Φεβ. 15, 2016

ΠΟΕΣΥ: " Δεν εγκρινεται η ανακοινωση σας γιατι θιγει τους Υπουργους - συνομιλητες μας ....!!!!

                 ΝΤΡΟΠΗ

ΠΟΕΣΥ: "Δεν εγκρίνεται η ανακοίνωσή σας, γιατί θίγει τους υπουργούς-συνομιλητές μας..."...!!!

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ πράγματα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ανώτατη συνδικαλιστική εκπροσώπηση του κλάδου των δημοσιογράφων, ο οποίος μέσω του αντι-Ασφαλιστικού εκτρώματος του Κατρούγκαλου, οδηγείται σε σφαγή με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς κανείς να ασχολείται μαζί του...!
Στη θυελλώδη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), το μεσημέρι της Δευτέρας, παρότι τα μέλη του ζητούσαν επιμόνως από τον Πρόεδρο, Δημήτρη Κουμπιά και τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Σαββίδη (προνομιακούς συνομιλητές των υπουργών Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου), να δώσουν εξηγήσεις γιατί ο κλάδος παραμένει ακόμα σε ...καταστολή, την ώρα που όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη στους δρόμους, η στερεότυπη απάντηση που έπαιρναν, ήταν: "Περιμένουμε το επίσημο κείμενο του νομοσχεδίου που αφορά το ασφαλιστικό των ΜΜΕ και μετά θα αντιδράσουμε..."...!!!
Σημειώνεται, ότι το επίσημο κείμενο καθυστερεί πάνω από ένα μήνα (!), με αποτέλεσμα ολόκληρος ο κλάδος να παραμένει σε ...χειμερία νάρκη, παρότι η ...εξωτερική θερμοκρασία έχει υπερβεί τα κανονικά όρια για την εποχή...!
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν 4-5 μέλη της διοίκησης της ΠΟΕΣΥ, που διαφωνούν ριζικά με τους έως τώρα χειρισμούς του ηγετικού διδύμου της Ομοσπονδίας, πρότειναν να εκδοθεί τουλάχιστον μια ανακοίνωση που να καταγγέλει όλα όσα συμβαίνουν σε σχέση με το Ασφαλιστικό των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, η απάντηση που πήραν αρχικά ήταν ότι "έληξε η συνεδρίαση" (!). Αργότερα, όταν επέμεναν να γίνει ψηφοφορία για το αν θα δημοσιοποιηθεί κείμενο που ήταν ήδη έτοιμο, πήραν την απάντηση: "Δεν μπορούμε να εκδώσουμε ανακοίνωση που βάλει κατά των δυο υπουργών -Κατρούκαλου και Πετρόπουλου- την ώρα που συζητάμε μαζί τους..."...!

Τί έλεγε το κείμενο που δεν ενέκριναν οι "προνομιακοί συνομιλητές" των υπουργών Εργασίας; 

Ακολουθεί ολόκληρο το "λογοκριμένο" κείμενο, ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.....



                         Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Αθήνα 15 Φλεβάρη 2016



Με το σύνολο του ελληνικού λαού να έχει βγει στους δρόμους, απαιτώντας να αποσυρθεί αμέσως το αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης και των δανειστών (χτες το ζήτησαν δημοσίως ακόμα και μέλη της περιβόητης επιτροπής "σοφών" του Κατρούγκαλου!), ο χώρος του Τύπου και της Ενημέρωσης, μοιάζει να "κρατείται" μεθοδικά σε καταστολή και σε μια πρωτοφανή συνδικαλιστική ομηρία.

Μέσα από άτυπες, ημιεπίσημες, αδιέξοδες συσκέψεις και πέρα-δώθε κεκλεισμένων των θυρών με εκπροσώπους του κλάδου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ...αγοράζει χρόνο για το τελικό χτύπημα που έχει αποφασίσει να δώσει στους εργαζόμενους στην Ενημέρωση.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, απλήρωτοι και συνταξιούχοι, με πετσοκομμένες παροχές και δικαιώματα δεν παζαρεύουμε, ούτε μας εκφράζουν τα παζάρια τους. Ο δημοσιογραφικός κόσμος  έχει διακηρυγμένη θέση και δεν κάνει βήμα πίσω. Αποτελεί δε ανυποχώρητη θέση του: 

*   Η διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης με μισθωτή εργασία. Είναι η ώρα και τα μπλοκάκια, με πλήρεις όμως ασφαλιστικές καλύψεις, να γίνουν μισθωτοί και όχι οι μισθωτοί μπλοκάκια.

*   Η διασφάλιση του Αγγελιοσήμου και η επέκτασή του στα ειδησεογραφικά διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης στο κέντρο και στην Περιφέρεια.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο συνταγματολόγος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός- έως πρόσφατα νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ, μέσω της εταιρίας του γραφείου του- Τάσος Πετρόπουλος, εμπαίζουν πλέον ανοιχτά έναν εξαθλιωμένο κλάδο, τον οποίο επιχειρούν  ξεδιάντροπα και με συνοπτικές διαδικασίες να τον ρίξουν, μαζί με την Ενημέρωση, στη μηχανή του ασφαλιστικού κιμά.

Αποκρύπτουν συνειδητά και συστηματικά την αλήθεια, ότι δηλαδή, μέσω του νέου Ασφαλιστικού εκτρώματος, επιχειρούν: Να ξεριζώσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της λειτουργίας του Τύπου και να κάνουν πλιάτσικο στα εναπομείναντα από τη ληστεία του PSI αποθεματικά των δημοσιογραφικών Ταμείων, τα οποία δεν τους ανήκουν και δεν θα πρέπει να τους αφήσουμε να τα ξαναληστέψουν.

Σαν να μην έφτανε που η ανεργία στον κλάδο (η μεγαλύτερη σε όλους τους εργασιακούς χώρους) ξεπερνά πλέον το 45% και οι απολύσεις και η απλήρωτη, υποαμειβόμενη και μαύρη εργασία κυριαρχούν παντού, τώρα έρχεται και η κυβερνητική αντι-ασφαλιστική πρόταση να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους εξαθλιωμένους των ΜΜΕ:
 - Κατεδαφίζοντας τα Ταμεία του Τύπου, τα οποία είναι τα μόνα που εξακολουθούν να αποτελούν νησίδες προστασίας για εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους.
 - Κατεδαφίζοντας ό,τι έχει απομείνει στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, των ΣΣΕ και της μισθωτής εργασίας, μέσω της νομοθέτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (εξάπλωση παντού της εργασίας με μπλοκάκι), πράγμα που επιδιώκουν διακαώς, εδώ και χρόνια, διάφορα εργοδοτικά κέντρα και οι πρόθυμοι του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Δυστυχώς, με τo νομοθετικό έκτρωμα των Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου, που όπως αποκαλύπτεται δημιουργήθηκε στα προσωπικά τους γραφεία και όχι στο υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνεται ότι το μόνο που ενδιαφέρει βραχυπρόθεσμα την κυβέρνηση, είναι η  υφαρπαγή των αποθεματικών των Ταμείων Τύπου (περίπου 1 δισεκ. ευρώ), παρότι μέχρι σήμερα ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΥΤΑ!

Εγκλωβισμένη στην ετεροβαρή συμφωνία (τρίτο μνημόνιο) του καλοκαιριού, η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι παλεύει να «σώσει» (!) το Ασφαλιστικό, ισοπεδώνοντας ωστόσο ό,τι έχει απομείνει μέχρι τώρα όρθιο, στο όνομα δήθεν της "δικαιοσύνης και της ισότητας", που προτάσσει για να νομιμοποιήσει το ανοσιούργημα σε βάρος παλαιών και νέων συνταξιούχων, αλλά και όσων εξακολουθούν ακόμα να εργάζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργικό δίδυμο Κατρούγκαλου - Πετρόπουλου, ωμά και χωρίς περιστροφές, στέλνει σαφές μήνυμα και προς τους εξαθλιωμένους των ΜΜΕ, να ξεχάσουν τα Ταμεία τους -συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού ΕΔΟΕΑΠ που αποτελεί το αποκούμπι για 18.000 ψυχές- γιατί τα… χρειάζονται μαζί με τα αποθεματικά τους το "κουαρτέτο" και ορισμένοι ραδιοτηλεοπτικοί επιχειρηματίες, φίλοι του νέου καθεστώτος. Κρύβεται κι αυτό  στο παρασκήνιο, πίσω από το νόμο του Οκτωβρίου για τα ΜΜΕ, αλλά και την τελευταία τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, που δεν λέει τί θα γίνει με τον κόσμο που εργάζεται στα κανάλια που κλείνουν, ενώ για τα καινούργια δεν λέει πουθενά την λέξη Δημοσιογράφος και ΣΣΕ. 

Τα "αφεντικά"  επιδιώκουν πλέον ξεκάθαρα να εντάξουν  το προσωπικό τους στο νέο ασφαλιστικό εξάμβλωμα, ώστε να γλιτώσουν τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές προς το ΙΚΑ . Προφανώς, διαφεύγει από όλους τους, ότι για την τύχη του ιδιωτικού ΕΔΟΕΑΠ, οι μόνοι που μπορούν να λάβουν αποφάσεις, είναι τα μέλη-μέτοχοί του και κανένας άλλος...

Ταυτόχρονα όμως, στα μουλωχτά (μέσω σχετικών εισηγήσεών τους προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά), ζητούν επιπλέον και τη μείωση του μοναδικού πόρου που τα συντηρεί, του Αγγελιοσήμου, σε ποσοστό κάτω του 10% (από 20% που είναι σήμερα), γιατί θέλουν να βάλουν την διαφορά στην τσέπη τους! 

Μάλιστα, ως ανταπόδοση  για το «δώρο» που αναμένουν να τους κάνει η κυβέρνηση μέσω του νέου Ασφαλιστικού, αλλά και με βάση τις προβλέψεις της τροπολογίας που ήδη ψηφίστηκε για τις τηλεοπτικές άδειες, οι μιντιάρχες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου φιλοσυστημικής προπαγάνδας, με αποτέλεσμα το πρώτο σκέλος της χειραγώγησης της δημόσιας ενημέρωσης να αποτελεί ήδη πραγματικότητα.

Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις των εκπροσώπων του κλάδου στο υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι ο μόνος ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι η υφαρπαγή των αποθεματικών του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (ό,τι έχει απομείνει από τη ληστεία του PSI) για την υλοποίηση του οποίου  «θυσιάζεται» η ίδια η ανεξαρτησία της Ενημέρωσης και της Δημοσιογραφικής Λειτουργίας. Με το ασφαλιστικό μόρφωμα Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου, ουσιαστικά  νομιμοποιείται πολιτικά ο νόμος Λοβέρδου, ενώ προστίθενται και νέες επώδυνες διατάξεις, με τις οποίες:

* Εκτελούνται εν ψυχρώ ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.
* Απορυθμίζονται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις, ευνοώντας μόνον τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
* Ανοίγει ο δρόμος σε απολύσεις (ακόμη και στους εργαζόμενους στα Ταμεία που ενοποιεί).
* Ικανοποιούνται οι πάγιες επιδιώξεις των μεγαλο-εργοδοτών.

* Δημεύονται τα υπόλοιπα των αποθεματικών που έχουν γλιτώσει από το PSI.
* Κόβονται προκαταβολικά συντάξεις και παροχές για τους νέους, αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους.

Παράλληλα, με το λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία καταργείται η δημοσιογραφική ιδιότητα και η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της λειτουργίας του Τύπου, επειδή οι δημοσιογράφοι, χωρίς τις ρήτρες ανεξαρτησίας που περιλαμβάνονται στις καταταστατικές διατάξεις των δημοσιογραφικών ταμείων, μετατρέπονται σε υπαλλήλους του εργοδότη ή της κυβέρνησης: Χωρίς συλλογικές συμβάσεις και Κώδικα Δεοντολογίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενημέρωση και την Δημοκρατία.
Έτσι, τα «ευέλικτα» καρτέλ στο χώρο των ΜΜΕ θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται με ταχύτητα στα νέα δεδομένα, αλλάζοντας απλώς ενδυμασία, ενώ η προσαρμογή αυτή και το ανακάτεμα της τράπουλας θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα καταλήστευση των πόρων των δημοσιογραφικών Ταμείων. Οι ευεργετημένοι ραδιοτηλεοπτικοί εργοδότες, οι διαφημιστικές και οι ασφαλιστικές εταιρείες, ήδη τρίβουν τα χέρια τους. Η βίαιη αντικατάσταση των υγιών Ταμείων από «επαγγελματικές» κρεατομηχανές, στοχεύουν αφενός στην πολτοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και αφετέρου στο άνοιγμα της κερκόπορτας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Το κυβερνητικό σχέδιο-λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, προκαλεί σοκ και δέος, όχι μόνο γιατί προβλέπει γερό μαχαίρι στις συντάξεις, αλλά γιατί προτείνει τη νομοθέτηση της φτωχοποίησης ακόμη μεγαλύτερου τμήματος του ελληνικού λαού...

Εστω και αυτήν την ύστατη ώρα, οι ηγεσίες των θεσμικών συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου σε ολόκληρη τη χώρα, καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας άμεσα την οργάνωση ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ σε εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, του Συνεδρίου και του Γενικού της Συμβουλίου, καθώς και της ομόθυμης βούλησης των Ενώσεων της χώρας για υπεράσπιση των «κόκκινων γραμμών» στα δίκαια αιτήματά μας. Η σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ είναι επιβεβλημένη, προκειμένου πλέον ο κλάδος να αποφασίσει άμεσα ο ίδιος για την τύχη των Ταμείων του, των αποθεματικών τους, την ποιότητα της Ενημέρωσης και της Δημοκρατίας και την ίδια τη ζωή του.

Μπροστά στο νέο αντι-ασφαλιστικό σφαγείο που έχει στηθεί από την κυβέρνηση, όλοι οι εργαζόμενοι του Τύπου και των ΜΜΕ, καλούνται να ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία που εξεγείρεται απέναντι στην προωθούμενη "κοινωνική ευθανασία"... Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό και καλούμε τους συναδέλφους να αποφασίσουν εάν αξίζει να θυσιάσουμε δικαιώματα και κατακτήσεις μιας ολόκληρης ζωής, ακυρώνοντας τη δυνατότητα για εργασία και γηρατειά με αξιοπρέπεια... 

Η συστράτευση όλων σε απεργιακό αγώνα διαρκείας, μέχρι τη νίκη, είναι πλέον μονόδρομος...

πηγη##Paratiritis

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας