Νοε. 14, 2016

Και εγενετο .... ΕΣΡ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μέσα από παλινωδίες και πολιτικά παιχνίδια που όλοι «απολαύσαμε» το τελευταίο διάστημα, τελικά επιλέχθηκαν τα μέλη τα οποία θα στελεχώσουν την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ αρχή που αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά και όχι μόνο θέματα νομιμότητας.

Το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) είναι πια γεγονός και μάλιστα διευρυμένο σύμφωνα με το νέο νόμο και ελπίζουμε να επιτελέσει το καθήκον του με βάση τις απαιτήσεις της κοινωνίας, των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με βάση τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, την ισονομία και την αμεροληψία.

Ελπίζουμε πλέον στην ανεξαρτησία αυτής της αρχής, παρότι το έργο τους είναι δύσκολο τώρα όσο ποτέ με βάση το πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε τελευταία και τον τρόπο επιλογής των στελεχών της και τους διαγκωνισμούς «για τους δικούς μας και τους άλλους», τους πανηγυρισμούς από πολιτικά κόμματα για νικητές και ηττημένους, ποιος έχει την πλειοψηφία ή όχι, ποιος την ελέγχει! κλπ που έπληξαν – αν δεν ναρκοθέτησαν – τη λειτουργία αυτής της ανεξάρτητης αρχής από το ξεκίνημά της.

Στις επιλογές αυτές πρέπει να τους δοθεί κάθε πρόσφορο μέσο, ευελιξία, ελευθερία αποφάσεων χωρίς πατρωνίες και επιβουλές, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν με βάση το σύνταγμα τα απαραίτητα άμεσα και χωρίς καχυποψία και επαναφορά στις μνήμες μας άλλους προτεινόμενους – που δεν έγιναν αποδεκτοί - οι οποίοι και ικανοί ήταν και γνώστες των αντικειμένων που άπτονται του ΕΣΡ. Προτάσεις που και στέρεες ήταν και με μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία αλλά κυρίως στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, όμως μη αρεστούς στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητά επιτέλους νομιμότητα στα ΜΜΕ, έστω και μετά από τόσα χρόνια απραξίας και επίσης ζητά αυτή η σύνθεση να μην είναι σαν τους περισσότερους της προηγούμενης «που έβλεπαν τον ηλεκτρικό να περνά και έψαχναν να βρουν τον καπνό του φουγάρου». Ιδίως η σιωπή της πλειοψηφίας στο μαύρο της ΕΡΤ ήταν και μια μαύρη σελίδα για αυτή την ανεξάρτητη αρχή που σιώπησε τότε ακολουθώντας τα κελεύσματα και τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Το κύριο βάρος του ΕΣΡ λόγω της συγκυρίας, ίσως είναι οι άδειες. Δεν είναι μόνο όμως αυτές οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Είναι πολύπλευρες και πολυποίκιλες για τη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και πρέπει να λειτουργήσει στο σύνολό των αρμοδιοτήτων του και απαιτούμε σε οποιαδήποτε απόφαση να λαμβάνονται πρώτα και πάνω απ’ όλα υπόψη οι εργαζόμενοι που υπηρετούν αυτά τα μέσα, γιατί αυτοί είναι η μεγαλύτερη περιουσία των σταθμών και οι διασφαλιστές του πλουραλισμού, της ελευθεροφωνίας και θεματοφύλακες της νομιμότητας.

Δεν θα αποδεχθούμε καμία απόφαση που επαναφέρει ή θα εντείνει τις συνθήκες ανθρωποφαγίας και ανεργίας του προηγούμενου διαστήματος.

Διεκδικούμε από το ΕΣΡ να είναι πραγματικά ανεξάρτητο, όπως το σύνταγμα ορίζει, να είναι δίκαιο και πάνω απ’ όλα να διασφαλίσει το πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας, της ενημέρωσης, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας πέρα και πάνω από οποιοδήποτε κόστος και πέρα και πάνω από οποιοδήποτε «πορτοφόλι» διερευνώντας τις δυνατότητες αδειοδότησης ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος και προς αυτοδιαχειριζόμενα σχήματα ή κοινωνικούς φορείς που μπορούν να παράξουν αυτό το έργο με κοινωνικό όφελος.

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας