Μαϊ. 10, 2017

ΠΟΣΠΕΡΤ : Ζηταμε ακυρωση εκεινων των ρυθμισεων της ΚΥΑ που αδικουν τους εργαζομενους

                                                                                                                                                                               Αγία Παρασκευή 10/05/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Όπως όλοι γνωρίζετε, αυτή η ΠΟΣΠΕΡΤ με συνέπεια, μεθοδικότητα, επιμονή και υπομονή έχει υποστηρίξει πάντοτε τα δίκαια δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΡΤ: πριν το μαύρο του Ιουνίου 2013, μετά το μαύρο και μέχρι την αναβίωση των εργασιακών μας σχέσεων που πετύχαμε, και μέχρι σήμερα – καθώς οι αντιξοότητες και τα προβλήματα δεν σταματούν ποτέ.

Με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και καλή προετοιμασία, ζητήσαμε και πετύχαμε –όλοι μαζί– μέχρι σήμερα πολλά.

Με πρώτο την επιστροφή μας και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας μας με αορίστου χρόνου συμβάσεις,  από τις οποίες με τρόπο άδικο, ανάλγητο και παράνομο μας απομάκρυνε - απέλυσε το 2013 η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η επονομαζόμενη και Κυβέρνηση του «μαύρου.

Και, ασφαλώς, με την ηθική δικαίωση του αγώνα μας, όχι μόνο ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Με το Νόμο 4324/2015 και εξαιτίας του αγώνα μας, το Κράτος αναγνώρισε το παράνομο των απολύσεών μας και την αυτοδίκαιη αναβίωση των εργασιακών μας σχέσεων, άφησε όμως για αργότερα τη ρύθμιση των οικονομικών ζητημάτων που προέκυψαν εξ αιτίας της παράνομης απόλυσής μας. Όπως το ζήτημα του τρόπου υπολογισμού και του ποσού των ποσών που καταβλήθηκαν για αποζημιώσεις απόλυσης, για ένταξη αναδρομικά στο Ν.4054, για συμψηφισμό όλων των ποσών που αναφέρονται ως έσοδα για τη διετία κ.α.

Το ζήτημα της αξίωσής μας για καταβολή μισθών υπερημερίας, λόγω της παράνομης απόλυσης για αυτό το διάστημα και μέχρι την επιστροφή μας στην εργασία μας ήταν πρώτη προτεραιότητα. Ήταν ένα αίτημα το οποίο έχουμε προβάλει, οι περισσότεροι από εμάς και δικαστικά και εκκρεμεί στα αρμόδια Δικαστήρια. Είναι δε γνωστό ότι υπάρχουν ήδη θετικές αποφάσεις που βρίσκονται στο στάδιο της εκτέλεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι θετικό και εξαιρετική επιτυχία του αγώνα μας , μετά την επιμονή της ΠΟΣΠΕΡΤ στις τελευταίες διαβουλεύσεις μας με το αρμόδιο Υπουργείο, μετά από 2 χρόνια, η Κυβέρνηση με την ΚΥΑ 920/2017 να κατοχυρώσει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο και να αναγνωρίσει επισήμως και δεσμευτικά ότι έχουμε αξίωση σε καταβολή μισθών υπερημερίας!

Κάτι που, ας μην ξεχνάμε, μέχρι πριν λίγο καιρό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ως δικαστικός παραστάτης του Δημοσίου στις δίκες που έχουμε, αρνείτο με κάθε έμφαση.

Όμως, η μεγάλη αυτή δικαίωση και νίκη δεν υλοποιείται με τον τρόπο που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας.  Το Κράτος ενώ αναγνωρίζει επίσημα και ρητά την αξίωσή μας για καταβολή μισθών υπερημερίας έρχεται με την ΚΥΑ 920/2017 και προβλέπει αφόρητους και παράνομους όρους.

Δεν προβλέπει δηλ. η ΚΥΑ ότι όποιος θέλει να κλείσει τη συγκεκριμένη δικαστική του διεκδίκηση μπορεί να το πράξει αυτό ελεύθερα, κατά συνείδηση και εφόσον συμφωνεί, σε ένα γνωστό οικονομικό πλαίσιο (όπως γίνεται στην περίπτωση συμβιβασμού).

Ζητά, και μάλιστα απειλώντας με ασαφείς κυρώσεις ! να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, σε «ανέκκλητη παραίτηση» και μάλιστα άμεσα, σε ασφυκτικές προθεσμίες, χωρίς να γνωρίζουν τα δεδομένα, από τις δικαστικές τους διεκδικήσεις για μισθούς υπερημερίας και λοιπές αξιώσεις για το διάστημα 2013 – 2015.

Η απαίτηση αυτή δεν είναι στο πλαίσιο ενός (έντιμου) δικαστικού συμβιβασμού.

Είναι δεδομένο ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ, εγγράφως και προφορικώς, πριν και μετά την ΚΥΑ , κατέθεσε τις θέσεις της για τις αντισυνταγματικότητες  και για τις αδικίες που αφορούν μόνο το οικονομικό – ασφαλιστικό κομμάτι, καθώς και το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη που είναι αναφαίρετο δικαίωμά και κατάφορη παραβίαση να στερείται.

Αφού ανέμενε η  ΠΟΣΠΕΡΤ, μαζί με πλήθος θιγόμενων εργαζομένων, μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή,  να «θεραπεύσουν» οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες το πρόβλημα που οι ίδιες προξένησαν με τις παραπάνω ρυθμίσεις, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα.

Ζητάμε την ακύρωση και αναστολή εκτέλεσης εκείνων των ρυθμίσεων της ΚΥΑ που αδικούν τους εργαζόμενους και θίγουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα (και όχι συνολικά της ΚΥΑ, που περιλαμβάνει και σωστές και δίκαιες ρυθμίσεις).

Από ώρα σε ώρα αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και ως εκ τούτου κανένας δεν πρέπει να βιαστεί να καταθέσει οτιδήποτε με επιβολή, πριν κριθεί το θέμα της δίκης όπως πρώτη η ΠΟΣΠΕΡΤ με τη νομική της υπηρεσία κατέθεσε και όλοι οι δικηγόροι συμφωνούν σε αυτό.

Επομένως με νεότερη ανακοίνωσή μας θα σας ενημερώσουμε και σας καλούμενα μην προχωρήσετε σε καμία ενέργεια παραίτησης από δικαστικές προσφυγές και διεκδικήσεις εάν δεν το επιθυμείτε πραγματικά, με ελεύθερη και αβίαστη κρίση σας.

Επίσης καλούμε την ΕΡΤ να προσέξει τη στάση που θα τηρήσει στο εν λόγω θέμα και να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων της. Έχει αποσταλεί και το εξώδικο που σας επισυνάπτουμε.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι παρά την προσφυγή μας στο ΣτΕ ο διάλογοςμε τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Παππά συνεχίζεται μέχρι και τώρα ! και ζητάμε οι καλές προθέσεις που έχει δείξει ο Υπουργός, η κατανόηση των προβλημάτων εκ μέρους του και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει και τις συνεχίζει και να έχουν αποτέλεσμα για δίκαιη επίλυση όλων των θεμάτων και να γίνουν πράξη.

Η υπόθεση εκκρεμεί ήδη στη Δικαιοσύνη, συνεχίζεται ο διάλογος με τον αρμόδιο Υπουργό και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε.

Συνάδελφοι

Η ΠΟΣΠΕΡΤ συνεχίζει να δρα και δρα προς το συμφέρον των εργαζομένων, με ενέργειες, καταθέτοντας προτάσεις και λύσεις και διεκδικώντας τα δικαιώματά μας που είναι το αυτονόητο για το σύνολο του προσωπικού, πέρα από διχαστικές, εμφυλιοπολεμικές, ιδιοτελείς ενέργειες κάποιων ομάδων παρείστικης λογικής και προσωπικών συμφερόντων που θέλουν να απαξιώσουν τη συλλογική δράση και την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος κάνοντας κακόβουλη και κακόπιστη κριτική σε αυτές τις δράσεις, αποπροσανατολίζοντας και διχάζοντας τους εργαζόμενους χωρίς οι ίδιοι να έχουν προσφέρει ποτέ τίποτα, ούτε σε προτάσεις, ούτε σε διάλογο, ούτε σε αγωνιστικότητα, ούτε σε εντιμότητα.

Η ενότητα στις διεκδικήσεις φέρνει τη νίκη. Το πρόσφατο παρελθόν μας δείχνει το δρόμο, ότι ακόμα και τα ακατόρθωτα γίνονται πραγματικότητα, αν το πιστεύεις, αν αγωνίζεσαι και αν εμπιστεύεσαι.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και η νομική της υπηρεσία που ήταν πάντα παρούσα και συμπαραστάτης στον αγώνα του μαύρου και σε όλα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι στη διάθεση όλων των συναδέλφων για πληροφορίες.

 

0-

AΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας