Μαϊ. 17, 2016

Συναντηση της διοικησης του ΕΔΟΕΑΠ με τις Ενωσεις δημοσιογραφων και διοικητικων υπαλληλων

Δήλωση στην Συνάντηση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με τις Ενώσεις δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων.

17.05.2016

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα παρά τις περι του αντιθέτου – ακόμα και εκ των υστέρων – δηλώσεις του αρμόδιου κυβερνητικού επιτελείου είναι απολύτως σαφές οτι προωθούν και εφαρμόζουν την συνολική μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης σε μνημονιακά επίπεδα κατα 1% του ΑΕΠ ετησίως, με αντίστοιχη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε υγεία, πρόνοια και συντάξεις, που οι ασφαλισμένοι για δεκαετίες έχουν πληρώσει. 
Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος των εργαζόμενων στα ΜΜΕ τσακίζεται κυριολεκτικά, με την διακοπή είσπραξης του αγγελιόσημου.
• Στο όνομα της υποκριτικής και κυνικής ισονομίας και σε συνεχή επικοινωνία με τους εργοδότες, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί ισοπεδώνουν τις κατακτήσεις όχι ενός μεμονωμένου κλάδου, αλλά ένα πρότυπο ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους. Με το νέο ασφαλιστικό ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ υφίστανται το τρίτο κατά σειρά και τελειωτικό για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων κούρεμα, που οδηγεί στην απορρόφηση των υπολειμμάτων των αποθεματικών τους.
• Όσο αφορά ειδικά τον ΕΔΟΕΑΠ είναι προφανές ότι οι διεργασίες, που άρχισαν επί των κυβερνήσεων του Α και Β μνημονίου., ολοκληρώνονται με την κυβέρνηση του τρίτου μνημονίου και σπρώχνουν τον ΕΔΟΕΑΠ είτε στην διάλυση είτε στην μετατροπή του σε ενα επαγγελματικό ταμείο.
• Τα ισχυρά στοιχεία που επιβεβαιώνονται από τις επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει από την Prudential κατ' εντολή των διοικήσεων των Ενώσεων αλλά και του ΕΔΟΕΑΠ, φωτογραφίζουν έμπρακτα το σχεδιαζόμενο επόμενο “έγκλημα” εις βάρος των ασφαλισμένων. 
• Ο Οργανισμός, όπως φαίνεται από τα εναλλακτικά σενάρια που στηρίζονται στις διαφορετικές εκδοχές εσόδων αγγελιοσήμου της μελέτης, οδηγείται στην προοπτική κατάργησης της υπάρχουσας δομής του. Από ενα Αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο με ισχυρό χαρακτήρα Αλληλεγγύης οδηγείται στην μετατροπή του σε ενα επαγγελματικό ταμείο που θα εξυπηρετείται στον τομέα υγείας από ενα μαζικό ασφαλιστικό συμβόλαιο με κάποια από τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εταιρείες και το οποίο αποκλείει την έκφραση αλληλεγγύης στους ανέργους του κλάδου που αυτή την στιγμή αποτελούν την πλειοψηφία των μελών των Ενώσεων. 
• Για την απειλητική αυτή προοπτική είχαμε προειδοποιήσει εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια από την προηγούμενη θητεία μας στην διοικηση του Ταμείου. Και ενάντια σ' αυτή την προοπτική είχαμε αντιταχθεί όταν η πρόθεση αυτή είχε πάρει την εξωφρενική μορφή πραξικοπήματος στην συγκρότηση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με την πρωτοβουλία συγκεκριμένων προσώπων στις εκλεγμένες ηγεσίες των Ενώσεων. Όπως επίσης και όταν αποκαλύπταμε με τα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών δημόσια στις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις την συνεχιζόμενη ληστεία των εκδοτών στον πόρο του αγγελιοσήμου. Ληστεία η οποία απεδείχθη και από την επιστολή της προέδρου του ΕΤΑΠ ΜΜΕ προς αυτούς λίγο μετά τις καταγγελίες μας. 
• Έκτοτε η επαγγελματοποίηση του ΕΔΟΕΑΠ δεν σταμάτησε να εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα στις επιλογές της σημερινής διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ. 
• Θεωρούμε οτι το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι κάτι που μπορεί να κριθεί σε κλειστές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις εκπροσώπων μας με αυτούς, που έσφαξαν κυριολεκτικά στο γόνατο τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα κυβερνητικούς εκπροσώπους και τους εργοδότες. Ειδικά δεν μπορούμε να αναθέσουμε την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ σε αυτούς που είτε πρωτοστάτησαν σε ότι έχει υποστεί μέχρι σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ (και σε ορισμένους από αυτούς εκκρεμούν νομικές ευθύνες) , είτε σε αυτούς που παρά τις εκκλήσεις μας αρνήθηκαν να υπερασπίσουν έγκαιρα την ύπαρξή του όταν ξεκινούσαν οι επιχειρήσεις υπονόμευσής του εδώ και 2 – 3 χρόνια. 
• Έχουμε καλέσει τους υπεύθυνους αυτής της καταστροφής στην διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ όπως και τους πρωτεργάτες της διαπλοκής και συνέργειας με την Κυβέρνηση στην επιχείρηση αφοπλισμού της μαχητικής ικανότητας του κλάδου στα αρμόδια συνδικαλιστικά μας όργανα, ειδικά στο δευτεροβάθμιο απο-συντονιστικό του κλάδου, να παραιτηθούν. 
Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι τους “παραιτούμε” από τις ευθύνες τους για τις οποίες τους εγκαλούμε.
• Θεωρούμε οτι έστω και αργά έστω και τώρα οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι του κλάδου πρέπει μέσα από τις Ενωσεις τους και ενάντια σε κάθε διασπαστική κίνηση των εργοδοτικών “προθύμων” να κινητοποιηθούν για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και την ζωή τους από τον μνημονιακό εφιάλτη. 
• Δεν έχουμε προφανώς καμία εμπιστοσύνη και δεν αναγνωρίζουμε στους υπεύθυνους αυτής της καταστροφής το δικαίωμα να εμφανισθούν ως “σωτήρες” ολοκληρώνοντας το έγκλημα που οι ίδιοι άρχισαν εδώ και μερικά χρόνια. Θεωρούμε οτι το μέλλον των Ταμείων μας πρέπει και μπορεί να διασφαλισθεί μόνο μέσα από διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν αφ' ενός την αποπομπή των υπευθύνων αυτής της καταστροφής και αφ' εταίρου θα απελευθερώνουν με πρωτοβουλία των Ενώσεων την ενεργητικότητα και την αγωνιστική συμμετοχή των ασφαλισμένων εργαζόμενων, άνεργων και συνταξιούχων του κλάδου.

Γιάννης Αγγέλης- Πόπη Χριστοδουλίδου

 ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας