Ιουν. 14, 2016

Δημοσιευτηκε η αποφαση του Πειθαρχικου για το Mega

Σήμερα δημοσιεύτηκε στο site της ΕΣΗΕΑ (esiea.gr) η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για δημοσιογράφους του Μega σχετικά με το δημοψήφισμα. Για το όργιο της προπαγάνδας το Πειθαρχικό περιορίστηκε σε επιπλήξεις .!!!

 

 

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 5/2016

 

Περίληψη:

  1. Η συν. Μαρία Σαράφογλου κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι παρεβίασε την δεοντολογία. Επίπληξη.
  2. Η συν. Όλγα Τρέμη κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι σε δύο περιπτώσεις δεν παραβίασε τη δεοντολογία, ενώ για δύο άλλες υπάρχει παράβαση. Επίπληξη.
  3. Ο συν. Γιάννης Πρετεντέρης κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν παραβίασε τη δεοντολογία.
  4. Ο συν. Μανώλης Καψής κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι παρεβίασε την δεοντολογία. Επίπληξη.

Η αποφαση καθαρογραφηκε  31/5/2016

 

Τα κύρια σημεία στο σκεπτικό της απόφασης έχουν ως εξής:

Η ελευθερία της έκφρασης  είναι το γνώρισμα της ελευθεροτυπίας αλλά   και αναγκαίο στοιχείο της δημοκρατίας. Όμως η δημοκρατική λειτουργία απαιτεί ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται για όλους η δυνατότητα αυτή, του να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αν λοιπόν η δυνατότητα της ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων δεν ισχύει ισότιμα για όλους, δηλαδή δεν τηρείται η ισηγορία, ,τότε δεν υπάρχει και η λειτουργία της δημοκρατίας. 

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει απόλυτα την βασική αυτή αρχή που πρέπει να  διέπει τα ΜΜΕ. σημειώνοντας στο άρθρο 3 ότι η ισηγορία και ο πλουραλισμός είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας.  Επισημαίνει επίσης ότι οι αρχές αυτές «υπονομεύονται με τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ σε γιγαντιαίες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν την κοινή γνώμη σαν καταναλωτή και προσπαθούν να χειραγωγήσουν το φρόνημα, τις συνήθειες και την εν γένει συμπεριφορά της». . .

Στις εκκλήσεις αυτές όμως δεν ανταποκρίθηκαν, μεταξύ άλλων,  οι τρεις από τους  προαναφερόμενους συναδέλφους του Μega, παρότι έχουν διακεκριμένη παρουσία στον χώρο της ενημέρωσης. Με βάση όσα αναφέρονται από τους καταγγέλοντες πολίτες αλλά και όσα με την ενδελεχή έρευνα του Συμβουλίου προέκυψαν, λειτούργησαν σε μία διαδικασία  με μονόπλευρη παρουσίαση της μιας από τις δύο απόψεις, παραβιάζοντας απροκάλυπτα την αρχή της ισηγορίας, που ο Κώδικας Δεοντολογίας διακηρύττει ως οξυγόνο της δημοκρατίας. Mε το έωλο επιχείρημα ότι δεν ανευρίσκουν οπαδούς της άλλης άποψης δρομολόγησαν μία προκλητική μονομερή ενημέρωση, που οδηγούσε σε έντονες διαμαρτυρίες και σκηνές έντονης αντιπαράθεσης ακόμη και στη διάρκεια ζωντανών εκπομπών.

 

Άλλωστε χαρακτηριστικό των προθέσεων όχι μόνο των συγκεκριμένων συναδέλφων αλλά κυρίως των άσχετων προς την δημοσιογραφία επιχειρηματικών φορέων που κατέχουν τα τηλεοπτικά μέσα   ενημέρωσης , είναι το γεγονός πως παρουσίασαν την συγκέντρωση της 29/6 για το ΟΧΙ μόλις σε 40 δευτερόλεπτα , ενώ για τη συγκέντρωση του ΝΑΙ της 30/7 διέθεσαν 8΄40΄΄,  δηλαδή εικοσαπλάσιο χρόνο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίπου τακτική ακολούθησαν σχεδόν όλα τα ιδιωτικά κανάλια. Εξαίρεση η ΕΡΤ που διέθεσε για τη συγκέντρωση του ΟΧΙ 4΄50΄΄ και για τη συγκέντρωση του ΝΑΙ 

4΄39΄΄, δηλαδή ακολούθησε ισότιμη αντιμετώπιση….

Ο σεβασμός στην αρχή της ισηγορίας θεωρητικά έχει την καθολική αποδοχή. Στην πράξη όμως, σε πολλές περιπτώσεις που η αρχή αυτή παραβιάζεται, όπως και στην εξεταζόμενη υπόθεση,  δυστυχώς οι αντιδημοκρατικές αυτές πρακτικές  έχουν κατά περίπτωση ισχυρούς υποστηρικτές στον ευρύτερο πολιτικοκοινωνικό χώρο, σε εναλλασσόμενους ρόλους, ανάλογα με το ποιούς κάθε φορά εξυπηρετούν και ποιούς ζημιώνουν.  Πέραν του ότι η παντοδυναμία των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λειτουργεί απειλητικά και αποτρέπει κάθε σκέψη για οποιαδήποτε παρέμβαση.

Ο συλλογισμός αυτός επαληθεύτηκε απόλυτα  με  τα όσα ακολούθησαν μετά την διαρροή των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που σχετίζονταν με τις δεοντολογικές παραβάσεις κατά το δημοψήφισμα. 

Εξαπολύθηκε μία σφοδρή επίθεση με όπλο την απροκάλυπτη παραπληροφόρηση του κοινωνικού συνόλου, ότι δήθεν το Πειθαρχικό αρνείται την ελευθερία της έκφρασης.

Αποκρύπτοντας την πραγματικότητα, πως το Συμβούλιο στηρίζει απόλυτα την ελευθερία της έκφρασης αλλά καταδικάζει την φίμωση της  αντίθετης άποψης, με κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ισηγορίας και των κανόνων της δημοκρατίας.

 Όμως, για όσους επιχειρούν με τέτοια αβάσιμα  επιχειρήματα να παραπλανήσουν τους πολίτες , το Συμβούλιο τονίζει:

Δεν αποτελεί ελευθερία της άποψης ,αλλά παρανομία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, όταν παραβιάζεται ο Νόμος, που απαγορεύει την μετάδοση πολιτικών εκπομπών την παραμονή και την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Δεν αποτελεί ελευθερία της έκφρασης, αλλά παρανομία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, όταν τρομοκρατούνται οι πολίτες με φανταστικά σενάρια , προκειμένου να χειραγωγηθούν.

Δεν αποτελεί ελευθερία της άποψης, αλλά αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, όταν σε δύο συγκεντρώσεις  για την μία δεν διατίθεται καθόλου χρόνος ή ελάχιστος  για να ενημερωθούν οι  πολίτες και για την άλλη ο χρόνος που δίνεται  είναι δεκαπλάσιος.

Δεν αποτελεί ελευθερία της έκφρασης, αλλά στραγγαλισμό του δικαιώματος της ισηγορίας και της δημοκρατικής λειτουργίας, όταν παρουσιάζεις με καλεσμένους μόνο την μία άποψη και ουσιαστικά φιμώνεις την αντίθετη, με ευτελή επιχειρήματα ότι δεν βρίσκεις κανέναν που να  την υποστηρίζει. 

Αυτά   τα αρνητικά φαινόμενα καταδικάζει το Πειθαρχικό Συμβούλιο, στηρίζοντας στοιχειώδη δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τις επιλογές τους

 ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας