Απρ. 20, 2015

Η Εισβολη στον Κολπο των Χοιρων

Ήταν λίγο πριν το χάραμα της 17ης Απρίλη του 1961 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν περίπου 1.500 Κουβανοί εξόριστοι εκπαιδευμένοι, εξοπλισμένοι και πληρωμένοι από τη CIA εισέβαλαν στον Κόλπο των Χοίρων με στόχο την ανατροπή του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.

Αυτή η επίθεση απέτυχε στο σύνολό της σε διάστημα λιγότερο των 72 ωρών και σαν αποτέλεσμα είχε να πιαστούν αιχμάλωτοι πολλοί από τους εισβολείς και εκατοντάδες άλλοι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν.

Η Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων ήταν η πρώτη ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην αμερικάνικη ήπειρο, γεγονός ιδιαίτερα ταπεινωτικό για την κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο John F. Kennedy.

Γεγονότα για την εισβολή:


- Ο Richard M. Nixon την πρότεινε.
- Ο Dwight D. Eisenhower την σχεδίασε.
- Ο Robert F. Kennedy την υπερασπίστηκε.
- Ο John F. Kennedy την ενέκρινε.
- Η CIA την πραγματοποίησε.
- 1.189 εισβολείς συνελήφθησαν.
- 200 από αυτούς ήταν στρατιώτες στο στρατό του Μπατίστα (14 εκ των οποίων καταζητούνταν για φόνο στην Κούβα).
- Ένας στρατιώτης της CIA έριξε την πρώτη βολή.
- Ένας εθελοντής δάσκαλος ήταν το πρώτο θύμα της Κούβας.
- 4 Αμερικανοί πιλότοι και πάνω από 100 εισβολείς σκοτώθηκαν στη μάχη.
- Ένας Αμερικανός Πρέσβης είπε ψέματα στα Ηνωμένα Έθνη.
- Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ ντροπιάστηκε μπροστά από όλο τον κόσμο.

Απόσπασμα από την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Αβάνα στις 2 Μαΐου, 1961 - λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.

"[...]Τα δικαιώματα δεν προέρχονται από το μέγεθος. Το δικαίωμα δεν προέρχεται από μία χώρα που είναι μεγαλύτερη από μια άλλη. Αυτό δεν έχει σημασία. Εμείς έχουμε μόνο ένα περιορισμένο έδαφος, ένα μικρό έθνος, αλλά το δικαίωμά μας είναι τόσο αξιοσέβαστο όσο και οποιασδήποτε άλλης χώρας, ανεξάρτητα από το μέγεθός της. Εμείς δεν λέμε στους ανθρώπους των Ηνωμένων Πολιτειών ποιο σύστημα διακυβέρνησης θα πρέπει να έχουν. Ως εκ τούτου, είναι παράλογο για τον κ Kennedy να μας λέει τι είδους κυβέρνηση θέλει να έχουμε εδώ. Αυτό είναι παράλογο. Αυτό συμβαίνει με τον κ Kennedy και για να το κάνει αυτό πάει να πει ότι δεν έχει σαφή αντίληψη του διεθνούς δικαίου ή της κυριαρχίας. Ποιος είχε αυτές τις έννοιες πριν τον Kennedy; Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι! [...]

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι ένα σοσιαλιστικό καθεστώς εδώ απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ. Αλλά αυτό που απειλεί την ασφάλεια του λαού της Βόρειας Αμερικής είναι η επιθετική πολιτική των πολεμοκάπηλων των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που απειλεί την ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής και των ανθρώπων της είναι η βία, αυτή η επιθετική πολιτική, η πολιτική που αγνοεί την κυριαρχία και τα δικαιώματα των άλλων λαών. Αυτός που απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο Kennedy, με αυτή την επιθετική πολιτική. Αυτή η επιθετική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο και αυτός ο παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να κοστίσει τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων Βορειοαμερικανών. Ως εκ τούτου, αυτός που απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι η Κουβανική Επαναστατική Κυβέρνηση, αλλά ο επιτιθέμενος και η επιθετική κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εμείς δεν θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια ούτε ενός Βορειοαμερικανού. Εμείς δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή ή την ασφάλεια ούτε μίας οικογένειας της Βόρειας Αμερικής. Εμείς, καθιστώντας συνεταιρισμούς, αγροτική μεταρρύθμιση, αγροκτήματα ανθρώπων, σπίτια, σχολεία, εκστρατείες αλφαβητισμού, και στέλνοντας χιλιάδες και χιλιάδες καθηγητές προς το εσωτερικό, κατασκευάζοντας νοσοκομεία, στέλνοντας γιατρούς, δίνοντας υποτροφίες, οικοδομώντας  εργοστάσια, αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα της χώρας μας, δημιουργώντας δημόσιες παραλίες, μετατρέποντας φρούρια σε σχολεία και δίνοντας στους ανθρώπους το δικαίωμα για ένα καλύτερο μέλλον, δεν θέτουμε σε κίνδυνο ούτε μια οικογένεια των ΗΠΑ, ούτε έναν πολίτη των ΗΠΑ."

πηγη##Sierra Maestra

ΑΝΑΠΟΔΑ

Τελευταία σχόλια

17.08 | 07:05

Τα λαμόγια κάνουν τη δουλειά τους. Οι τριαθλητές γιατί τους ακολουθούν;
Το τρίγωνο Αυγενάκης -Γείτονας - ΕΟΕ, ποιος θα το σπάσει;

17.08 | 07:03

Ντροπή και αηδία.
Αυτοί οι τύποι θα σώσουν τον ελληνικό αθλητισμό;

08.08 | 07:53

Νέα τζάκια. Έτσι θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άσε καλύτερα. Το ότι ο Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένος, δε σημαίνει πως θα τρέξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαπίσει κι αυτός. ΜΑΥΡΟ στην κάλπη και στους δύο

12.06 | 18:10

Πλάκα κάνεις; Δε φαντάζεσαι τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες

Κοινοποίηση σελίδας