Φεβ. 19, 2015

Ενημερωση απο το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ για τα οικονομικα προβληματα

Μείωση των διαθεσίμων του ΕΔΟΕΑΠ, μετά και τη ληστεία των 90 εκατ. ευρώ από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Τρόϊκας – Εγγυήσεις Σκουρλέτη και Στρατούλη ότι το Ταμείο θα επιζήσει

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την οικονομική κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου που προέρχονται από την ΕΣΗΕΑ, στην  ενημέρωση που έγινε την Πέμπτη 19 Φεβροιυαρίου στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, από κοινού με το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ φθάνουν μόλις τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ και το Δ.Σ. – λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης (εντός του Μαρτίου), αναζητά – εναγωνίως – χρήματα προκειμένου να καλύψει τις παροχές – συντάξεις – του Απριλίου (καταβάλλονται εντός του Μαρτίου).

Για το λόγο αυτό η διοίκηση, διατύπωσε, στις 22 Δεκεμβρίου 2014 προφορικά, και εγγράφως στις 12/1/2015, αίτημα δανειοδότησης προς τις Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΣΗΕΜΘ, τα μέλη των οποίων ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ), ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Ενώσεις απάντησαν ότι «δεν έχουν τη δυνατότητα δανειοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ» παρά μόνο με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεών τους και ζήτησαν πλήρη ενημέρωση για την οικονομική του κατάσταση και προφανώς απέιτησαν να μάθουν το πότε πιστεύει η διοίκηση Σόμπολου ότι θα μπορούσε ο Οργανισμός να επιστρέψει τα δανεικά χρήματα. Η ΕΠΗΕΘ απάντησε ότι έτσι κι αλλιώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στο αίτημα, διότι δεν έχει αποθεματικά.

Ακολούθως η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ απευθύνθηκε στον ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ζήτησε προκαταβολή 10 εκατομμυρίων, έναντι των εισφορών που θα δώσει το Ταμείο κύριας ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ. Αρχικώς η διοίκηση του ΕΤΑΠ ήταν αρνητική, αλλά στη συνέχεια ανακοίνωσε στον ΕΔΟΕΑΠ ότι μπορεί να προκαταβάλει 2,45 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και τα οποία θα ελάμβανε ο Οργανισμός γύρω στις 31 Μαρτίου.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίστούν οι πληρωμές του Μαρτίου και … «έχει ο θεός». Ωστόσο η αγωνία με την οποία η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αναζητά δανεικά δείχνει το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα και θα παρουσιασθούν στην γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, στις 28 Φεβρουαρίου,  είναι τα εξής:

* Το έλλειμμα του 2014 έφθασε τα 14,5 εκατ. ευρώ, παρά τις συνεχείς περικοπές επικουρικών συντάξεων και παροχών και την πρόβλεψη ότι το έλλειμμα θα ήταν μόνο 7 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ (λόγω της μείωσης της διαφήμισης και της «κλοπής» από τους εργοδότες του Αγγελιοσήμου, το οποίο το αποφεύγουν,  εισπράττοντας απατεωνίστικα τα χρήματα από τις διαφημίσεις για λογαριασμό των ιντερνετικών ΜΜΕ που κατέχουν),  έχουν καταρρεύσει από τα 58 εκατ. ευρώ το 2008 στα 23 εκατ. ευρώ το 2014.

* Τα χρέη προς τον ΕΔΟΕΑΠ φθάνουν τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ οι τρέχουσες οφειλές του Οργανισμού προς τρίτους υπολογίζονται στα 7,7 εκατ. ευρώ.

* Τα ταμειακά διαθέσιμα φθάνουν τα 3,7 εκατ. ευρώ.

* Η σημερινή αποτίμηση των αποθεματικών μετά βίας φθάνει τα 31 εκατ. ευρώ από τα οποία 4,1 εκατ. σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (αγοράσθηκαν 12 εκατ. ευρώ), 1,5 εκατομ. Ευρώ σε μετοχές (αγοράσθηκαν 23 εκατ. ευρώ), 7,6 σε ομόλογα εκτός της Τραπέζης της Ελλάδος (αγοράσθηκαν 30 εκατ. ευρώ) και 15 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς διαθεσίμων στην ΤτΕ.

Η διοίκηση του Οργανισμού αναζητεί λύσεις στο πρόβλημα ρευστότητας, χωρίς να υποχρεωθεί να ρευστοποιήσει τα κουρεμένα εναπομείναντα αποθεματικά, με τεράστιες απώλειες από τις αρχικές τους τιμές.

Οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ είχαν τις προηγούμενες συνάντηση με τον νέο υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Στρατούλη και τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε σήμερα στο Μεικτό Συμβούλιο, ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε τις διοικήσεις ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα παραμείνει σε λειτουργία με την σημερινή του μορφή και υποσχέθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του ΕΔΟΕΑΠ για οικονομική διευκόλυνση με κάθε τρόπο (και με τη προκαταβολή των εισφορών από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)

Για τις απώλειες του PSI (την κλοπή δηλαδή των 90 εκατ. ευρώ) οι νέοι υπουργοί είπαν οτι ο ΕΔΟΕΑΠ θα αποζημιωθεί στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης του θέματος για όλα τα καθημαγμένα από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ασφαλιστικά ταμεία.

Εμφανίστηκαν θετικοί στην επίλυση του ζητήματος επέκτασης του Αγγελιοσήμου και στη διαφήμιση που κατευθύνεται στο ιντερνετ και την επέκταση της ασφάλισης των εργαζόμενων στα ενημερωτικά ιντερνετικά ΜΜΕ στα ταμεία ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ. Με τον τρόπο αυτό θα τονωθούν ασφαλώς τα έσοδα των ασφαλιστικών μας ταμείων σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Το θέμα αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και για το λόγο αυτό οι κύριοι Στρατούλης και Σκουρλέτης ζήτησαν τις προτάσεις των Ενώσεων και των διοικήσεων των ταμείων.

Επίσης, οι δύο αρμόδιοι υπουργοί είναι θετικοί και στο θέμα της επίλυση της ασφάλισης στα Ταμεία του Τύπου όσων εργάζονται υποχρεωτικά με «μπλοκάκια» ενώ καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες στα ΜΜΕ. Και για το θέμα αυτό ζήτησε συγκεκριμένες  προτάσεις της ΕΣΗΕΑ ώστε σε συνεργασία με το ΣΕΠΕ για την πάταξη της μαύρης εργασίας και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων που θα καταργήσουν και τις ατομικές συμβάσεις που απέσπασαν οι εργοδότες του Τύπου εκβιάζοντας τους εργαζόμενούς τους.

Όλα αυτά όπως και τα προβλήματα οικονομικής διαχείρισης του ΕΔΟΕΑΠ, θα συζητηθούν στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 11.00 π.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Σ.Ε.Φ.

πηγη##Active media

AΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας