γίνονται γι’ αυτά τα θέματα. 

Εγώ θα σας πω εν συντομία πέντε πράγματα. Πρώτον, θα ήθελα να ζητήσω λίγο χρόνο κι όταν λέω λίγο χρόνο δε μιλάω για μήνες, μιλάω για πιθανόν μία με δύο εβδομάδες για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε και από τους κυρίους που έχουμε εδώ στην Ένωση και οι οποίοι παρακολουθούν τη συζήτηση αλλά και απ’ όλους σας και να συζητήσουμε αυτό το θέμα και εμείς για να μπορέσουμε να έχουμε μια διαμορφωμένη άποψη η οποία να προσεγγίζει και τις δικές σας απόψεις κι όλα αυτά τα πράγματα. Το ένα είναι αυτό. 

Αντιλαμβάνομαι εδώ πέρα ότι έχουμε να λύσουμε ένα θέμα το οποίο είναι πολύ μπερδεμένο. Δηλαδή έχουμε κάποιους εργαζομένους οι οποίοι ανήκουν σ’ ένα Ταμείο, έχουμε κάποιους εργαζομένους οι οποίοι τόσα χρόνια δεν ανήκαν σ’ ένα Ταμείο αλλά έπαιρναν κάποια χρήματα από το Ταμείο αυτό ή εν πάση περιπτώσει από τον πόρο αυτόν που λέγεται αγγελιόσημο, έχουμε κάποιους εργαζομένους οι οποίοι θέλουν να μπουν τώρα μέσα στο Ταμείο, έχουμε κάποιους εργαζομένους οι οποίοι πληρώνονταν και ποτέ δε συμμετείχαν σ’ αυτό το Ταμείο και παίρνουν συντάξεις.

Έχουμε κάποιες συνδικαλιστικές Ενώσεις που έχω πληροφορηθεί ότι έπαιρναν αρκετά λεφτά μέσα απ’ αυτό το Ταμείο. Και πάρα πολλά μπερδεμένα πράγματα και ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει το τί γίνεται. Αυτό που θέλω να πω από πλευράς εφημερίδος, είναι ότι οι περισσότερες εφημερίδες, για να μην πω όλες, είναι πτωχευμένα μαγαζιά. 

Αυτό το ξέρετε, έχουμε πολλές φορές έρθει σε αντιπαράθεση όσον αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν οι εφημερίδες κι όλα αυτά τα πράγματα και τα βλέπετε κάθε μέρα και το τί γίνεται και πώς εξελίσσονται όλες αυτές οι καταστάσεις. 

Παρ’ όλα αυτά όμως, επειδή το Ταμείο και η Ένωση Εκδοτών παραδοσιακά ήταν πάρα πολύ κοντά στα θέματα των Δημοσιογράφων και του Τύπου και εν πάση περιπτώσει εγώ πιστεύω πάντα και πίστευα ότι εάν δεν υπάρχει μια σύμπραξη, εν πάση περιπτώσει μια συμφωνία μεταξύ και των δυο πλευρών, εννοώ πλευράς εργοδοσίας όπως το λέτε και εργοδοτών απ’ τη μία και εργαζομένων απ’ την άλλη και όλων αυτών και του Υπουργείου βεβαίως, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. 

Νομίζω ότι πρέπει πλέον να ξεσκεπάσουμε όλα αυτά τα πράγματα  που  γίνονται, έχω ακούσει κ. Καρούζο και συγχαρητήρια για την εκλογή σας κιόλας, σημεία και τέρατα που συνέβαιναν στον ΕΔΟΕΑΠ. Δε θα πω σ’ αυτά. Εδώ πέρα δεν υπάρχει μια σύμπνοια μεταξύ σας. Και μεταξύ μας αν θέλετε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. 

Και πάμε να λύσουμε κάτι το οποίο είναι γόρδιος δεσμός χωρίς να έχουμε μια σύμπνοια μεταξύ μας. Δεν ξέρω πώς μπορεί να λυθεί αυτό. Κι όταν λέω ότι δεν έχουμε μια σύμπνοια, δεν έχουμε μια σύμπνοια σε βασικά πράγματα μεταξύ μας. Και σε πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν αντιληπτά αλλά κι από την άλλη πλευρά να γίνουν αντιληπτά. 

Τέλος πάντων, για να τελειώσω γιατί δε θέλω να μακρηγορήσω, η διάθεση που υπάρχει τουλάχιστον από την πλευρά της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων, είναι να βρούμε μια λύση. Και να βρούμε μια λύση που θα είναι προς το συμφέρον όλων και βεβαίως αυτό που είπε και ο κ. Κυριακόπουλος το οποίο το επικροτώ, η λύση να είναι βιώσιμη. Και να είναι βιώσιμη απ’ όλες τις πλευρές. 

Δε μπορεί να είναι βιώσιμη από πλευράς μάλιστα, να βρούμε, ή ν’ αναλύσουμε το θέμα του Ταμείου και από την άλλη στην ουσία το Ταμείο να μη μπορεί να λειτουργεί και δε θα υπάρχουν εργαζόμενοι, διότι δε θα υπάρχουν εφημερίδες ή ένα μέρος εν πάση περιπτώσει του όλου κλάδου. Αυτά δε γίνονται. Εδώ πρέπει να βρούμε τρόπους που να μπορέσουμε να έχουμε και τη βιωσιμότητα των κλάδων, να δούμε πώς αντέχουν να δώσουν παραπάνω οι εργοδότες και σας ενημερώνω ότι ήδη έχουμε μια προσαύξηση 10%, 12% και θα φτάσει απ’ ό,τι θυμάμαι, μέχρι το ’20 θα πάει στο 12% επιπλέον για τα μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ. 

Συζητάμε τώρα τί είναι αυτά τα μέλη και ποια είναι αυτά τα μέλη και γιατί δε θα μπορούσαμε να έχουμε παραπάνω μέλη για να είμαστε ακόμα καλύτερα. Συζητάμε και πρέπει να δούμε και πώς θα πληρώσουμε αυτές τις εισφορές εμείς σαν εργοδότες. Συζητάμε να δούμε και πόσα μπορούμε να πληρώνουμε, δηλαδή αυτό που είχε το ΙΚΑ παλιά το οποίο σταμάτησε και γιατί σταμάτησε δεν το έχει καταλάβει κανένας και μάλιστα μ’ αυτές τις συντάξεις, που υπήρχε ένα πλαφόν. 

Δηλαδή μπορεί να έπαιρνε κάποιος, δεν υπάρχουν βέβαια αυτά τα νούμερα, αλλά παλιά έτσι ήταν, έπαιρνε κάποιος 10.000 κι έπρεπε να δίνει το 7% επί των 10.000 ενώ το ΙΚΑ τότε ήταν με το πλαφόν στα 2.600. Τα θυμάστε όλα αυτά τα πράγματα. Λοιπόν, όλα αυτά τα πράγματα να μπουν κάτω, να εξηγήσουμε και στον Υπουργό αλλά και να καταλάβουμε όλοι μας γιατί τόσον καιρό αφήναμε τον ΕΔΟΕΑΠ και δημιουργούσε αυτά τα ελλείμματα κάθε χρόνο της τάξεως των 30, 40, 50 χιλιάδων. 

Να δούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχουμε οι εργοδότες, γιατί δε σας κρύβω, κι εγώ έχω υποχρεώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ, κι εγώ δηλαδή χρωστάω χρήματα στον ΕΔΟΕΑΠ, να συζητήσουμε πέντε πράγματα αν είναι σωστά ή όχι, να δούμε πώς μπορούμε να τ’ αλλάξουμε και να καθίσουμε να βρούμε και μια λύση σ’ αυτό το πράγμα που όλοι θέλουμε να υπάρχει. 

Διότι αυτό που ξεχώριζε εν πάση περιπτώσει τους εργαζομένους στον Τύπο, τουλάχιστον όσον αφορά την ΕΣΗΕΑ και την ΕΠΗΕΑ ήταν ότι υπήρχε αυτό το Ταμείο. Το οποίο βεβαίως και οι άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις το σνομπάρανε απ’ την άλλη πλευρά, διότι αν είχαν μπει όλοι αυτοί μέσα από την αρχή, εδώ και τόσα χρόνια που λέγαμε εμείς, σαν Ένωση Εκδοτών και αυτό μη μου πείτε ότι δεν το λέγαμε, το λέγαμε πάντα, δε θα είχαμε αυτά τα τεράστια προβλήματα που έχουμε τώρα. 

Δηλαδή έχουμε φτάσει πλέον, εφημερίδες και κανάλια, να βάλω και τα κανάλια αλλά μην κρυβόμαστε, το περιεχόμενο κ. Τσαλαπάτη και το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, το παράγουν οι εφημερίδες. Και πληρώνουμε εμείς τις εργοδοτικές μας εισφορές ή όσοι αντέχουμε ή εν πάση περιπτώσει, ό,τι χρωστάμε, να το πω κι αυτό… 

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Δε μας λες τα νούμερα που χρωστάτε;

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Έχει σημασία;

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Δεν τα ξέρω.

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Ούτε εγώ τα ξέρω. 

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Εντάξει. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Εννοώ για τον κλάδο. Για μένα προσωπικά βεβαίως τα ξέρω. Όπως ξέρω και τί έχει χρεωθεί η εφημερίδα όχι μόνο η δική μου αλλά και οι άλλες εφημερίδες, επειδή έκανα διαφήμιση στην τηλεόραση για να διαφημίσουν την εφημερίδα για να πάρουν περισσότερες κυκλοφορίες για να μπορούν να πληρώνουν τους εργαζομένους και να μπορούν να πληρώνουν και τα Ταμεία. Και χρεωνόμαστε κι εμείς οι ίδιοι. 

Όταν είχαμε τους κρατικούς φορείς αν θυμάστε, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ακόμα και δεν πλήρωναν αγγελιόσημο. Και έβαζαν τις ίδιες εφημερίδες, δηλαδή τους εαυτούς μας τους ίδιους να πληρώνουμε αγγελιόσημο. Κι αυτά τα θέματα δεν τ’ αφήναμε. Το μόνο που λέγαμε ήταν «ισχύει ο νόμος». Ποιος νόμος; Εμείς τον κάναμε το νόμο. Ή εν πάση περιπτώσει τον κάναμε όπως έπρεπε να γίνει ο νόμος. Αλλά κάποια στιγμή αλλάζουν τα δεδομένα. Και δεν τα έχουμε πειράξει τα δεδομένα αυτά. 

Πήγαμε και φάγαμε ένα PSI ένα δις, πόσο ήταν εκείνο, η ιστορία τότε με τον ΕΔΟΕΑΠ, κάναμε μετά τις βλακείες, διότι πρέπει να τα λέμε κι αυτά κ. Καρούντζο, κάναμε μετά τις βλακείες και πήγαμε και προεξοφλήσαμε τα ομόλογα που είχαμε, δεν ξέρω πόσων εκατομμυρίων για να πάρουμε 5 εκατομμύρια κι όλα αυτά τα πράγματα. 

Δηλαδή εντάξει, να τα κάνουμε όλα, να καθίσουμε κάτω αλλά εν πάση περιπτώσει να καθίσουμε πλέον όχι σε μια κατάσταση ν’ αντιμαχόμαστε, αλλά να καθίσουμε κάτω να τα δούμε όλα μαζί και να δούμε τα προβλήματα και να τα θίξουμε και τα προβλήματα. Δηλαδή εγώ κάνω ένα ερώτημα: Να πληρώσουν όπως λέει ο κ. Κυριακόπουλος οι εργοδότες παραπάνω, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν κάτι παραπάνω; Ρωτάω εγώ. Πρέπει να πληρώσουν παραπάνω; 

Μακάρι να μην πρέπει να πληρώσουν και να μειωθεί και των εργαζομένων. Αλλά εάν πρέπει να σώσουμε το Ταμείο; Γιατί να μην το δούμε και αυτό; Εγώ δε μπαίνω στα τεχνικά διότι δυστυχώς δεν έχω προλάβει ακόμη να ενημερωθώ 100% για τα τεχνικά κομμάτια. Και μπαίνω στη φιλοσοφία αυτής της κουβέντας. Και πώς πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα. 

Και να καταλάβουμε τα αιτήματα που έχει ο κάθε κλάδος ή η κάθε Ένωση, να την αντιληφθούμε και να δούμε εν πάση περιπτώσει τί γίνεται. Αλλά να ξέρουμε και τί έχουμε κάνει μέχρι τώρα όλοι μας. Γιατί το πιο εύκολο απ’ όλα είναι να πηγαίνουμε σε μια κυβέρνηση και να ζητάμε, ξέρετε, έχουμε αυτό το αίτημα, έχουμε εκείνο το αίτημα, έχουμε εκείνο το αίτημα. Και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε όλοι μας, ξαναλέω. Με τα αιτήματα που είχε ο καθένας ή ο κάθε μικρός κλάδος. 

Και η κυβέρνηση προσπαθεί για να μη δυσαρεστήσει κανένα –οι κυβερνήσεις, προς θεού, κ. Πετρόπουλε δεν αναφέρομαι προσωπικά σ’ εσάς, οι κυβερνήσεις για να μη δυσαρεστήσουν τους κλάδους, εν πάση περιπτώσει είχαμε και μια κατά κάποιον τρόπο εξουσία, ανάθεμα τί εξουσία έχουμε αλλά εν πάση περιπτώσει. Αυτό γινόταν.

Και καθόμαστε όλοι μας και κωφεύαμε και το πηγαίναμε λίγο πιο πέρα. Και άντε λίγο πιο πέρα και άντε λίγο πιο πέρα. Δηλαδή δεν ξέραμε εδώ και δυο χρόνια ότι κάποια στιγμή το αγγελιόσημο θα το κόψουν; Ελπίζαμε όλοι να μην κοπεί. Αλλά κόπηκε. Το ξέραμε. Τί κάναμε δυο χρόνια;

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Χωρίς αποτέλεσμα όμως. Και μάλιστα να σας πω κάτι; Αυτά που λέει τεχνικά, γιατί ο κ. Κυριακόπουλος είναι άρτια καταρτισμένος τεχνικά, σας το λέω, τον ξέρω χρόνια τον άνθρωπο, όπως είμαι κι εγώ αν θέλετε γιατί είμαι κι εγώ πάρα πολλά χρόνια στο χώρο του Τύπου, δεν έχουμε κάνει τίποτα. Πασαλείβουμε. Και θα πρέπει να κάνουμε την κριτική στον εαυτό μας. Όλοι μας. 

Μόνο έτσι θα πάμε πιο πέρα. Δε θα πάμε πιο πέρα με τον έναν να λέει για τον άλλο και να τον βρίζει. Διότι υπάρχουν και τέτοια θέματα αλλά να μην τα θίξουμε τώρα. αφήστε τα αυτά, να τα πάμε στη μπάντα. Αυτά έχω να πω εγώ. Η διάθεση από την Ένωση Ιδιοκτητών υπάρχει, να βρούμε μια λύση σωστή να είναι μια λύση όμως βιώσιμη και όχι μόνο για το Ταμείο αλλά και για τις εφημερίδες. 

Διότι αν βάλετε στις εφημερίδες 20 ή αυτό το 3 ή το 5 που λέτε, κατ' αρχάς έχουμε να το πληρώσουμε; Μπορούμε να το πληρώσουμε; Μας έχετε ρωτήσει αν μπορούμε να το πληρώσουμε; Όταν δε μπορούμε να πληρώσουμε τα μίνιμουμ που είχαμε μέχρι τώρα; Και μη μου πείτε ότι τρώμε τα λεφτά σαν εργοδότες, το ξέρετε πολύ καλά πλέον ότι δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Και ξέρετε ότι οι κυκλοφορίες έχουν πέσει όχι 50% που λέει ο κ. Κυριακόπουλος, οι κυκλοφορίες έχουν πέσει ακόμα και στις κυριακάτικες. 

Το «Πρώτο Θέμα» πούλαγε 250 και τώρα πουλάει κάτω από 50. Κι αν λέει και την αλήθεια. Αλλά δεν έχει σημασία, δε μιλάω για το «Πρώτο θέμα», λέω γενικότερα για τις κυκλοφορίες. Μιλάμε λοιπόν για κάποιες κυκλοφορίες οι οποίες είναι κατά 70% κάτω, με μια διαφήμιση η οποία είναι συνεχώς, εγώ προσωπικά σας το λέω για την εφημερίδα μου, δεν υπάρχει έτος από τα 6 χρόνια που έχω πάρει αυτό το μαγαζί που λέγεται «Ελεύθερος Τύπος», δεν υπάρχει έτος που να μην έχει μειωθεί η διαφήμιση. 

Κι όταν λέμε έχει μειωθεί, 20% και 25% κάθε χρόνο. Το πρώτο τρίμηνο είναι άθλιο για τις εφημερίδες. Λοιπόν, αυτά τα πράγματα πρέπει να τα λύσουμε. Και πρέπει να έχουμε και έναν προσανατολισμό. Είχα πει στον κ. Νικολόπουλο απέναντι την άλλη φορά που είχαμε συζητήσει και του λέω «οκέι, να μπουν οι εργοδοτικές εισφορές, να στηρίξουμε τους ανέργους συναδέλφους σας, πάρα πολύ ωραία όλα αυτά, έχετε σκεφτεί όμως μήπως πρέπει να στηρίξουμε μ’ ένα ΕΣΠΑ τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις εφημερίδες και σε όλες τις εταιρείες του Τύπου; 

Γιατί δεν πάμε προς αυτή την κατεύθυνση; Η εφημερίδα να έχει 50 εργαζομένους, 100, όσους συμφωνήσουμε εν πάση περιπτώσει. Κι έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο να υπάρχουν εφημερίδες που να έχουν 100, 150 εργαζομένους και να έχουμε τις καινούργιες εφημερίδες και να βγαίνουν με 5 εργαζομένους και 10 και να μην είναι κανένας στη μισθοδοσία. 

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Αυτό απασχολεί την Ένωσή σας;

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Βεβαίως. Συγνώμη κ. Τσαλαπάτη σας είπα ότι πριν τρεις μέρες κληθήκαμε στο Συμβούλιο. 

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Φωτογραφίσατε τον Πρόεδρό σας, γι’ αυτό.

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Ποιον Πρόεδρό μας;

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Τον κ. Χατζηνικολάου φωτογραφίσατε. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Δε φωτογραφίζω κανέναν κ. Τσαλαπάτη. 

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Δε φωτογραφίζω κανέναν. Και να καθίσουμε να συζητήσουμε αν μία εβδομαδιαία εφημερίδα πρέπει να έχει μια μισθοδοσία και να πληρώνονται οι εργοδοτικές εισφορές για όλο αυτό όταν δουλεύει για 4 φορές την εβδομάδα. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση. όπως πρέπει να δούμε και το τί κάνουμε με το internet που παράγουμε εμείς το πρωτογενές υλικό και οι εργαζόμενοι εκεί πέρα παίρνουν μαύρα ή παίρνουν 300 και 400 ευρώ και δεν τους βάζουν και στη μισθοδοσία και δε μπορούμε να τους βάλουμε και στο Ταμείο να έχουμε λίγο παραπάνω χρήματα στο Ταμείο. Όλα αυτά τα πράγματα. 

Και το τί κάνουμε με τα περιοδικά, και γιατί το ΤΑΙΣΥΤ ήταν τόσον καιρό έξω, γιατί το ΤΑΤΑ ήταν τόσον καιρό έξω. Εν πάση περιπτώσει άμα ήταν έξω και ήταν επιλογή τους τότε γιατί δίναμε τόσα λεφτά σ’ αυτά τα Ταμεία; Για εξηγήστέ το μου αυτό να το καταλάβω. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα και να είμαστε σε όλα τα πράγματα να είναι ικανοποιημένοι και να ικανοποιούμε το κάθε μικρό πράγμα του καθενός μας. Δε γίνεται αυτό το πράγμα. 

Εδώ θα κάνουμε υποχωρήσεις, τα είπε και ο Πρωθυπουργός μια χαρά χτες, θα κάνουμε υποχωρήσεις εκεί που πρέπει να κάνουμε. Εγώ νομίζω ότι σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να κάνουμε, δηλαδή οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους τεχνικά πρέπει να την κάνουν και εμείς θα την κρίνουμε όλοι μας, αλλά πρέπει να την κάνουν αυτή τη δουλειά. Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι που λες κ. Κυριακόπουλε από την έκθεση που βγάλαμε την οποία την πληρώσατε, κι εμείς δεν ξέρω αν την πληρώσαμε, δεν είχαμε λεφτά… 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μόνοι που έχουμε πληρώσει είμαστε εμείς. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Εντάξει. Απ’ ό,τι μου λέει ο κ. Λάγιος έχουμε πει ότι θα δώσουμε κι εμείς κάποια λεφτά, κάτσε να μαζέψουμε κανένα φράγκο. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απλώς να είμαστε ακριβείς. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Ωραία, να είμαστε ακριβείς. Εάν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την έκθεση την αναλογιστική, πραγματικά σας λέω, να κάνουμε μια άλλη. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια χαρά είναι η αναλογιστική, δεν είναι πλήρης είπα. Η αναλογιστική σωστή είναι. Αλλά λέει μόνο τα έξοδα. Και έσοδα; 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Τότε γιατί την πληρώνουμε εφ' όσον δεν είναι πλήρης;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω, εγώ ζήτησα ορισμένα πράγματα. Η ΠΟΕΣΥ δεν το έχει αναλάβει αυτό το θέμα; Θα μας τα παραδώσουν αυτά που έχω ζητήσει; Τα έχετε παραγγείλει; 

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα δεν είναι τελική. Αυτά που σας ζήτησα γραπτώς και θα πληρώσω, θα τα πάρουμε ή όχι; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρουμε πότε θα τα έχουμε αυτά; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στις επόμενες 15 μέρες. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, χαίρομαι. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το τελευταίο μήνυμά ας το διαβίβασα αμέσως και στους παρευρισκόμενους εδώ… 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Σε όλους εγώ το έστειλα το μήνυμά μου, δεν είναι τίποτα κρυφό. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Εσύ δε μπορείς να έχεις επαφή με τους ανθρώπους εκεί πέρα; 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δε μπλέκομαι, το κομμάτι αυτό το έχουν αναλάβει οι εργαζόμενοι. Θέλετε εγώ να φωνάξω; Μετά θα μου πουν ότι είπα εγώ τί να γράψει η Prudential.

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Όχι, θα τους φωνάξει εδώ πέρα παρουσία των εργαζομένων. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ τους τα είπα, παρόντες ήταν όλοι, συμφωνήσαμε όλοι. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Κύριε Υπουργέ τελείωσα, ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν ήθελα να πω κάτι άλλο. Ξαναλέω ότι ο δικός μας ο ρόλος είναι εδώ πέρα να βοηθήσουμε να βρούμε μια λύση. Αλλά θα είναι σωστή λύση και θα είναι μια βιώσιμη λύση. Και θα είναι βιώσιμη όχι μόνο όσον αφορά μόνο το Ταμείο αλλά όσον αφορά και το θέμα των εφημερίδων και όλων των εμπλεκομένων μερών. Και δίκαια. Δεν έχουμε αντίρρηση να είναι δίκαιο αυτό το πράγμα. 

Υπάρχει ένα θέμα με το τί λεφτά έχουν πάει από τους εργοδότες κατά βάση στο ΙΚΑ και λεφτά τα οποία πιθανόν μερικά να έπρεπε να έχουν πάει στον ΕΔΟΕΑΠ και έχουν πάει στο ΙΚΑ, είναι η γνωστή υπόθεση Κουρή. Ίσως, λέω κ. Υπουργέ, αυτό θα ήταν μια ευκαιρία εάν μπορούμε αυτό να το δούμε, να γίνε μια κάβα για το Ταμείο. Τα λεφτά δεν είναι λίγα, είναι πολλά. 

Εγώ κάθισα και υπολόγισαν το τί λεφτά έχω δώσει παραπάνω από το ’12 μέχρι το ’16, τί έχω δώσει στο ΙΚΑ, ενώ κανονικά βάσει της απόφασης που έχει βγει του Κουρή δεν πρέπει να πληρώνω το ΙΚΑ και είναι 500.000. Για μια εφημεριδούλα. 

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Σας τα εκχωρώ και κλείνω. Και μου γυρνάμε και μερικά λεφτά που έχω πληρώσει για αγγελιόσημο επειδή διαφημίζω την εφημερίδα μου όμως. Και σταματάτε να ζητάτε και την προσωποκράτησή μου αν θέλετε κι αυτό να σας το πω. 

ΜΕΛΟΣ: Από τη στιγμή που στα εκχώρησε, εδώ αποδέχεσαι του Σώρρα. Αφού στα εκχώρησε κι απ’ του ΙΚΑ, από Δημόσιο Οργανισμό, τελείωσες. Τί προσωποκράτηση; 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Σκαναβή δε μπαίνουμε σε προσωπικά κ. Σκαναβή, εδώ βλέπουμε συλλογικά τα θέματα, είμαστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Να τη διατηρήσουμε τουλάχιστον με καλό αποτέλεσμα. 

Ο κ. Φωτόπουλος έχει το λόγο. 

Κ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γεια σας κι από μένα, είμαι εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιοκτητών των Ιδιωτικών Ραδιοφώνων Αττικής. 

Δυο τρία πράγματα θέλω να πω. Κατ' αρχάς σε σχέση με τις θέσεις που έχει πάρει η δική μας η Ένωση, έχουμε στείλει και email εδώ και πάρα πολύ καιρό με τις θέσεις μας, άρα σε σχέση με αυτό που είπε ο κ. Κυριακόπουλος είμαστε από εκείνους που έχουν πάρει θέση κι έχουμε πει πέντε πράγματα σε σχέση με το ότι θέλουμε να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε και εκείνο που έχουμε θέσει είναι κάποιες προϋποθέσεις επίσης, σε μεγάλο μέρος τις έχει θέσει κι ο κ. Κυριακόπουλος, ήδη με τα emails που έχει στείλει το τεχνικό κομμάτι.

Εκείνο που θα θέλαμε είναι επειδή σ’ εμάς τα ραδιόφωνα είναι αρκετά στην Αθήνα, δεν είναι εύκολο το Διοικητικό Συμβούλιο να πάρει μια τέτοια απόφαση. Θα πρέπει να γίνει Γενική Συνέλευση και στην οποία θα πρέπει να πάμε μια πρόταση την οποία δεν την έχουμε δει ακόμα. Δηλαδή δε μπορούμε να πάμε σε μια Γενική Συνέλευση και να πούμε στα ραδιόφωνα «θα δίνετε ένα ποσοστό στο οποίο δεν ξέρω πόσο θα είναι, μπορεί να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ αλλά μπορεί και να μη σωθεί και θα μπουν κάποιοι εργοδότες μέσα αλλά μπορεί και να μη μπουν κάποιοι εργοδότες».

Άρα θέση έχει πάρει η ΕΙΙΡΑ και συνεχίζει και μένει σ’ αυτήν και περιμένουμε να δούμε μια πρόταση στην οποία θα καταλήξει το Υπουργείο. Δεύτερον, εμείς παρ’ όλα αυτά που είμαστε ένα μικρό κομμάτι, διαχειριζόμαστε ένα πολύ μικρό κομμάτι της διαφήμισης, έχουμε πάρει θέση. Με χαρά άκουσα σήμερα ότι έχει έρθει και η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων, η οποία όμως απ’ ό,τι καταλαβαίνω, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, περισσότερο ζήτησε λεφτά παρά είναι να δώσει λεφτά. Δηλαδή ζήτησε το ΕΣΠΑ. 

Δηλαδή η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων δεν ήθελε να δώσει λεφτά. Η ΕΝΕΔ απ’ ό,τι έχω καταλάβει, δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Λέει «το 80% του τζίρου μου είναι facebook και google, εγώ είμαι στο 20%, θα με βγάλετε εκτός αγοράς». Τα Περιφερειακά Μέσα, οι τηλεοράσεις δεν ξέρω, δεν υπάρχουν, τα ραδιόφωνα δεν τα έχετε φωνάξει ποτέ όσο και να είναι μικρό κομμάτι.

Τα ραδιόφωνα απ’ ό,τι έχω δει, η ΠΕΙΡΑΣ και η Ένωση των Ραδιοφώνων της Θεσσαλονίκης κτλ. δεν υπάρχουν εδώ πέρα, άρα εγώ θέλω να σας πω ότι δε θα πούμε τίποτε άλλο και από το Διοικητικό Συμβούλιο που κάναμε χτες, περιμένουμε όλες τις Ενώσεις των ιδιοκτητών, να πάρουν θέση ότι θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ή δε θα συμμετάσχουν. Και περιμένουμε την πρόταση του Υπουργείου. Ευχαριστώ. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα Περιφερειακά Μέσα γιατί τα καλείτε εδώ που μιλάμε για τον ΕΔΟΕΑΠ; Τί σχέση έχουν; Αφού δεν έχουν καμία σχέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μιλήσαμε μόνο για τον ΕΔΟΕΑΠ, είναι κοινή η πηγή του προβλήματος και να δούμε, έχω πει ότι αν βρούμε για τον ΕΔΟΕΑΠ, προφανώς εύκολα θα βρούμε και το ΤΕΑΣ. Γι’ αυτό. 

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών. Θέσεις έχουμε κι εμείς από τις 4 Σεπτεμβρίου του ’16 έχουμε στείλει το υπόμνημά μας με τις θέσεις μας. Μπορεί να μη μας αφορά άμεσα, αλλά επειδή μπορεί να μας αφορά κατόπιν εορτής, να παρθεί κάποια απόφαση που να συμμετέχουμε κι εμείς χωρίς να το ξέρουμε και να έχουμε συμμετάσχει, έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας, όποιος τις έχει διαβάσει στο υπόμνημά μας θα βλέπει ότι οι τηλεοράσεις της Περιφέρειας πληρώνουν τις περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές και από τις τηλεοράσεις των Αθηνών και από ταις εφημερίδες των Αθηνών που προηγήθηκαν και μίλησαν.

Δηλαδή οι εργοδότες της Περιφερειακής Τηλεόρασης πληρώνουν 18,06%, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας πληρώνουν 16%, επιπλέον πληρώνουμε επικουρικά 7% στο ΙΚΑ και μάλιστα με τις νέες ρυθμίσεις τώρα πληρώνουμε ΤΣΠΕΑΘ, το ξέρει ο κ. Χορταριάς, από τη δική μας Ένωση, δεν έχει προβλεφθεί ο κωδικός, μέχρι προχθές.. 

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός δεν το ξέρει. 

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς λοιπόν περιμένουμε με τα λεφτά στο χέρι να πληρώσουμε το ΤΣΠΕΑΘ, τρεις μήνες. 

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Ευχαριστούμε κατ' αρχήν πάρα πολύ που είστε σύμμαχοι στο θέμα μας. 

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω λοιπόν να σας πω ότι πληρώνουμε ήδη τις περισσότερες εισφορές και αν υπάρξει στο τέλος της διαδικασίας με οποιονδήποτε τρόπο κάποιος πόρος εν είδει εισφοράς που θα πρέπει να πληρωθεί, πρέπει να συνυπολογισθεί ότι εμείς ήδη πληρώνουμε τα περισσότερα. 

Ήδη πληρώνουμε επικουρικά και αυτά τα λεφτά που έχουμε δώσει στο ΙΚΑ, όλα αυτά τα χρόνια ας διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν το μερίδιό τους. Εμείς το πληρώνουμε. Ίσως πάει χαμένο αυτό κάπου. Αλλά εμείς το πληρώνουμε ως εργοδότες. Αυτό θέλω να σας πω. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Εσείς τί πληρώνετε ΤΣΠΕΑΘ; Με συγχωρείτε, δεν το κατάλαβα. 

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πληρώνουμε ΤΣΠΕΑΘ. 

(Διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να ολοκληρώσω αν θέλετε..

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε εσείς από τις εφημερίδες ότι δεν έχετε να πληρώσετε τα μίνιμουμ. Εμείς δεν έχουμε να πληρώσουμε τα μάξιμουμ, γιατί πληρώνουμε τα περισσότερα. 

Αν υπάρξει λοιπόν κάτι σε επίπεδο εισφοράς, θα πρέπει να συνυπολογισθεί ότι ήδη πληρώνουμε τα περισσότερα. Αν υπάρξει κάτι ως φόρος στη διαφήμιση, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι ήδη μας έχει επιβληθεί το 20% στην τηλεοπτική διαφήμιση και ο τρόπος που επιβάλλεται απευθείας στον πελάτη, στην επιχείρηση, αποτρέπει, είναι ανασταλτικός παράγοντας το να μπει διαφήμιση για μας. 

Εγώ έχω πει, το μη χείρον βέλτιστον. Αυτός ο φόρος καλύτερα να έμπαινε απευθείας σ’ εμάς και να μην τον πλήρωνε ο πελάτης γιατί του πας 20% φόρο και δε θέλει να πληρώσει 20% και 24% ΦΠΑ. Αφήστε να πάρουμε τις διαφημίσεις, μη βάζετε φόρο στους πελάτες μας και να δώσουμε εμείς κάτι που θα είναι πιο πολλά πλέον τα έσοδα των περιφερειακών σταθμών χωρίς αυτό το φόρο. 

Αν δε επιδοθεί και άλλος που θα βοηθήσει τα Ταμεία, τότε ζήτω που καήκαμε. Δεν υπάρχει περίπτωση. Να συνυπολογίσετε ότι για μας, δεν ξέρω για τ’ αθηναϊκά κανάλια τί συμβαίνει, είναι και μέτοχοι στη DIGEA αλλά για μας η DIGEA είναι ένας δυσβάσταχτος φόρος. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πληρώνετε λιγότερα απ’ ό,τι πληρώνατε παλιά, όταν είχατε δικό σας δίκτυο.

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η DIGEA πληρώνει να ξέρετε το Δημόσιο, έτσι; Γιατί αυτά που πληρώνουν στη DIGEA τα παίρνει το ελληνικό Δημόσιο. 

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, συνολικά σε εισφορές πληρώνουν 41,06%, πληρώνουμε DIGEA, πληρώνουμε 2% ΑΕΠΙ, πληρώνουμε 2% GEA, μας ζητάνε για τον κινηματογράφο 1,5%, δηλαδή στο τέλος ποιος θα πληρωθεί; Και παρ’ όλα αυτά αντέχουμε και περιμένουμε και μια αδειοδότηση που δεν ξέρουμε αν μ’ αυτά που πληρώνουμε όλα αυτά τα χρόνια και με τον τρόπο που δουλεύουμε θα συνυπολογισθεί στην αδειοδότηση ή κάποιος λεφτάς θα έρθει να πάρει τις περιφερειακές άδειες και θα τελειώνει η ιστορία. 

ΜΕΛΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) 

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πάντα έχουμε. Κάθε μέρα έρχεται κι ένας φόρος να πληρώσουμε από κάπου. Έχουμε θέσεις, τις έχουμε καταθέσει, είμαστε εδώ να συμμετέχουμε και να βοηθήσουμε, θέλουμε όμως δικαιοσύνη. Δίκαιη μεταχείριση ανάλογα και με τα μεγέθη τα οποία υπάρχουν. Και σ’ αυτό δεν είμαστε απέναντι με τους εργαζομένους, είμαστε μαζί. 

Θέλουμε δίκαιη μεταχείριση, εμείς έχουμε κρατήσει θέσεις εργασίας, κ. Χορταριά να τα πείτε εδώ πέρα, είμαστε παράδειγμα για τη λειτουργία στην Περιφέρεια.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Είστε φωτεινή εξαίρεση. Διότι οι υπόλοιποι συνάδελφοί σας… 

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, με τέτοια φορολογία και τέτοια συμπεριφορά δε θα μείνει κανένας στο τέλος. Όλοι θα υποκύψουν, δε γίνεται. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διαχειριστούμε το χρόνο της συνεδρίασης, επομένως όχι περιττές διακοπές. Σε μια ώρα το αργότερα να έχουμε τελειώσει. Επειδή και οι δυο προλαλήσαντες είπαν ότι έχετε στείλει κάποιες απόψεις κτλ., τουλάχιστον ρώτησα τον κ. Λάγιο από την Ένωση Εκδοτών, δεν έχουμε πάρει εμείς…

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε εμείς έχουμε πάρει αλλά εντάξει. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή πώς γίνεται, πού πάνε αυτά; Πρέπει να πηγαίνουν κάπου κεντρικά και μετά να διανέμονται σε όλου τους φορείς νομίζω. Έτσι δεν είναι;

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Υπουργείο έχουν πάει. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Είμαι από την Ένωση Εργοδοτών Διαδικτύου. Ν’ αναφέρομε κι εμείς κάποια πράγματα. Όπως είναι γνωστό, οι ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με το internet όλα αυτά τα χρόνια, κατά κύριο ανταγωνιστή τους έχουν την Google και το Facebook. 

Οι εταιρείες του διαδικτύου χρόνια τώρα έχουν αυξημένες εισφορές όπως είπε και ο προηγούμενος συνάδελφος, είναι στο ΙΚΑ και πληρώνουν σύνολο εισφορών 41,06%. 25,06% εισφορές εργοδότη και 16% εισφορές εργαζόμενου. Μια επιπλέον επιβάρυνση για τις εταιρείες αυτές θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στο ν’ ανταγωνιστούν τις εταιρείες του εξωτερικού. 

Εδώ έχουμε ένα θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, κάθε επιβάρυνση όπως αυτή του ΕΔΟΕΑΠ δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωση τόσο του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου. Πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα. Δεν αντέχουν άλλοι οι εταιρείες να επιβαρύνονται με κόστη.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή εσείς λέτε όχι; Να το καταλάβουμε, για να το ξεκαθαρίσουμε. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Εμείς λέμε ότι είναι μεγάλη η επιβάρυνση. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε όχι; Θέλουμε να το ξέρουμε αυτό. Λέτε όχι ή λέτε «το συζητάμε;»

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Να βρει τρόπο το Υπουργείο, να βρει η κυβέρνηση… Κύριε Κυριακόπουλε τί εισφορές πληρώνατε τόσα χρόνια εσείς; 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τί σημασία έχει αυτό; 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Πώς δεν έχει σημασία; 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πληρώνουμε και 20% ειδικό φόρο. Εσείς πληρώνετε 20% επί του τζίρου σας φόρο;

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Σας λέω, 41,06%... 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε τα αυτά. Πληρώνατε 20% επί του τζίρου σας; Πληρώνατε 21% αγγελιόσημο, 42% επί του τζίρου σας; Όχι. Τότε μη συζητάμε. Αλλά το ερώτημα δεν είναι αυτό, τί κάναμε στο παρελθόν. Σήμερα. Σήμερα έχουμε ένα Ταμείο το οποίο έχει πρόβλημα. 

Και τίθεται το εξής ερώτημα: Μας έθεσε ο Υπουργός στην πρώτη μας συνάντηση ένα ερώτημα. Ποιο ήταν το ερώτημα: Είπε, πέραν των εργοδοτικών εισφορών και όλων αυτών που υπάρχουν μέσα, είστε διατεθειμένοι να έρθετε σε μια διμερή συμφωνία με τους εργαζομένους ώστε να καταβάλλετε και κάτι παραπάνω; Κύριε Υπουργέ αν λέω κάτι λάθος να με διαψεύσετε. Σε αυτό το ερώτημα το συγκεκριμένο…. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Σας εξηγήσαμε εμείς ότι ο κύριος ανταγωνιστής μας είναι οι εταιρείες του εξωτερικού. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα καταλαβαίνω αυτά, συμφωνώ. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Πώς τα καταλαβαίνετε; 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απλό το ερώτημα: Εμείς ερχόμαστε και λέμε ως τηλεόραση, ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις το συζητάμε. Κάτι αντίστοιχο κατάλαβα ότι είπε και η ΕΗΕΑ, είπε ότι σε κάποιες προϋποθέσεις το συζητάμε. Κάτι αντίστοιχο είπε και το ραδιόφωνο. Εσείς αντιλαμβάνομαι ότι δεν το συζητάτε. Ή το συζητάτε; Να είμαστε συγκεκριμένοι. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Δεν εμπλεκόμαστε με τον ΕΔΟΕΑΠ τόσα χρόνια. Για ποιο λόγο τώρα να εμπλακούμε;

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Η δική μας Ένωση είναι Ένωση ορισμένων εταιρειών του διαδικτύου. Δε συμπεριλαμβάνει όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με το διαδίκτυο στην Ελλάδα. Δεν εμπλεκόταν μέχρι τώρα στον ΕΔΟΕΑΠ, είχε εισφορές, πλήρωνε αυξημένες, για ποιο λόγο να εμπλακεί σ’ αυτή την υπόθεση; Δε μπορώ να δεσμευτώ εγώ.

ΜΕΛΟΣ: Άρα δε θέλετε να εμπλακείτε. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Σας λέμε ότι είναι μια παραπάνω επιβάρυνση, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που έχουν ν’ ανταγωνιστούν εταιρείες του εξωτερικού και δεν είναι εταιρείες… 

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Για ποια παραπάνω επιβάρυνση μιλάτε; Έχετε μελετήσει την πρόταση για παράδειγμα που έχει κάνει η ΕΙΤΗΣΕΕ; Εκτός κι αν δεν πληρώνετε τίποτα, γιατί κάνατε μάλλον εισφοροδιαφυγή συστηματικά, έχετε μαύρη εργασία και γι’ αυτό δε θέλετε να πληρώνετε τίποτα. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Τώρα θα μας βγείτε κι ελεγκτής της Εφορίας εσείς; Μιλάτε για εισφοροδιαφυγή; 

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Ξέρουμε πώς δουλεύει το internet. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Άμα τα ξέρετε όλα γιατί δε βρίσκετε λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ; 

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Στον ίδιο πλανήτη ζούμε όλοι. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Αφού τα ξέρετε όλα, αφού ξέρετε και για μένα προσωπικά αν κάνω φοροδιαφυγή, αφού τα ξέρετε εσείς όλα αυτά γιατί δε βρίσκετε και λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μπελεχρή πρώτη φορά διατυπώνει τέτοια θέση η Ένωση που εκπροσωπείτε σήμερα. Έτσι, όπως τουλάχιστον διατυπώσατε τη θέση σας τώρα. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Σας είπαμε ότι δεν έχουμε… 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, μη μου λέτε γιατί εδώ ήμουν όλες τις φορές. Και ποτέ τις προηγούμενες φορές… 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Πάντα θέταμε το θέμα του ανταγωνισμού. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ ήμουν πάντα, εσείς ήρθατε σήμερα. Εσείς δεν είχατε έρθει τις προηγούμενες φορές. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Πάντα εδώ ήμουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ ήσαστε;

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Ναι. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά τώρα το λέτε αυτό. Το θέμα του ανταγωνισμού πάντα υπάρχει. Και στην Ιρλανδία όσες εταιρείες έχουν έδρα εκεί, πληρώνουν 12% φόρους. Και δίπλα στη Μεγάλη Βρετανία, πληρώνουν 20%. Και μεταφέρονται επιχειρήσεις με έδρα το Δουβλίνο. Τί να κάνουμε τώρα δηλαδή; Πώς θα το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα; Θα έχουμε αυτό το επιχείρημα για ν’ απαντάμε σε όλες τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας; Δεν είναι πειστικό επιχείρημα πάντως. Και τώρα το διατυπώνετε αυτό, μου κάνετε εντύπωση. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Όχι, πάντα το διατυπώναμε για το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, κανείς απ’ όσους συμμετέχουν εγώ δε θυμάμαι, γι’ αυτό επιμένει ο κ. Κυριακόπουλος, αν η δική σας θέση είναι άρνηση, τότε αυτή η άρνηση αντιμετωπίζεται ως άρνηση με τις ανάλογες συμπεριφορές και από την πλευρά της κυβέρνησης. Δε μπορεί να είμαστε σα να κοιτάζουμε αλλού ο ένας αλλού ο άλλος. Άρα αυτή η θέση σας.

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Το θέμα είναι της κυβέρνησης να το λύσει το πρόβλημα. Απλά σας είπαμε εμείς τις απόψεις μας. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν εκφράζετε την Ένωσή σας τούτη τη στιγμή και όχι τη δική σας άποψη, τότε δεν έχει νόημα να συμμετέχετε κι εμείς θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις. Αυτό θέλετε να μας πείτε; Τί να κάνω εγώ εδώ; Δε γίνεται να έρχεται τελευταία στιγμή κάποιος.. 

Γι’ αυτό επιμένει ο κ. Κυριακόπουλος, διότι εδώ υπάρχει μια προσπάθεια να δώσουμε συνολικά μια λύση. είναι λάθος στην όποια συζήτηση ενώ έχει περάσει τόσος καιρός, για πρώτη φορά έστω ένα μέρος, έστω κι ένας να λέει μια θέση που σημαίνει αποχώρηση από την προσπάθεια. Αυτή είναι θέση δική σας;

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Δε σας είπαμε ότι αποχωρούμε από την προσπάθεια, σας λέμε ότι αυτή η επιβάρυνση είναι για μας… 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανείς δε θέλει επιβαρύνσεις, δεν υπάρχει κανένας που να θέλει επιβαρύνσεις. Κανείς. Ούτε οι εργαζόμενοι θέλουν να επιβαρύνονται. Αλλά δεν έχουμε άλλο τρόπο ν’ αντιμετωπίσουμε τα θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, αυτή είναι παλιά συζήτηση όχι στην Ελλάδα μόνο. Γενικότερα είναι, αν πρέπει να επιλέξουμε ένα μοντέλο α’ ή β’ για την ασφάλιση των ανθρώπων για τη σύνταξη και την περίθαλψη.

Γιατί είναι δαπάνες που πρέπει να δίνονται για την υγεία και για τη σύνταξη. Τέλος πάντων. Υποθέτω ότι ήταν μια άστοχη τοποθέτηση; Θέλετε να την ξανασκεφτείτε; Ο κ. Κυριακόπουλος ρωτάει ευλόγως για να ξέρει τί θα κάνει. γιατί αν ένα μέρος φεύγει, θ’ αρχίσει να λέει άλλα σε λίγο. 

κα ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαι νομική σύμβουλος της ΕΙΙΡΑ. Κι όχι μόνο ο κ. Κυριακόπουλος, και οι άλλες Ενώσεις. Επειδή έφυγε ο κ. Κωστόπουλος, την ίδια άποψη έχει. Δηλαδή είναι πολύ ουσιαστικό για μας αν σ’ αυτό το φορέα θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι και όλοι οι εργοδότες. Δεν έχει λογική να είναι οι τηλεοράσεις και να μην είναι τα ραδιόφωνα. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας αφήσουμε σε παρένθεση τη σχετική τοποθέτηση.

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Σχετικά με την Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου, άρα λοιπόν εσείς απασχολείτε δημοσιογράφους, σωστά; Για να λέγεστε εκδότες… 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Άρα λοιπόν είστε μέσα στον κλάδο. Δηλαδή μέσα στους ανθρώπους που είναι εδώ πέρα. Άρα τί λέτε ότι «δε θέλουμε»; Δηλαδή ή είσαστε και θέλετε να ονομάζεστε και εκδότες και να έχετε και δημοσιογράφους… 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Δεν είπαμε ότι δε θέλουμε, σας είπαμε ότι επιβαρυνόμασταν τόσα χρόνια με εισφορές υπερβολικές. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Ε, ναι, δεν είχατε όμως το αγγελιόσημο, τί να κάνουμε τώρα δηλαδή; 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Ναι, αυτό σας λέω. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο κρατούμενο. Εγώ επειδή τυχαίνει και έχω και site και απ’ ό,τι ξέρω με μερικά sites τα οποία είναι άλλων εφημερίδων, δεν είναι σ’ αυτή την Ένωση. Δηλαδή τί είναι αυτή η Ένωση που εν πάση περιπτώσει δεν έχει τα sites.. 

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Υπάρχει κι άλλη. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Α, υπάρχει κι άλλη; Άρα λοιπόν μήπως πρέπει να μαζευτείτε πρώτα να γίνει μια Ένωση του διαδικτύου, μία όμως; Και μήπως πρέπει και οι τηλεοράσεις να γίνουν μία Ένωση κι αυτές, με υποενώσεις; Και μήπως πρέπει κι εμείς να πάρουμε και τις εβδομαδιαίες εφημερίδες που δεν τις έχουμε, που θα τις πάρουμε, κι αυτός είναι ο σκοπός μας; 

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Όχι, αλλά θα μιλάμε την ίδια γλώσσα κ. Τσαλαπάτη. Γιατί ο ένας τώρα λέει το ένα. Όταν λέω την ίδια γλώσσα, θα έχουμε κοινά συμφέροντα τουλάχιστον. 

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Επειδή ακούω μια ώρα έναν μονόλογο. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Από μένα ακούσατε μονόλογο;

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Έναν μονόλογο ακούω. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Ποιο μονόλογο ακούσατε; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γκανάς έχει το λόγο. 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Είμαι από την ΕΠΗΕΑ. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).Δυο λεπτά, ή θα κάνουμε δουλειά εδώ πέρα και θα είμαστε σωστοί, άμα είναι να πετάει ο ένας σπόντες….

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Τί είπατε λοιπόν; Σας παρακαλώ κ. Τσαλαπάτη. 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Να συνεχίσω εγώ και να πω ότι σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο, η όλη προσπάθεια που κάνουμε και αυτά που συζητάμε για 5-6 φορές εδώ που είμαστε, ελαφρύνουν τις εισφορές των επιχειρήσεων του διαδικτύου. 

Για την ΕΙΤΗΣΕΕ υπάρχει ένα σημείωμα που λέει ότι έσοδα διαφήμισης, 450 εκατομμύρια. Δε μπορεί να υπάρχουν 450 εκατομμύρια έσοδα και τζίρος 450. Οπωσδήποτε είναι κάτι παραπάνω ο τζίρος.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι έσοδα διαφήμισης, έσοδα επιχειρήσεων είπα. Γιατί να σας υπενθυμίσω, η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ δεν είναι να υπάρξει τέλος επί της διαφήμισης. 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Ναι, το είπαμε. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υπάρχει το οποιοδήποτε επιπλέον τέλος είναι επί του συνόλου. Και έκανα μια εκτίμηση, εάν ο τζίρος των σημερινών επιχειρήσεων τις οποίες ασφαλίζει στον ΕΔΟΕΑΠ είναι 450, τότε το 2% είναι 9 εκατομμύρια. Δεν έχω κάνει έλεγχο λεπτομερή αν είναι 450. Μπορεί να 420, μπορεί να είναι 480. 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Σας θυμίζω ότι υπάρχει σημείωμα δικό σας με 450 εκατομμύρια διαφήμιση. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πόσο είναι η διαφήμιση είναι εύκολο να το βρει. Αν ρωτήσεις το Νίκο θα σου πει πόσο είναι η διαφήμιση. 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Εσείς το γράφετε.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τί σημασία έχει αυτό τώρα; Σας λέω ότι αν είναι 450, τα έσοδα αυτού του κλάδου, είναι 9 εκατομμύρια. Αν είναι 500 ακόμα καλύτερα. Και λέμε, να καθίσουμε να τα βρούμε, αυτό σας λέω, να βρούμε ποια είναι τα ακριβή στοιχεία, γι’ αυτό λέμε ότι δεν είναι πλήρης η μελέτη για να μπορέσουμε να κάνουμε τους υπολογισμούς μας. 

Αν μπούνε και άλλοι, αν μπει και το διαδίκτυο, το 450 θα γίνει 600 π.χ. Άρα θα είναι περισσότερα τα έσοδα. Αν μπει και η συνδρομητική τηλεόραση, θα είναι ακόμα παραπάνω. Γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται μελέτη και ότι αυτό που πήραμε δεν είναι πλήρες, γιατί έχει μόνο τα έξοδα, δεν έχει τα έσοδα. Καταλάβατε; 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Ναι. Λοιπόν συνάδελφοι, μέχρι σήμερα και ύστερα από πολλές συναντήσεις καταλήξαμε ότι ο κλάδος της ενημέρωσης θα στηρίξει τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ και αυτοί είμαστε κυβέρνηση, εργοδότες και εργαζόμενοι. Αυτό το έχουμε καταλήξει. 

Συμφωνήσαμε επίσης ύστερα από αναγκαίες μελέτες, ότι για να έχουμε βιωσιμότητα στον ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να θεσπιστεί πόρος. Δηλαδή οι εισφορές δε φτάνουν. 

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Αν δε φτάνει, είπαμε πόρο. Επίσης συμφωνήσαμε ότι ο όποιος φόρος πρέπει να είναι στο τζίρο των επιχειρήσεων των ΜΜΕ. Και γενικά όλων των επιχειρήσεων που θ’ ασφαλίζουν τους εργαζομένους στον ΕΔΟΕΑΠ. 

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Καλά, δε φτιάχνω νόμο τώρα. 

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που προσπαθεί να πει ο Γκανάς αυτή τη στιγμή είναι ότι εδώ ένα χρόνο έχουμε συμφωνήσει σ’ ένα πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο περιγράφει τώρα. Να πάρετε το χρόνο που χρειάζεστε, κ. Σκαναβή, αλλά δε μπορούμε να ξαναγυρίσουμε πίσω γιατί δεν τον έχουμε αυτό το χρόνο. από τις 15 Σεπτέμβρη δεν υπάρχει αγγελιόσημο, δεν πληρώνονται οι εισφορές, παρά μόνο των εργαζομένων, δεν έχει άλλα έσοδα ο ΕΔΟΕΑΠ, και αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτός και με τη βοήθεια του Υπουργείου για να έρθουν κάποια λεφτά που ήταν από το αγγελιόσημο βεβαιωμένα και μπόρεσε ο ΕΔΟΕΑΠ να μείνει ζωντανός μέχρι τώρα. 

Είμαστε στο και πέντε, και δεν είναι σχήμα λόγου και έχουμε καταλήξει κάπου. Έχουμε βάλει ένα πλαίσιο, θέλουμε τον ΕΔΟΕΑΠ, στον ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να βρεθεί, δε φτάνουν οι εισφορές, έχει υπολογισθεί αυτό, φαίνεται και από το σημείωμα του κ. Κυριακόπουλου, χρειάζεται ένας τζίρος, το έχουμε συζητήσει, ένας πόρος που θα είναι επί του τζίρου, θα είναι κάτι..

ΜΕΛΟΣ: Ο φόρος είναι πλέον.

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πλέον. Και από το δικό σας παράδειγμα φαίνεται ότι εκείνο το οποίο πρέπει να τελειώνουμε κάποια στιγμή και να μπούμε στις λεπτομέρειες, είναι ότι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας πόρος. Εφόσον συμφωνούμε στον πόρο αυτόν, να τον ορίσουμε αν θα είναι 2, 3, 4 ή 7%. Να τον ορίσουμε. 

κ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Είμαι ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ο κ. Γκανάς είπε τρεις παραδοχές, με τις πρώτες δύο τις ακούσαμε, η τρίτη μπορεί να την επαναλάβει;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Τι ήταν η τρίτη;

κ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Ο πόρος επί του τζίρου, κάτι είπατε επί του τζίρου. Μπορείτε να πείτε τι είπατε συγκεκριμένα;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Είπαμε ότι ο πόρος θα είναι στα έσοδα των επιχειρήσεων των ΜΜΕ αυτών που οι εργαζόμενοι θα ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ.

κ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία τέτοια. Εμείς βεβαίως δεν είχαμε δεσμευτεί σε τίποτε, αυτό είπε και ο κ. Σκαναβής αυτή τη στιγμή και δεν έχουμε ακούσιε για συμφωνία επί τζίρου. Δεν λέω ότι δεν θα γίνει, αλλά δεν υπάρχει αυτή η παραδοχή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πλαίσιο αναζήτησης της λύσης είναι αυτό.

κ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Ως πλαίσιο αναζήτησης.

ΜΕΛΟΣ: Η Ένωση Ιδιοκτητών είπε «συμφωνώ με τις προτάσεις του κ. Κυριακόπουλου», το είπε…

κ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Όχι δεν έχουμε πει τέτοιο πράγμα.

ΜΕΛΟΣ: Αφού το έχουμε καθαρά.

κ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Δεν έχουμε πει τέτοιο πράγμα και είναι πολύ προσεκτικό πάντα τι έχουμε πει γιατί εμείς δεν μπορούσαμε να δεσμεύσουμε κανέναν. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Δημαρά έχει ειπωθεί σε κάποια προηγούμενη συνάντηση ότι αν υπάρξει συμφωνία της ΕΙΤΗΣΕΕ σε ένα πλαίσιο θα συμφωνούσε και η Ένωσή σας γενικώς.

κ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Ναι, γενικώς. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έχει πει σε μια συνάντηση.

κ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Ποτέ δεν έχουμε μιλήσει τέτοιο πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε δει τα νούμερα ακόμη.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Υπήρχε έγγραφο της Ένωσης Ιδιοκτητών που είπε «συμφωνούμε…».

ΜΕΛΟΣ: Δεν το ξέρω, δεν τα έχω δει αυτά.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Το ξέρω εγώ.

κ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Δεν έχουμε πει ότι συμφωνούμε σε τέτοια πράγματα.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Με τις θέσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ είπατε, υπάρχει έγγραφο. 

κ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Σε αυτά που ζητάει. Αυτά που ζητάει ως παραδοχές για τις αναλογιστικές μελέτες και όλα αυτά. 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Να συνεχίσω εγώ τώρα. Για να αποφύγουμε τα φαινόμενα της στρέβλωσης του ασφαλιστικού συστήματος όταν φτιάξουμε τον ΕΔΟΕΑΠ, είπαμε και μια επιβολή εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Τώρα, δεν είναι 7,5% που λέτε οι εισφορές εργαζομένων – εργοδοτών 18, είναι το 20 που πληρώνουμε τώρα για την κύρια σύνταξη στο ΕΤΑΠ εάν επιβληθούν οι εισφορές όπως όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, θα πάνε 45,5 να το ξέρουμε.

Είπαμε επίσης για την αποφυγή της εισφοροδιαφυγής, η είσπραξη του πόρου και των εισφορών θα γίνεται με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, μας το είπε ο κ. Υπουργός σε κάποια άλλη φάση. Οι προτάσεις που έγιναν εδώ και τα σημειώματα που ανταλλάξαμε και τα λοιπά, σε μεγάλο βαθμό συγκλίνουν κατ’ εμέ.

Επιμέρους θέματα όπως η άμεση ασφάλιση όλων των εργαζομένων που το λέτε εσείς, ο διαχωρισμός των κλάδων περίθαλψης, σύνταξης, εφ' άπαξ για εμένα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, το επίπεδο παροχών του ΕΔΟΕΑΠ και τα λοιπά, θεωρώ ότι είναι ήσσονος σημασίας τα οποία αν κάτσουμε κάτι με καλή διάθεση και θέληση, θα τα βρούμε, θα συμφωνήσουμε.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι το επίπεδο παροχών του ΕΔΟΕΑΠ θα είναι υψηλότερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Το είπαμε κι αυτό με πρόταση μάλιστα του κ. Κυριακόπουλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε άλλη ασφάλιση όχι στον ΕΔΟΕΑΠ.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Αναφέρω τα λόγια του κ. Κυριακόπουλου.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είπα το εξής: εάν καλείται ο κλάδος να πληρώσει περισσότερα χρήματα από ό,τι θα πλήρωνε στην κοινωνική ασφάλιση θα τα πληρώσει υπό την προϋπόθεση ότι οι παροχές θα είναι παραπάνω. Εάν πρόκειται να δώσει παραπάνω λεφτά για να έχει λιγότερες παροχές, πρέπει να είσαι ηλίθιος. 

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Πάντως για να συζητάμε, πάει να πει ότι έχει παραπάνω παροχές σε όλα τα επίπεδα γι' αυτό καθόμαστε και το συζητάμε τώρα. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω…

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Πως δεν το ξέρετε, είστε ασφαλισμένος κ. Κυριακόπουλε. Έχει οδοντιατρική περίθαλψη ο ΕΟΠΥΥ; 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νίκο μη λέμε τώρα, δεν κάνουμε πολιτική, απλά τα νούμερα. Εγώ έχω ζητήσει συγκεκριμένη μελέτη να μου πει πόσο βγαίνει η σύνταξη με αυτό τον τρόπο για να είναι βιώσιμη. Θα το δω.

Δεύτερον, περιμένω να στείλεις σε όλους τη σύγκριση των ιατρικών παροχών που έχει σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ, την κατάσταση αυτή. Όταν τη δω, θα σας πω ναι, ή όχι. Δεν το έχω δει, ούτε το ένα έχω δει ούτε το άλλο. Και είμαι πάρα πολύ προσεκτικός σε ό,τι γράφω. 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Το ύψος των εισφορών και του πόρου, τα οποία θα πρέπει να γίνουν άμεσα αυτά, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχουμε εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ και έσοδα, είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Με την έννοια ότι όσο αυξάνει ο πόρος, μειώνονται οι εισφορές, δηλαδή αν έχουμε εισφορές και πόρο, όσο αυξάνουμε τον πόρο θα μειώνονται οι εισφορές. Όσο αυξάνονται οι εισφορές, θα μειώνεται ο πόρος. Δηλαδή το ποσό είναι το ίδιο με αυτή την έννοια το λέω.

Εδώ θα πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή. Αυτή δεν πρέπει να πνίγει με εισφορές τα ΜΜΕ που έχουν χαμηλά έσοδα, ούτε όμως και υπερβολική δαπάνη.

ΜΕΛΟΣ: Τα έχουμε συμφωνήσει αυτά που λες τώρα;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Όχι βέβαια.

ΜΕΛΟΣ: Την άποψή σου.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Και εσύ την άποψή σου είπες.

ΜΕΛΟΣ: Τώρα λέμε απόψεις.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Απόψεις ναι.

ΜΕΛΟΣ: Βάζουμε τίτλο «Απόψεις». 

(Διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μήτσο, μη μου λες ιστορίες εγώ ό,τι λέω τα έχω γράψει και ό,τι έχω γράψει, ισχύει. Μη μου λες ότι τα αλλάζω, ό,τι γράφω ισχύουν. 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Αυτός ο πόρος που θα βάλουμε δεν πρέπει να αποτελεί και υψηλή δαπάνη στα ΜΜΕ που έχουν υψηλό εισόδημα, δηλαδή κάπως να ισορροπήσουμε αυτό το πράγμα. 

Εκείνο που θέλω να πω το τελευταίο είναι ότι ό,τι πόρο αποφασίσουμε ό,τι εισφορές αποφασίσουμε, δεν μπορεί με βεβαιότητα να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ. Με την έννοια ότι ούτε ξέρουμε στο μέλλον τι έσοδα θα έχουν οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ σε ό,τι αφορά τον πόρο, ούτε ξέρουμε πως θα είναι η μισθολογική κατάσταση μελλοντικά, ώστε να έχουμε τις εισφορές στο χέρι. Μια εκτίμηση κάνουμε, η οποία σίγουρα δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε ακριβώς.

Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε τώρα σε μια θέσπιση πόρου και εισφορών, στο περίπου και μετά από ένα χρονικό διάστημα σύντομο, μέχρι τέλος του χρόνου σε κάποιους μήνες, να πούμε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Αλλιώς δεν πρόκειται να ξέρουμε εμείς τι έσοδα υπάρχουν.

Δηλαδή είπε ο κ. Κυριακόπουλος προηγουμένως ότι το ’05 το STAR είχε 70 εκατομμύρια και τώρα φέτος έχει 40. Που ξέρω το 8 τι θα έχει, δεν μπορώ να μπω σε αυτό το πράγμα. Και βεβαίως επιστημονικά σωστό είναι να το πάμε με αναλογιστική μελέτη σε 40 χρόνια και εκεί να βγάλουμε τι θα κοστίζει ο ΕΔΟΕΑΠ αλλά όλο αυτό στον αέρα στην ουσία είναι.

Επιστημονικά και με νούμερα, σωστό. Αλλά στην ουσία είναι στον αέρα. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να μη συνεχίσει ο ΕΔΟΕΑΠ να είναι χωρίς έσοδα πλέον. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα Ταμεία είναι συγκεκριμένος και υπάρχει και συγκεκριμένη νομοθεσία. Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε με κανένα τρόπο σε καθιέρωση πόρων οι οποίες δεν είναι από πριν δεδομένο ότι το Ταμείο είναι βιώσιμο.

Γιατί αν το κάνουμε αυτό, ουσιαστικά τι κάνουμε; Ουσιαστικά λειτουργούμε εναντίον των εργαζομένων μας οι οποίοι μετά από κάποια χρόνια θα μείνουν χωρίς σύνταξη. Γιατί όπως σας είπε και ο κ. Υπουργός στην 1η συνάντηση όταν κάναμε το ερώτημα, ρώτησα «τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ την εγγυάται το κράτος;» δηλαδή αν πέσει έξω ο ΕΔΟΕΑΠ μετά από πέντε χρόνια θα τα πληρώσει το κράτος; Και απάντησε «όχι, όλες οι εισφορές θα χαθούν». 

Άρα εμείς είμαστε υποχρεωμένοι εδώ να διασφαλίσουμε τη σύνταξη των ατόμων οι οποίοι σήμερα είναι 35 και 40 ετών, οι οποίοι θα βγουν μετά από 25 χρόνια στη σύνταξη. Εάν πάμε στο περίπου, σημαίνει ότι θα πάρουν σύνταξη. 

Άρα εδώ υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος, υπάρχει αναλογιστική μελέτη, που οι παραδοχές της αναλογιστικής μελέτης καθορίζονται με νόμο και βγαίνει μια αναλογιστική μελέτη. Αν η αναλογιστική μελέτη στο τέλος της ημέρας βάσει των παραδοχών που θα βάλουμε, μέρος των οποίων έχω ζητήσει, βγει αρνητική, εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ επ’ αυτού.

Προτιμάμε να πάνε στην κοινωνική ασφάλιση όπου είναι σίγουρο ότι θα πάρουν κάποια σύνταξη. Αν εσείς που είστε εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν θέλετε να είναι σίγουρο ότι αυτοί που είναι σήμερα 35 και 40 ετών, μου κάνει εντύπωση.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Οι παραδοχές που βάζετε όμως, είναι όχι στον ΕΔΟΕΑΠ.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, προσέξτε κάτι …

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Όταν μου λέτε 460 εκατομμύρια …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να ολοκληρώσω παρακαλώ πολύ; Πρέπει επίσης να καταλάβουμε όλοι μας εδώ ότι από τη στιγμή που πάρουμε την απόφαση να φτιάξουμε ένα ξεχωριστό Ταμείο έξω από την κοινωνική ασφάλιση, παίρνουμε το ρίσκο. Και σας ρώτησα τότε: παίρνετε το ρίσκο; Και είπατε «ναι».

Όταν παίρνω το ρίσκο, σημαίνει ότι είναι διασφαλισμένο αυτό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν κάποτε μειωθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων εδώ, θα μειωθούν και οι παροχές, θα γίνει αυτόματα. Σαν τον κόφτη που βάζει το IMF γιατί αν δεν μειωθούν οι παροχές μετά από πέντε χρόνια, δεν θα πάρουν σύνταξη οι νέοι.

ΜΕΛΟΣ: Διαφορετικά το άλλο Ταμείο πως θα λειτουργήσει;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο άλλο Ταμείο; Δεν υπάρχει. Μιλάμε για τον ΕΔΟΕΑΠ αυτή τη στιγμή. 

ΜΕΛΟΣ: Ναι, αλλά είπατε …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα το άλλο εγγυάται το κράτος.

ΜΕΛΟΣ: 12 φορές μου έκοψαν τη σύνταξη.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αυτό, αυτό που κάνει το κράτος. Δεν ξέρω, παίρνουμε το ρίσκο, όμως κόβει. Όπως κόβει το κράτος, πρέπει να το ξέρουμε. Όπως είμαι και εγώ ασφαλισμένος στο ίδιο Ταμείο. Όπως κόβει το κράτος όταν δεν έχει τα λεφτά, θα κόβει και ο ΕΔΟΕΑΠ, αν δεν έχει τα λεφτά.

Άρα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί από πριν. Αυτό που δεν θα γίνει, γιατί αυτό θα είναι όρος το έχω βάλει στους όρους, είναι το εξής: συνεχώς θα γίνονται αναλογιστικές μελέτες και θα επικαιροποιείται και θα πρέπει οι παροχές να είναι βασισμένες πάνω στις δυνατότητες του Ταμείου και επίσης θα πρέπει τα χρήματα αυτά που μαζεύουμε αυτή τη στιγμή, να είναι τόσα ώστε να διασφαλίζεται και η σύνταξη του κ. Σκεπετζάκη μετά από 20 χρόνια που θα πάρει. Γιατί αλλιώς θα μείνει χωρίς σύνταξη. 

ΜΕΛΟΣ: Δεν το αναφέρει αυτό η μελέτη.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν το αναφέρει η μελέτη, με συγχωρείτε δεν καταλάβατε, είπε κάτι ο κ. Γκανάς είπε «θα το δούμε περίπου». Περίπου δεν υπάρχει, υπάρχει συγκεκριμένα πράγματα. Η μελέτη τι λέει; 

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Δεν υπάρχει τζίρος μετά από δέκα χρόνια;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε θα υπάρχει αυτόματος κόφτης κ. Γκανά. Όταν πέφτει ο τζίρος εισπράττεις λιγότερα, μειώνονται οι παροχές. Σας λέμε ότι δεν πάει περίπου. Αυτά θα είναι διασφαλισμένα από πριν. Όταν λέμε είναι βιώσιμο το σύστημα, εννοούμε αυτό για να το ξεκαθαρίζουμε. 

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Σκαναβής έχει τον λόγο.

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Επειδή δεν το ξέρω και συγχωρέστε με μήπως κάνω καμιά αφελή ερώτηση, εμάς ποιος είναι ο στόχος μας εδώ; Να έχουμε κάποια περισσότερα προνόμια από ένα Ταμείο που λέγεται ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό δεν είναι; Και να παίρνουμε και τις συντάξεις μας και τα λοιπά. 

Έχουμε κοιτάξει μήπως αυτό το πράγμα εάν πηγαίναμε σε μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία …; Αυτό είναι αυτό που λέει ο κ. Κυριακόπουλος. Δηλαδή το έχουμε κοιτάξει αυτό το πράγμα; Να δούμε για να κάνουμε αυτό το πράγμα που θέλουμε να κάνουμε στον ΕΔΟΕΑΠ πόσο πρέπει να δίνουμε; 

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Μήπως να καταργήσουμε και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να πάμε σε μια εταιρεία; Τι λέτε κ. Σκαναβή τώρα; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Σκαναβή επειδή δεν συμμετείχατε τις προηγούμενες φορές, τώρα ρίχνετε βόμβα! Αφήστε το. Ο κ. Νικολόπουλος έχει τον λόγο.

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνεχίσω από εκεί που έμεινε ο Γκανάς και θα επιμείνω στις παραδοχές. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρχει ο ΕΔΟΕΑΠ και επίσης συμφωνήσαμε ότι θα υπάρχουν και τα ΤΕΑΣ. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Εμείς από δικό μας σε αυτό δεν μπαίνουμε …

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, δεν είστε μόνο εσείς στο τραπέζι, δεν πειράζει, μην ξαναρωτήσετε θα το πούμε μετά. 

Το δεύτερο που δεχτήκαμε για να συνεχιστεί αυτή η κουβέντα ένα χρόνο, ήταν ότι θέλουμε τον ΕΔΟΕΑΠ ανοιχτό και γι' αυτό παιδευόμαστε ένα χρόνο. Το τρίτο ήταν ότι ο ΕΔΟΕΑΠ για να μείνει ανοιχτός –τα ξαναλέω και δεν θα κουραστώ να τα ξαναλέω- χρειάζεται ένα πόρο πέρα των εισφορών των εργαζομένων και των εισφορών των εργοδοτών.

Η μελέτη που έχει γίνει μέχρι τώρα που έχετε στα χέρια σας λέει πόσα χρήματα χρειαζόμαστε για να είναι βιώσιμος ο Οργανισμός σε βάθος χρόνου. Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε και να μη πετάμε την μπάλα στην κερκίδα, πρέπει αφού συμφωνήσουμε ότι πράγματι υπάρχει αυτός ο πόρος στο τραπέζι, όπως υπήρχε όταν ξεκινήσαμε το αγγελιόσημο που δεν υπάρχει πια, τότε θα πάμε να τον προσδιορίσουμε.

Συμφωνούμε λοιπόν, φεύγουμε από αυτό το τραπέζι με τη συμφωνία, έστω ενδεχομένως και χωρίς το διαδίκτυο που θέλει –ελπίζω- να το σκεφτεί; 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: OΚ Νικολόπουλε επαναλαμβάνω τι έχουμε συμφωνήσει. Ερώτηση κάνετε ή ήταν ρητορική. Να το κλείσετε αν ήταν ρητορική, το ερώτημα. 

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε συμφωνήσει για τον πόρο;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να πω τι έχουμε συμφωνήσει. Έχουμε συμφωνήσει το εξής: έχουμε συμφωνήσει ότι θα κάνουμε και θα τρέξουμε μια μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει μέσα ως έσοδα αυτά που προβλέπει η κοινωνική ασφάλιση, αυτό που περιμένω να το παραλάβω.

Αφού βγει αυτή η μελέτη και προσδιοριστεί το πραγματικό έλλειμμα η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει πει ότι είναι διατεθειμένη υπό κάποιες προϋποθέσεις να δώσει ένα επιπλέον πόρο. Σε αυτό το ερώτημα που έχει πει η ΕΙΤΗΣΕΕ έχουμε ακούσει διάφορες απόψεις. 

Η ΕΙΤΗΣΕΕ θα δώσει τον πόρο υπό προϋποθέσεις τις οποίες έχει γράψει. Έχουμε ακούσει διάφορες απόψεις και η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει πει ότι εάν δεν όλος ο κλάδος και είναι μόνο η τηλεόραση, δεν πρόκειται να το δώσει η τηλεόραση, μόνο η τηλεόραση να πληρώσει. Αυτά έχουμε πει.

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το δέχομαι. Το δέχομαι, για την οικονομία της κουβέντας. Εάν δηλαδή συμφωνήσει αυτή τη στιγμή το διαδίκτυο στον πόρο το κλείνουμε; Να γυρίσω την κουβέντα.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάλι να σας πω το εξής …

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα την παραδοχή που εσείς ο ίδιος έχετε κάνει. Μα τώρα θα παίζουμε;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα η παραδοχή που έχω κάνω εγώ, με συγχωρείτε κ. Νικολόπουλε, είναι η εξής: εγώ σας είπα με 2% δεν βγαίνει με τα νούμερα που έχω πει. Και περιμένω να ακούσω, να δω πόσο χρειάζεται. Εγώ δεν έχω πει ότι θα δώσω 10%.

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν σας είπα εγώ να δώσετε 10%. Εγώ λέω συμφωνούμε, εσείς ο ίδιος το έχετε γράψει ότι θα υπάρξει κάτι επιπλέον;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπράβο. Άρα από ό,τι υπάρχει στο τραπέζι, εκτός από μια ένσταση ως προς την ενημέρωση και όχι ως προς την ουσία αν τον ερμηνεύω τον κ. Σκαναβή, και οι εφημερίδες θέλουν είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Θέλουν να υπάρχει ο ΕΔΟΕΑΠ.

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα ο μόνος που φαίνεται να διαφωνεί εδώ είναι…

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήσατε τη συνδρομητική τηλεόραση;

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, τα πάω βήμα – βήμα αν μου επιτρέπετε. Να ακούσουμε τώρα και τη συνδρομητική και μετά να ακούσουμε και την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο; Αφού μιλήσει και η συνδρομητική να ακούσουμε και την ΕΡΤ και το ΑΠΕ και να ξανακάνουμε ένα κύκλο.

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις έχουν συμφωνήσει ότι θα είναι όλες μέσα στον ΕΔΟΕΑΠ;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όσες θέλουν. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Όχι όσες θέλουν, τότε να πούμε κι εμείς όσες θέλουν, δεν γίνεται έτσι δουλειά.

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι δεν ξέρετε; Οι Ενώσεις των εργαζομένων έχουν συμφωνήσει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν με ακούτε λίγο; Κάνατε μια ερώτηση δεν θέλετε την απάντηση; 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Εγώ την έκανα.

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι γιατί έκανε και μια παρέμβαση. Έχουμε συμφωνήσει και περιγράφεται στη μελέτη.

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Θα μπει δηλαδή και το ΤΑΤΑ θα μπει και το …

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι περιγράφεται στη μελέτη. 

Π. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Από το ΑΠΕ. Εμείς είναι η πρώτη φορά που εμπλεκόμαστε στη συζήτησή σας, στη συζήτησή μας πια, κανονικά έπρεπε να είναι ο κ. Μιχάλης Ψύλος ο Γενικός Διευθυντής, εγώ είμαι Διευθυντής ειδήσεων αλλά υπήρχε ανειλημμένη υποχρέωση οπότε είμαι εγώ εδώ στη θέση του.

Σε αυτή τη φάση έχοντας ακούσει και ορισμένα πράγματα που δεν είχα ακούσει τουλάχιστον προσωπικά, το ΑΠΕ είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει τη συμφωνία που θα υπάρξει κάποια στιγμή μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Σουλτανιά από την ΕΡΤ.

Β. ΣΟΥΛΤΑΝΙΑ: Όπως ξέρετε είναι η πρώτη φορά που και η ΕΡΤ συμμετέχει σε αυτή την κουβέντα, ενημερώνομαι καταγράφω απόψεις τις οποίες θα μεταφέρω στη Διοίκηση, είμαι όμως βέβαιη ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία προφανώς βούληση και της ΕΡΤ θα είναι η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και θα συμμετάσχει στην όποια …

ΜΕΛΟΣ: Θα πληρώνει πόρο;

Β. ΣΟΥΛΤΑΝΙΑ: Αν επιτευχθεί συμφωνία φαντάζομαι, αλλά το καταθέτω τη στιγμή αυτή με την επιφύλαξη να το μεταφέρω στη Διοίκηση και να πάρω την άποψή της την οποία θα φέρω στην επόμενη συνάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την FORTHNET.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι 200 και κάτι εκατομμύρια, αυτό εσείς πρέπει να χαίρεστε όταν βάζουν μέσα. Γιατί αν βάλουν 2% είναι 4 εκατομμύρια στο Ταμείο.

Γ. ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ: Καλησπέρα και από εμένα, είμαι Διευθυντής λειτουργιών στο ανθρώπινο δυναμικό και εργασιακών σχέσεων, κατ' αρχήν να ευχαριστήσω πολύ το Υπουργείο για την πρόσκληση. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε μια τέτοια συνάντηση, οπότε όπως καταλαβαίνετε έχει ενημερωτικό χαρακτήρα για μας η σημερινή συνάντηση. 

Ακούω αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα που λέτε και διαβάζαμε χτες και την προμελέτη την αναλογιστική και αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι κατ' αρχήν μας αφορά, μας αφορά άμεσα το θέμα και μας αφορά γιατί έχουμε ένα ικανό αριθμό εργαζομένων οι οποίοι σήμερα είναι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ είναι πάνω από 100 εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή, οι οποίοι μάλιστα –αν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον- οι περισσότεροι από αυτούς είναι πάνω από 15 χρόνια στην εταιρεία. Οπότε μας ενδιαφέρει και το μέλλον των συντάξεων των επικουρικών ή της περίθαλψης, αλλά μας ενδιαφέρει προφανώς και το τι θα σημαίνει αυτό για την εταιρεία.

Η τοποθέτηση της εταιρείας προφανώς δεν μπορεί να γίνει σήμερα, θα παρακαλούσα όμως γιατί εγώ δεν κατάλαβα από τη συνάντηση αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, κατάλαβα μάλλον ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, υπάρχει ένα πλαίσιο που λέει αύξηση εισφορών εργαζομένων από το 3% που είναι σήμερα σε πόσο.. δεν ξέρω ακριβώς. Μπορώ να εικάσω, αλλά δεν ξέρω.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αντιπρόταση που έχουμε καταγράψει για την ξέρετε είναι η εξής: θα πληρώνει η εταιρεία ό,τι θα πλήρωνε στην κοινωνική ασφάλιση του κράτους, το οποίο αν δεν λάθος είναι αθροιστικά εργαζόμενος και εργοδότης είναι 7% επικούρηση, 6, κάτι η ιατροφαρμακευτική 4% το εφ' άπαξ αυτό θα το πληρώνουν οι εταιρεία όπως είναι υποχρεωμένες να το πληρώνουν …

ΜΕΛΟΣ: Εφ' άπαξ δεν πληρώνουν.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέμε αθροιστικά και οι δύο και επειδή αυτά τα χρήματα φαίνεται από πρώτη ανάγνωση της αναλογιστικής μελέτης δεν φτάνουν, θα υπάρχει κι ένας πόρος επί του τζίρου, το οποίο η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει πει ναι, να το συζητήσουμε, εάν λείπουν 1-2% επί του τζίρου μπορούμε να κάτσουμε να το συζητήσουμε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΜΕΛΟΣ: 5-6…

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι 5-6 δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα, ξεχάστε τα, δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα. 5-6 δεν έχουμε πει ποτέ, τι έχουμε πει τα έχω γράψει, γραπτώς είναι και σε ανακοίνωση Τύπου. 

Γ. ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ: Για να ολοκληρώσω, αυτό που θα θέλαμε είναι λίγος χρόνος για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε και υπεύθυνα αν θέλετε ή επί της αρχής που λέει εισφορές εργαζόμενου – εισφορές εργοδότη, συν πόρος ο οποίος δεν κατάλαβα εγώ ποια είναι η πρόταση, αν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, νομίζω δεν υπάρχει. 

Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα ποσοστό το οποίο θα προσδιοριστεί μετά την πάροδο της μελέτης.

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Επί ποιου τζίρου κ. Υπουργέ, δυο λεπτά. Ο τζίρος στις εφημερίδες είναι άλλος, εκφράζεται από τα έσοδα που είναι από την κυκλοφορία …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει γίνει ένας υπολογισμός περίπου από τη διαφήμιση είναι περίπου 400 …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι από τη διαφήμιση, από το σύνολο. Εμείς μιλάμε για το σύνολο, το σύνολο που δημοσιεύεις. 

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Εγώ δεν μιλώ επί του συνόλου πάντως, σας το λέω από τώρα.

ΜΕΛΟΣ: Γιατί κ. Σκαναβή;

Α. ΣΚΑΝΑΒΗΣ: Θα σας απαντήσω γιατί. Γιατί το λέω αυτό; Διότι θα πρέπει να το δούμε πάρα πολύ προσεκτικά, το αγγελιόσημο ήταν μόνο στη διαφήμιση και αυτή τη στιγμή καλούμαστε να έχουμε τον πόρο που είναι το ίδιο με το αγγελιόσημο, στο σύνολο του τζίρου.

(Διαλογικές συζητήσεις)

κ. ΓΚΑΝΑΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γκανά σε άλλη συνεδρίαση θα μαλώσουμε, σε άλλη. Σε μια επόμενη όταν θα κλείσει η υπόθεση. Κύριε Σκαναβή, με συγχωρείτε, μιλούσε όμως ο εκπρόσωπος της FORTHNET και θα κατέληγε στο ότι θα το δείτε το Διοικητικό Συμβούλιο και θα μας πει τις θέσεις.

Γ. ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ: Θα ήταν καλύτερα να έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για να τοποθετηθούμε επ’ αυτής, αλλά μπορούμε να προτείνουμε προφανώς και επί της αρχής, εννοώ το γενικό. Οπότε θα θέλαμε λίγο χρόνο για να ενημερωθούμε και να τοποθετηθούμε. Θεωρώ πάντως αυτό που είπε ο κ. Κυριακόπουλος, η βιωσιμότητα του Ταμείου η οποία δεν ξέρω πως ακριβώς αποδεικνύεται, με αναλογιστική μελέτη, με κάποιες υποθέσεις, γιατί κατανοώ το θέμα ότι οι παράμετροι είναι τόσες πολλές που οποιεσδήποτε υποθέσεις και να κάνουμε δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να αποδείξουν τη βιωσιμότητα ή όχι. 

Κάποια όμως λογική πίσω από μια μελέτη θα πρέπει να υπάρχει έτσι ώστε να εξασφαλίζονται κατ' αρχήν οι εργαζόμενοι και κατά δεύτερο λόγο και οι εταιρείες που θα κληθούν να καταβάλλουν αυτό που πρέπει να καταβάλλουν. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μπελεχρής έχει τον λόγο.

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Όπως είπαμε κι εμείς προηγουμένως δεν είχαμε σχέση με τον ΕΔΟΕΑΠ μέχρι τώρα, απλά τώρα μπαίνουμε στη συζήτηση και από τους υπόλοιπους ότι να εμπλακεί και το διαδίκτυο.

Εμείς περιμένουμε μια συγκεκριμένη πρόταση από το Υπουργείο κ. Υπουργέ να μας πείτε τι ακριβώς θα γίνει και να αποφασίσει και το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, ώστε να σας πούμε και την τελική μας άποψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία επαναδιατύπωση της θέσης του διαδικτύου.

Σ. ΜΠΕΛΕΧΡΗΣ: Αλλά θέλουμε να έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κατάλαβα. Η θέση και το πλαίσιο διαμορφώνονται εδώ με τη συζήτηση.

Π. ΜΑΥΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα και από εμένα, είμαι ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, εκφράζω και τον συνάδελφο της ΕΤΙΤΑ τον Πρόεδρο που είναι δίπλα μου, για να μην πούμε δυο φορές τα ίδια. Οι δικοί μας εργαζόμενοι αυτοί που εκπροσωπούμε αυτή τη στιγμή είναι στο ΙΚΑ. Εμείς επί της αρχής δεν είμαστε κατά επειδή πριν ρώτησε ο κ. Σκαναβής αν όλοι οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να μπουν. 

Ναι, κ. Σκαναβή όπως και εσείς λίγες φορές έχω έρθει σε αυτές τις συναντήσεις, η αλήθεια είναι ότι κι εγώ προσπαθώ να βγάλω μια άκρη. Καταλαβαίνω τη λογιστική αντιμετώπιση του κ. Κυριακόπουλου και εν μέρει μπορώ και σε κάποια σημεία, παράξενο αυτό για εμένα, να συμφωνήσω μαζί του. Όμως νομίζω ότι αν ψάξουμε να δέσουμε το πράγμα από παντού, θα μείνουμε στις λεπτομέρειες και δεν θα πάμε επί της ουσίας που είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί από ό,τι καταλαβαίνω στη συνέχεια του ΕΔΟΕΑΠ.

Θα πρέπει όλοι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και ισως όλοι να ρισκάρουν κάποια πράγματα γιατί νομίζω κ. Υπουργέ ότι όσες αναλογιστικές μελέτες και να κάνουμε, τη ζωή κανείς δεν μπορεί να την ξεπεράσει. Εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα το ’04 αν ρωτάγαμε τους αντίστοιχους που θα κάθονταν σε ένα τέτοιο τραπέζι, κανείς δεν θα πίστευε ότι θα κουβεντιάζαμε αυτά τα πράγματα, νομίζω. 

Δεν ξέρω αν έχω δίκιο ή άδικο, επιφυλάσσομαι πέρα επί της αρχής που λέμε μια θετική αντιμετώπιση στο θέμα, όταν υπάρξει ένα τελικό σχέδιο και πλάνο για το πώς ακριβώς θα γίνει όλο αυτό το σχέδιο, να πρέπει να μιλήσουμε και εμείς στα όργανά μας το Διοικητικό Συμβούλιο και στο Σώμα να αποταθούμε και να έρθουμε με μια πλήρη απάντηση στα ζητήματα όλα. Σας ευχαριστώ.

Μ. ΣΑΒΑΚΗΣ: Καλησπέρα, είμαι ο Πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ αλλά μιλώ και εκ μέρους της ….εμείς είμαστε 220 έντυπα, μιλώ και εκ μέρους της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου αλλά και εκ μέρους του ΣΥΠΕ που μιλήσαμε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο. Εγώ δεν έχω καταλάβει, εμείς δεν ήμασταν στο σύστημα του ΕΔΟΕΑΠ πριν. Τώρα, είναι προαιρετικό ή είναι υποχρεωτικό για μας και να συμμετέχουμε; Γιατί εμείς είμαστε 4.000 εργαζόμενοι και εργοδότες.

Αυτό που θέλουμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας γιατί είμαστε πολλοί από ό,τι καταλάβατε, δεν ξέρουμε τι να τους πούμε. Είμαστε περιοδικά πανελλήνιας εμβέλειας, περιφερειακές εφημερίδες, εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες, ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες, είμαστε ένας μεγάλος κλάδος, είμαστε ιδιοκτήτες ουσιαστικά. Αλλά έχουμε περίπου 4.000 εργαζόμενους.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Μ. ΣΑΒΑΚΗΣ: Οι επαρχιακές οι εβδομαδιαίες είναι πανελλαδικές πλέον οι εφημερίδες. Αυτό που θέλω να συμπληρώσω κι εγώ δηλαδή θέλουμε και εμείς κάτι, δηλαδή να μας στείλετε κάτι για να το δώσουμε, να κάνουμε ένα Διοικητικό Συμβούλιο μια Γενική Συνέλευση να αποφασίσουμε.

Δεν έχω καταλάβει όμως αν είναι προαιρετική η συμμετοχή μας στον ΕΔΟΕΑΠ ή υποχρεωτική. Αυτό δεν το έχω καταλάβει. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εξετάζουμε μια συνολική λύση, θα δούμε την καταλληλότερη.

Π. ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ: Είμαι Αντιπρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ. Διαπιστώνω μια σύγχυση στην εργοδοτική πλευρά ιδιαίτερα στον επαρχιακό Τύπο, η οποία είναι ασυγχώρητη. Κατ' αρχήν ο ΕΔΟΕΑΠ έχει σχέση με τον περιφερειακό Τύπο, διότι και μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών των επαρχιακών εφημερίδων και μέλη του ΣΥΠΕ υποχρεωτικά ασφαλίζουν εργαζόμενους δημοσιογράφους στις εφημερίδες τους, στον ΕΔΟΕΑΠ διότι ο ΕΔΟΕΑΠ και εδώ υπάρχει μια παρανόηση είναι φορέας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. Δηλαδή τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης είτε απασχολούνται σε εφημερίδες που είναι μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών της παλιάς, είτε απασχολούνται σε μέλη του ΣΥΠΕ, που είναι ο Σύνδεσμος που δημιουργήθηκε από τη διάσπαση της Ένωσης Ιδιοκτητών, είναι ασφαλισμένοι υποχρεωτικά στον ΕΔΟΕΑΠ ή αντίστοιχα για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, νησιών και τα λοιπά, στα ΕΤΑΣ-ΤΕΑΣ τους αντίστοιχους ΕΔΟΕΑΠ της ελληνικής Περιφέρειας. Για τις ημερήσιες.

Οι εργαζόμενοι στις εβδομαδιαίες είναι ασφαλισμένοι στο ΤΑΙΣΥΤ την ένταξη των οποίων συζητάμε, αυτό αφορά αυτή η ιστορία, στο νέο μεγάλο διευρυμένο ΕΔΟΕΑΠ. Όχι μόνο αυτό και αυτό. Κατά συνέπεια σας αφορά απόλυτα, για να αποσαφηνίζουμε …

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ έχει κάτι να πει; 

Π. ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ: Μισό λεπτό κ. Υπουργέ, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει η εργοδοτική πλευρά είναι αποκαρδιωτική για εμένα που έρχομαι πρώτη φορά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε τώρα το σχόλιο…

Π. ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ: Θα σας πω τι θέλω να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι θα σας πω κι εγώ όμως, ο ΕΔΟΕΑΠ αντί να αναρωτιέται εδώ ποιος είναι εκείνος που υποχρεώνεται να είναι ασφαλισμένος θα έπρεπε να κάνει αυτή τη δουλειά εγκαίρως και πολύ πιο πριν από την κουβέντα. Δεν αναφέρομαι σε εσάς.

Π. ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ: Και το Υπουργείο.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ένας φορέας που έχει διακηρυχθεί κατ’ επανάληψη εδώ από εσάς ότι είναι δικός σας φορέας. Όταν θα αποφασίσετε να αποφασίζω μόνος μου, θα το κάνω να είστε βέβαιοι. Τι μου λέτε τώρα;

Π. ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ: Μια κουβέντα επειδή φαίνεται δεν έχει γίνει κατανοητό. Μιλάμε επιτέλους για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης που απασχολούν εργαζόμενους, γιατί τα υπόλοιπα δεν λογίζονται ως Μέσα Ενημέρωσης, σε όλη τη χώρα, είτε είναι πανελλαδικής εμβέλειας Μέσα όσον αφορά εφημερίδες και τηλεόραση αυτή τη στιγμή γιατί τα ραδιόφωνα έχουν μόνο τοπικές άδειες, είτε μιλάμε για περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας Μέσα: θέσπιση ενιαίων κανόνων, ίδια δικαιώματα, ίδιες υποχρεώσεις.

Και εδώ πρέπει οπωσδήποτε αυτό που ειπώθηκε και προηγουμένως να υπάρξει μια κατ' αρχήν τουλάχιστον συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, η οποία φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί επί της αρχής στην ανάγκη να ενιαιοποιήσουμε τους κανόνες έτσι ώστε να μην αναρωτιέται ο τάδε ή ο άλλος δεν θέλω να πω ονόματα τι ισχύει στην περίπτωσή μας γιατί εμείς έτσι που μέχρι τώρα δεν είχαμε σχέση με τον ΕΔΟΕΑΠ και ιδιαίτερα στην περίπτωση του διαδικτύου είναι πολύ υποκριτικό κ. Υπουργέ να γίνεται η επίκληση του γεγονότος ότι δεν είχαν σχέση με τον ΕΔΟΕΑΠ οι επιχειρήσεις, δηλαδή δεν ασφάλιζαν εργαζόμενους. 

Έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας ως κλάδος τις έχουμε, αλλά δεν δεχτήκαμε και καμία πρόταση ποτέ από κάποιο επιχειρηματία, ή κάποιο φορέα εκπροσώπησης των επιχειρηματιών του διαδικτύου οι οποίοι μιλάνε και για αθέμιτο ανταγωνισμό, όταν είναι γνωστό πως λειτουργούν τα site και έχουν δίκιο απόλυτο οι εφημερίδες, ιδιαίτερα οι ημερήσιες να διαμαρτύρονται. Δεν δεχτήκαμε καμία πίεση να ασφαλίσουμε τους εργαζόμενους. 

Διότι προφανώς βόλευε το υφιστάμενο καθεστώς, είτε της ανασφάλιστης, είτε της υποαμειβόμενης εργασίας και τα λοιπά. Έχουμε μια αναλογιστική μελέτη, προμελέτη, δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Κυριακόπουλος την υποεκτιμά δεν λέω την υποτιμά.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν είναι πλήρης …

Π. ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ: Είναι προμελέτη έτσι κι αλλιώς. Αποτυπώνονται εκεί οι ανάγκες που υπάρχουν σε όλα τα σενάρια που έχουν τεθεί, είτε με διεύρυνση με 1.000 με 2.000 με 4.000 εργαζόμενους, συν τους 1.090 συνταξιούχους οι οποίοι προβλέπεται να ενταχθούν στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ όσον αφορά την περίθαλψή τους. 

Μιλάμε για τις ανάγκες του υφιστάμενου ΕΔΟΕΑΠ αλλά κυρίως μιλάμε για τις ανάγκες του νέου διευρυμένου ΕΔΟΕΑΠ, που θα συμπεριλάβει όλους τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων του κλάδου. Επ’ αυτού να συζητήσουμε, όλοι. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ έχει τον λόγο.

Ν. ΚΑΡΡΑΣ: Σε μεγάλο βαθμό με κάλυψε ο κ. Νεστορίδης, εγώ αυτό που διαπιστώνω μετά από την 6η συνάντηση που κάνουμε εδώ, είναι ότι ενώ σήμερα προσδοκούσαμε όλοι να φύγουμε με μια συμφωνία από εδώ και πιστεύω ότι ακόμη υπάρχει αυτό το περιθώριο, όσο είμαστε όλοι μαζεμένοι σε κοινό τραπέζι, να φύγουμε με μια κατ' αρχήν συμφωνία, εφόσον σε ένα τρίπτυχο που αναπτύχθηκε εδώ από τη συζήτηση, έχουμε μια κοινή θέση.

Η διαφορά ίσως να είναι στα ποσοστά που μπορεί να συζητηθούν αργότερα. Αλλά με μια συμφωνία ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ο πόρος που ο κ. Κυριακόπουλος δεν έφερε καμία αντίρρηση σε αυτό το πράγμα, ούτε στο γραπτό που έχουμε λάβει, νομίζω. Αλλά επαναβεβαιώθηκε στη σημερινή κουβέντα από τους περισσότερους ότι ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να μείνει ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας και μαζί με τον ΕΔΟΕΑΠ για να μην μπαίνει -και το εννοώ αυτό-σε παρένθεση, και τα ΤΕΑΣ και τα ΕΤΑΣ.

Άρα αυτό τι σημαίνει; Ότι αυτός ο πόρος θα πρέπει να είναι πανελλαδικός και ενιαίος. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Αυτό δεν ήταν πρόταση δική μου. Αυτό που πληρώνουμε αφορά τους εργαζόμενους που είναι σε εμάς.

Ν. ΚΑΡΡΑΣ: Ναι αλλά σε μια συμφωνία πιστεύω κ. Κυριακόπουλε, ότι αυτή η συμφωνία εάν επιτευχθεί θα συνυπογραφεί απ' όλους εδώ. Άρα δεν μπορούμε εδώ να κάνουμε διαχωρισμό.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για να μη γίνονται παρεξηγήσεις. Ένας από τους βασικούς όρους που έχουμε καταγράψει, είναι ο εξής: δεν πρόκειται να επιδοτήσουμε εμείς την Περιφέρεια. Το έχουμε πει από την πρώτη μέρα. Αν οι δικοί σας εργοδότες και οι δικές σας εταιρείες μαζέψουν τους πόρους για να καλύψουν, μπράβο μια χαρά είναι. Επιδότηση σταυροειδής ούτε μεταξύ των Μέσων, ούτε μεταξύ Περιφέρειας και εθνικής εμβέλειας υπάρχει. 

Το έχω πει εξ αρχής, το έχω γράψει με μεγάλη σαφήνεια αυτό το πράγμα. Δεν υπάρχουν σταυροειδείς επιδοτήσεις. Δεν πρόκειται εγώ να πληρώνω για λογαριασμό του ανταγωνιστού μου περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού, ούτε ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός να πληρώνει για εμένα. Είναι ξεχωριστά θέματα, δεν είναι ένα πουγκί δηλαδή.

Ν. ΚΑΡΡΑΣ: Είναι καθαρό. Από εδώ και πέρα εγώ πιστεύω ότι εφόσον τουλάχιστον στα δυο πράγματα έχουμε συμφωνήσει όλοι, πλέον κ. Υπουργέ είναι και στο χέρι σας να προχωρήσετε σε κάποιες ενέργειες πλέον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ κ. Καρρά, ο κ. Μπερεδήμας έχει τον λόγο.

Θ. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Δυο πράγματα. Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι από την εργοδοτική πλευρά νομίζω ότι έχει φτάσει ο καιρός μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις εδώ τριμερείς, ένα χρόνο μετά το ξεκίνημα, έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο έχοντας ο καθένας κάποια πράγματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και κάποιος άλλος τοποθετείται ή εγγράφως ή προφορικά εδώ.

Νομίζω ότι μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε και να διαλεχτούμε πάνω σε ένα ζήτημα στο οποίο όλοι συμφωνήσαμε πριν ένα χρόνο και αφορούσε την συνέχιση λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ, τη διεύρυνσή του -και τον ΤΕΑΣ βεβαίως- με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου. 

Ρωτήθηκε από συνάδελφο εργοδότη τον κ. Σαβάκη εάν αφορά και την πλευρά τους, νομίζω ότι βρίσκεται εδώ για 6η φορά και νομίζω ότι αφορά και την πλευρά των εργοδοτών και των εργαζομένων που εκπροσωπεί. Είχε γίνει σαφές από εμάς και από την ΕΤΗΠΤΑ ότι το πρώην ΤΑΙΣΥΤ και το πρώην ΤΑΤΑ οι ασφαλισμένοι είναι στη συζήτηση πάνω στο τραπέζι για την ένταξή τους στον ΕΔΟΕΑΠ.

Λεπτομέρειες επιμέρους μπορούμε να τις βρούμε. Εάν συμφωνήσουμε και συμφωνούμε στο πλαίσιο θα ήθελα να παρακαλέσω και την πλευρά του κ. Κυριακόπουλου από τη στιγμή που και την προηγούμενη φορά το 2% που είχε καταγράψει νομίζω προφορικά το ανέβασε λίγο, να δει πιο θετικά αυτό που ο κ. Γκανάς ανέφερε πριν και όχι στο περίπου, να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε ένα ποσοστό. Διότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει αστείρευτες δυνάμεις για να μπορεί να συνεχίζει και δεν πρέπει προς την έξω αγορά, να φανεί ότι κάποια στιγμή μπορεί να καμφθεί. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να μην έχετε τις ειδικές γνώσεις τις οποίες μπορεί να έχω εγώ. Αλλά χωρίς να γίνει …

(Διαλογικές συζητήσεις)

Θ. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Νομίζω ότι παράλειψη που σήμερα δεν ήταν η εταιρεία Prudential εδώ η οποία θα έδινε απαντήσεις στον κ. Κυριακόπουλο, δεν θέλω να πάρω την πρωτοβουλία να δώσω απαντήσεις γιατί δεν είμαι τεχνικός στα ζητήματα της αναλογιστικής μελέτης, παρ' ότι έχω άποψη για το θέμα.

Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά του κειμένου που έχει μοιραστεί σε όλους μας, νομίζω ότι μπορεί να δώσει τις απαντήσεις αυτές. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Τσαλαπάτης έχει τον λόγο.

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Κατ' αρχήν είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό που άκουσα ότι δυο φορείς του δημόσιου τομέα θεωρούν δεδομένη την υπόθεση του πόρου. Τώρα, είμαι βέβαιος ότι και οι δυο φορείς δεν έχουν λεφτά, θα τα πληρώσει ο προϋπολογισμός. 

Αυτό είναι άλλη ιστορία, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί ανοίγει το ζήτημα. Όταν το δημόσιο δέχεται να πληρώσει πόρο, και μόνο με πόρο πάνω στο τραπέζι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση, τότε και η ιδιωτική πρωτοβουλία νομίζω θα πρέπει να ανταποκριθεί. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο. Θέλω να σταθώ σε ένα σημείο όπου αυτή τη στιγμή στα Μέσα Ενημέρωσης η ιδιοκτησία πληρώνει εισφορές 2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από αυτές που πρέπει να πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Δηλαδή παρακρατεί 16,72 από τον εργαζόμενο και 120 € το χρόνο για ανεργία και πληρώνει 2 μονάδες λιγότερο. Αυτό είναι μια λεπτομέρεια την οποία κανείς τη συνεκτιμά. 

Λέω λοιπόν ότι αυτό είναι και μια ευνοϊκή θέση των επιχειρηματιών των Media σε σχέση με την άλλη επιχειρηματικότητα, την υπόλοιπη, μιλάω για τα αθηναϊκά εθνικής εμβέλειας, στην Περιφέρεια είναι διαφορετικά. 

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Δεν είχαμε αγγελιόσημο, δεν είχαμε εισφορές καθόλου …

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Να θυμίσω ότι… μια λεπτομέρεια.

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Όπως μπορώ να πω ότι πήρατε 200 εκατομμύρια από το αγγελιόσημο, μια λεπτομέρεια τόση δα! Πάνο να τελειώσω σε παρακαλώ, εγώ δεν είμαι ειδικός σαν κι εσένα, χαρτιά διαβάζω. 

Το τελευταίο που θέλω να πω είναι ότι αυτά τα οποία άκουσα ότι τόσο τοις εκατό επί των μισθών και θα καλύψουν τις ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ εξαρτάται τι μισθούς μιλάμε. Βεβαίως μπορεί να υπάρχουν τηλεοράσεις που δίνουν συλλογικές συμβάσεις ή δίνουν κάποιο επίπεδο μισθών, δεν θέλω να μπω σε αυτή την ονοματολογία, αλλά υπάρχουν και άλλοι που για λόγους προστασίας από τους πιστωτές έχουν κάνει άλλες συμφωνίες, ή πληρώνουν με διαδικασίες μερικής απασχόλησης ανεξάρτητα από το πόσο δουλεύει ο κόσμος και με χαμηλότερους μισθούς.

Γι' αυτό θα συμφωνήσω ότι θέλει κανείς να εκτιμήσει ακριβώς τα πράγματα. Πάντως η καινούργια προοπτική που δίνουν η ΕΡΤ με τις δυσκολίες που έχει γιατί μόνο με το ανταποδοτικό τέλος λειτουργεί, αφού πληρώνει παραγωγές με χρόνο διαφήμισης. Και το Αθηναϊκό Πρακτορείο πήρε 100 χιλιάρικα τώρα για να πληρώσει τους ανθρώπους που έχει με μπλοκάκια εκεί.

Το γεγονός ότι ανταποκρίνονται δυο δημόσιοι φορείς, πρέπει να κάνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία να ενσκύψει με ενδιαφέρον στο πρόβλημα, στο ζήτημα και ένα τελευταίο που θέλω να παρατηρήσω αφορά τον κ. Κυριακόπουλο: αυτά τα σταυροειδή επιχειρηματικά αντέχουν και σε συζήτηση και σε οτιδήποτε. Δεν αντέχουν με το ρόλο της κοινωνικής ασφάλισης. 

Δηλαδή όταν μέχρι τώρα τους εργαζόμενους στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ, στο STAR το Ταμείο τους το ενίσχυαν και συνάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη ή από την Κρήτη ή από οπουδήποτε αλλού, τώρα δεν μπορεί να αρνείστε εσείς αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να είναι ένα Ταμείο που να εξυπηρετεί μόνο την επιχειρηματικότητα τη δική σας. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα αυτό.

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Αυτό αντιλήφθηκε όλος ο κόσμος.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι προσέξτε, είπα ότι οι πόροι θα πηγαίνουν στον ΕΔΟΕΑΠ και θα καλύπτει όλους ο ΕΔΟΕΑΠ. Δεν θα πάνε πόροι σε άλλα Ταμεία, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. 

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Δεν μπορεί να μιλάτε εδώ μόνο για εργαζόμενους που είναι ηλικίας 20-30 ετών. Γιατί υπάρχουν και νεώτεροι, υπάρχουν και μεγαλύτεροι στην ηλικία.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά ως παράδειγμα το είπα. Δηλαδή σε αυτό που είπα 20-30 σας πείραξε;

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Είναι πολύ κακό παράδειγμα και δείχνει μια μεγάλη επιχειρηματική σκληρότητα.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία επιχειρηματική σκληρότητα, αντιθέτως προστασία στους εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν.

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Εγώ έτσι το εισπράττω. Οι άλλοι δεν δουλεύουν;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προστασία στους εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν αυτή τη στιγμή και πληρώνουν πολλά …

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Εμείς ενδιαφερόμαστε για όλους.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το έχω δει αυτό, δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση για τι ενδιαφέρεστε. Και εγώ ενδιαφέρομαι για όλους, γιατί αν δεν ενδιαφερόμουν για όλους, δεν θα ερχόμουν εδώ να μιλήσω να βάλουμε και πόρο.

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Τώρα το βελτιώνεις.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σου πω τι συμφέρει στους δικούς μας εργαζόμενους; Ωραία, να σας πω τι συμφέρει. Με τα χρήματα αυτά, με το 1/10 των χρημάτων που θα έδινα ως πόρο, θα τους είχα ιδιωτική ασφάλιση πέρα της ασφάλισης στην κοινωνική ασφάλιση του Δημοσίου και θα πήγαιναν σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο θέλουν να κάνουν οποιαδήποτε εξέταση θέλουν, χωρίς να βάζουν ούτε ένα ευρώ με πολύ λιγότερα χρήματα.

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Αυτό που κάνεις, είναι ανταπόδοση στο αγγελιόσημο που πήρατε. 

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε το δικαίωμα να μην το κάνουμε; Αν είμαστε τόσο σκληροί εργοδότες, θα λέγαμε δεν μπαίνουμε στη συζήτηση. 

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Έχετε υποχρέωση …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία υποχρέωση δεν έχουμε.

Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ: Δεν έχετε; Ωραία εντάξει.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ερχόμαστε, και λέμε το εξής: εις βάρος των εργαζομένων που εργάζονται στην εταιρεία μας και στην κάθε εταιρεία η οποία λειτουργεί, ερχόμαστε και μεταφέρουμε αυτούς τους πόρους, μειώνουμε τις παροχές που θα μπορούσαν να έχουν και πηγαίνουν στο σύνολο. Αυτό δεν είναι ούτε ρατσιστικό, ούτε είναι τίποτε άλλο, σας παρακαλώ. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κυριακόπουλε, εντάξει τελείωσε αυτή η συζήτηση.

ΜΕΛΟΣ: Τους εργαζόμενους του κ. Κυριακόπουλου στην επαρχία του καναλιού του; Γι' αυτούς τι θα κάνει; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ όχι άλλο. Ο κ. Σαββίδης έχει τον λόγο.

Γ. ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι μάλλον ικανοποιημένος. Επιτέλους στην 7η συνάντησή μας μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει σε αυτό το τραπέζι κανείς που να είναι αντίθετος στην εξεύρεση λύσης για διάσωση και βελτίωση του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ.

Όλοι μέχρι τώρα έχουμε εκφραστεί έτσι. Η όλη συζήτηση ακόμη και μπορεί είναι τους κ.κ. που ήρθαν σήμερα για πρώτη φορά είναι παρήγορο ότι δέχονται αυτή τη θέση που εμείς από την πλευρά των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή προβάλλαμε και ο κ. Κυριακόπουλος είχε συμβάλλει με τις προτάσεις του αλλά και άλλοι, αλλά υπήρχαν κάποιες απορίες κάποιοι δισταγμοί.

Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο κ. Υπουργέ όπου εδώ σε αυτό το τραπέζι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για τη λύση. Εσείς χτες δηλώσατε στη Βουλή και το μάθαμε όλοι ότι στη σημερινή σύσκεψη θα καταλήγαμε σε μια συμφωνία. Αυτή τη συμφωνία θα πρέπει να τη συνομολογήσουμε όλοι και να δούμε με αυτά που θα μας πείτε, πως θα προχωρήσουμε για την πραγμάτωση αυτής της συμφωνίας. 

Δ. ΚΟΥΜΠΙΑΣ: Μιλώντας τελευταίος έχω καλυφθεί σχεδόν από τους προλαλήσαντες, το μόνο που θέλω να επισημάνω στον κ. Μπελεχρή είναι το εξής: δεν μπορεί να βγάζει απ' έξω τα διαδικτυακά Μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που απασχολεί .δημοσιογράφους και όχι μόνο, που πολλοί από αυτούς είναι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ.  

(Διαλογικές συζητήσεις)

Δ. ΚΟΥΜΠΙΑΣ: Άρα έχω καλυφθεί και δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Μόνο να επισημάνω ότι και στην πρώτη μας συνάντηση είχαμε πει ότι μαζευόμαστε εδώ για να βρούμε λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ. Τώρα ένα χρόνο μετά το επαναλαμβάνουμε. Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι έχουμε κατανοήσει όλοι πως η συμφωνία πρέπει να είναι δική σας, των μερών. Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει και πριν ότι από την πλευρά της η Κυβέρνηση θα ευνοήσει την εφαρμογή μιας συμφωνίας δικής σας. 

Υπάρχει σημαντική νομίζω πρόοδο στη συζήτηση. Για να είμαστε υπεύθυνοι όλοι δεν νομίζω ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα τώρα να υπογράψουμε μια συμφωνία πάνω στα ζητήματα αυτά, διότι ευλόγως τίθεται το θέμα μιας στάθμισης των πόρων και των αναγκών. Από την πλευρά του ο κ. Κυριακόπουλος θα έλεγα και προτείνω να συζητήσει και ο ίδιος ως εκπρόσωπος εξουσιοδοτημένος φαντάζομαι της εργοδοτικής πλευράς, για να καταλήγουμε να μην συζητάμε όλοι μαζί συνέχεια …

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προτείνω να εξετάσετε τη δυνατότητα επειδή ο κ. Κυριακόπουλος παραδεχτήκατε κι εσείς προσωπικά ότι είναι expert στο θέμα έχει δείξει ότι μπορεί να δει μερικά ζητήματα τέτοια …

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Εδώ υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα κ. Υπουργέ, δεν είναι έτσι απλό το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι αντικρουόμενα συμφέροντα; Πάμε να βρούμε μια λύση αντικειμενικά ωφέλιμη για όλους. Τι πάει να πει συγκρουόμενα; Συγκρουόμενα πάντα θα είναι τα συμφέροντα, αλλά εδώ συζητάμε παρά τη σύγκρουση συμφερόντων να βρούμε μια κοινή λύση για το κοινό καλό.

Όπως και να το δείτε, μιλάμε για ένα φορέα που λέτε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε να συνεχίσει να λειτουργεί. Εγώ σας επαινώ κ. Κυριακόπουλε, θεωρώ ότι είστε ο πιο ειδικός από την πλευρά την εργοδοτική, φυσικά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των αρμοδίων, να δείτε με αυτούς που εκπονούν την αναλογιστική μελέτη τι είναι εκείνο το σημείο που απομένει να διευκρινιστεί και να διευκρινιστεί άμεσα.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα να υπάρξει αυτή η επεξεργασία δεν νομίζω ότι θέλει πολύ δουλειά για να καταληχθεί. Εγώ τώρα μόλις υπέγραψα τη σχετική διάταξη που χτες ψηφίστηκε στη Βουλή για την ενίσχυση του ΕΔΟΕΑΠ αν χρειαστεί με 2,5 εκατομμύρια το μήνα. Αυτό υπέγραψα τώρα μόλις.

Επομένως θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ και εγώ θα είμαι σε ό,τι χρειαστεί σε αυτή τη συζήτηση για να μπορούμε με ευελιξία, κοινό τόπο από την πλευρά των εργαζομένων επίσης νομίζω ότι πρέπει να υποδείξετε ένα άτομο άντε δύο και δύο από την κάθε πλευρά τέλος πάντων για να μην ψαχνόμαστε, για να επεξεργαστούμε τα σημεία εκείνα που χρειάζονται διερεύνηση, για να καταλήξουμε σε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο. 

Μην ξαναβρισκόμαστε εδώ όλοι μαζί, ας γίνει μια διερεύνηση να μη μιλάμε στο κενό σα να αναζητούμε κοινό τόπο, υπάρχει αρκετά καλή προετοιμασία και επεξεργασία των θεμάτων, όπως έχουν γίνει από την αναλογιστική μελέτη. 

Φυσικά στο χρόνο αυτό θα δουν και οι εταιρείες ειδικότερα που ήρθαν εδώ ως εταιρείες να συμβάλλουν κι αυτές με την άποψή του στο θέμα και να δούμε μετά την πρόοδο αυτή μια επόμενη συνάντηση για να κλείσει η συμφωνία. Σας ευχαριστώ όλους και θα μιλήσουμε γι' αυτό τον σκοπό. 

 

ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – 26/4/2017

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας