Νοε. 14, 2021

Το ταξίδι πρός τη Νάπολη για την Ελευθερία του Οτσαλάν

Ταξίδι  για την Ελευθερία του Οτσαλάν!!!

Το «Πλοίο Ελευθερίας», που αποτελεί μέρος της εκστρατείας "The timehascome-Freedom for AbdullahÖcalan, Peace in Kurdistan" της οργάνωσης «Πρωτοβουλία για την απελευθέρωση του AbdullahÖcalan», με την στήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν στην Ελλάδα, μετέφερε ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, υποστηρικτές της ειρήνης, εκπροσώπους του γυναικείου κινήματος και ακτιβιστές από Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Βραζιλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελλάδα, Ιταλία, Καταλονια και Αγγλία. Αναχωρήσαμε 8 Νοεμβρίου 2021 από το Λαύριο με τελικό προορισμό  την Νάπολη.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τεχνικά προβλήματα του πλοίου, έκτακτα καιρικά φαινόμενα, τίποτα μα τίποτα δεν ήταν δυνατόν να ανακόψει την πορεία μας για την Νάπολη.

Oι ακτιβιστές του FreedomShip φτάσαμε στο λιμάνι της Νάπολη στις 12 Νοεμβρίου.

Πλήθος κόσμου μας υποδέχτηκε στο λιμάνι με ενθουσιασμό.

Μεταξύ αυτών και οι δήμαρχοι της πόλης οι οποίοι επισήμως χαιρέτησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση του Οτσαλάν, υπογραμμίζοντας κι αυτοί ότι ταυτίζεται με την απελευθέρωση του κουρδικού λαού.

Στο λιμάνι της Νάπολη έγιναν δηλώσεις και δόθηκαν συνεντεύξεις σε πολλά ΜΜΕ από τα μέλη της επιτροπής.

Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία από το λιμάνι ως το κέντρο της πόλης με πλήθος Ιταλών αλληλέγγυων  και κάποιων Ελλήνων που διαμένουν στην Ιταλία.

Το βράδυ της Παρασκευής 12 Νοεμβρίου 2021, στο ιστορικό κέντρο της πόλης  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ανάδειξη του κουρδικού ζητήματος και της απελευθέρωσης του Οτσαλάν στον κινηματογράφο   Modernissimo.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο για τον Αμπντουλάχ και την δημοκρατική ομοσπονδία.

Ο επίτιμος συμπρόεδρος του HDP ,του φιλοκουρδικού  κόμματος στην Τουρκία, ErtuğrulKürkçü, σημείωσε ότι η Τουρκία έχει μια κοινή και αντικρουόμενη ιστορία με τους Κούρδους και επεσήμανε ότι είναι ένα εντελώς αυταρχικό και ρατσιστικό καθεστώς, που επιτίθεται λυσσαλέα  στους Κούρδους, στους αριστερούς και σε κάθε δημοκρατικό άνθρωπο.  

Εκφράζοντας ότι ο ηγέτης του κουρδικού λαού ΑμπντουλάχΟτσαλάν έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο από την δεκαετία του 1960 ως σήμερα, δεδομένου ότι έθεσε την έννοια της οικοδόμησης της ριζοσπαστικής δημοκρατίας από τα κάτω εδώ και τώρα, αλλάζοντας ολόκληρη την έννοια της επανάστασης στην Τουρκία, θέτοντας τα θεμέλια της δημιουργίας του εκδημοκρατισμού, της αυτοδιάθεσης   και της απελευθέρωσης  των ανθρώπων, υπογράμμισε ότι: «Χαιρετίζουμε τον Οτσαλάν ως ιστορική προσωπικότητα».

Ο Kürkçü συνέχισε λέγοντας ότι : «Ο Οτσαλάν είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός στοχαστής, όχι μόνο για τους Κούρδους,  όχι μόνο για τις παλιές γενιές, αλλά και για τις νέες γενιές».

«Η ελευθερία του AbdullahÖcalan είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τους Κούρδους αλλά και για την κατάσταση στην Τουρκία και στις γύρω περιοχές.

Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η ιδέα του HDP ανήκει στον AbdullahÖcalan από την αρχή μέχρι το τέλος».

Η πρώην βουλευτής του HDP BesimeKonca, στην ομιλία της στα κουρδικά εστίασε στην τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία και τη Συρία και το γυναικείο κίνημα.

Σημειώθηκε επίσης ότι ο Οτσαλάν εδραίωσε την άποψη στον κουρδικό λαό, ότι  ο κρατικός συγκεντρωτισμός ,ο καπιταλισμός και ο εθνικισμός είναι συνέπειες της πατριαρχίας.

Ως εκ τούτου προέχει η απελευθέρωση των γυναικών για να ανοιχτεί ο δρόμος για μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Από την ίδρυση του ΡΡΚ ως και σήμερα ο αγώνας του Κουρδικού λαού στηρίζεται στο τρίπτυχο : “JIN,JIYAN,AZADI” (ΓΥΝΑΙΚΑ, ΖΩΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ) !!! 

Η Konca υπενθύμισε ότι ο ΑμπντουλάχΟτσαλάν ήρθε στην Ελλάδα και την Ιταλία πριν από 23 χρόνια και πρόσθεσε ότι όταν ο Οτσαλάν  εκδιώχθηκε από τη Συρία πριν από 23 χρόνια με μια αποτρόπαια διεθνής συνωμοσία, «επέλεξε την Ευρώπη για  τη δημοκρατική ειρηνική λύση του Κουρδικού ζητήματος".

Υπενθύμισέ  ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη  συμμετείχαν στη συνωμοσία προκειμένου να παραδοθεί ο Οτσαλάν στους διώχτες τους, ωστόσο  η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών γιγαντώνεται.

Η Konca  χαιρέτισε τον αγώνα του ιταλικού λαού ενάντια στο φασισμό και απευθυνόμενη στους Ιταλούς είπε:  «Έχετε την εμπειρία και μας καταλαβαίνετε».

Η πρώην συνδήμαρχος του δήμου Cizre, Leylaİmret αναφέρθηκε  στην αυτοδιοίκηση. Υπογράμμισε την άρνηση  του τουρκικού κράτους να αναγνωρίσει τις σφαγές-γενοκτονίες που διέπραξε  από την ίδρυσή του. 

Στη συνέχεια δήλωσε ότι το 2014, η κυβέρνηση του AKP εισήγαγε επίσης την έννοια του πολέμου εναντίων του κουρδικού λαού  μέσα στην Τουρκία καταστρέφοντας κουρδικές πόλεις και σφαγιάζοντας άμαχους.

Σημείωσε, ότι σχεδόν 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 400.000  άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

HΙμρέτ υπενθύμισε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 θεωρήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο  Ερντογάν ως «χάρη του Θεού».

Η İmret μίλησε επίσης  για το έργο των δήμων του HDP, καθώς και τις πιέσεις και διώξεις που δέχονται.

Ο YukselKoç, μέλος της Πρωτοβουλίας Freedom for AbdullahÖcalan και συμπρόεδρος του KCDK-E , ο πρώην βουλευτής και μέλος της πρωτοβουλίας του HDP NurselAydoğan, ο Κούρδος πολιτικός EyyüpDoru, ο συντονιστής του Κέντρου Πληροφοριών του Ιταλικού Κουρδιστάν YılmazOrkan και ο επίτιμος πρόεδρος του HDP ErtuğrulKürkçü είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο της Νάπολης, ΓκαετάνοΜανφρέντο.

Η αντιπροσωπεία περιέγραψε για την κατάσταση στην Τουρκία και το Κουρδιστάν και τον αγώνα και τις προσπάθειες για την ελευθερία του  AbdullahÖcalan.

Τόσο ο Kürkçü όσο  και ο Koç μετέφεραν την ικανοποίησή τους στον δήμαρχο για τη συνάντηση, ζήτησαν τη συνέχιση της αλληλεγγύης στον αγώνα για την ελευθερία του κουρδικού λαού η οποία ταυτίζεται με την απελευθέρωση του Οτσαλάν.

Ο Koç  επίσης τόνισε ότι 21 δήμοι στην Ιταλία έδωσαν τιμητική ιθαγένεια στον Οτσαλάν και αυτό είναι μια σοβαρή πολιτική θέση στις προσπάθειες επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. 

Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, δόθηκε συναυλία με Κούρδους και Ιταλούς καλλιτέχνες.

Στη συναυλία εμφανίστηκαν οι Κούρδοι καλλιτέχνες YeldaAbbasi, FatemehEsmaelianZare και FarqinAzad, καθώς και οι CiccioMerolla, Carmined'Aniello, 'E Zezi, DavidedellaMonica και Suonod'Ajere.

Στο τέλος της συναυλίας Κούρδοι, Ιταλοί καθώς και αλληλέγγυοι από όλο τον κόσμο, συνεπιβάτες στο «πλοίο της Ελευθερίας» του Οτσαλάν τραγουδήσαμε το « bellaciao».

Οι Κούρδοι είναι ένας λαός που τους απαγορεύουν να μιλούν και να τραγουδούν στην γλώσσα τους, που τους απαγορεύουν να υπάρχουν.

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Κούρδοι  εξακολουθούν να τραγουδούν. Τραγουδούν όπως αγωνίζονται και αγωνίζονται όπως τραγουδούν!

Σε όλο μας το ταξίδι και στις δυσκολίες του, τα τραγούδια, η μουσική, ο χορός ήταν όχι μόνο λύτρωση αλλά και η δύναμη μας. 

Σε μια εποχή που πολλοί επαναστάτες έχουν ενδόμυχα εγκαταλείψει την ιδέα πως μια επανάσταση είναι πραγματικά εφικτή, το κουρδικό κίνημα, η Ροζάβα, το Κομπάνι είναι μια περίτρανη και ζωντανή απόδειξη ότι και γίνεται και μπορούμε αρκεί να μην εγκαταλείπουμε τον αγώνα, αρκεί ο αγώνας να είναι το τραγούδι μιας ψυχής βαθιάς, που δεν υποχωρεί αλλά ανασκουμπώνεται στις φουρτούνες. 

Ως συνεπιβάτης στο « πλοίο Ελευθερίας του Οτσαλάν» , μου είναι αδύνατον να σας μεταφέρω την αίσθηση. Δεν μπορώ να την περιγράψω.

Αν το κάνω θα έχει κάτι λιγότερο από αυτό που όλοι βιώσαμε.   Δεκάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο μέσα στο πλοίο γίναμε αδέρφια  Ο Οτσαλάν μας έκανε αδέρφια , συντρόφους,Heval.

Η διεκδίκηση για την απελευθέρωση του Οτσαλάν  είναι ταυτίσιμη με την απελευθέρωση του κουρδικού λαού.

   O Νέλσον Μαντέλα απελευθερώθηκε πριν -όχι μετά ή κατά τη διάρκεια  των διαπραγματεύσεων στη Νότιο Αφρική.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι  μέχρι την απελευθέρωση του Οτσαλάν, μόνο επιφανειακές συζητήσεις μπορούν να γίνουν και όχι πραγματικές διαπραγματεύσεις.

Ο Μαντέλα είχε τονίσει ότι μόνο ελεύθεροι άνθρωποι, και όχι κρατούμενοι, μπορούν να διαπραγματευτούν για .μια πολιτική λύση.

Το πλοίο για την ελευθερία του Οτσαλάν έκανε το ταξίδι Ελλάδα-Ιταλία, διότι και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έδωσαν την χαριστική βολή στην παράδοση του  AbdullahÖcalan στους διώχτες του.

  Ως συνεπιβάτης κι η μόνη Ελληνίδα  στο πλοίο για την ελευθερία του Οτσαλάν  λέω με ψυχή βαθιά: Λευτεριά στον Οτσαλάν!

Λευτεριά στο Κουρδιστάν!

Δεν είναι ηρωισμός είναι στοιχειώδης αξιοπρέπεια να μην σιωπούμε. Το ελληνικό κράτος χρωστάει μια πολιτειακή συγνώμη στον κουρδικό λαό. 

 Εμείς θα συνεχίσουμε  να αγωνιζόμαστε  για την αλήθεια και την ελευθερία του Κουρδικού λαού και κάθε λαού.

Η ελευθερία του Οτσαλάν και του κουρδικού λαού  εκτός από ένα δίκαιο και σημαντικό αίτημα, είναι προαπαιτούμενο  για την ειρήνη, είναι ένα παράδειγμα ελευθερίας για μια καλύτερη κοινωνία, που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 Ρεπορταζ

Ελευθερια Ψυχογιου

Ως συνεπιβάτης στο πλοίο «Ελευθερία στον Οτσαλάν»

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας