Μαϊ. 28, 2016

Τα καστρα πεφτουν παντα απο "μεσα"

Με ποια ιδιοτητα ο κυβερνητικος συμβουλος κος Κωστας Τσουπαροπουλος ομιλει εκ μερους των μετοχων μελων του ΕΔΟΕΑΠ και της ΕΣΗΕΑ.

Απ οτι γνωριζουμε ειναι εξουσιοδοτημενος μονο απο την παραταξη του τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και τον Κατρουγκαλο και δουλευει ΦΑΝΕΡΑ για τους ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ και δεν ειναι η πρωτη φορα.

Απο το 2012 μαζι με τη Σπανοπουλου προσπαθουσε να ολοκληρωσει το σχεδιο ΕΟΠΥΥσης των δημοσιογραφικων ταμειων. 

Αναποδος

 

Δημοσιογραφικά Ταμεία: Τα κάστρα ...πέφτουν πάλι από "μέσα"

 Με παλιά  υλικά «κατεδαφίσεως» εργοδότες, Μαξίμου και νεόκοποι εκδότες-πρώην συνδικαλιστές, επιχειρούν να στηρίξουν τον ασφαλιστικό νόμο-έκτρωμα του Κατρούγκαλου, αποτελειώνοντας το δημοσιογραφικό κλάδο, τα Ταμεία του, τις συνδικαλιστικές του Ενώσεις και την Ενημέρωση.

Έπειτα από την δια νόμου δρομολόγηση της κατάργησης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και την υφαρπαγή των αποθεματικών του, στο επίκεντρο του σχεδίου τους βρίσκεται τώρα ο ιδιωτικός ΕΔΟΕΑΠ, τον οποίο ετοιμάζονται να …σώσουν! Ομως, στην πραγματικότητα, τον σπρώχνουν με μαθηματική ακρίβεια σε ευθανασία (!), καθώς εισηγούνται πλέον ανοιχτά, οι καναλάρχες να ασφαλίζουν στον ΕΔΟΕΑΠ όποιον θέλουν, χωρίς να πληρώνουν εργοδοτική εισφορά!

Χαρακτηριστικό του όλου κλίματος, είναι άρθρο-παρέμβαση του κ. Κώστα Τσουπαρόπουλου, άλλοτε προέδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και συνοδοιπόρου της πρώην προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Ελ. Σπανοπούλου, που εισηγείται να προσφερθούν απλόχερα ό,τι ακριβώς ζητούν τα αφεντικά! Δηλαδή, κατάργηση του αγγελιοσήμου και σκόντο κατά 56 % στο φόρο πολυτελείας για τις διαφημίσεις που «παίζουν» στις τηλεοράσεις!
Τί σύμπτωση; Το ίδιο επιθυμεί και η κυβέρνηση, η οποία θέλει να γίνουν πιο ελκυστικές - αποδοτικές οι νέες τηλεοπτικές άδειες, που σχεδιάζει να μοιράσει σε ημέτερους επιχειρηματίες, στήνοντας τη δική της καινούργια διαπλοκή στο τηλεοπτικό τοπίο.

Στο άρθρο του, ο κ. Τσουπαρόπουλος αφού υποστηρίζει ότι «στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται πολλές φιοριτούρες», μπαίνει με χειρουργικό τρόπο απευθείας στο …ψητό, μιλώντας μάλιστα εξ ονόματος όλων των μελών-μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ και των Ενώσεων Συντακτών! 

«...Διεκδικούμε -λέει- ο πρώην πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ:

* Συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ με τους σημερινούς πυλώνες, δηλαδή περίθαλψη, επικούρηση, πρόνοια (εφάπαξ, κ.λπ.). Σημαντικός του πόρος ένα τέλος ενημέρωσης 12% που θα επιβάλλεται σε όλες τις διαφημιστικές δαπάνες, με επέκταση στο Internet. Το έσοδο θα περιέρχεται σε ειδικό κωδικό του ΕΔΟΕΑΠ.

* Ένταξη στον ΕΔΟΕΑΠ, πέρα από τα μέλη των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ και των μελών των δημοσιογραφικών ενώσεων ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΗΠΤΑ Θεσσαλονίκης, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΙΤΑ Θεσσαλονίκης, ΕΤΕΡ, ΕΤΕΡ Θεσσαλονίκης.

* Το ύψος του “τέλους ενημέρωσης” 12% καλύπτει τις ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ ακόμη και μετά τη διεύρυνσή του, όπως και τις ανάγκες των άλλων φορέων που μετείχαν στην κατανομή του αγγελιόσημου (πλην του καταργούμενου ΕΤΑΠ – ΜΜΕ). Διεκδικούμε παράλληλα, “προίκα” υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ που συνίσταται περίπου στο 20% των αποθεματικών των ΕΤΑΠ – ΜΜΕ…».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι με την παρέμβασή του ο κ. Τσουπαρόπουλος εξαιρεί από τον καινούργιο πόρο (άραγε ηθελημένα;) τις Ενώσεις Συντακτών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας, αλλά και τα ΤΕΑΣ της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου-Νήσων, που είναι επίσης αποδέκτες του αγγελιοσήμου, το οποίο (ειδικά στην περίπτωση των Ενώσεων Συντακτών) διασφάλιζε μέχρι τώρα την ανεξαρτησία τους και τη μη οικονομική εξάρτησή τους από τους εργοδότες.
Αλλη μια σύμπτωση; Τη δυσκολία να διατηρηθεί το αγγελιόσημο για τη χρηματοδότηση των Ταμείων Αλληλεγγύης των Ενώσεων Συντακτών, που ενισχύουν κυρίως ανέργους δημοσιογράφους, διέρρεε και το περιβάλλον του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, όσο "ψηνόταν" το ασφαλιστικό έκτρωμα του Κατρούγκαλου!

Ακόμα, ο κ. Τσουπαρόπουλος, αφού θεωρεί «τελειωμένη υπόθεση» την (αντισυνταγματική) κατάργηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, στο οποίο το κράτος δεν έχει διαθέσει ποτέ ούτε 1 ευρώ (!), σπεύδει να καθορίσει ο ίδιος και το ύψος του νέου «τέλους ενημέρωσης» (έτσι το βαπτίζει) που θα περιέρχεται στον καινούργιο ΕΔΟΕΑΠ, των 50.000 και βάλε άμεσων και έμμεσων μελών! Μάλιστα, θεωρεί ότι ένα ποσοστό γύρω στο 12% επί των διαφημίσεων (σ.σ. όπως ακριβώς ζητούσαν διαχρονικά και κάποιοι καναλάρχες), είναι αρκετό για να καλυφθούν οι υπερδιπλάσιες ανάγκες του νέου ΕΔΟΕΑΠ!

Άραγε, διαθέτει ο πρώην πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ κάποια σχετική αναλογιστική μελέτη, την οποία όλοι οι υπόλοιποι αγνοούν; Αν όχι, πώς σε αυτήν την πλέον κρίσιμη στιγμή για την τύχη του αγγελιοσήμου, βγαίνει …μπροστά, ουσιαστικά να ζητήσει, χωρίς στοιχεία, τον αυτοχειριασμό των ήδη εξαθλιωμένων ασφαλισμένων του κλάδου των ΜΜΕ και της ίδιας της Ενημέρωσης;

Επίσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ, που είναι οργανισμός ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, άραγε αγνοεί ο κ. Τσουπαρόπουλος ότι τον πρώτο λόγο για την τύχη του θα πρέπει να έχουν, βάσει του καταστατικού του, τα μέλη-μέτοχοί του;

Προφανώς και δεν τα αγνοεί όλα αυτά. Για τους γνωρίζοντες, το σχέδιο Τσουπαρόπουλου δεν είναι καινούργιο. Το 2012, είχε επιχειρηθεί ξανά από τον ίδιο και την τότε πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ, να ενταχθεί το ιδιωτικό επικουρικό ταμείο των δημοσιογράφων στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είχε αποτραπεί δυναμικά στην ιστορική γενική συνέλευση του «Τιτάνια», σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ θα βρισκόταν ήδη στο νέο Ειδικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) του Κατρούγκαλου, μαζί με το ΕΤΑΠ ΜΜΕ!

Πάντως, παρά τον …τιτανικό του «Τιτάνια», το δίδυμο Τσουπαρόπουλου-Σπανοπούλου, το 2013, συνέχισε απτόητο τις παρασκηνιακές κινήσεις του (συναντήσεις με υφυπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά) για την ολοκλήρωση του σχεδίου ΕΟΠΥΥ-ησης των δημοσιογραφικών ταμείων.

Το σχέδιο αυτό μπορεί να μην πρόλαβε να υλοποιηθεί από την τότε κυβέρνηση, όμως τα δημοσιογραφικά ταμεία μπήκαν σε λίστα αναμονής, προκειμένου να λειτουργήσει καλύτερα η σαλαμοποίηση, να στοχοποιηθούν οι δημοσιογράφοι και να υποκύψουν πιο εύκολα. 

Αυτό ακριβώς συνέβη από την αρχή της θητείας της σημερινής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για την οποία άλλωστε, όλοι οι δημοσιογράφοι «είναι διαπλεκόμενοι» και «θα πρέπει να έχουν την τύχη των αφεντικών τους…» 

Τώρα αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι κρύβονταν, όλο αυτό το διάστημα που γραφόταν το Ασφαλιστικό (από το καλοκαίρι του 2015), πίσω από:

-Τις κουβέντες σε «κλειστό κύκλο» του ηγετικού διδύμου της ΠΟΕΣΥ (Κουμπιά –Σαββίδη) με την κυβέρνηση.

-Τα non papers  της ντροπής προς τους Κατρούγκαλο-Πετρόπουλους και τα «ψού-ψού» που οδηγούν στην κατάργηση των δημοσιογραφικών ταμείων και βάζουν ταφόπλακα στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Σημείωση: Είναι τυχαίο ότι θερμός υποστηρικτής της διάλυσης των Ταμείων Τύπου, μέσω σχετικής αρθρογραφίας του, είναι και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης, που όταν αποχώρησε από το συνδικαλισμό για να γίνει εκδότης, άφησε στο πόδι του την κ. Αντωνιάδου;

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τσουπαρόπουλος: “Διεκδικούμε, χωρίς να υποχωρούμε…”

H αγωνία των συναδέλφων, μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου, για τον ΕΔΟΕΑΠ είναι διάχυτη. Όχι μόνο για τις παροχές που προσφέρει αλλά και γιατί αποτελεί, στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης, το τελευταίο οχυρό της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας μετά την ένταξη των ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης.

Στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται πολλές φιοριτούρες.

ΕΔΟΕΑΠ χωρίς χρηματοδοτικό πόρο αλλά λόγω του αγγελιόσημου δεν μπορεί να υπάρξει. Η διεκδίκηση, θέσπιση ενός ανάλογου τέλους είναι η πιο σοβαρή διέξοδος προς την επιβίωση των Οργανισμών. Από που θα τον διεκδικήσουμε; Από την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που μπορεί να έχει ο καθένας (και η Ένωσή μας) για τη συμπεριφορά κυβέρνησης και εργοδοτών πρέπει να αναγνωριστεί ότι επιθυμούν τον διάλογο.

Από τη φύση των σωματείων προκύπτει ότι ο διάλογος είναι θεσμικός μονόδρομος. Ακόμη και οι αγωνιστικές διεκδικήσεις είναι σύμφυτο στοιχείο του διαλόγου και της σωματειακής οντότητας.

Τι θα διεκδικήσουμε στον διάλογο; Μια μικρή πλατφόρμα θέσεων έχει ήδη διαμορφωθεί με τη συμβολή μιας πληθώρας συναδέλφων. Διεκδικούμε:

– Συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ με τους σημερινούς πυλώνες, δηλ. περίθαλψη, επικούρηση, πρόνοια (εφάπαξ, κ.λπ.). Σημαντικός του πόρος ένα τέλος ενημέρωσης 12% που θα επιβάλλεται σε όλες τις διαφημιστικές δαπάνες, με επέκταση στο Internet. Το έσοδο θα περιέρχεται σε ειδικό κωδικό του ΕΔΟΕΑΠ.

– Ένταξη στον ΕΔΟΕΑΠ, πέρα από τα μέλη των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ και των μελών των δημοσιογραφικών ενώσεων ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΗΠΤΑ Θεσσαλονίκης, ΕΤΙΤΑ ΕΤΙΤΑ Θεσσαλονίκη, ΕΤΕΡ, ΕΤΕΡ Θεσσαλονίκης.

– Το ύψος του “τέλους ενημέρωσης” 12% καλύπτει τις ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ ακόμη και μετά τη διεύρυνσή του, όπως και τις ανάγκες των άλλων φορέων που μετείχαν στην κατανομή του αγγελιόσημου (πλην του καταργούμενου ΕΤΑΠ – ΜΜΕ). Διεκδικούμε παράλληλα, “προίκα” υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ που συνίσταται περίπου στο 20% των αποθεματικών των ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Ένα μικρό μέρος της “προίκας” – ίσως και να μην χρειαστεί- μπορεί να τεθεί για την αγορά σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, διαρρύθμιση χώρων στα δύο κτίρια του ΕΔΟΕΑΠ ΚΑΙ ΕΔΟΕΑΠ Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Θεσμοθέτηση από το υπουργείο Εργασίας του “τέλους ενημέρωσης” με τρόπο που να μην καθίσταται δυνατή η κατάργησή του στο μέλλον με καταγγελία εντός των μερών (εργοδοτών – εργαζομένων).

– Άμεση έναρξη του Διαλόγου με την κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι για πολλούς και διάφορους λόγους (είναι επικίνδυνο να εξαντλήσουμε την παράσταση (1η Αυγούστου) που έδωσε ο ασφαλιστικός νόμος για την κατάργηση του αγγελιόσημου.

– Παράλληλα και παρά την ψήφιση του νόμου συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ανασύσταση των ΕΤΑΠ – ΜΜΕ για λόγους ανεξαρτησίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Και της σημαντικής επιρροής στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Χρησιμοποιούμε γι’ αυτό, όλα τα -έστω και συχνά- σημεία σύνδεσης με το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τα οποία προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος (π.χ. συμμετοχή στη Συμβουλευτική Επιτροπή για το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κ.λπ.).

Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

πρ. Πρόεδρος ΕΤΑΠ – ΜΜΕ

πηγη##Paratiritis

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας